Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μην ξεχνάτε.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ. Αυτά έκαναν οι Έλληνες στην Αντίσταση. Δείτε τι δήλωσαν άλλοι για εμάς


images.jpg
Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες έχουν προσφέρει πλείστα όσα παραδείγματα γενναιότητας και αντίστασης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Είτε ήταν οι πέρσες, είτε οι βάρβαροι, οι οθωμανοί ή οι ιταλοί και οι γερμανοί, οι Έλληνες αντιστάθηκαν και έδωσαν τρανό παράδειγμαθάρους και γενναιότητας.
Τον τελευταίο καιρό, κάποια παπαγαλάκια και αυτοί που υπέστησαν την μεγάλη ήττα κατά τον πόλεμο του 40, έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι είμαστε μαλθακοί, χωρίς ίχνος αντίστασης σε αυτά που οι ξένες δυνάμεις μαζί με τους γνήσιους απογόνους των ταγματασφαλιτών και των δωσίλογων επιβουλεύονται για τη πατρίδα μας. Αδέλφια μην ξεχνάτε το DNA μας.
– Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, ήταν η μόνη χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα: Αλβανία, Ιταλία, Γερμανία και Βουλγαρία
– Διάρκεια Αντίστασης (σε ημέρες) Ελλάδα 219 – Νορβηγία 61 – Γαλλία 43 (η υπερδύναμη της εποχής) – Πολωνία 30 – Βέλγιο 18 – Ολλανδία 4 – Γιουγκοσλαβία 3 – Τσεχοσλοβακία 0 – Δανία 0 (οι Δανοί παραδόθηκαν σ’ ένα μοτοσικλετιστή του Hitler που μετέφερε αίτημα του 
Hitler στο Δανό βασιλιά για διέλευση του Ναζιστικού στρατού. Ο Δανός βασιλιάς για να δείξει την υποταγή του, παράδωσε το Στέμμα του στο μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στο Hitler ….)
Αποσπάσματα για τους Έλληνες
“Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να επιβεβαιώσω ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και περισσότερο αψήφισαν το θάνατο..”
Adolph Ηitler (Από ομιλία του στο Reichstag στις 4 Μαΐου 1941)
«Η λέξη ηρωϊσμός φοβάμαι οτι δεν αποδίδει στο ελάχιστο τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, οι οποίες ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβαση της κοινής προσπάθειας των εθνών,
κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, για την ανθρώπινη ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Εάν δεν ήταν η ανδρεία των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β’ ΠΠ θα ήταν ακαθόριστη.”
Winston Churchill (Από μια από τις ομιλίες του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941)
“Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τους Έλληνες, των οποίων η αντίσταση ήταν αποφασιστική για το Β’ ΠΠ.”
Joseph Stalin (Από μια ομιλία στο ραδιοσταθμό της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου 1943 μετά από τη νίκη του Stalingrad και τη συνθηκολόγηση της 6ης γερμανικής στρατιάς υπό τον στρατηγό Von Paulus).
“Εάν οι ρώσοι κατόρθωσαν να προβάλουν αντίσταση στην είσοδο της Μόσχας για να σταματήσουν και να αποτρέψουν το γερμανικό χείμαρρο, το οφείλουν στους Έλληνες, οι οποίοι καθυστέρησαν τις γερμανικές μεραρχίες, την ώρα που θα μπορούσαν να μας κάνουν να γονατίσουμε.”
Georgy Constantinovich Zhoukov (Στρατηγός του σοβιετικού στρατού: Απόσπασμα τα απομνημονεύματά του για το Β’ ΠΠ)
“Δεν θα ήταν υπερβολή να πω οτι η Ελλάδα ανέτρεψε τα σχέδια της Γερμανίας στην ολότητά τους και την ανάγκασε να αναβάλει την επίθεση στη Ρωσία για έξι εβδομάδες. Αναρωτιόμαστε ποιά θα ήταν θέση της Σοβιετικής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα.”
Sir Harold Leofric George Alexander (Βρετανός στρατηγός κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. από μια ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου 1941)
“Είμαι ανίκανος να δώσω το κατάλληλο εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωϊκή αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας.”
Charles de Gaul (Από μια ομιλία του στο γαλλικό Κοινοβούλιο μετά από το τέλος του Β’ ΠΠ).
“Πολεμήσατε άοπλοι και νικήσατε, μικροί ενάντια σε μεγάλους. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, επειδή μας δώσατε το χρόνο να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε.”
Μόσχα, ραδιοσταθμός όταν επιτέθηκε ο Ηitler στην ΕΣΣ
“Στην 28η Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα δόθηκε μια προθεσμία τριών ωρών για να αποφασίσει σχετικά με τον πόλεμο ή την ειρήνη, αλλά ακόμα κι αν δίνονταν τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες ή τρία έτη, η απάντηση θα ήταν η ίδια. Οι Έλληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια στο πέρασμα των αιώνων. Όταν όλος ο κόσμος έχασε την ελπίδα του, οι Έλληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος, υψώνοντας απέναντι του το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας.”
Franklin D Roosevelt, Πρόεδρος ΗΠΑ 1933 – 1945
Στις 10 Απριλίου 1941, μετά από την ελληνική συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, τα βόρεια οχυρά της Ελλάδας παραδίνονται.
Οι Γερμανοί εκφράζοντας το θαυμασμό τους στους Έλληνες στρατιώτες, δήλωσαν ότι είναι τιμημένοι και υπερήφανοι έχοντας ως αντίπαλό τους έναν τέτοιο στρατό και ζήτησαν να επιθεωρήσει ο Έλληνας διοικητής το γερμανικό στρατό σε μια ένδειξη τιμής και αναγνώρισης!
Η γερμανική σημαία αναρτήθηκε μόνο μετά την πλήρη απόσυρση του ελληνικού στρατού
Αυτοί ήταν οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας….οι πρόγονοι μας. Αυτό είναι το DNA μας. ΕΜΕΙΣ; 

Οι οικονομίες χιλιάδων στρατιωτικών έκαναν «φτερά» σε μια νύκτα


Οι οικονομίες χιλιάδων στρατιωτικών έκαναν «φτερά» εν μία νυκτί σε ποσοστό που ενδεχομένως ξεπερνάει το 65%. Οι συνέπειες από το «κούρεμα» των αποθεματικών των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του PSI, θα είναι επώδυνες για τα στελέχη που καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους καταβάλλουν το 5% των αποδοχών τους προκειμένου να λάβουν εφάπαξ και μέρισμα με την αποστρατεία τους. Υπόκεινται επίσης σε κρατήσεις, με σκοπό να τους δοθεί βοήθημα ενηλικίωσης των τέκνων τους.
Το αποθεματικό του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού προσέγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας τα 80 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το σύνολο των χρημάτων ήταν κατατεθειμένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς της Τραπέζης της Ελλάδας, η οποία τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό συνεπάγεται το «κούρεμά» τους με απώλειες που ξεπερνούν το 60%, ίσως και το 65% σύμφωνα με πληροφορίες.
Το ακριβές ποσό που χάνουν τα δύο Μετοχικά Ταμεία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά εκτιμάται ότι θα απολέσουν το Ταμείο του Ναυτικού 65 εκατ. ευρώ και το Ταμείο της Αεροπορίας 55 εκατ. ευρώ. Απώλειες περί τα 2,5 εκατ. ευρώ θα έχει και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και μικρά ποσά κατατεθειμένα σε ιδιωτικές τράπεζες ζητήθηκε να επιστραφούν και να υποστούν τις συνέπειες του PSI (ανταλλαγή ομολόγων με μειωμένη τιμή).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά τόσο για τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και για τους απόστρατους; Πιθανότατα νέο «κούρεμα» του μερίσματος, ίσως περικοπές στο εφάπαξ και σχεδόν βέβαιη αναστολή κάποιων επιπλέον παροχών των Ταμείων προς τους στρατιωτικούς (όπως, χορήγηση δανείου μερικών χιλιάδων ευρώ για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών).
Ολοι απεύχονται να μπει μαχαίρι στο βοήθημα ενηλικίωσης των τέκνων, καθώς οι κρατήσεις είναι αρκετά μεγάλες για τα στελέχη και το ποσό υποτίθεται ότι έμπαινε σε έναν «κουμπαρά» που έσπαγε μόνο για τις ανάγκες των παιδιών των στρατιωτικών. Φαίνεται όμως πως το PSI τον έχει ραγίσει. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας αντισυνταγματάρχης υπόκειται σε κρατήσεις περίπου 80-90 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ευελπιστώντας ότι η αποταμίευση θα φανεί σωτήρια για τις σπουδές του ή την κάλυψη άλλων αναγκών.
Κατά βάσει, τα αποθεματικά προέρχονται από κρατήσεις 5% του βασικού μισθού των στρατιωτικών υπέρ Μετοχικών Ταμείων, την παρακράτηση ενός ποσοστού από τις εξοπλιστικές δαπάνες και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι ανύπαρκτες τα τελευταία χρόνια, ενώ τα έσοδα αξιοποίησης ακινήτων έχουν περιοριστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Είναι σαφές, λοιπόν, πως στην κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από την κρίση, το «κούρεμα» των αποθεματικών προκαλεί τεράστια προβλήματα και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα ακόμη και των μέχρι πρότινος υγειών Ταμείων του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Οι ως τώρα περικοπές στο μέρισμα δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων και θεωρείται πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να ληφθούν νέα μέτρα, πολύ πιο επώδυνα για τους δικαιούχους στρατιωτικούς.
Μια νέα μείωση του μερίσματος, αργά ή γρήγορα, θεωρείται δεδομένη. Ως τώρα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει προχωρήσει σε περικοπή του μερίσματος κατά 20%, του Ναυτικού κατά 14% και της Αεροπορίας κατά 6% (είναι το μοναδικό που δεν προχώρησε ακόμη σε μείωση για το 2012, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι περί το 10%).
Το εφάπαξ κινδυνεύει. Ηδη η κυβέρνηση προωθεί την περικοπή του για δικαιούχους έξι Ταμείων. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα Μετοχικά Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομως τίποτα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και σε περίπτωση που νέες αναλογιστικές μελέτες δείξουν κατάρρευση των Ταμείων μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών. Προς το παρόν, έχει ανασταλεί η προκαταβολή ενός μέρους του εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας.
Στο μεταξύ, από έγγραφο το οποίο ανήρτησε στη σελίδα του ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκύπτει πως όποιο στέλεχος επιθυμεί τη χορήγηση του 60% του εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας μπορεί να το λάβει, αλλά με επιτόκιο 4,16%. Στη συνέχεια θα γίνεται συμψηφισμός των τόκων με το υπόλοιπο 40% του εφάπαξ και ό,τι απομείνει (αν απομείνει) θα καταβάλλεται στο δικαιούχο.
Ελεύθερος Τύπος

Εγκαταλείπει την Βουλή ο Πάγκαλος




Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα αγωνιστεί για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στη διετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν οι θεσμικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η φυσιογνωμία του Κινήματος και να αποκατασταθεί η εσωτερική δημοκρατία, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν οργανωμένες τάσεις με απόψεις.
Σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις, εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διεξαγωγή τους, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει για ποιό λόγο πρέπει να έχουμε στρατιωτικές αλλά και μαθητικές παρελάσεις.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις και τα επεισόδια σε βάρος πολιτικών και όχι μόνο προσώπων, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι «ζούμε ένα καθεστώς τρομοκρατίας των μειοψηφιών» και έκανε λόγο για «προϊούσα κατάλυση του Συντάγματος και βασικών νόμων».

Αποχωρήσεις από τη ΔΗΜΑΡ λόγω... ΠΑΣΟΚ




Αντιμέτωπος με προβλήματα είναι ο Φώτης Κουβέλης, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι τής συμφωνίας με τους πέντε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια τής Δημοκρατικής Αριστεράς...

Με την είσοδο των πέντε αυτών βουλευτών, έγινε δυνατή η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή όμως, τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, παραιτήθηκαν εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της iefimerida την παραίτηση τους υπέβαλαν με επιστολή προς τον κ. Κουβέλη οι Θανάσης Αθανασίου, Νικηφόρος Σταματάκης και Στέλλα Νιώτη.

Οι 3 παραιτηθέντες θέτουν και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος της ΔΗΜΑΡ.
πηγη 

Χαρίζουν το 80% του πρόστιμου αυθαιρέτων στους μουσουλμάνους της Θράκης!


Προεκλογικό ρουσφέτι στους μουσουλμάνους της Θράκης ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκης). Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του antinews, θα «εξισώσουν» τους μουσουλμάνους με τους παλιννοστούντες, ώστε οι μουσουλμάνοι να πληρώσουν μόνο το 20% του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους!
Με την προεκλογική περίοδο ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με τους μουσουλμάνους της Θράκης, όπου δρα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο για το νέο Οικοδομικό Κώδικα, που έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν τις εκλογές, ο Παπακωνσταντίνου και ο Σηφουνάκης θα καταθέσουν σχετική τροπολογία. Σήμερα οι παλιννοστούντες ομογενείς πληρώνουν το 20%  του ειδικού προστίμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτου, όταν αυτό είναι η κύρια και μοναδική κατοικία τους, και το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιβάλλει την ίδια ρύθμιση και για όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Μόνο που, όπως λένε οι γνωρίζοντες την πολεοδομική κατάσταση στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι έχουν επί δεκαετίες κατασκεύαζαν αυθαίρετες κατασκευές και προσθήκες στα σπίτια τους, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ή «έκαναν τα στραβά μάτια» ή δεν μπορούσαν να παρέμβουν στα ορεινά μουσουλμανικά χωριά. Έτσι σήμερα οι περιοχές που ζουν οι μουσουλμάνοι βρίθουν από αυθαίρετες κατασκευές. Το ελληνικό Δημόσιο θα αποκόμιζε αρκετά χρήματα από την τακτοποίησή τους, αν τους αντιμετώπιζε όπως τους Έλληνες χριστιανούς πολίτες που υπερφορολογούνται για την ακίνητη περιουσία τους.
Παράλληλα προκλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το επιχείρημα που προέβαλε η ηγεσία της μειονότητας για να στηρίξει το αίτημά της. Λένε ότι τα αυθαίρετα έγιναν επειδή οι μουσουλμάνοι βρίσκονταν «υπό διωγμό» και οι κρατικές αρχές δεν τους έδιναν άδειες οικοδόμησης και ανακαίνισης. Αν επιβεβαιωθεί ότι αυτό θα αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το ελληνικό κράτος θα έχει βάλει τα χεράκια του και θα έχει βγάλει τα ματάκια του…

Η παγκόσμια κρίση του χρέους: Πώς φτάσαμε σ ε αυτή και πώς θα βγούμε


Σας στέλνω ένα σημαντικό άρθρο που εντοπίζει κατά τη γνώμη μου τον πυρήνα του προβλήματος.
Ίσως είναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα αλλά πρέπει να επικεντρωνόμαστε
στην ουσία του προβλήματος και στην εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης, αντίθετα σε αυτούς που παραπλανούν
το λαό και λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!
« Η παγκόσμια κρίση του χρέους: Πώς φτάσαμε σε αυτή και πώς θα βγούμε »
Σήμερα οι χώρες παντού αντιμετωπίζουν μια κρίση χρέους, που επιταχύνθηκε από την πιστωτική κατάρρευση του 2008. Έτσι, δημόσιες υπηρεσίες περικόπτονται και κρατικές περιουσίες πωλούνται στα ανοικτά σε μια μάταιη προσπάθεια να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς που δεν μπορούν πια να είναι ισορροπημένοι, διότι η προσφορά χρήματος (money supply) έχει συρρικνωθεί.
Οι κυβερνήσεις συνήθως παίρνουν την ευθύνη για τις υπερβολικές δαπάνες, αλλά οι κυβερνήσεις δεν ξεκίνησαν την κρίση. Η κατάρρευση ήταν στο τραπεζικό σύστημα και στην πίστωση που δημιούργησαν και στη διατήρηση της.
Σε αντίθεση με δημοφιλή πεποίθηση, τα περισσότερα από τα χρήματά μας σήμερα δεν δημιουργούνται από τις κυβερνήσεις. Δημιουργούνται από ιδιωτικές τράπεζες ως δάνεια. Το ιδιωτικό σύστημα δημιουργίας χρήματος έχει αυξηθεί τόσο ισχυρό στο πέρασμα των αιώνων που έχει έρθει να εξουσιάσει τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύστημα, όμως, περιέχει τους σπόρους των δικής του καταστροφής του. Η πηγή της δύναμής του είναι επίσης ένα μοιραίο ελάττωμα σχεδιασμού. Το μειονέκτημα είναι ότι οι τράπεζες, αποδίδουν “τραπεζική πίστωση” που πρέπει να επιστραφεί με τόκο, συνεχώς απαιτώντας
περισσότερα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν από ό,τι δημιουργήθηκαν ως δάνεια. Και ο μόνος τρόπος για να πάρετε επιπλέον χρήματα από το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα είναι να πάρετε ακόμα περισσότερα δάνεια, με επιτόκιο. Το σύστημα είναι, στην πραγματικότητα, μια πυραμίδα. Όταν οι τράπεζες εξαντλήσουν τους πιθανούς δανειολήπτες για την υποστήριξη της πυραμίδας, αυτή θα πρέπει να καταρρεύσει. Και πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο σήμερα. Υπάρχουν πιο βιώσιμος τρόπος για να λειτουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα με πίστωση και θα το παρουσιάσουμε.
Πώς Τράπεζες Δημιουργούν τα Χρήματα
Η διαδικασία με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα εξηγείται από τη Chicago Federal Reserve σε ένα φυλλάδιο που ονομάζεται “Modern Money Mechanics”. Αναφέρει: Η διαδικασία της δημιουργίας χρήματος διεξάγεται κυρίως στις τράπεζες”. [Σελ. 3]» [Οι Τράπεζες] πραγματικά δεν πληρώνουν δάνεια από τα χρήματα που λαμβάνουν ως καταθέσεις. Αν το έκαναν αυτό, δεν θα δημιουργούνται επιπλέον χρήματα.
Αυτό που κάνουν όταν δίνουν δάνεια, είναι να δεχθούν γραμμάτια σε αντάλλαγμα για τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των οφειλετών».
Δάνεια(ενεργητικό τράπεζας) και καταθέσεις (παθητικό) και τα δύο ανεβαίνουν [κατά το ίδιο ποσό]. ” [Σελ. 6]«Με μια ενιαία υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών 10 τοις εκατό, $ 1σε αύξηση των αποθεμάτων θα υποστήριζε 10 δολάρια πρόσθετων λογαριασμών συναλλαγών.” [Σ. 49]Μια κατάθεση $ 100 υποστηρίζει ένα δάνειο 90 δολαρίων, που γίνεται 90δολάρια καταθέσεων σε άλλη τράπεζα, η οποία υποστηρίζει 81 δολάρια δάνειο κλπ.
Αυτό είναι το συμβατικό μοντέλο, αλλά οι τράπεζες δημιουργούν πραγματικά τα δάνεια ΠΡΩΤΑ. Βρίσκουν τις καταθέσεις για την κάλυψη των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών αργότερα. Οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα, από τα δάνεια, τα οποία γίνονται επιταγές, τα οποία κατατίθενται σε άλλες τράπεζες. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί για να καλύψουν τις επιταγές, δανείζονται τα χρήματα πίσω από άλλες τράπεζες. Στην πραγματικότητα, δανείζονται τα χρήματα που μόλις δημιούργησαν, τσεπώνοντας τη διαφορά των επιτοκίων ως το κέρδος τους. Το ύψος επιτοκίου με τον οποίο οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν τις ΗΠΑ σήμερα – (το ποσοστό της FED) – είναι ένα εξαιρετικά χαμηλό 0,2 τοις εκατό.
Πώς εξελίχτηκε το σύστημα
Το σημερινό σύστημα της ιδιωτικής έκδοσης του χρήματος ανιχνεύεται στο “Modern Money Mechanics”, στους χρυσοχόους του 17ου αιώνα. Οι άνθρωποι έδιναν το χρυσό τους για φύλαξη (στους χρυσοχόους) και έπαιρναν μια απόδειξη σε χαρτί, που το ονόμαζαν “τραπεζογραμμάτια”. Πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να δανειστούν χρήματα ήταν ευτυχείς να δεχτούν τραπεζογραμμάτια (χαρτί στη θέση του χρυσού), δεδομένου ότι το χαρτονόμισμα ήταν ασφαλέστερο και πιο βολικό να το μεταφέρει κάποιος.
Η ταχυδακτυλουργία μπήκε όταν ο χρυσοχόος ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που θα έρθουν για την ανάληψη του χρυσού τους, περίπου κατά το 10 τοις εκατό Αυτό σημαίνει ότι έως και δέκα φορές παραπάνω τραπεζογραμμάτια θα μπορούσαν να τυπωθούν και να δανείζονται από τον χρυσοχόο σε σχέση με το αντίκρισμα που είχε σε χρυσό. Ενενήντα τοις εκατό (90%) των χαρτονομισμάτων ήταν βασικά προϊόν παραχάραξης. (ή αέρας).
Το σύστημα αυτό ονομάζεται “κλασματικό αποθεματικό» των τραπεζών και θεσμοθετήθηκε, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας, ιδρύθηκε το 1694. Η τράπεζα είχε τη δυνατότητα να δίνει τα δικά της τραπεζογραμμάτια προς την κυβέρνηση και να δημιουργεί το εθνικό χρηματικό απόθεμα. Μόνο οι τόκοι των δανείων έπρεπε να καταβληθούν. Το χρέος ήταν μεταφερθεί επ’ αόριστον. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Το αμερικανικό ομοσπονδιακό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ, και θα συνεχίζει να αυξάνεται και θα αποτελεί το χρηματικό απόθεμα στις ΗΠΑ.
Η Εναλλακτική για τις Δημόσιες Τράπεζες
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τη δημιουργία ενός τραπεζικού συστήματος, με τρόπους που θα εξαλείψει αυτό το καθεστώς της παραπλάνησης και θα καταστεί το σύστημα βιώσιμο. Μια λύση είναι να κάνουμε τα δάνεια άτοκα, αλλά για τις δυτικές οικονομίες σήμερα, αυτή η μετάβαση θα είναι δύσκολη.
Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι για τις τράπεζες να ανήκουν στο δημόσιο. Αν ο λαός είχε δική του συλλογικά την τράπεζα, οι τόκοι και τα κέρδη πάνε πίσω στην κυβέρνηση και τον λαό, που επωφελούνται από μείωση φόρων, αύξηση των δημόσιων υπηρεσιών και φθηνότερες δημόσιες υποδομές. Η αποκοπή των τόκων έχει δείξει ότι μειώνει το κόστος των δημοσίων έργων κατά 30-50%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό το σύστημα των κρατικών τραπεζών πηγαίνει πίσω στους Αμερικάνους αποίκους. Το καλύτερο μοντέλο ήταν αποικία του Benjamin Franklin της Πενσυλβάνια, όπου η κυβέρνηση εφάρμοσε μια«τράπεζα Γης». Τα χρήματα τα τύπωναν και τα δάνειζαν στην κοινότητα. Τα χρήματα τα ανακύκλωνε εκ νέου η κυβέρνηση και μπορούσε να τα ξαναδανείσει στη κοινότητα. Το σύστημα ήταν μαθηματικά σωστό, επειδή οι τόκοι και τα κέρδη επέστρεφαν στην κυβέρνηση, η οποία τα περνούσε στη συνέχεια τα χρήματα πίσω στην οικονομία, σε αντικατάσταση των φόρων.
Οι ιδιωτικές τράπεζες, αντιθέτως, δανείζουν συνήθως τα κέρδη τους στην οικονομία, ή τα επενδύουν σε ιδιωτικές επενδύσεις και αναμένουν περισσότερα σε τόκους από ότι αρχικά επένδυσαν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που είχε η Pennsylvania αυτό το σύστημα, οι άποικοι δεν κατέβαλαν φόρους, πλην των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι τιμές δεν φουσκώνουν (χωρίς πληθωρισμό) και δεν υπήρχε δημόσιο χρέος.
Πώς τα ιδιωτικά τραπεζογραμμάτια έγιναν το εθνικό αμερικανικό νόμισμα
Το πιστωτικό σύστημα της Πενσυλβανίας ήταν βιώσιμο, αλλά μερικές πρόωρες αμερικανικές κυβερνήσεις στις αποικίες, άπλα εκτύπωναν και ξόδευαν, διογκώνοντας το χρηματικό απόθεμα και εξασθένησαν την αξία του νομίσματος. Οι Βρετανοί έμποροι διαμαρτυρήθηκαν, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς Γεώργιος Β να απαγορεύσει στους αποίκους να εκδίδουν δικά τους χρήματα. Οι φόροι έπρεπε να δοθούν στην Αγγλία σε χρυσό. Αυτό σήμαινε, να υπεισέλθουν σε χρέος προς τους Άγγλους τραπεζίτες. Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια ύφεση.
Οι άποικοι τελικά επαναστάτησαν και πήγαν πάλι πίσω στην έκδοση των δικών τους χρημάτων, οδηγώντας στην Αμερικανική Επανάσταση. Επιπλέον, οι άποικοι χρηματοδότησαν ένα πόλεμο ενάντια μια μεγάλη δύναμη με άπλα τραπεζογραμμάτια, δική τους έκδοσης και κέρδισαν.
Αλλά οι Βρετανοί πέρασαν στην αντεπίθεση και διεξήγαγαν έναν νομισματικό πόλεμο, με την μαζική παραχάραξη του χαρτονομίσματος των αποίκων, σε μια εποχή που αυτό ήταν εύκολο να γίνει. Μέχρι το τέλος του πολέμου, το χαρτονόμισμα ήταν ουσιαστικά άνευ αξίας. Αφού έχασε την αξία του, οι άποικοι ήταν τόσο απογοητευμένοι με το χαρτονόμισμα που άφησαν τη δύναμη της έκδοσης, έκτος του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο Αλέξανδρος Χάμιλτον, ο πρώτος γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τεράστια χρέη του πολέμου και δεν είχε χρήματα για να πληρώσει. Αυτός, ως εκ τούτου, κατέφυγε στο τέχνασμα που χρησιμοποιείται στην Αγγλία (γνωστό ως κλασματικό τραπεζικό αποθεματικό). Το 1791, Χάμιλτον βοήθησε στην σύσταση της πρώτης αμερικανικής τράπεζας, κατά ένα μεγάλο μέρος ιδιωτικής τράπεζας που θα εκτύπωνε τραπεζογραμμάτια με υποστήριξη από χρυσό και έτσι θα δάνειζαν την κυβέρνηση. Η διαδικασία έπιασε: τα νέα χαρτονομίσματα διεύρυναν την προσφορά του χρήματος, τα χρέη πληρώθηκαν και η οικονομία άνθησε. Αλλά ήταν η αρχή ενός συστήματος διακυβέρνησης που χρηματοδοτείται από το χρέος σε ιδιώτες τραπεζίτες, οι οποίοι δανείζουν χρήματα μόνο ονομαστικά, που υποστηρίζεται ελάχιστα από χρυσό (αντίκρισμα).
Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, ο Πρόεδρος Λίνκολν απέφυγε ένα τεράστιο χρέος από τον πόλεμο με την επιστροφή στο σύστημα της διακυβέρνησης-της έκδοσης χρήματος, όπως έκαναν και οι Αμερικανοί άποικοι. Έκοψε χαρτονόμισμα των ΗΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών που ονομάστηκε “Γκριν Μπακ” (Greenbacks) και που δεν προέρχονταν από τον δανεισμό μέσω τοκογλυφικών επιτοκίων. Ο Λίνκολν δολοφονήθηκε και έτσι η έκδοση Greenback διακόπηκε.
Το 1913, ιδρύθηκε η ιδιόκτητη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και είχε την εξουσία να εκδίδει τα δικά της Federal Reserve χαρτονομίσματα ως εθνικό νόμισμα. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια υπό μορφή δανείων δίδονται στην κυβέρνηση, εξαλείφοντας τη δύναμή της κυβέρνησης να εκδίδει χρήμα (με εξαίρεση τα κέρματα). Η Federal Reserve ιδρύθηκε και για την πρόληψη τραπεζικών επιδρομών, αλλά 20 χρόνια αργότερα, είχαμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία. Ο Robert H. Hemphill, διευθυντής πίστωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, έγραψε το 1934:”Είμαστε πλήρως εξαρτημένοι από τις εμπορικές τράπεζες.
Κάποιος πρέπει να δανειστεί κάθε δολάριο που έχουμε στην κυκλοφορία, μετρητά ή σε πίστωση.
Εάν οι τράπεζες δημιουργήσουν άφθονα συνθετικά χρήματα τότε έχουμε ευημερία, αν όχι, θα λιμοκτονήσουμε”. Για τους τραπεζίτες, όμως, ήταν ένα καλό σύστημα. Τους έδωσε τον έλεγχο.
Η τοποθέτηση της παγκόσμιας παγίδας χρέους
Ο Καθ. Carroll Quigley ήταν ένας εκ των έσω, με σχέσεις στους διεθνείς τραπεζίτες. Έγραψε στο “Τραγωδία και Ελπίδα” το 1966:«Οι εξουσίες του οικονομικού καπιταλισμού έχουν ένα άλλο εκτεταμένο στόχο, τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος οικονομικού ελέγχου σε ιδιωτικά χέρια, με δυνατότητα να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας και της οικονομίας του κόσμου στο σύνολό του.
«Η κορυφή του συστήματος θα ήταν η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών [BIS] στη Βασιλεία της Ελβετίας, μια ιδιωτική τράπεζα που ανήκει και ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου οποίες είναι οι ίδιες, ιδιωτικές εταιρείες. Κάθε κεντρική τράπεζα… επιδιώκει να κυριαρχήσει στην κυβέρνησή της από την ικανότητά της να ελέγχει τα δάνεια του Δημοσίου…”.
Η παγίδα του χρέους ορίστηκε σε σειρά βημάτων. Το 1971, το δολάριο απελευθερώθηκε διεθνώς από τον κανόνα χρυσού. Τα νομίσματα δεν είχαν εξάρτηση από τον χρυσό και αφέθηκαν να “επιπλέουν” στις αγορές συναλλάγματος, και να ανταγωνίζονται με άλλα νομίσματα, καθιστώντας τα ευάλωτα στην κερδοσκοπία και χειραγώγηση. Το 1973, μια μυστική συμφωνία συνήφθη κατά την οποία οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πωλούν το πετρέλαιο μόνο σε δολάρια και η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε δραματικά. Μέχρι το 1974, οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί κατά 400 τοις εκατό από τα επίπεδα του 1971. Χώρες που στερούνται του πετρελαίου αναγκάστηκαν να δανειστούν δολάρια από αμερικανικές τράπεζες.
Το 1981, το επιτόκιο της FED αυξήθηκε στα 20 τοις εκατό. Στα 20% επιτόκιο, το χρέος θα διπλασιαστεί εντός τεσσάρων ετών. Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, επλήγη σοβαρά από το χρέος. Μέχρι το 2001, αναπτυσσόμενα έθνη είχαν επιστρέψει το κεφάλαιο που αρχικά όφειλαν για τα χρέη τους έξι φορές πάνω, αλλά το συνολικό χρέος τους είχε ήδη τετραπλασιαστεί, λόγω της αποπληρωμής τόκων. Όταν το κράτος οφειλέτης δεν μπορούσε να πληρώσει τις τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επενέβη με δάνεια – άλλα με δεσμεύσεις. Οι οφειλέτες έπρεπε να συμφωνήσει με “μέτρα λιτότητας”, συμπεριλαμβανομένων:
• Περικοπή σε κοινωνικές υπηρεσίες
• ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
• άνοιγμα των αγορών για τους ξένους επενδυτές.
Σήμερα, τέτοια μέτρα λιτότητας επιβάλλονται όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στις Ηνωμένες Πολιτείες τωνΗΠΑ.
Η BIS: Η κορυφή του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος
Τι προείπε ο καθηγητής Quigley για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS)έχει πραγματοποιηθεί. Η BIS έχει σήμερα 55 κράτη-μέλη και είναι επικεφαλής μιας παγκόσμιας οικονομικής πυραμίδας.
Η δύναμη της BIS παρατηρήθηκετο 1988, όταν έθεσε την κεφαλαιακή απαίτηση στις τράπεζες-μέλη, από 6% σε 8% σε μια συμφωνία που ονομάζεται Βασιλεία Ι (Basel I). Το αποτέλεσμα ήταν να παραλύσει τις ιαπωνικές τράπεζες, που μέχρι τότε ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής του κόσμου. Η Ιαπωνία εισήλθε σε ύφεση από την οποία δεν έχει ακόμη ανακάμψει.
Οι Τράπεζες των ΗΠΑ κατάφεραν να ξεφύγουν, παρακάμπτοντας την κεφαλαιακή απαίτηση. Το έκαναν αυτό με την μετακίνηση δάνειων από τα βιβλία τους, συγκεντρώνοντας τα ως «τίτλους», και να τα πωλούν σε επενδυτές. Για να πεισθούν οι επενδυτές να τα αγοράσουν, οι εν λόγω ενυπόθηκοι τίτλοι προστατεύτηκαν από πτώχευση με «παράγωγα», που ήταν ουσιαστικά στοιχήματα. Ο «πωλητής» πληρώνει ένα ποσό για την προστασία της επένδυσης ή της συμφωνίας και την καταβάλει σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων πληρωμής (πτώχευση). Η ιδιοκτησία του περιουσιακού στοιχείου δεν ήταν απαραίτητη. Σαν παίκτες σε ένα αγώνα ιπποδρομίας, οι παίκτες των παράγωγων, θα μπορούσαν να στοιχηματίζουν χωρίς την ιδιοκτησία ενός αλόγου.
Τα παράγωγα έγιναν μια δημοφιλής μορφή τυχερού παιχνιδιού στις επενδύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη επενδυτική φούσκα, άνω των500 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2007. Λόγω της τιτλοποίησης και των παραγώγων, η πίστωση είχε πολλαπλασιαστεί. Σχεδόν ο καθένας θα μπορούσε να πάρει ένα δάνειο.
Το σημείο καμπής ήρθε τον Αύγουστο του 2007, με την κατάρρευση των δύο hedge funds. Όταν το καθεστώς των παραγώγων εκτέθηκε στην πραγματικότητα, η αγορά για παράγωγα που προστατεύονται από τίτλους ξαφνικά στέρεψε. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ δεν είχε καταρρεύσει μέχρι το Νοέμβριο του 2007, όταν νέοι λογιστικοί κανόνες επιβλήθηκαν. Οι κανόνες αναπτύχθηκαν από την “Βασιλεία ΙΙ” που ξεκίνησε ηBIS το 2004.
“Mark to market” λογιστικά στοιχεία απαιτούν για τις τράπεζες αξία στοιχείων του ενεργητικού τους ανάλογα με τη ζήτηση στην αγορά, εκείνη την ημέρα.
Πολλές τράπεζες των ΗΠΑ, όπως αυτές στην Ιαπωνία τη δεκαετίατου 1990, είχε ξαφνικά ανεπαρκή επιχειρηματικά κεφάλαια για την χορήγηση νέων δανείων. Το αποτέλεσμα ήταν μια πιστωτική κρίση από την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακάμψει.
Η BIS έχει πλέον καταστεί πλέον μια παγκόσμια ρυθμιστική αρχή, όπως ακριβώς προέβλεπε ο Quigley.
Τον Απρίλιο του 2009, τα έθνη της G20 συμφώνησαν να ρυθμίζονται με τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, μια συμφωνία στην έδρα της BIS και να συμμορφώνονται με «πρότυπα και τους κώδικες” που θεσπίστηκαν από το διοικητικό της συμβούλιο.
Οι κανόνες είναι μόνο κατευθύνσεις, αλλά οι χώρες που αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν, κινδυνεύουν με υποβαθμίσεις σε αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητάς τους, κάτι τόσο δαπανηρό που οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν πράγματι γίνει νόμοι.
Ένα άρθρο σχετικά με την BIS ιστοσελίδα, αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες στην Κεντρική Τραπεζική διοίκηση του δικτύου θα πρέπει να έχουν ως στόχο την “διατήρηση της σταθερότητας των τιμών”. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να υποτιμήσουν το εθνικό τους νόμισμα που διογκώνει την προσφορά χρήματος. Και αυτό σημαίνει να ΜΗΝ «τυπώνουν χρήμα» ή να δέχονται πιστωτικά δάνεια που προέρχονται από τις δικές τους κεντρικές τράπεζες. Όπως και οι αμερικανικές αποικίες , που ο Βασιλιάς Γεώργιος πήρε την εξουσία τους να εκδίδουν δικά τους χρήματα, έτσι και οι κυβερνήσεις πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από ιδιωτικές τράπεζες.
Ο παγκόσμιος έλεγχος των τραπεζών πάνω στην έκδοση χρήματος έχει καταστεί σχεδόν πλήρης. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ιδιαίτερα εμφανής στην ΕΕ, όπου οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν ελλείμματα μόνο το 3% των κρατικών προϋπολογισμών και την πρόληψη των χωρών μελών είτε από την έκδοση δικών τους χρημάτων ή πιστωτικό δανεισμό από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών.
Τα κράτη θα πρέπει να δανείζονται, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άλλες ιδιωτικές διεθνείς τράπεζες, ή το ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα είναι η επιβολή μέτρων λιτότητας, όπως γίνεται στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Το σύστημα ΔΕΝ είναι βιώσιμο και αρκετοί προβλέπουν την διάσπαση της ΕΕ.
Η διέξοδος: Επιστροφή της δύναμης έκδοσης του χρήματος σε δημόσιο έλεγχο
Για να ξεφύγουμε από την παγίδα του χρέους στους παγκόσμιους τραπεζίτες, την εξουσία για την δημιουργία του χρήματος πρέπει να αποκατασταθεί στις εθνικές κυβερνήσεις. Εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν: Νόμιμο χρήμα που εκδίδονται απευθείας από τα εθνικά δημόσια ταμεία(υπουργεία οικονομικών) και η δαπάνη του στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Κεντρικές τράπεζες που ανήκουν στο δημόσιο και που είναι αρμόδιες για την προώθηση της πίστωσης του κράτους άτοκα.
Εθνικοποίηση πτωχευμένων τραπεζών που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να αποτύχουν “too big to fail» (με την παραγραφή των επισφαλειών σε επενδυτικές φούσκες). Οι τράπεζες θα μπορούσαν να εκδίδουν στη συνέχεια πίστωσης προς τη κοινωνία και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της και με τα κέρδη της ανακύκλωσης πίσω προς την κυβέρνηση, εξαλείφοντας την φορολογική επιβάρυνση για τους ανθρώπους.
Δημόσιες τοπικές τράπεζες Δημόσιες τράπεζες λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Μαλαισία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία κρατική τράπεζα, η τράπεζα της Βόρειας Ντακότας. Το μοντέλο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο, η Βόρεια Ντακότα είναι η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ να έχει ξεφύγει από την πιστωτική κρίση αλώβητη. Το 2009, ενώ άλλες πολιτείες παραπαίουν, η Βόρεια Ντακότα είχε το μεγαλύτερο πλεόνασμα προϋπολογισμού στην ιστορία της. Το 2008, η τράπεζα της Βόρειας Ντακότας (BND) είχε απόδοση ιδίων κεφαλαίων του 25 %. Η Βόρεια Ντακότα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα και το χαμηλότερο επιτόκιο υπερημερίας για δάνεια. Επίσης, έχει τις πιο πολλές τοπικές τράπεζες ανά κάτοικο (κατά κεφαλή).
Η Βόρεια Ντακότα είχε δική της τράπεζα από το 1919, όταν οι αγρότες έχαναν τα αγροκτήματά τους, στους Wall Street τραπεζίτες. Οργανώθηκαν, κέρδισαν τις εκλογές και κατάφεραν να περάσουν νομοθεσία. Η πολιτεία ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να καταθέσει όλα τα έσοδά της στην BND. Όπως και με το βιώσιμο μοντέλο της τράπεζας της αποικιακής Πενσυλβάνια, οι τόκοι και τα κέρδη επιστρέφονται στην κυβέρνηση και ανακυκλώνονται στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ένα αυξανόμενο κίνημα είναι σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιγράψουν αυτό το δημόσιο τραπεζικό μοντέλο και σε άλλες πολιτείες. Δεκατέσσερα κρατικά νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ επεξεργάζονται νομοθεσία για την ίδρυση κρατικών πολιτειακών τραπεζών.
Το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να επαναληφθεί και σε άλλες χώρες. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, όπου η μεγάλες τράπεζες είναι οικονομικά μη βιώσιμες, είναι ήδη κρατικοποιημένες ή θα γίνουν σύντομα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταθέσει τα έσοδά της στη δική της κρατική τράπεζα και να προσθέσει επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων και της μόχλευσης των εν λόγω κεφαλαίων για τη δημιουργία άτοκων πιστώσεων για τις τοπικές ανάγκες.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Χάμιλτον όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα χρέη της κυβέρνησης που ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν: έβαλε υπάρχοντα κονδύλια της κυβέρνησης σε μια τράπεζα, τότε τα δανείστηκε πίσω πολλές φορές, χρησιμοποιώντας το αποδεκτό “κλασματικό αποθεματικό» μοντέλο.
Η λύση της Ιαπωνίας, είναι επίσης μια παραλλαγή του Χάμιλτον, που προτάθηκε δύο αιώνες νωρίτερα. Η Ιαπωνία διατηρεί την ιδιότητά της ως η τρίτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αν και έχει ένα χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στα 226%. Η Ιαπωνία έχει κάνει «νομισματοποίηση» (monetized) του εθνικού της χρέους, μετατρέποντάς το στο εθνικό χρηματικό απόθεμα. Η κρατική κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κρατά το ιαπωνικό δημόσιο χρέος ίσο με το 100% ΑΕΠ της χώρας, και επειδή η κυβέρνηση κατέχει τη τράπεζα, το δάνειο (χρέος) είναι άτοκο και μπορεί να μεταφερθεί επ’ αόριστον.
Ένα Άτοκο δάνειο που μεταφέρεται επ’ άπειρον είναι το ΙΔΙΟ με την δύναμη της έκδοσης χρήματος από το ίδιο το κράτος.
BLUESKY4U
ΠΗΓΗ :

Ετοιμάστε πράσινες φυλακές για τα λαμόγια της πράσινης ανάπτυξης!


DACIA VS MERCEDES… Ή ΑΛΛΙΩΣ,Η “ΛΟΓΙΚΗ” ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ “ΝΟΜΟΘΕΤΗ” !!! Διαβάστε το…Δεν παίζονται !!!

Dacia Logan ένα φθηνό ρουμάνικο αυτοκίνητο το οποίο πωλείται στην Ελλάδα 7.550 ευρώ μόνο. Μία τίμια πρόταση ειδικά για μία χώρα που βρίσκεται υπό πτώχευση…
nissan-to-bring-renault-logan-in-china-by-2010-6974_1.jpg
ΑΛΛΑ… υπάρχει και η…Mercedes+S+250+CDI+BlueEFFICIENCY-1.jpg
..γερμανική Mercedes S250 CDI που σύμφωνα με τους φωστήρες του ΠΑΣΟΚ, συμφέρει καλύτερα αφού αν και είναι λίγο δύσκολο να την αγοράσεις μιας και κοστίζει 120.550  ευρώ, εντούτοις πληρώνει μόνο 223.5 ευρώ τέλη κυκλοφορίας σε αντίθεση με το  προαναφερόμενο Dacia Logan που πληρώνει 330 ευρώ τέλη κυκλοφορίας…. 

Και δεν έχω προσθέσει και την αύξηση 10% στα τέλη που μας φέρνουν οι απίστευτοι  πράσινοι φωστήρες, δηλαδή 363 ευρώ για το Dacia των 7.550 ευρώ έναντι 245 ευρώ  της Mercedes των 120.550 ευρώ….
Δεν τα πιστεύετε όλα αυτά; Κατεβάστε από ΕΔΩ http://content-mcdn.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/Times_New_Cars_June_2011_APOSYRSH_id36667.pdf τον κατάλογο με όλα τα αυτοκίνητα  της αγοράς και κάνετε τις συγκρίσεις μόνοι σας…

YITZHAK RABIN: «αν πρέπει να φοράω αλεξίσφαιρο γιλέκο όταν βρίσκομαι ανάμεσα στο λαό μου τότε καλύτερα να πεθάνω…» - ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ελεύθεροι σκοπευτές κατά Ελεύθερων Ελλήνων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου



YITZHAK RABIN: «αν πρέπει να φοράω αλεξίσφαιρο γιλέκο όταν βρίσκομαι ανάμεσα στο λαό μου τότε καλύτερα να πεθάνω…»
ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ελεύθεροι σκοπευτές κατά Ελεύθερων Ελλήνων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Ο Ισαάκ Ραμπίν, ήρωας του Ισραήλ, Στρατηγός και 5ος Πρωθυπουργός της χώρας, ο πρώτος που γεννήθηκε εκεί, ήταν και ο μοναδικός που δολοφονήθηκε και μάλιστα από χέρι Ισραηλινού, του φανατικού ακροδεξιού σιωνιστή, του 25χρονου Yigal Amir στις 4/11/1995 στο Τελ Αβίβ κατά την διάρκεια μιας μεγαλειώδους διαδήλωσης για την ειρήνη.
Ο Ράμπιν αρχιτέκτονας της διαδικασίας ειρήνης με τους παλαιστινίους μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιασέρ Αραφάτ και τον Σιμόν Πέρες για τις συμφωνίες του Όσλο.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν προειδοποιήσει τον Ράμπιν ότι υπάρχουν υποψίες για απόπειρα δολοφονίας του από εξτρεμιστικά εβραϊκά-σιωνιστικά στοιχεία. «Πρέπει να φοράτε παντού αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το πουκάμισό σας, ακόμη και όταν κινείστε ανάμεσα σε ισραηλινούς» φέρεται να του είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Σιν Μπετ που ήταν υπεύθυνη για την προσωπική του ασφάλεια.

«Αν πολέμησα σε κάθε πόλεμο, αν έδωσα όλη μου τη ζωή για το Ισραήλ και πρέπει να φορώ αλεξίσφαιρο όταν κινούμαι ανάμεσα στο λαό μου, τότε καλύτερα να πεθάνω..!» υπήρξε η απάντηση του ήρωα, του Στρατηγού, του Στρατιώτη του αληθινού πατριώτη. 


Δυστυχώς για το Ισραήλ, για την ειρήνη, τους Παλαιστινίους, δυστυχώς για τον κόσμο ολόκληρο ο Ράμπιν που τον βλέπετε εδώ να μπαίνει στην Παλαιά Πόλη της Αγίας Ιερουσαλήμ νικηφόρος στις 7 Ιουνίου 1967, απελευθερώνοντας την Πόλη μετά από 1900 χρόνια
, ειχε ΑΔΙΚΟ. Επρεπε να ακούσει την προτροπή. Ένα απλούστατο, αθέατο γιλέκο θα του είχε σώσει τη ζωή από τη μοναδική σφαίρα που τον χτύπησε διαμετρήματος .380, (9mm short) από το πιστόλι Beretta 84F. Με (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) θα δείτε τη σκηνή της δολοφονίας στο 7΄10΄΄ περίπου.


Επί μήνες κάποιοι ανάμεσά τους δυστυχώς και ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου καλλιέργησαν ένα κλίμα απίστευτου μίσους με κύριο στόχο τον Ισαάκ Ράμπιν που τον παρουσίαζαν ακόμη και με στολή Ναζί αξιωματικού και βέβαια προδότη. 


Μάλιστα σε συγκέντρωση κατά των συμφωνιών του Όσλο ο Νετανιάχου μιλάει στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Ιερουσαλήμ από ένα μπαλκόνι που έχει πανώ με το σύνθημα «ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΑΜΠΙΝ» (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)


Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή: Ο δολοφόνος συνελήφθη ή μάλλον παρεδόθη επί τόπου και καταδκιάστηκε σε ισόβια και μάλλον δεν θα αποφυλακισθεί ποτέ. Ατέλειωτο μελάνι χύθηκε για το αν πίσω από τη δολοφονία υπήρχαν στελέχη των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας που διαφωνούσαν με την πολιτική Ράμπιν, ο Νετανιάχου έγινε και ξαναέγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ και εγκατέλειψε σχεδόν ολοκληρωτικά τα βήματα ειρήνης του δολοφονημένου προκατόχου του. Στη φωτο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΓΙΕΝΤΙΟΤ ΑΧΑΡΟΝΟΤ με τη σκηνή της δολοφονίας…(που τη βρήκαν αναρωτιέται κανείς)

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;


Η Ελλάδα κυβερνιέται εδώ και 3 χρόνια από ξεδιάντροπους προδότες που παραχωρούν την εθνική κυριαρχία και υπερηφανεύονται κιόλας, ο κόσμος τους γιαουρτώνει και τους φτύνει και αυτοί νομίζουν ότι τους πετάνε κουφέτα ή ότι ψιχαλίζει, ο κόσμος έχει φτάσει σε απίστευτα χάλια και μιζέρια, παιδιά πάνε νηστικά στα σχολειά τους και αυτοί τι νομίζετε ότι κάνουν για όλα αυτά; 
Μετανοιώνουν; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!
Ζητούν συγνώμην για τα εγληματικά τους λάθη; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!
Φεύγουν για να ησυχάσουμε; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!


ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΛΛΗΝΑΣ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΞΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ…ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ


ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Ο ΡΑΜΠΙΝ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΧΕΡΖΛ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΛΕΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ…Μήπως ο Ράμπιν δεν ήταν Σιωνιστής και αυτό του στοίχισε τη ζωή; Μήπως ρωτάμε εμείς.
Διαβάστε εδώ την συγκλονιστική επιστολή του Μητροπολίτη Παύλου προς τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ που αφού ανέπτυξε τη χώρα επέστρεψε για να μας προστατέψει…από ποιόν άραγε; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Προετοιμασία 90 ημερών από ΗΠΑ για πόλεμο στο Κόλπο - Μεταφέρουν πλοία, όπλα


Διπλασιάζουν την δύναμη των ναρκαλιευτικών στον Κόλπο οι ΗΠΑ, στέλνουν ASW ελικόπτερα, μετατρέπουν τις τορπίλες υποβρυχίων και σκαφών επιφανείας ώστε να αποδίδουν καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες του Κόλπου και αυξάνουν το απόθεμα βομβών και καυσίμων στο νησί-βάση Ντιέγκο Γκαρσία του Ινδικού Ωκεανού! Αυξάνουν μάλιστα άμεσα το κονδύλι ανάπτυξης των δυνάμεων τους κατά 100 εκατ. ευρώ.


Αν αυτά δεν είναι ετοιμασίες για κτύπημα «στην καρδιά» του Ιράν τότε, τι είναι;

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Σωμάτων της Γερουσίας, ο Ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ, ο επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων του US Navy, δήλωσε ότι

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυνάμεις μας. Το Ιράν σε περίπτωση κρίσης θα επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ροή του πετρελαίου.

Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Θέλοουμε ισχυρές ανθυποβρυχιακές δυνάμεις γιατί θα το επιχειρήσουν πιθανότητα με υποβρύχια, τα νέα Kilo που έχουν πάρει από τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να επιτεθούμε στα υποβρύχια και να αμυνθούμε στις τορπίλες.

Θα διπλασιάσουμε τη δύναμη των ναρκαλιευτικών σκαφών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα φτάσουν στα οκτώ από τα τέσσερα που είναι σήμερα. Θα αποσταλούν ελικόπτερα με αερομεταφερόμενα συστήματα εντοπισμού ναρκών»

Επιπλέον, όλα τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που θα διασχίζουν τα Στενά του Χορμούζ, θα εφοδιαστούν με επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης, για αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης, ενώ θα τοποθετήσουν περισσότερα μέσα εγγύς άμυνας, όπως πυροβόλα και πολυβόλα, για την αποτροπή επιθέσεων από μικρούς στόχους.

Τέλος, τα σκάφη της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, θα εφοδιαστούν με πολυβόλα Gatling, ενώ θα γίνουν και μετατροπές στις τορπίλες των υποβρυχίων που θα επιχειρούν στην περιοχή για να καταφέρουν να εξουδετερώσουν τα Kilo των Ιρανών, αφού τα θερμογραφικά δεδομένα και η πυκνότητα του άλατος είναι διαφορετική στην Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο. 

Την ίδια στιγμή η USAF θα αυξήσει το απόθεμα βομβών των 1000 και 2000 λιβρών, αλλά και των θερμοβαρικών όπλων που διαθέτει, στην βάση Ντιέγκο Γκαρσία για χρήση από τα βομβαρδιστικά B-1, B-2 και B-52.

Όλες αυτές οι κινήσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και θα αρχίσει νε μετράει ανάποδα ο χρόνος...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οι ευθύνες για το «Φούσκωμα» του Ελλείμματος του 2009


Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση από τις συνεχείς αποκαλύψεις για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στην κρίση δανεισμού, στο μνημόνιο και σε αποτυχημένες πολιτικές που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση. Γι’ αυτό και ο πρώην υπουργός οικονομικών, της πλέον αποτυχημένης κυβέρνησης, εφευρίσκει έωλα επιχειρήματα και παριστάνει τον επιτιθέμενο ενάντια στην ΝΔ. Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτόν, η αλήθεια, δεν αποκρύπτεται.
Άλλωστε, ήδη, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που γνωρίζουν τη δράση του κ. Παπακωνσταντίνου γκρεμίζουν την επιχειρηματολογία του:
  • Ο κ. Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής  της Βουλής ότι ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, και ότι υπήρχε περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
  • Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, Δ. Σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, ανέφερε: «τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς!»
  • Ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, πρώην Γ.Γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του ανακοίνωσε ότι θα άλλαζε τα στοιχεία για το έλλειμμα ενώ «ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει» και πρόσθεσε: «Έμεινα άφωνος διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση».
  • Η κα Ζωή Γεωργαντά, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ που αποπέμφθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, έχει καταγγείλει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4% για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη και να δικαιολογηθούν τα βαριά μέτρα!

Επειδή, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου διακαώς επιθυμεί, ενώπιον της ογκούμενης κατακραυγής, να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τι είχε συμβεί το 2009 του θυμίζουμε ότι:
Η Νέα Δημοκρατία η οποία είχε την ευθύνη διακυβέρνησης κατά τα ¾ του οικονομικού έτους του 2009, ανέλαβε ή δεσμεύτηκε, το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τον Ιούνιο, να προωθήσει, δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως:
  • Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα τσιγάρα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στα αλκοολούχα ποτά.
  • Την περικοπή των ελαστικών δαπανών και των δαπανών για συμβάσεις στο δημόσιο τομέα.
  • Το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο πάνω από τα 1.700 ευρώ και των συντάξεων πάνω από τα 1.100 ευρώ.
  • Την επιβολή τελών κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής και ετήσιου ειδικού φόρου στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
Μέτρα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία, τα οποία πολέμησε λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο κ Παπακωνσταντίνου, που με θράσος σήμερα διατείνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτε.
Αντιθέτως, ο πρώην υπουργός Οικονομομικών, στο πλάι του κ. Παπανδρέου, διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν!». Για να κερδίσουν τις εκλογές…


Και αφού τις κέρδισαν παραπλανώντας τους πολίτες ιδού τι έπραξε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το έλλειμμα:
  • Ματαίωσε ώριμες δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009.
  • Προχώρησε σε επιπλέον επιστροφές φόρων, στην καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, σε αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, για οδοιπορικά, λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου.
  • Κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημι-υπαίθριους, την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο ξυστό και στα σκάφη αναψυχής, που επανέφερε αργότερα.
  • Προχώρησε στη συμπερίληψη στο τομέα της γενικής κυβέρνησης ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων.
  • Έχασε τον έλεγχο στα δημόσια έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Και υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι:
  • Κατέθεσε  προϋπολογισμό που είχε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επίδομα αλληλεγγύης κ.λπ.
  • Αναφερόταν, ως μη όφειλε, απαξιωτικά για τη χώρα με αυτά τα απαράδεκτα περί Τιτανικού και παρασιτικής οικονομίας.
  • Δεν δανείστηκε έγκαιρα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Αυτή είναι η αλήθεια και οι απέλπιδες προσπάθειες του κ. Παπακωνσταντίνου και του ΠΑΣΟΚ να τη διαστρεβλώσουν θα πέσουν στο κενό. Πολιτικά η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ θα έλθει από τις κάλπες. Οι πολίτες θα δώσουν εκεί τη δική τους απάντηση.
Για τις όποιες ευθύνες η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί και το επαναλαμβάνει. Η μόνη εξεταστική που θα συσταθεί μετά τις εκλογές θα είναι για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.