Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αγρίεψε ο Χατζηνικολάου! Σε ποιόν είπε "ζήτα συγνώμη για τη μαλακία που είπες"



Του Ελ Πάσο έγινε νωρίτερα μέσα από την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real fm. Σχεδόν ουρλιάζοντας και με φανερό θυμό ο δημοσιογράφος απαίτησε από την....Υπουργάρα μας Άδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγνώμη για τη μαλακία που έκανε δηλώνοντας ήρωας που απολύει κόσμο από τον χώρο της υγείας. Ο δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να πει πως δεν τον ενδιαφέρει το πρόστιμο από το ΕΣΡ για τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί, αφού έχει αγανακτήσει με τις ηλίθιες δηλώσεις που ξεστομίζουν πολιτικοί σαν τον Άδωνι.

27/07/2013 - 22:21
Δεν πρόκειται να υπάρξει «έστω και μία απόλυση» στον χώρο της Υγείας, διαμηνύει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/politi...
Σταθερή αξία ο Άδωνις...

Επιπλέον:

22/08/2013 10:11


Αδωνις Γεωργιάδης: «Αν γίνει έστω και μία απόλυση τον χώρο της Υγείας θα παραιτηθώ»


http://www.tovima.gr/politics/...
 
 

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΕΣ

 

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Δύο γεγονότα, φαινομενικώς ασύνδετα μεταξύ τους, μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι βαθύτατα πνευματική και ηθική.  Τα δύο γεγονότα είναι: Πρώτον η επιστολή διαμαρτυρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας προς τον Υπουργό Παιδείας για τη συνεχή υποβάθμιση της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Δεύτερον. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) , με την οποία καταδικάζεται η

Ελλάδα επειδή δεν επεξέτεινε και στα ζευγάρια του ιδίου φύλου τη νομοθεσία για την ελεύθερη συμβίωση (χωρίς  γάμο, αλλά με έννομες συνέπειες).

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου, ξεκίνησε από τα πρώτα έτη του ελευθέρου ελληνικού κράτους να συμβολίζει τις ελληνορθόδοξες ρίζες της παιδείας μας. Την θυμόμαστε σε προηγούμενες δεκαετίες ως εορτή της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων με εκκλησιασμό και σχετικές ομιλίες. Θυμούμαι στο Δημοτικό να μαθαίνουμε για τις ευσεβείς μητέρες του Βασιλείου, του Γρηγορίου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου, να ζωγραφίζουμε τις μορφές τους στο τετράδιο, να θαυμάζουμε τη φιλία των δύο πρώτων που ήσαν Καππαδόκες. Σε μεγαλύτερες τάξεις διδασκόμασταν τα Πατερικά Κείμενα, τα οποία κακώς καταργήθηκαν, και μεταξύ αυτών τις προτροπές του Μεγάλου Βασιλείου προς τους νέους, πώς δηλαδή θα ωφεληθούν από τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Επιλεκτικά, για να μην τσιμπηθούν από τυχόν αγκάθια. Να κρατούν το καλό από τη ζωή του Οδυσσέα, του Αλεξάνδρου, του Περικλέους και να απορρίπτουν τους μύθους περί του δωδεκαθέου.

Σήμερα, όπως διαπιστώνει η Ιερά Σύνοδος, ο εορτασμός είναι μία απλή αργία, χωρίς εμβάθυνση στο νόημα της ελληνορθόδοξης παιδείας, χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στις αρχές και στα πρότυπα που δίδασκαν οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες της Θεολογίας και της Παιδείας. Στην επιστολή της Συνόδου υπογραμμίζεται η επιτυχής προσπάθεια των Τριών Ιεραρχών να συνδυάσουν την εκκλησιαστική (ημετέρα) με την αρχαιοελληνική (έξωθεν ή θύραθεν) παιδεία. Την εντός του ναού με αυτή που έρχεται έξω από τη θύρα του ναού. Η επιστολή μάλιστα παραπέμπει σε μία θαυμάσια υποστήριξη της κλασικής παιδείας από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Πόσοι εκπαιδευτικοί και ακόμη περισσότερο πόσοι μαθητές γνωρίζουν σήμερα αυτά τα θαυμάσια Πατερικά κείμενα; Ορθώς ο πρώην Υπουργός και Πρύτανις Γεώργιος Μπαμπινιώτης ζητεί όχι μόνο να παραμείνει Ορθόδοξο το περιεχόμενο των Θρησκευτικών, αλλά να ενταχθεί στο μάθημα και η Πατερική σοφία.

Η Παιδεία σήμερα δεν προβάλλει αξίες και πρότυπα. Την ίδια σύγχυση αξιών δείχνει και η αντιμετώπιση του οικογενειακού θεσμού και του γάμου από την επικρατούσα ευρωπαϊκή αντίληψη. Σέβομαι την ιδιωτική ζωή και τις προσωπικές επιλογές κάθε ανθρώπου, αλλά θεωρώ ασύμβατη με τις ιστορικές αξίες της Ευρώπης την απόφαση του ΕΔΔΑ για τη  συμβίωση ατόμων του ιδίου φύλου. Μία αμφιλεγόμενη επιλογή δεν μπορεί να επιβάλλεται σε μία κοινωνία δια νόμου. Και μάλιστα όταν αυτή η κοινωνία, εις πείσμα των διαφόρων «προοδευτικών», αγωνίζεται να διατηρήσει την ταυτότητά της, τις ελληνικές και ορθόδοξες καταβολές της, τα ήθη και έθιμά της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι όργανο της Ευρ. Ένωσης των 28 κρατών. Είναι όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει μέλη 49 χώρες. Οι αποφάσεις του υποτίθεται ότι βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα. Φοβούμαι ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών που θα υιοθετηθούν από δύο άτομα του ιδίου φύλου και θα μεγαλώνουν χωρίς τα απαραίτητα πρότυπα πατέρα και μητέρας.

Η Ευρώπη έχει λησμονήσει τις ρίζες της. Την Αθήνα, τη Ρώμη και τον Χριστιανισμό. Τουλάχιστον ως Έλληνες ας σεβασθούμε τις ελληνορθόδοξες αξίες για την Παιδεία και την οικογένεια!

olympia.gr

Η χώρα πεθαίνει κι οι εθνοπατέρες βλέπουν ντέρμπι φωτογραφίζοντας τα μπούτια, τα μπράτσα και τις μασχάλες της Παπακώστα!

Η χώρα πεθαίνει, ο λαός αυτοκτονεί, η νέα γενιά παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς. Στη Βουλή πρόκειται να συζητηθεί η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση και οι εθνοπατέρες αντί να συζητούν ανήσυχοι για το μέλλον της χώρας τι κάνουν;

του Στρατή Μαζίδη

Αράζουν στους καναπέδες ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Πίνουν σε εξευτελιστικές δραχμικές τιμές τα drinks ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Βλέπουν το ντέρμπυ στην πλάσμα ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

και...

φωτογραφίζουν τα μπούτια, τα μπράτσα και τις μασχάλες της Κατερίνας Παπακώστα με τα iphones και τα Samsung Galaxy ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ είτε σε αγορά συσκευής είτε σε πληρωμή του πακέτου τους.

Κι εσύ μ@λάκα έλληνα (μηδενός μας εξαιρουμένου) σφίξε το ζωνάρι, κόψε το γάλα των παιδιών για να τραβά την Παπακώστα φωτογραφίες ο κάθε βουλευτής ή βολεμένος συνεργάτης ή κουροπαλάτης (αξίωμα στα χρόνια της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας).

Γιατί όσο "ωραία γκόμενα" και να ναι η Παπακώστα όπως διάβασα σε κάποια σχόλια, προσωπικά προτιμώ να βλέπω να χαμογελούν ο Γιώργος, η Μαρία, ο Βασίλης, η Κατερίνα και όλοι οι Έλληνες. Κι αυτό δε γίνεται με χαμούρεμα και λιγουρευόμενοι μπούτια, μπράτσα και λοιπά κρεατικά.

Γίνεται με ΔΟΥΛΕΙΑ. Κάτι που σε πολλούς είναι άγνωστη έννοια.

Μπούτια και κρέατια έχει ψητά στα Καλύβια και άψητα στην πλατεία Βάθης.


freepen.gr

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Σουξέ στόρι. Ξενιτεύεται και η Βιοχάλκο. Όχι Στουρνάρα μας, δεν εχεις αποτύχει…

Πράσινο φως έδωσε η γενική συνέλευση της Βιοχάλκο για τη συγχώνευση με τη θυγατρική της Viohalco SA και στη συνέχεια με την εταιρία Cofidin, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου.
Σύμφωνα με το στέλεχος του ομίλου κ. Κ. Κεφαλά με αφορμή το θέμα των δημοσίων προτάσεων, είπε πως σε ό,τι αφορά την πιθανότητα υποχρεωτικών Δημοσίων Προτάσεων για τις ελληνικές εισηγμένες θυγατρικές «τηρούμε τους κανόνες των εποπτικών αρχών, υπάρχει μια γνώμη της Ε.Κ. για υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις και εφόσον μας ζητηθεί τελικά να προχωρήσουμε σε αυτές

εμείς θα το πράξουμε».

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. (ποσοστό απαρτίας περίπου 95,3%) η διοίκηση υπεραμύνθηκε της επιλογής για αλλαγή της έδρας, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου (ΑΜΚ και ομολογιακά δάνεια διαπραγματεύσιμα στο εξωτερικό) καθώς και μια δραστική μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και άντλησης άφθονου δανειακού χρήματος από τις τράπεζες. Όπως είπε ο κ. Κεφαλάς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ακριβού χρήματος επιτυγχάνουμε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, αντί 5 δισ. που μας επιτρέπει η παραγωγική μας δυναμικότητα.
Tονίστηκε ότι στις 22 Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πίστωση των μετοχών της νέας Βιοχάλκο που θα προκύψει απ’ τη συγχώνευση και θα ξεκινήσει η έναρξη διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια, στις 25 Νοεμβρίου θα διαγραφούν οι μετοχές της ελληνικής Βιοχάλκο απ’ το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία ήδη έχει ανακοινώσει ότι μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της νέας εταιρείας στο Euronext θα πραγματοποιήσει αίτηση παράλληλης διαπραγμάτευσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ι.Φικιώρης: “Μονόδρομος η ευρωπαϊκή οδός”
“Η Βιοχάλκο δεν μετακομίζει, δεν διαφεύγει φορολογική ύλη, δεν καταργούνται θέσεις εργασίας και δεν φεύγουν τα εργοστάσια και οι εταιρείες της από την Ελλάδα. Αντίθετα αναζητά κεφάλαια στο εξωτερικό για να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα”, τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρείας, ο πρόεδρος της Βιοχάλκο, Ιωάννης Φικιώρης, αναφερόμενος στην επικείμενη διασυνοριακή συγχώνευση της Βιοχάλκο με την Viohalco SA, με έδρα το Βέλγιο και την εισαγωγή των μετοχών της στο εκεί Χρηματιστήριο Euronext.

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Φικιώρη, “υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πορεία του ομίλου, αλλά δεν είναι σε θέση να επεκτείνουν την στήριξή τους για νέες δραστηριότητες”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ξένες τράπεζες δεν χορηγούν κεφάλαια έναντι εξασφαλίσεων “ελληνικού ρίσκου”. Αντιθέτως, όπως είπε, “χορηγούν κεφάλαια με ανταγωνιστικό κόστος, εφόσον η εξασφάλιση είναι ευρωπαϊκού ρίσκου”.
Επομένως, “με την εισαγωγή της μετοχής της εταιρείας σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αυτομάτως διευρύνονται οι δυνατότητες διεθνούς χρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών συγχωνεύσεων η εταιρεία αποκτά άμεση επιπλέον ρευστότητα 67 εκατ. ευρώ, και η ευρωπαϊκή οδός είναι μονόδρομο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρίας.
Πηγή:www.reporter.gr

«Δεν υπάρχουν λεφτά»; Κι αυτά, τότε, τι είναι;

«Δεν υπάρχουν λεφτά»; Κι αυτά, τότε, τι είναι;
Ο ήρωας του Μπρεχτ, ο Μακχίθ, αναρωτιόταν στην «Όπερα της Πεντάρας»: «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας»...
 
Τα συγκλονιστικά στη Βουλή άργησαν μια μέρα! Αλλά ήρθαν! Την Κυριακή που μας πέρασε ακούσαμε για «τρύπια δολάρια» και για «μονομαχίες στο Ελ Πάσο», απολαύσαμε  πρωθυπουργικούς κουτσαβακισμούς και κοινοβουλευτικές «μαγκιές».  Αλλά τα σπουδαία – τα πραγματικά σπουδαία –  συνέβησαν τη Δευτέρα. Χωρίς κάμερες. Χωρίς απευθείας μεταδόσεις. Χωρίς πολλά- πολλά…
 
Τη Δευτέρα το βράδυ, λοιπόν, ο κ.Σταικούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μετά από σχετική ερώτηση του Μανώλη Γλέζου, διαβίβασε στη Βουλή τον αναλυτικό κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει τα ποσά με τα οποία έχει τροφοδοτήσει το κράτος τις τράπεζες από την έναρξη της κρίσης, το 2008. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά  είναι  πλέον και  επίσημα! Είναι δικά τους! Έχουν την εγκυρότητα και την σφραγίδα των «σωτήρων»! Δεν πρόκειται για «συνωμοσιολογία»! Ούτε για ευφάνταστα σενάρια των «ψεκασμένων»!
 
Ο συγκεκριμένος κατάλογος, αν τον δει κανείς από τη σκοπιά του τραπεζίτη, μοιάζει με… ηλιοβασίλεμα.  Με τι μοιάζει αν τον δει κανείς με τα  μάτια του ελληνικού λαού θα το δούμε στη συνέχεια.  
 
Εχουμε και λέμε λοιπόν:
 
Από το 2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε τον νόμο  3723/2008 περί «Ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», οι τραπεζίτες – από τον κρατικό κορβανά - έχουν λάβει:
 
  • Το ποσό των 4,5 δις ευρώ  για τις προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο.
  • Το ποσό των 127,3 δις ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων που παρείχε το ελληνικό δημόσιο  για δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Το ποσό των 10, 5 δις ευρώ με τη μορφή ειδικών τίτλων προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Εδώ προσθέστε και το ποσό των 2,4 δις ευρώ από το συγκεκριμένο κονδύλι που παραμένει ανεξόφλητο.
 
Εν ολίγοις:
Τα χρόνια της δυστυχίας, της καταστροφής της φτώχειας, της πείνας και της λεηλασίας, οι τράπεζες – μόνο δια αυτού του δρόμου – έχουν ενθυλακώσει το ποσό των 145 δις ευρώ!
 
Εδώ δυο παρατηρήσεις:
 
Πρώτον, κάποιοι συνήθεις «έξυπνοι οικονομολογούντες» θα ισχυριστούν ότι πολλά από αυτά τα ποσά αυτά δεν συνιστούν «ζεστό χρήμα», αλλά εγγυήσεις, και συνεπώς δεν θα πρέπει, τάχα, να υπολογίζονται στην καθαρή ενίσχυση των τραπεζών. Απαντάμε: Οι «σωτήρες», αυτοί δηλαδή που εγγυώνται  για τις τράπεζες, για τα σπίτια του κοσμάκη που βγαίνουν στον πλειστηριασμό εγγυώνται; Αυτοί που εγγυώνται για τις τράπεζες, από ποια τσέπη εγγυώνται, τη δική τους ή του ελληνικού λαού; Αυτοί που εγγυώνται για τις τράπεζες τα βάρη των εγγυήσεων και της εξόφλησης αυτών των εγγυήσεων στις πλάτες ποιών υποζυγίων τα φορτώνουν με τη μορφή των αλλεπάλληλων λαοκτόνων (και πάντα τελευταίων) μέτρων;
 
Δεύτερον, όταν λέμε ότι ο παραπάνω πακτωλός συνιστά ένα μόνο μέρος, από ένα μόνο δρόμο, της χρηματοδότησης των τραπεζών, εννοούμε ότι: Στα ποσά αυτά
 
  • ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα 125 δις ευρώ που έχουν λάβει οι τράπεζες με τη μορφή ρευστότητας από την ΕΚΤ (έκθεση Eurobank – Μάης 2012)
  • ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα 18 δις ευρώ από το PSI
  • ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης!
 
Κατόπιν αυτών:
Υπάρχει ακόμα κάποιος που να μπορεί, τώρα πια, να ισχυριστεί ότι δεν καταλαβαίνει  ποιους ταΐζει  η πολιτική των Σαμαρά – Στουρνάρα – Βενιζέλου όταν φτάνει να φορολογεί μέχρι τα μαντριά και στάνες;  
Υπάρχει  ακόμα κάποιος που δεν καταλαβαίνει  για χάρη ποιών έρχονται πλειστηριασμοί στα σπίτια του κόσμου ή που καταλήγουν τα σφάγια  των λεηλατημένων μισθών και των συντάξεων;
Υπάρχει  κανείς που να μην καταλαβαίνει ότι «λεφτά – πράγματι – υπάρχουν», αλλά ότι η κύρια πηγή ανεύρεσής τους δεν βρίσκεται στο λαθρεμπόριο… τσιγάρων που λέει ο κ.Τσίπρας;
Στη χώρα των 2 εκατομμυρίων ανέργων, των 600.000 υποσιτισμένων παιδιών, των 6 στους 10 νέους που είναι άνεργοι, στη χώρα των συσσιτίων, των 400 ευρώ βασικό, των αστέγων και  των τρισ-χαρατσωμένων, μέσα στο διάστημα της γενικευμένης φτωχοποίησης και του κοινωνικού εξανδραποδισμού, μόνο από τα κρατικά ταμεία έχουν διατεθεί  145.000.000.000 (ο αριθμός – «ηλιοβασίλεμα» που λέγαμε…) σε μια χούφτα τραπεζίτες!
 Για όσους παριστάνουν ότι ακόμα και τώρα δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτός ο εξελισσόμενος και μονομερής «ταξικός πόλεμος» εις βάρος του ελληνικού λαού,  να το κάνουμε πιο «λιανό»:
  • Το ποσό αυτό ισοδυναμεί  με τα 4/5 ολόκληρου του ΑΕΠ της χώρας, που παράγεται από εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά καταλήγει  σε κάποιους ελάχιστους.
  • Το ποσό αυτό είναι 8 φορές μεγαλύτερο από το σύνολο των μισθών και των συντάξεων που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.
  • Το ποσό αυτό είναι 11 φορές μεγαλύτερο από το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται  στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη ενός ολόκληρου λαού.
  • Το ποσό αυτό είναι 6 φορές μεγαλύτερο από τους έμμεσους φόρους  που έρχονται να προστεθούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην καμπούρα του λαού για το 2014.
Και μιας και μιλάμε για καμπούρα, υπάρχει μια παλιά παροιμία: «Αν η καμήλα δεν γονάτιζε, δεν θα τηνε φορτώνανε».  

enikos.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η χρηματοδότηση των τραπεζών από το 2008 – Tελικά δεν τα φάγαμε μαζί…

λεφτα
Στο φως της δημοσιότητας ήλθαν στοιχεία για τα ακριβή ποσά με τα οποία χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος την κάθε τράπεζα από το 2008.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, με απαντητικό επτασέλιδο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει ουσιαστικά για τη στήριξη των τραπεζών σύμφωνα με τον Ν. 3723/2008 «Ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης»:
• Για τις προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο, έναντι καταβολής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών). Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ.
• Για τις εγγυήσεις σε δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο από το 2009 και μετά. Ειδικά για τις εγγυήσεις επισημαίνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών ουδέποτε υπερέβη το εκάστοτε συνολικό όριο, που σήμερα ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ.
• Για τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατέθηκαν ειδικοί τίτλοι μηδενικού επιτοκίου, για το χρονικό διάστημα από το 2008 έως 18.10.2013, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων σήμερα είναι 2,4 δισ. ευρώ.
Προνομιούχες Μετοχές
Όπως ειδικότερα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 1 του 3723/2008 το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων, έναντι καταβολής σε αυτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών). Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ: αναληφθείσες προνομιούχες μετοχές αξίας 1.350.000.000 ευρώ.
2. Alpha Bank : 940.000.000 ευρώ.
3. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 224.960.000 ευρώ.
4. EFG Eurobank: 950.125.000 ευρώ.
5. Τράπεζα Πειραιώς : 750.000.000 ευρώ.
6. Τράπεζα Αττικής: 100.200.000 ευρώ.
7. Proton Bank: 80.000.000 ευρώ.
8. FBBank: 50.000.000 ευρώ.
9. Πανελλήνια Τράπεζα: 28.300.000 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 4.473.585.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι στη αρχική εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος, τον Μάιο του 2009 συμμετείχε και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος με αξία προνομιούχων μετοχών 675.000.000 ευρώ, πλην όμως επαναγόρασε τον Ιούλιο 2011 τις μετοχές αυτές, καταβάλλοντας το ανωτέρω ποσό στο Ελληνικό Δημόσιο σε μετρητά.
 
Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
Σύμφωνα με το Ν. 3723/2008, το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε την εγγύηση του στα ακόλουθα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων:
1. Alpha Bank: ημερομηνία έκδοσης 12.2.2009-ημερομηνία λήξης 12.11.2009- ποσό 500.000.000 ευρώ.
2. Alpha Bank: έκδοση 29.4.2009-λήξη 30.04.2012-ποσό 1.000.000.000 ευρώ.
3. Alpha Bank: έκδοση 4.6.2009-λήξη 4.12.2009-ποσό 500.000.000 ευρώ.
4. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 12.2.2009-λήξη 12.11.2009-ποσό 500.000.000 ευρώ.
5. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 29.5.2009-λήξη 29.11.2009-ποσό 500.000.000 ευρώ.
6. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 27.4.2010 – λήξη 26.4.2013- ποσό 2.300.000.000 ευρώ.
7. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 26.4.2010 – λήξη 26.4.2013- ποσό 2.500.000.000 ευρώ.
8. ALPHA BANK: έκδοση 30.4.2010- λήξη 30.4.2013- ποσό 2.117.000.000 ευρώ.
9. PIRAEUS BANK: έκδοση 27.4.2010- λήξη 27.4.2013- ποσό 1.970.000.000 ευρώ.
10. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 4.5.2010- λήξη 4.5.2013- ποσό 1.345.000.000 ευρώ.
11. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 4.5.2010- λήξη 4.5.2013- ποσό 950.000.000 ευρώ.
12. PROTON BANK: έκδοση 1.7.2010- λήξη 1.7.2013- ποσό 40.000.000 ευρώ.
13. ATTICA BANK: έκδοση 30.6.2010 – λήξη 30.6.2013 – ποσό 215.000.000 ευρώ.
14. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 4.5.2010- λήξη 4.5.2013-ποσό 655.000.000 ευρώ.
15. ALPHA BANK: έκδοση 10.5.2010-λήξη 10.5.2013-ποσό 440.000.000 ευρώ.
16. PIRAEUS BANK: έκδοση 7.5.2010- λήξη 27.4.2013- ποσό 400.000.000 ευρώ.
17. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 10.5.2010- λήξη 7.5.2013- ποσό 700.000.000 ευρώ.
18. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 28.6.2010-λήξη 28.6.2013- ποσό 4.265.600.000 ευρώ.
19. ALPHA BANK: έκδοση 24.6.2010- λήξη 24.6.2013- ποσό 2.310.000.000 ευρώ.
20. PIRAEUS BANK: έκδοση 18.6.2010- λήξη 18.6.2013- ποσό 2.206.500.000 ευρώ.
21. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 21.6.2010- λήξη 21.6.2013- ποσό 3.820.000.000 ευρώ.
22. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 30.6.2010- λήξη 30.6.2013- ποσό 648.600.000 ευρώ.
23. PROTON BANK: έκδοση 22.77.2010- λήξη 22.7.2013- ποσό 109.400.000.
24. ATTICA BANK: έκδοση 30.12.2010- λήξη 30.12.2013- ποσό 285.000.000 ευρώ.
25. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 16.12.2010-λήξη 16.6.2011- ποσό 1.000.000.000.
26. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 16.12.2010- λήξη 16.3.2011-ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
27. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 26.7.2011-λήξη 26.7.2014-ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
28. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 20.6.2011-λήξη 20.6.2014- ποσό 1.000.000.000 ευρώ.
29. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: έκδοση 16.12.2010- λήξη 16.12.2013-ποσό 1.548.200.000 ευρώ.
30. PIRAEUS BANK: έκδοση 17.12.2010-λήξη 17.12.2013- ποσό 3.572.100.000 ευρώ.
31. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 21.12.2010- λήξη 21.12.2013- ποσό 4.280.000.000 ευρώ.
32. ALPHA BANK: έκδοση 27.12.2010- λήξη 27.12.2013- ποσό 3.609.600.000 ευρώ.
33. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 23.12.2010-λήξη 23.12.2013- ποσό 4.107.700.000 ευρώ.
34. ALPHA BANK: έκδοση 15.2.2011- λήξη 15.2.2014 – ποσό 950.000.000 ευρώ.
35. PIRAEUS BANK: έκδοση 17.2.2011- λήξη 17.2.2014- ποσό 950.000.000 ευρώ.
36. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 11.3.2011- λήξη 11.3.2014- ποσό 1.550.000.000 ευρώ.
37. FBB: έκδοση 14.3.2011- λήξη 14.3.2014- ποσό 50.000.000 ευρώ.
38. PIRAEUS BANK: έκδοση 6.5.2011- λήξη 17.2.2014- ποσό 800.000.000 ευρώ.
39. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 27.5.2011- λήξη 27.5.2014- ποσό 332.000.000 ευρώ.
40. ALPHA BANK: έκδοση 3.6.2011-λήξη 30.6.2014-ποσό 400.000.000 ευρώ.
41. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 7.6.2011- λήξη 7.6.2014- ποσό 1.925.000.000 ευρώ.
42. PIRAEUS BANK: έκδοση 4.11.2011- λήξη 4.2.2012- ποσό 1.750.000.000 ευρώ.
43. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 7.11.2011- λήξη 7.2.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
44. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 4.11.2011- λήξη 7.2.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
45. ALPHA BANK: έκδοση 7.11.2011- λήξη 7.2.2012- ποσό 3.147.000.000 ευρώ.
46. EFG EUROBANK-ERGASIAS: έκδοση 11.11.2011- λήξη 13.12.2012- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.
47. ALPHA BANK: έκδοση 22.2.2012- λήξη 22.5.2012- ποσό 2.000.000.000 ευρώ.
48. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 9.2.2012- λήξη 8.5.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
49. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 13.2.2012- λήξη 14.5.2012- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.
50. PIRAEUS BANK: έκδοση 7.2.2012- λήξη 8.5.2012- ποσό 1.750.000.000 ευρώ.
51. PIRAEUS BANK: έκδοση 6.2.2012- λήξη 7.5.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
52. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 8.5.2012- λήξη 8.8.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
53. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 14.5.2012-λήξη 14.8.2012-ποσό 2.344.000.000 ευρώ.
54. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 24.2.2012- λήξη 24.5.2012- ποσό 3.000.000.000 ευρώ.
55. PIRAEUS BANK: έκδοση 23.5.2012- λήξη 23.8.2012- ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
56. PIRAEUS BANK: έκδοση 5.3.2012- λήξη 5.6.2012- ποσό 2.087.000.000 ευρώ.
57. PIRAEUS BANK: έκδοση 14.6.2012- λήξη 14.9.2012- ποσό 2.087.000.000 ευρώ.
58. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 9.8.2012- λήξη 9.11.2012-ποσό 1.500.000.000 ευρώ.
59. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 14.8.2012- λήξη 14.11.2012- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.
60. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 14.11.2012- λήξη 14.2.2013- ποσό 2.344.000.000 ευρώ.
61. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 26.4.2013- λήξη 26.4.2016- ποσό 4.500.000.000 ευρώ.
62. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 8.5.2013- λήξη 8.5.2016- ποσό 1.650.000.000 ευρώ.
63. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 26.4.2013- λήξη 26.4.2016- ποσό 2.300.000.000 ευρώ.
64. PIRAEUS BANK: έκδοση 9.5.2013- λήξη 8.5.2014- ποσό 2.370.000.000 ευρώ.
65. ALPHA BANK: έκδοση 17.5.2013- λήξη 17.5.2014- ποσό 2.557.000.000 ευρώ.
66. ALPHA BANK: έκδοση 19.6.2013- λήξη 19.6.2014- ποσό 2.310.000.000 ευρώ.
67. EFG EUROBANK ERGASIAS: έκδοση 21.6.2013- λήξη 21.6.2015 – ποσό 3.820.000.000 ευρώ.
68. PIRAEUS BANK: έκδοση 14.6.2013- λήξη 14.6.2014- ποσό 2.206.500.000 ευρώ.
69. NATIONAL BANK OF GREECE: έκδοση 12.7.2013- λήξη 17.7.2015- ποσό 4.265.600.000 ευρώ.
70. ATTICA BANK: έκδοση 24.7.2013- λήξη 24.7.2016- ποσό 215.000.000 ευρώ.
Ειδικοί τίτλοι
Με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή παρατίθενται και τα στοιχεία για τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία διατέθηκαν ειδικοί τίτλοι μηδενικού επιτοκίου με βάση το άρθρο 3 του Ν. 3723/2008 για το χρονικό διάστημα από το 2008 έως 18.10.203.
1. EUROBANK: ημερομηνία διάθεσης 29.12.2008- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 1.025.000.000.
2. ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ημερομηνία διάθεσης 29.12.2008- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 865.000.000.
3. ALPHA BANK: ημερομηνία διάθεσης 16.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 1.138.000.000.
4. ΑΤΤΙΚΗΣ: ημερομηνία διάθεσης 16.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 200.000.000.
5. MILLENIUM BANK: ημερομηνία διάθεσης 23.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 98.000.000.
6. FBB: ημερομηνία διάθεσης 26.1.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 60.000.000.
7. ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 10.3.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 158.000.000.
8. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 1.4.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 807.000.000.
9. PROTON AE: ημερομηνία διάθεσης 23.4.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 78.000.000.
10. ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 28.5.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 11.000.000.
11. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 15.7.2009- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 41.000.000.
12. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 7.9.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 50.000.000.
13. ASPIS BANK AE: ημερομηνία διάθεσης 1.10.09- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 86.000.000.
14. EUROBANK: ημερομηνία διάθεσης 13.4.10- λήξη ομολόγου 29.12.2011-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 712.000.000.
15. ALPHA BANK: ημερομηνία διάθεσης 19.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 491.000.000.
16. ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ημερομηνία διάθεσης 19.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 424.000.000.
17. AEGEAN BALTIC BANK AE: ημερομηνία διάθεσης 21.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 40.000.000.
18. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 22.4.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 787.000.000.
19. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 23.6.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 600.000.000.
20. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ημερομηνία διάθεσης 1.10.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 7.000.000.
21. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ: ημερομηνία διάθεσης 24.12.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 6.000.000.
22. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 27.12.2010- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 22.000.000.
23. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ: ημερομηνία διάθεσης 30.12.2010- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 2.000.000.
24. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: ημερομηνία διάθεσης 31.12.10- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 329.000.000.
25. ΣΥΝ/ΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ: ημερομηνία διάθεσης 14.2.11- λήξη ομολόγου 19.4.2013-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 8.000.000.
26. FBB: ημερομηνία διάθεσης 11.5.2012- λήξη ομολόγου 6.4.2015-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 60.000.000.
27. AEGEAN BALTIC BANK AE: ημερομηνία διάθεσης 30.4.13- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 40.000.000.
28. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ: ημερομηνία διάθεσης 30.4.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 1.024.000.000.
29. ΑLPHA BANK: ημερομηνία διάθεσης 30.4.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 491.000.000.
30. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 20.5.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 22.000.000.
31. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 7.8.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 787.000.000.
32. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ημερομηνία διάθεσης 16.9.2013- λήξη ομολόγου 25.4.2016-ονομαστική αξία ειδικών τίτλων 60.000.000 .
Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι οι τίτλοι ονομαστικής αξίας 60.000.000 με ISIN GR0326044279, λήξεως 6.4.2015 που είχαν διατεθεί στην FBB επεστράφησαν και ακυρώθηκαν στις 23.5.2013.
Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των ειδικών τίτλων είναι 2.424.000.000 ευρώ.
dealnews.gr

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο Κώστας Καραμανλής, δεν θα γίνει Σαμαράς.

Βγήκαν πάλι στην γύρα οι γνωστοί – άγνωστοι μετά την χθεσινή ψηφοφορία, για να σχολιάσουν την στάση Καραμανλή που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. “Πλήρης η στήριξη Καραμανλή στον Σαμαρά” οι μεν, “πάλι ναι σε όλα ο Καραμανλής” οι δε.

Ουδείς όμως τόλμησε να αποκαλύψει ακριβώς τι έγινε χθες στην βουλή. Γιατί τότε, η προπαγάνδα θα πήγαινε περίπατο. Τι ακριβώς έκανε ο Καραμανλής στην κοκορομαχία Σαμαρά – Τσίπρα; Χειροκροτούσε μήπως αλλαλάζοντας τον… Βενιζέλο ή τον Στουρνάρα; Όχι. Η σημειολογία ήταν εκκωφαντική, γι’ αυτό και την απέκρυψαν. Την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο Κώστας Καραμανλής απουσίαζε επιδεικτικά από την αίθουσα. Βρισκόταν στο γραφείο του και περίμενε να τελειώσει για να κατέβει να ψηφίσει. Αυτό τα λέει όλα, όπως άλλωστε και η πρόσφατη ηχηρή απουσία του από το δώρο των συχνοτήτων στους νταβατζήδες.

Όσοι όμως αναρωτιούνται ακόμα γιατί ο Κώστας Καραμανλής δεν ρίχνει την κυβέρνηση, δεν έχουν καταλάβει το αυτονόητο: Ο Κώστας Καραμανλής, δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς.

Μύδροι Παυλόπουλου πίσω από το “Όχι” στην πρόταση μομφής: Επίθεση σε Παπαδήμο, αποκάλυψη για τον Δεκέμβρη του ’08.

Στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο κ. Κ. Μελισσόπουλο
    I.        Κύριε υπουργέ, η αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου και στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αρκετά σχόλια, όχι απαραίτητα κολακευτικά, στις τάξεις των νεοδημοκρατών. Εσείς πως το σχολιάζετε;
Σε τέτοια θέματα η στάση μου έναντι του κ. Πρωθυπουργού ήταν, είναι και θα παραμείνει καθαρώς θεσμική.  Έτσι αντιλαμβάνομαι την εφαρμογή του Συντάγματος και ως προς το ρόλο του Βουλευτή.  Με βάση λοιπόν αυτή τη στάση μου, και κατά πάγια τακτική μου, δεν σχολιάζω τις αποφάσεις και δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, δεδομένου μάλιστα ότι οι αρχές μου δεν μου επιτρέπουν να διαδραματίζω το ρόλο ούτε του «αυλοκόλακα» ούτε του «αντάρτη».
    I.        Επί Κυβερνήσεων Καραμανλή, υπήρξατε κορυφαίος υπουργός. Και μάλιστα υπήρξατε στόχος σκληρής πολεμικής, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Το κόμμα σας όμως αποδέχθηκε στη Βουλή ότι το έλλειμμα που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ ξεπερνούσε το 15%, ενώ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή «κατέστρεψε την Ελλάδα». Τι απαντάτε;
Καθένας πια γνωρίζει –με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών- ότι το έλλειμμα που παρέδωσε η Κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή στην Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, ήταν 9,3%.  Και με τα μέτρα που η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε προγραμματίσει και είχε λάβει –ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2009- θα ήταν στο τέλος του 2009 6,5%, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ του κ. Γιάννη Παπαθανασίου και του αρμόδιου τότε Επιτρόπου κ. Χοακίμ Αλμούνια τον Ιούλιο του 2009.  Άρα το ποσοστό που αναφέρετε είναι «δημιούργημα» της καταστροφικής πολιτικής –«λεφτά υπάρχουν»- του κ. Γ. Παπανδρέου και της ΕΛΣΤΑΤ της εποχής εκείνης. Η οποία δέχθηκε χωρίς ίχνος αντίστασης την εγκληματική και χωρίς καμία τεκμηρίωση υπερδιόγκωση του ελλείμματος.  Και για την οποία η σημερινή ηγεσία της είναι υπόδικη –σε βαθμό κακουργήματος- ενώπιον της Δικαιοσύνης.  Αυτή την αλήθεια δεν πρόκειται να την αποκρύψουν εκείνα τα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» που υπηρέτησαν «προθύμως» τις Κυβερνήσεις των κ.κ. Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου.  Γι’ αυτό αποκτά σήμερα πολύ περισσότερο νόημα η δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά για Εξεταστική Επιτροπή ως προς το πώς φθάσαμε ως εδώ.  Και γνωρίζοντας την πολιτική συνέπεια και το πολιτικό θάρρος του κ. Α. Σαμαρά, είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση. Και για τη Παράταξή μας και, κυρίως, για την Ελλάδα.
    I.        Η πολιτική που επιβάλλει η Τρόικα, με τους υψηλούς φόρους και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, οδηγεί με ακρίβεια στα βράχια. Και το παραδέχονται πια ολοένα και περισσότεροι στο εξωτερικό. Γιατί πιστεύετε ότι επιμένει;
Ας μην υπερτιμούμε τις ικανότητες των υπαλλήλων της Τρόικας. Αν ήταν πιο ικανοί θα ήταν στον ιδιωτικό τομέα και θα κέρδιζαν πολύ περισσότερα, από εκείνα που αποκομίζουν –όχι ότι είναι και λίγα- σήμερα ως υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.  Άλλωστε τα τραγικά λάθη τους αποδεικνύουν τον ερασιτεχνισμό τους, τον οποίο πληρώνει, δυστυχώς, ο Ελληνικός Λαός.  Προσθέτω δε και τούτο: Η Τρόικα επιχειρεί, πολλές φορές μάλιστα εντελώς πρόχειρα, να εφαρμόσει στην Ελλάδα –και όχι μόνο- μια πολιτική γερμανικής «έμπνευσης».  Μια πολιτική η οποία, δυστυχώς, έχει ως στόχο να «φορτώσει» στην υπόλοιπη Ευρώπη –ιδίως δε στον Ευρωπαϊκό νότο- το τεράστιο κόστος της γερμανικής ενοποίησης, η οποία έχει δρόμο ακόμη.  Μ’ άλλες λέξεις η Τρόικα, και πάλι δυστυχώς, δεν υπηρετεί την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά την επιβίωση της Γερμανίας.  Και σ’ αυτή την νοοτροπία της πρέπει ν’ αντισταθούμε και για την Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εν τέλει, του ευρωπαϊκού οράματος. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι την υπεράσπιση και της ευρωπαϊκής πορείας της Χώρας μας αλλά και του μέλλοντος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το όραμα των ιδρυτών της.
I.        Με αφορμή τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή, πιστεύετε ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την ΧΑ, ή τους λόγους που την γιγάντωσαν, και οι οποίοι υφίστανται ακόμη;
Το τέλος της «Χρυσής Αυγής» θα έλθει όταν οι οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που την τρέφουν θα εκλείψουν.  Όταν δηλαδή η Χώρα και η κοινωνία μας απαλλαγούν από την «προκρούστεια κλίνη» και τα «καυδιανά δίκρανα» της «μνημονιακής έμπνευσης» πολιτικής, η οποία μας επεβλήθη από τις Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου-Λ. Παπαδήμου.  Μην ξεχνάτε επίσης ότι κατά την περίοδο της Κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή και με βάση την πολιτική της, η «Χρυσή Αυγή» ήταν μια φαιδρή «μελανή κηλίδα», η οποία μόνο θυμηδία εξέπεμπε.  Πέραν τούτου είναι ανάγκη να πιστωθεί στην Κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά ότι, με την αποφασιστική αντίδρασή της έναντι της «Χρυσής Αυγής», έδειξε ότι το κράτος δικαίου και οι θεσμοί λειτουργούν.  Το ίδιο δε ισχύει, και μάλιστα a fortiori, για την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη της Χώρας μας.
  II.        Για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 δεν μιλήσατε ποτέ. Αλλά όλο και περισσότερο αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι δεν ήταν «αυθόρμητα». Εσείς δεχθήκατε σκληρή κριτική για την απόφασή σας να συστήσετε «αμυντική στάση» στην αστυνομία για να μη χυθεί αίμα. Επιμένετε ότι ήταν η σωστή απόφαση;
Φυσικά και επιμένω.  Και η πορεία των πραγμάτων –μην ξεχνάτε ότι η αλήθεια έχει ως «σύμβουλο» την υπομονή και την επιμονή- θα το αποδείξει.  Όσοι –εκείνοι οι ολοένα και λιγότεροι- αμφισβητούν τις αποφάσεις που λήφθηκαν τότε ανήκουν σε δύο κατηγορίες.  Σ’ εκείνους που αγνοούν τις πραγματικές συνθήκες τις εποχής,  και αυτούς κάπως τους καταλαβαίνω.  Και σ’ εκείνους που υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.  Αυτούς όχι μόνο δεν τους καταβαίνω, αλλά όταν έλθει η ώρα –και δεν θ’ αργήσει να έλθει- θα πρέπει ν’ απολογηθούν για τις σκοπιμότητες που υπηρέτησαν, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για άλλους.
  1. III.        Τα περί πιθανής απόπειρας δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή κάποιοι τα θεωρούν σενάρια φαντασίας. Η υπόθεση των υποκλοπών παράλληλα προχωρά αλλά δεν έχουμε στοιχεία για την ώρα. Θεωρείτε ότι πράγματι η κυβέρνηση Καραμανλή «ανετράπη» από ξένους;
Όσο διαρκεί η έρευνα της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να πω κάτι παραπάνω.  Θα επισημάνω μόνο τούτο.  Η Κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή υπηρέτησε, στο ακέραιο, τον Τόπο και το Λαό μας.  Είπε πολλά και σημαντικά «όχι» -τουλάχιστον τρία- για να υπερασπισθεί το δημόσιο συμφέρον, πρωτίστως δε την εθνική κυριαρχία και τους θεσμούς.  «Φυσικό» ήταν λοιπόν να ενοχλήσει πολλούς, «εντός και εκτός των τειχών»  Να προσθέσω μόνο τούτο σχετικά με το όλο «κλίμα» που οδήγησε στην τελική πτώση της Κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή: Θυμηθείτε το ρόλο του κ. Γ. Παπανδρέου όταν ήταν στην αντιπολίτευση και το ρόλο εκείνων των ΜΜΕ που τον στήριξαν παντοιοτρόπως  για να γίνει Πρωθυπουργός.  Και που τώρα δηλώνουν –εκείνα και κάποιοι δημοσιογράφοι τους- «αντιστασιακοί-αντιμνημονιακοί»!  Ο κόσμος και τους γνωρίζει και τους αποδίδει αυτό που τους αξίζει.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΟΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ «ΔΩΡΕΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» ΣΤΟΥΣ... ΕΛΛΗΝΕΣ...!!!


ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΤΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΛΑΧΑΚΙ» ΤΟ (wifi) ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΜΕ ΤΟ (wife) ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ...ΓΥΝΑΙΚΑ...!!!

Το Τσίπρα, πού «ξετρέλανε» στη κυριολεξία όσους τον άκουσαν (περίπου 50) στη ομιλία του στο ΤΕΞΑΣ, στή γενέτειρα του καπιταλισμού, έγινε κυρίως και αντικείμενο χλευασμού και λοιδωρίας --ως ανεπίδεκτος μαθήσεως-- γιά τα αγγλικά του...

Έτσι η εφημερίδα Καθημερινή με τον σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη και επειδή η «φυλή» των Τσιπροσυριζαίων στεναχωρήθηκε από τη δήλωση του Πρωθυπουργού για δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, ειρωνεύεται και λοιδωρεί τόσον τη πολιτική όσον και τα ακατανόητα αγγλικά του Τσίπρα, με το παραπάνω σκίτσο.
***********
Είναι εμφανές ότι το (wifi) με το (wife), έχουν περίπου τη ίδια προφορά και ένας ημιμαθής όπως το Τσίπρα, εύκολα μπερδεύουν τις έννοιές τους…
***********
Ε, το Τσίπρα, νόμισε ότι ο Σαμαράς υποσχέθηκε δωρεάν... γυναίκες στους Έλληνες...!!!
 
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ «ΕΝ ΜΕΣΩ» ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ και ΤΟΥ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΑ ΤΟΥ 1.000.000 ΕΥΡΩ...!!!


ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΘΕΑΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ...ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...!!!

Αυτό δεν είναι θέαμα κοινοβουλευτικής ομάδος και μάλιστα στη Βουλή, αυτό λέγεται «τσιπραργιό» και κατάντια κοινωνικής και αισθητικής... αποσύνθεσης...!!!
Είπαμε, η Ελλάδα είναι φτωχή Χώρα, αλλά και τη δεκαετία του 50 είμαστε καταστραμμένοι, ρημαγμένοι, ζώντες με μεγάλες στερήσεις, επειμέναμε όμως -- όπως γράφει και ο Χρ. Γιανναράς-- να αξιολολογούμε τους ανθρώπους,

από τη γλώσσα που μιλούσαν, και την αμφιεσή τους...
**********
Καί συμπληρώνει ο Καθηγητής:
**********
«Η εξωτερική εμφάνιση των μπροστάρηδων απηχεί την αρχοντιά της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αυτήν που μεταγγίζεται με το γάλα της... μάνας»...!!!
***********
Πού τέτοιο πράγμα στους...τσιπροσυριζαίους....
***********
Εδώ, ο Τσίπρας έχοντας δίπλα του στα έδρανα της Βουλής τον πατέρα του ληστή των Τραπεζών (Βούτση) και τον φοροφυγά του 1.000.000 ευρώ (Μητρόπουλο) μας παραδίδει μαθήματα δημοκρατίς και...ήθους...!!!
**********
Απουσιάζει από το καντράν ο Βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικών του Συριζα, ο Σταθάκης πού κατηγορείται για κακούργημα ατασθαλιών στο Πανεπιστημίο Κρήτης.



Ο «ΛΑΪΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ» ΤΣΙΠΡΑΣ, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗ... ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.!!!
 
20131111-012848.jpg
Δεν ψήφισε! Επικαλέσθηκε λόγους υγείας, αλλα δεν έστειλε καν επιστολή!
Ακομα παντως, δεν εχει διαγραφεί.

Α.Δαβάκης: Ετοιμάζονται να μας επιτεθούν οι Τούρκοι σε νησιά και Έβρο" "ΤΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΟ ΑΦΤΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ"!

Με μία δήλωση που προκάλεσε έκπληξη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πώς οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να μας επιτεθούν στον Έβρο και στα νησιά, αφού παρατηρείται «υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια».
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Δαβάκης προχώρησε σε μεγαλοπρεπή κυβίστηση δείχνοντας τη σοβαρότητα του πολιτικού και μάλιστα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Από εκεί που οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να μας την «πέσουν» μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν... «φίλοι μας».
Κατόπιν προφανώς αντίδρασης του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, που ενώ οι Τούρκοι εγείρουν θέματα μειονοτήτων, θέλουν τζαμιά σε όλη την Ελλάδα, παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και αξιώνουν συνδιαχείριση του Αιγαίου, αυτός σφυρίζει αδιάφορα, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου που ανέχεται την πολιτική Βενιζέλου και κάνει συνεχώς υποχωρήσεις. 
Ο κ. Δαβάκης επιχείρησε να μαζέψει τα αμάζευτα, λέγοντας από τα υπουργικά έδρανα της Βουλής για την προηγούμενη δήλωση του περί υπερσυγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια ότι, «αναφερόμουν στο παρελθόν. Σήμερα τα πράγματα στο Αιγαίο έχουν αλλάξει. Η ένταση έχει πέσει και έχουν βελτιωθεί οι διμερείς μας σχέσεις. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία εκφεύγει της ουσία των λεγομένων μου».
Έφαγε τέτοιο χαστούκι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας που τα γύρισε από την άλλη. Για ποια βελτίωση των διμερών σχέσεων μιλάει ο άνθρωπος που τυγχάνει και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας; Οι Τούρκοι στέλνουν μαχητικά τους να πετούν 150 μέτρα πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο, στέλνουν πλοία τους στο Σούνιο και η Ελλάδα δεν αντιδρά καθόλου.
Οι Τούρκοι εκδίδουν NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο οι οποίες περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και απειλούν με έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της ΑΟΖ, θεωρούν την υφαλοκρηπίδα της Ρόδου δική τους και προσπαθούν να εξαφανίσουν εντελώς από το χάρτη το Καστελόριζο (ανήκει στη Μεσόγειο έχουν δηλώσει).
Για ποιο παρελθόν μιλάει ο κ. Δαβάκης; Αυτά συμβαίνουν στο παρόν. Εκτός και αν ο ίδιος δεν το έχει αντιληφθεί από τον τρίτο όροφο του Πενταγώνου.
Παραδέχεται ο ίδιος πως οι Τούρκοι έχουν αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, ενώ ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή του και το ομολογεί χωρίς να ντρέπεται πώς «σε σχέση με το 2009 ο συνολικός προυπολογισμός του υπουργείου έχει μειωθεί κατά 48%, περίπου στο μισό».

Εξαιτίας της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης τα πλοία του Στόλου και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχουν ούτε καύσιμα να βάλουν, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έχει υπογραφεί κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Η τρόικα έχει επιβάλει και η κυβέρνηση το έχει δεχθεί τη δραματική αμυντική συρρίκνωση της χώρας, ενώ τώρα ετοιμάζονται να βάλουν και «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες.
Οι αρχικές δηλώσεις του κ. Δαβάκη είχαν ως εξής :
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας.
Επίσης, ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχει καθημερινή πρακτική, αεροπορική και ναυτική, όσον αφορά παραβιάσεις, επεμβάσεις σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης από τη γείτονα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει τα αντίστοιχα και ανάλογα δεδομένα, προκειμένου να μη βρεθεί ελλείπουσα προς αυτήν την πραγματικότητα.
Τούτη την πραγματικότητα, λοιπόν, διαχειριζόμαστε σε όλα τα επίπεδα του αμυντικού σχεδιασμού και της νέας δομής, σταθμίζοντας την ορθή εκτίμηση της πραγματικής απειλής και την εθνική στρατηγική της χώρας».
Μάλιστα τις δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης για να δηλώσει πώς η Τουρκία κάθε δέκα χρόνια μας δοκιμάζουν τις αντοχές μας, εννοώντας πώς ότι μία φορά κάθε δεκαετία η Άγκυρα προκαλεί τεχνητή κρίση που φέρνει την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου.
«Οι σημερινοί νέοι μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουν για την πατρίδα όπως έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε «Βάστα Ρόμελ! Η Ελλάδα αγωνιζόταν και στα μετόπισθεν λειτουργούσε μια 5η φάλαγγα… Ο λαός θέλει ενθάρρυνση αντι να ταΐζεται με μιζέρια… θέλει πίστη στην πατρίδα».
Προφανώς η νέα δήλωση του κ. Δαβάκη ηρέμησε και τον κ. Κακλαμάνη, αφού αυτά «συνέβαιναν στο παρελθόν»…

 

Tο άλμα από τον κομματάρχη στον ηγέτη



Του Χρήστου Γιανναρά

Η εμμονή στην κριτική του πολιτικού συστήματος, της λειτουργίας και της παθολογίας του, ενδέχεται να απηχεί παγίδευση στη μονομερή εκτίμηση ή και απολυτοποίηση του πολιτικού παράγοντα στη ζωή μας. Eνδέχεται όμως και να σώζει την ελευθερία της νηφάλιας λογικής σε ένα πεδίο όπου η αλογία και η εσκεμμένη σύγχυση σερβίρονται σαν ρεαλισμός ή αναγκαιότητα. Πάντως η επιφυλλίδα παραμένει δοκιμιακό είδος που υπηρετεί πρωτίστως τη γλώσσα, δηλαδή τη λογική των σχέσεων κοινωνίας, και κρίνεται ως προς αυτό το «πρωτίστως». Oχι για «θέσεις» και «απόψεις» αυτονομημένες χρηστικά, ωφελιμοθηρικά.

Λέγεται και γράφεται ότι στο στελεχικό δυναμικό της N.Δ. η συγκυβέρνηση με το ΠAΣOK δημιουργεί «σημαντικότατες εντάσεις». Kαι αυτό, επειδή το ΠAΣOK, στην πέμπτη πια θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων και με μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογικές προβλέψεις (δηλαδή πολιτικά ανύπαρκτο), ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό με το ποσοστό κοινοβουλευτικής ισχύος που διέθετε μετά τις εκλογές του 2009 («K» 31.10.2013 - πρώτη σελίδα) – ποσοστό, τότε, 43,92% έναντι 33,47% της N.Δ. και 4,60% του ΣYPIZA.

H ένσταση των Nεοδημοκρατών αποκαλύπτει πολλά – γι’ αυτό είναι πολύτιμη. Ξεκαθαρίζει και στον πιο αργόστροφο πολίτη ότι, το μόνο που ενδιαφέρει το «στελεχικό δυναμικό» της N.Δ. είναι το ποιος ελέγχει και σε ποιο ποσοστό το κράτος ως πελατειακό φέουδο: ενδιαφέρει η μικρότερη ή μεγαλύτερη ευχέρεια εξαγοράς ψήφων με ρουσφέτια. Δεν ενοχλεί ούτε κατ’ ελάχιστο η αδιάντροπη ασυνέπεια, να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της η ηγεσία της N.Δ. την ιδεολογική της (τάχατες) διαφορά - διαφωνία - αντίθεση προς το ΠAΣOK. Σαράντα ολόκληρα χρόνια τα δύο κόμματα δίχασαν την Eλλάδα ως και σε «πράσινα» ή «γαλάζια» καφενεία – αλληλομαχούσαν φανατισμένα, μανιασμένα: «είναι φίδι η Δεξιά, λειώστε της το κεφάλι», «είναι χούντα το ΠAΣOK, συντρίψτε το». Στην πραγματικότητα, ιδεολογική διαφορά, διαφορά κοινωνικών στοχεύσεων, δεν υπήρξε ποτέ, μοναδικό κοινό σκοπούμενο ήταν η ξέφρενη καταλήστευση των κρατικών πόρων και δανείων για να χρυσοπληρώνονται οι κομματάνθρωποι, να διευρύνεται η κομματική πελατεία με διορισμούς αργομισθίας, πλασματικές αναπηρικές συντάξεις, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Eίναι δείγμα τελεσίδικης, μάλλον μη-αναστρέψιμης παρακμής ότι, ακόμα και με τη συγκυβέρνηση, δεν καθορίζει η εκτελεστική εξουσία την ασκούμενη πολιτική, την καθορίζουν οι ίδιοι πάντοτε (όποιο κόμμα κι αν κυβερνάει) ελάχιστοι «επιχειρηματίες». Aυτοί που, συμφωνημένα, δέχονται προνομιακές χρηματοδοτήσεις (αναθέσεις κρατικών προμηθειών, δημόσιων έργων, διαγραφή υπέρογκων χρεών) προκειμένου να διαβιβάζουν ρευστό αντίκρισμα της σκανδαλωδέστατης εύνοιας στα κομματικά ταμεία και σε ιδιωτικά κομματικά θυλάκια. Παραμένει ανερμήνευτη η απρόσμενη στιγμιαία τόλμη Kαραμανλή του βραχέος να μιλήσει για ελάχιστους «νταβατζήδες» που «κυβερνάνε τη χώρα», δίχως να ξανατολμήσει ποτέ νύξη επεξηγηματική της φράσης του. Παραμένει αυτονόητο, είτε με το ΠAΣOK είτε με τη N.Δ. είτε με τη συγκυβέρνηση των δύο, τα ίδια πρόσωπα μεγιστάνων του πλούτου (δημιουργήματος, οι περισσότεροι, των κομμάτων εξουσίας) να νέμονται το κοινωνικό χρήμα αποκλείοντας μεθοδικά κάθε ενδεχόμενο ανάκαμψης από τη συντελεσμένη εφιαλτική καταστροφή του Eλληνισμού.

Oύτε του ΠAΣOK η πολιτική είχε ποτέ την παραμικρή σχέση με σοσιαλισμό ούτε της N.Δ. με τον τάχα και «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό». Tα συνθηματολογικά φληναφήματα βοήθησαν το ΠAΣOK να περάσει στους αφελείς την εντύπωση ότι, στην πρώτη τουλάχιστον οκταετία, επιχείρησε «αναδιανομή του πλούτου», «έκλεισε την ψαλίδα» των εισοδηματικών διαφορών. Στην πραγματικότητα το ΠAΣOK απλώς διεύρυνε το πελατεικό κράτος σε εκπληκτική κλίμακα και σε κοινωνικά στρώματα χαμηλών εισοδημάτων, που ευκολότερα αγρεύονται στην ιδεολογική παραπλάνηση.

Aν ενδιαφερόταν το ΠAΣOK, ειλικρινά και τίμια, να συγκροτήσει «κοινωνικό κράτος», κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και παραγωγό ποιότητας της ζωής, θα θεσμοποιούσε, πριν από κάθε τι άλλο, προϋποθέσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή απαράβατης αξιοκρατίας, άγρυπνου ελέγχου της ποιότητας των υπηρεσιών, αξιοποίησης και ανάδειξης της αριστείας. Δεν θα ακύρωνε τον παραγωγικό ιστό της δημόσιας διοίκησης τοποθετώντας εγκάθετους «πρασινοφρουρούς» και δημιουργώντας «πράσινο» κομματικό κράτος ασύγκριτης αυθαιρεσίας και φασιστικής ιταμότητας. Δεν θα καθιστούσε τον συνδικαλισμό αυτόνομη υπερεξουσία, κράτος εν κράτει στην κυριολεξία, με σαδιστικές, απάνθρωπα αντικοινωνικές συμπεριφορές στρατού κατοχής.

Oσο για τον «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» της N.Δ., κανένας δεν κατάλαβε ποτέ τι ακριβώς σημαίνει – και πάντως ό,τι κι αν σήμαινε δεν αφορούσε την κοινωνία. Oι πολιτικές πρακτικές της N.Δ. ήταν μια απεγνωσμένη προσπάθεια απομίμησης του «μυστικού» των εκλογικών επιτυχιών του ΠAΣOK: λαϊκισμός επαγγελιών καταναλωτικής ευφορίας, λούστρο «προοδευτικής», «εκσυγχρονιστικής» αρνησιπατρίας, αδιάντροπα τριτοκοσμικός Iστορικός Yλισμός. Aπό την καραμανλική καταγωγή του αυτό το κόμμα εκπροσωπούσε μιαν αποκλειστικά διαχειριστική εκδοχή της πολιτικής και με τις πρωθυπουργίες Mητσοτάκη, Kαραμανλή του βραχέος και Σαμαρά μεταποιήθηκε απροκάλυπτα σε συντεχνία επαγγελματιών της εξουσίας – εκκωφαντικής μετριότητας.

Yπάρχει ακόμα ένα μετά βίας διψήφιο ποσοστό πολιτών που δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι εξακολουθεί («παρά πάσαν λογικήν») να προσανατολίζεται, σε περίπτωση εκλογών, προς τη N.Δ. Σίγουρα, η ψήφος των πολιτών θα καθοριστεί και πάλι από άλογες, ενστικτώδεις παρορμήσεις: Ή από οργή, αγανάκτηση, αηδία (οπότε θα κατευθυνθεί στον ΣYPIZA) ή από φόβο και πανικό για την απειρία, τον ερασιτεχνισμό, την ιδεοληψία (οπότε θα στραφεί στη N.Δ.). Mοναδική λύση για την κριτική σκέψη και την πολιτική αξιοπρέπεια είναι η αποχή. Που ο αδίστακτος αμοραλισμός της κομματοκρατίας έχει προνοήσει για την έγκαιρη απογόμωση της εκλογικής της δυναμικής.

Aυτό το απόλυτο προεκλογικό αδιέξοδο ευνοεί αποκλειστικά τον κ. Σαμαρά και τον κ. Tσίπρα: Aν ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιήσει, έστω και τώρα, τα ζοφερά «μνημόνια» σαν μοχλό για να διαλύσει το κομματικό κράτος, άρα και την εξουσία των «νταβατζήδων», ο λαός θα τον λατρέψει, θα τον ψηφίζει όσα χρόνια ζήσει. Tο ίδιο θα συμβεί και με τον κ. Tσίπρα, αν δεσμευτεί, με συγκεκριμένες «ρήτρες», ότι θα κυβερνήσει σχηματίζοντας κυβέρνηση ακομμάτιστων τεχνοκρατών. Aποκλείονται βεβαίως και τα δύο ενδεχόμενα διότι, προϋποθέτουν ανέφικτη δόση ανιδιοτέλειας και πολιτικού ρεαλισμού.

O κ. Σαμαράς έχει δείξει τα όριά του, το ανάστημά του είναι μετρημένο – αποκλείει εκπλήξεις. O κ. Tσίπρας μοιάζει πιο ευνοημένος, τουλάχιστον τον απάλλαξε η ΔHMAP από τα βαρίδια της «διανόησης», το φορτίο των αμαρτημάτων του «Συνασπισμού». Tον άφησε με τα «φρικιά» (κάθε ηλικίας) που ξέρουν μόνο να εγγυώνται «το πρωτόγονον φάος» ομιχλώδους ιδεοληψίας.

Tο άλμα από τον κομματάρχη στον ηγέτη φοβίζει τον κ. Tσίπρα και ξεπερνάει τα μέτρα του κ. Σαμαρά.

kathimerini.gr