Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

97 Έλληνες με καταθέσεις 22,3 δισ. ευρώ στη νέα λίστα της HSBC!


Η λίστα βρίσκεται ήδη στα χέρια των βρετανικών αρχών και αν η Ελλάδα θέλει, μπορεί να την αποκτήσει στο πλαίσιο των συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για 97 πελάτες του παραρτήματος της τράπεζας στη Νήσο Τζέρσεϊ, έναν παράδεισο για offshore εταιρίες. Οι 97 εμφανίζονται να έχουν δηλώσει ως τόπο κατοικίας την Ελλάδα και στους λογαριασμούς τους έχουν εντοπιστεί 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν ακόμη τα ονόματα 134 Κυπρίων

Την αποκάλυψη της νέας λίστας, που διέρρευσε υπάλληλος της τράπεζας και όπου υπάρχουν περισσότερα από 4.500 ονόματα πελατών, έχει ήδη στη διάθεσή της η βρετανική Υπηρεσία Εσόδων.

Την ύπαρξή της ανακάλυψε η Daily Telegraph. Η λίστα περιλαμβάνει ονόματα γιατρών, τραπεζικών, διασημοτήτων, στελεχών και υπαλλήλων της πετρελαιοβιομηχανίας, καθώς επίσης και εμπόρων ναρκωτικών και όπλων ή ατόμων που βαρύνονται με οικονομικά και ποινικά εγκλήματα.

Υπάρχουν επίσης τα ονόματα δυο μανάβηδων, ο ένας με καταθέσεις 80.000 λιρών κι ο δεύτερος με 130.000! Πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράκ, που για να ζήσει την Αγγλία παίρνει επιδόματα από το κράτος, έχει στο λογαριασμό του στη συγκεκριμένη τράπεζα περισσότερα από 2 εκατ. λίρες! «Παχυλές» καταθέσεις φέρονται να έχουν ακόμη και συνταξιούχοι!

Από τους συνολικά 8.474 τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη νέα λίστα, η πλειοψηφία (4.388) είναι Βρετανοί με τις καταθέσεις τους να φτάνουν τις 699 εκατ. λίρες. Εκτός από τους Έλληνες και τους Κύπριους, υπάρχουν επίσης: 602 Ισραηλινοί, 527 Γάλλοι, 333 Ισπανοί, 117 Αμερικανοί.

Από τις αποκαλύψεις έρχεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα του εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η HSBC θα βρεθεί στο στόχαστρο ελέγχου. Έκθεση της αμερικανικής γερουσίας τον Ιούλιο του 2012 είχε περιγράψει το… χαλαρό σύστημα ελέγχων της τράπεζας. Είχε αποκαλύψει επίσης πως από τη μεξικανική HSBC μεταφέρθηκαν στην τράπεζα των ΗΠΑ 7 δισ. δολάρια που προέρχονταν από το εμπόριο ναρκωτικών.

Στην HSBC έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές Αρχές πρόστιμο 1.500.000 δολάρια για ξέπλυμα χρήματος.

Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου