Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Βόμβες απο τον Νικήτα Κακλαμάνη

20130629-141123.jpg
9ο συνέδριο ΝΔ
Ν.Κακλαμάνης: Δεν εμπιστεύομαι τον Στουρνάρα
Υπαινιγμοί και κατά του ΠΑΣΟΚ
Και ο Νικήτας Κακλαμάνης, όπως αναμενόταν, άφησε υπαινιγμούς για την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
“Η Ελλάδα βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε στόχο και πέτυχε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Χρειάζεται, όμως, να ξεκαθαρίσουμε για ποια Ευρώπη μιλάμε. Για την Ευρώπη της Μέρκελ και της ανεργίας, ή την Ευρώπη των μεγάλων ηγετών της ανάπτυξης και της ευημερίας; Η 
πατρίδα μας βιώνει 1,5 εκατομμύρια ανέργους και η μεγάλη πλειοψηφία στενάζει. Μπορούμε αυτό να το πούμε “δημοκρατία”; Τι χειρότερο θα συνέβαινε στη χώρα μας, αν ο λαός αποφάσιζε για την τύχη του; Θέλω να κοιτάζω τον πολίτη στα μάτια, γιατί άλλα του υποσχέθηκα προεκλογικά και άλλα έχω ψηφίσει μέχρι σήμερα”, υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, την ανεργία και το ενδεχόμενο να προχωρούσε η χώρα σε εκλογές, είπε: “Γνωρίζω, όσο λίγοι, τον Αντώνη Σαμαρά και του λέω ότι εθνικό συμφέρον είναι ορισμένα απλά πράγματα: Εθνικό συμφέρον είναι η καταπολέμιση της ανεργίας. Ντρέπομαι για τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που είπαν ότι θα διαθέσουν 6 δισ. ευρώ για 25 εκατομμύρια ανέργους. Εθνικό συμφέρον είναι να εξοφλούνται οι υποχρέωσεις του κράτους και όχι τα ομόλογα της Μπούντεσμπανκ. Άκουσα ότι αν γίνονταν εκλογές, θα χάνονταν τα 3,3 δισ. της επόμενης δόσης. Τίποτε δεν θα χανόταν, γιατί τα 3,3 δισ. θα πάνε στα χρέη, γιατί έτσι αποφάσισε ο αλήστου μνήμης Λουκάς Παπαδήμος, άνθρωπος των τραπεζών. Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των πολιτών. Εθνικό συμφέρον είναι να μην κόβονται μόνο μισθοί και συντάξεις, αλλά να έρθει επιτέλους το δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα. Δεν εμπιστεύομαι την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εμπιστεύομαι όμως τον αναπληρωτή κ. Σταϊκούρα. Εθνικό συμφέρον είναι η ασφάλεια των συνόρων. Όπου να΄ναι έρχεται το σχέδιο Ανάν ΙΙ και τον Ιούνιο ανοίγει το Σκοπιανό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από το συνέδριο ότι το όνομα “Μακεδονία” δεν διαπραγματεύεται και δεν παραχωρείται».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο -η δικογραφία έχει έρθει στη Βουλή και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε- πρέπει να καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση, που έκανε την Ελλάδα ανθρώπινη χωματερή».
Τέλος, στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σχέσεις μας με τον κατ΄ανάγκην κυβερνητικό εταίρο μας, δεν μπορούμε να δεχόμαστε κριτική από το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο και ο πρώην πρόεδρός του λοιδώρησε τη χώρα μας διεθνώς.

Β.Σ. newsroom enet

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Περισσεύει η υποκρισία στην Ευρώπη


Περισσεύει η υποκρισία στην Ευρώπη με την ευθύνη φυσικά όσων παίρνουν τις αποφάσεις και κυρίως της Γερμανίας. Μία ημέρα πριν αποφάσιζαν να βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων και την άλλη ημέρα μαζεύτηκαν για να κλάψουν πάνω από το… μνήμα πάνω από 20 εκατ. ανέργων στη Γηραιά Ήπειρο.
Με τις πολιτικές λιτότητας, του στραγγαλισμού των καταναλωτών που έχει άμεσο αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και εκατομμύρια ανέργων ή εργαζόμενων πτωχών. Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα. Μέσα σε πέντε χρόνια η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες. Θέλετε στοιχεία; Σχεδόν 900.000 πολίτες είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή πάνω από 12 μήνες.
Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν πλέον το 65,6% του συνόλου των ανέργων, οι οποίοι στο πρώτο τρίμηνο του έτους έφθασαν τα 1.355.237 άτομα.
Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό της ανεργίας με νέο αρνητικό ρεκόρ έφθασε στο 27,4%, από 22,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Στους νέους έως 24 ετών η ανεργία φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στο 60%, και ειδικά στις νέες γυναίκες στο 66,3%.
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 39,9% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 51,2% αναζητά πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική.
Το 8,9% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.
Τα στοιχεία αυτά τα βλέπουν οι Ευρωπαίοι που επιμένουν στην πολιτική του παρατεταμένου θανάτου της Ελλάδας; Και πώς έχουν «μούτρα» να μαζεύονται και να συζητούν για το πώς θα καταπολεμήσουν την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων;
Μας ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με τα συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις δράσεις που έχουν αναλάβει για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.
Οι κοινωνικοί εταίροι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην κατάρτιση, στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στο σχολείο και την πρώτη επαγγελματική εμπειρία, στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων ζητά ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα περιλαμβάνει πόρους ίσους με το 1% έως 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και να τεθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Από την πλευρά τους, οι ενώσεις των εργοδοτών ζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ.
Μιλάνε οι ισχυροί της Ευρώπης για προγράμματα κατάρτισης, για 6 δις που θα δοθούν ή για επενδυτικά σχέδια που μπορεί να φτάσουν τα 100 δις. Μα γιατί δεν τα έδιναν ώστε να μη φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα της Ευρώπης;  Μιας Ευρώπης διαλυμένης, χωρίς καμιά συνοχή, χωρίς αλληλεγγύη και κυρίως χωρίς όραμα.
Και πηγαίνουν πρωθυπουργοί όπως ο Σαμαράς ή άλλων αδύναμων χωρών για να ακούσουν μία από τα ίδια από τους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παρουσιάζουν… πλεονάσματα, να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι πολίτες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στη Γερμανία πρωτοεμφανίστηκαν τα γνωστά mini jobs με εργαζόμενους να αμείβονται 3-4 ευρώ χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Πάνω σ’ αυτούς στηρίχθηκε το… γερμανικό θαύμα.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, λοιπόν, να λένε ότι θα καταπολεμήσουν την ανεργία.

Ποια ΝΔ θέλουμε;


Του Κώστα Ροδινού
Ενόψει του Συνεδρίου, θα επαναλάβω κάποιες παλαιότερες σκέψεις που  είχα αναφέρει σ’ ένα  άρθρο μου εδώ στο Antinews.
Η ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες ανέπτυξε  τα χαρακτηριστικά  ενός μηχανισμού  νομής της εξουσίας. Κάθε φορά, οι  κινήσεις της ηγετικής ομάδας, στόχευαν στην  διαμόρφωση ευκαιριακών  συμμαχιών προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, δηλαδή η κατάκτηση της εξουσίας.
Το κόμμα  απέτυχε να δημιουργήσει ένα  σαφές πλαίσιο ιδεολογικού  και προγραμματικού λόγου. Ήταν αστικό κόμμα, αλλά ανεχόταν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Δήλωνε φιλελεύθερο, αλλά  διόγκωνε τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Πίστευε στην αγορά, αλλά  προστάτευε συντεχνίες και οργανωμένες μειοψηφίες. Ασπαζόταν τον πατριωτισμό, αλλά υιοθέτησε την πολιτική του «δεν διεκδικούμε τίποτα». Υπερασπιζόταν τους  …νοικοκυραίους, άλλα έκλεινε τα μάτια σε ολιγοπωλιακές πρακτικές του οικονομικού κατεστημένου.  Αυτή η πρακτική  έδινε την εντύπωση ενός κόμματος με ευκαιριακούς στόχους χωρίς όραμα για τη χώρα.
Ο φόβος  της εσωτερικής δημοκρατίας
Επίσης, η ΝΔ διαχρονικά φοβήθηκε  τον ανοικτό- δημοκρατικό διάλογο.  Οι διαφορετικές γνώμες ήταν  απαγορευμένος καρπός. Το  imperium  του  Αρχηγού πάνω απ’ όλα.  Λες και άμα κάποιος διαφωνούσε με τον αρχηγό, εκείνος θα κινδύνευε! Επί πλέον, μετά την αποχώρηση του Ιδρυτή της  διαμορφώθηκε  ένα καθεστώς βαρωνιών που επιβίωνε μοιράζοντας κομματικά οφίτσια. Ο εσωκομματικός  διάλογος εθεωρείτο περίπου περιττός, ενώ  τα όργανα του κόμματος υπολειτουργούσαν. Έτσι, η ΝΔ δεν τόλμησε να μετεξελιχθεί σ’ ένα κόμμα αρχών, θέσεων και ιδεών. Παρέμεινε ένας συνεταιρισμός προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών. Ο κυβερνητισμός έγινε ιδεολογία.
Παράλληλα, η  δεξιά, με όλους τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς της, από τον εμφύλιο και μετά, έχασε κατά κράτος την ιδεολογική μάχη.  Ουδέποτε ξεπέρασε  τα συμπλέγματά της. Έμεινε προσκολλημένη σε ξεπερασμένα πρότυπα.  Απολογείτο διαρκώς. Ουδέποτε κατάφερε να υπερασπιστεί τα επιτεύγματά της! Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, ότι σε δυο Συνέδρια της ΝΔ, έκανα εισηγήσεις για θέματα ιδεολογίας και το ακροατήριο ήταν …άδειες καρέκλες! Ήμουν νεαρός και δεν καταλάβαινα το γιατί, αλλά πάντα με προσγείωνε κάποιος παλιός. «Τα κόμματα ζουν για την εξουσία και κάνουν τα πάντα για να την κατακτήσουν», μου είπε την τελευταία φορά.
 
Το σύνδρομο της …«πασοκοποίησης»!
Η ΝΔ αντιμετώπιζε σχεδόν πάντα αμήχανα την κοινωνία! Ήθελε να είναι δίπλα της, αλλά φοβόταν να την εκπροσωπήσει. Ήθελε τη στήριξή της, αλλά δεν τολμούσε να διανύσει την απόσταση που της αναλογούσε. Και το σημαντικότερο, παρακολουθούσε πάντα με καθυστέρηση τις διεργασίες. Το 1981 όλος ο κόσμος έβλεπε να έρχεται το ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ ήλπιζαν σε …θαύμα! Και όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία κάποιοι καλλιεργούσαν  την ψευδαίσθηση ότι θα  «πέσει γρήγορα»!
Όταν το ΠΑΣΟΚ εδραιώθηκε, η ΝΔ για να το αντιμετωπίσει επέλεξε να  …«πασοκοποιηθεί»!
Θέλετε παραδείγματα; Η ΔΑΠ έγινε  η πρώτη φοιτητική παράταξη, αλλά τα Πανεπιστήμια τα ..ελέγχει η Αριστερά!  Θυμάμαι, άκουγα τον κ. Μανώλη ως συνδικαλιστή της ΝΔ και δεν μπορούσα να τον ξεχωρίσω από τον …Πολυζωγόπουλο!  Να μην αναφερθώ στα άεργα κομματικά στελέχη που ζούσαν (και ζουν) με την προσδοκία ενός κρατικού αξιώματος και έκλειναν ερμητικά την πόρτα σε νέα στελέχη με φρέσκιες ιδέες. Όσον αφορά στις πολιτικές,  αφήστε το καλύτερα!
Έτσι, η …φιλοδοξία της  Ν.Δ. να αλλάξει τη χώρα, περιοριζόταν, απλώς, στη διαχείριση της εξουσίας στο συνήθως βραχύ χρονικό διάστημα που την ασκούσε. Οι μεγάλες αλλαγές δεν αποτολμήθηκαν  και οι όποιες συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα κατέληξαν σε μεγαλοπρεπείς συμβιβασμούς! Η ΝΔ  πλήρωσε με μερικές  εκλογικές συντριβές!
Κόμμα «ορφανών» και «αστέγων»;
Κάποιοι  εισηγούνται στον Πρωθυπουργό … να διαλύσει τη ΝΔ,  και να ηγηθεί ενός μεγάλου φιλοευρωπαϊκού  σχηματισμού στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν από τον κ. Καρατζαφέρη,  μέχρι τον κ. Στουρνάρα και κάποια «ορφανά» του  ΠΑΣΟΚ που παραμένουν άστεγα.
Έχω  ορισμένες…..βασικές ενστάσεις, μ’ αυτά τα σχέδια:
Πρώτον, τι το νέο θα κομίσουν στην πολιτική ζωή του τόπου όλοι αυτοί  που δεν πρόλαβαν να το κάνουν στις δεκαετίες που υπήρξαν υπουργοί;
Δεύτερον, ποιά θα είναι η κοινή….συνιστώσα  των στελεχών με  τόσο διαφορετική ιστορία; Η …εξουσία;
Τρίτον, πως αυτός ο ετερογενής συνασπισμός «άστεγων» και «ορφανών» θα λειτουργήσει ως συντεταγμένο κόμμα αρχών και θέσεων; Περισσότεροι σαν μέτοχοι σε ΑΕ θα μοιάζουν!
Τέταρτον, με βάση ποιά κριτήρια θα επιλεγούν και ποιοί; Θα είναι ..ιδεολογικά; Θα είναι πολιτικά; Θα είναι αξιοκρατικά;
Πέμπτον, αυτό το …νέο κόμμα, θα επιχειρήσει να εκφράσει τις διεργασίες που γίνονται σε κοινωνικό επίπεδο; Αν, ναι, τα άτομα αυτά μπορούν να κατέβουν και να μιλήσουν με τους απλούς πολίτες; Πολύ φοβούμαι, πώς όχι.
Έκτον, η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από ένα κόμμα …Πατρικίων το οποίο θα επιχειρήσει να εκφράσει τους Πληβείους! Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο χρειάζεται!
Προσωπικά, λοιπόν, θεωρώ ότι ένας τέτοιος  ευκαιριακός συνασπισμός  θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας. Γιατί θα  δει το εγχείρημα ως μια ευκαιρία διάσωσης του «παλαιού» μπροστά στο  φόβο του «νέου».
Άνοιγμα προς τα ….δεξιά!
Υπάρχουν και εκείνοι που θορυβημένοι από την  άνοδο της Χ.Α. εισηγούνται μετατόπιση της ΝΔ …δεξιότερα.
Έχω κουραστεί ν’ ακούω για αυτά τα …δεξιά ανοίγματα! Τα θεωρώ κάτι σαν απονενοημένα διαβήματα. Κατά τη γνώμη μου ματαιοπονούν, όσοι τα εισηγούνται  γιατί διαβάζουν λάθος τις κοινωνικές διεργασίες.
Η ΧΑ δεν αντιμετωπίζεται με …δεξιότερη  ρητορική, αλλά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που επιτρέπουν σε τέτοια φαινόμενα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ακροατήριο για να συλλέξουν ψήφους. Η μισαλλοδοξία, η βία, ο ρατσισμός, ο φανατισμός θα ξεριζωθούν όταν  η πολιτεία αρχίσει να υφαίνει πάλι τον κοινωνικό ιστό που διέλυσε η μνημονιακή βαρβαρότητα.
Όταν η ΝΔ βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα, ιδέες και πολιτικές τις εθνομηδενιστικές απόψεις των οργανωμένων μειοψηφιών της άκρας αριστεράς.
Όταν ξεχωρίσει τον πατριωτισμό από την πατριδοκαπηλία. Τον εθνικισμό από την έννοια του έθνους.
Όταν, κυρίως, προσφέρει ένα όραμα για το μέλλον της χώρας και του ελληνισμού που θα επιτρέψει στους πολίτες αυτής της χώρας να αισθάνονται περήφανοι που είναι Έλληνες.
Χρειαζόμαστε μια εθνική ατζέντα
Είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι οι πολιτικές του μνημονίου, επειδή διαπερνούν όλα τα κοινωνικά στρώματα θα ανατρέψουν  τις παλιές διαχωριστικές κομματικές γραμμές. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια πρωτόγνωρη «κοινωνική κινητικότητα», ενώ εξασθενεί διαρκώς η ταύτιση των ψηφοφόρων ακόμα και με τα κόμματα που ψήφιζαν παραδοσιακά. Αυτό δημιουργεί ένα ρευστό τοπίο, όπου κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη. Επί πλέον, υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική οργή η οποία ουδείς γνωρίζει πώς θα εκφραστεί.
Επομένως, και αν ακόμα ευωδοθεί το αισιόδοξο σενάριο  την επομένη  θα τεθούν, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, βασικά ερωτήματα
- Ποιά Ελλάδα θέλουμε (με την έννοια του παραγωγικού μοντέλου και της πολιτικής οργάνωσης της χώρας),
-Σε ποιά κατεύθυνση θέλουμε να την οδηγήσουμε και ..
- Ποιοί μπορούν να αναλάβουν  το τιτάνιο έργο.
Αυτά τα ερωτήματα δεν ξεκινούν από το …τρίτο, αλλά από το πρώτο.
Με άλλα λόγια, πρώτα επιλέγουμε το ταξίδι, μετά χαράσσουμε την διαδρομή και στη συνέχεια αναζητούμε όχημα και οδηγό που θα μας πάει στον προορισμό μας!
Όταν, λοιπόν, ομαλοποιηθεί κάπως η παρούσα κατάσταση πρέπει, με ευθύνη του Πρωθυπουργού, ν’ ανοίξει ένας διάλογος για το μέλλον  της χώρας. Εννοείται ότι αυτό δεν γίνεται  σ’  ένα κομματικό συνέδριο.
Πρώτον, η  Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία με ιεραρχημένους  στρατηγικούς στόχους.
Δεύτερον, το υπάρχον πολιτικό σύστημα  έχει απαξιωθεί. Άρα πρέπει να  οργανωθεί επί νέων βάσεων. Αυτό σημαίνει νέα Συντακτική Συνέλευση.
Τέλος, ποιός θα τα αναλάβει όλα αυτά; Η εκτίμησή μου είναι ότι ουδείς εκ των  υπαρχόντων σχηματισμών  έχει την πολιτική, κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση για να το επιχειρήσει.
Ο τελευταίος λόγος στην κοινωνία
Η μια άποψη λέει, ότι αυτό ενδεχομένως μπορεί να το αναλάβει το σχήμα που προωθούν τα σενάρια. Δηλαδή, μια «μεγάλη συμμαχία» στελεχών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Σαμαρά. Θεωρώ, ότι το  σχήμα δεν θα μπορέσει να δώσει μια μακροπρόθεσμη προοπτική στη χώρα. Γιατί, μεταξύ άλλων, θα πρόκειται για μια προσπάθεια που επιβλήθηκε εκ των …άνω και δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών.
Επομένως;
Ο πρωθυπουργός έχει δυο επιλογές:
Πρώτον, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να προβεί σ’ ένα γενικό προσκλητήριο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ένα μεγάλο ιδρυτικό Συνέδριο, όπου όλα τα τεθούν εξ υπαρχής και από μηδενική βάση. Το Συνέδριο αυτό μπορεί να καθορίσει την ατζέντα της επόμενη δεκαετίας.
Δεύτερον, να καθιερώσει το σύστημα της απλής αναλογικής για τις επόμενες εκλογές με όριο εισόδου 5%.
Παλαιότερα ήμουν εναντίον αυτού του συστήματος επειδή διευκόλυνε τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων.
Όμως,  τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, καλλιέργησαν την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό μεγάλων, μικρών και μικρότερων κομμάτων και ο λαϊκισμός αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τα σημερινά μας δεινά.
Επειδή οι αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας είναι κοσμογονικές  ο λαϊκισμός θα αποτελεί μια διαρκή τροχοπέδη. Καιρός, λοιπόν, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην πατρίδα.
Και πρωτίστως ο ελληνικός λαός.
Αφού δεν μπορεί να σηκώσει  μόνον ένας την ευθύνη, (αυτό αποφάσισε ο λαός στις τελευταίες εκλογές)  τότε να έρθει η ώρα της κρίσεως, για όλους.
Γιατί πολλοί και για πάρα πολύ καιρό, αντί να βάζουν πλάτη, έκοβαν βόλτες  στα λιβάδια της αμεριμνησίας, κριτικάροντας  τους άλλους…
Συμπέρασμα: Το  πολιτικό μας σύστημα απέτυχε και πρέπει να ανανεωθεί εκ βάθρων.
Τα κόμματα έχουν ανάγκη από νέες  και υγιείς δυνάμεις με ειλικρινή διάθεσή προσφοράς.
Η πατρίδα χρειάζεται απελπισμένα ένα όραμα που θα συγκινήσει τις νέες γενιές.

antinews.gr

«Επενδυτές» οι καταθέτες άνω των 100.000


Πανικός έχει πιάσει εκατομμύρια Ευρωπαίους καταθέτες οι οποίοι έχουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες. Η συμφωνία της Τετάρτης των χωρών – μελών της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, δηλαδή για το bail in των τραπεζών, ερμηνεύεται από πολλούς ως το «παράθυρο» για να μπει ψαλίδι στο μέλλον και στις λεγόμενες εγγυημένες καταθέσεις, αυτές δηλαδή που είναι κάτω από 100.000 ευρώ.
Θέλοντας να καθησυχάσει του Έλληνες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της ΕΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN, είναι απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα. Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπου για τις τράπεζες έχει ήδη διατεθεί ποσό 50 δισ. ευρώ για τη θωράκισή τους, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. Η περί του αντιθέτου φημολογία που αναπτύσσεται από ορισμένα ΜΜΕ, είναι απολύτως ανακριβής».
Ουσιαστικά η απόφαση του ECOFIN αφορά τις άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις, ωστόσο, κανείς δε μπορεί να βεβαιώσει ότι για να σωθεί μια τράπεζα δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν δηλαδή εκλείψουν επιλογές όπως το κούρεμα μεγάλων καταθέσεων, ομολόγων, μετόχων τραπεζών, δε θα μπει χέρι και στις εγγυημένες καταθέσεις. Άλλωστε, η απόφαση έχει στόχο μόνο να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο, δηλαδή οι προϋπολογισμοί για τη διάσωση μιας τράπεζας. Κάθε φορά που θα τίθεται θέμα προβληματικού τραπεζικού ιδρύματος θα την πληρώνουν οι αποταμιευτές οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ως επενδυτές. Για να το καταλάβουμε καλύτερα: Πουλάει κάποιος από εμάς ένα σπίτι και παίρνει 150.000 ευρώ θέλοντας να τα βάλει στην τράπεζα και να ζει μ’ αυτά. Αν η συγκεκριμένη τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα, δε θα την καλύψει το κράτος αλλά θα υπάρξει κούρεμα του κακόμοιρου «επενδυτή» ο οποίος θα χάσει τα λεφτά του προκειμένου να διασωθεί η τράπεζα. Ασχέτως αν μπορεί να έπεσε έξω επειδή η διοίκησή του ήταν για τα… μπάζα κι έδινε θαλασσοδάνεια ή έκανε λάθος επιλογές.
Κι όπως όλοι ξέρουμε καλά, εδώ στην Ελλάδα διοικητές τραπεζών και στελέχη που έπαιρναν τεράστιους μισθούς, έριξαν στα βράχια τα τραπεζικά ιδρύματα.
Η απόφαση της Ευρώπης που βάζει χέρι στις αποταμιεύσεις των πολιτών αποτελεί ουσιαστικά μια ακόμη νίκη της Γερμανίας η οποία, όλως τυχαίως, έχει τις πιο ισχυρές και διασφαλισμένες τράπεζες ή τουλάχιστον ξέρει να καλύπτει τις βρομιές της (βλέπε Deutsche Bank). Εκατομμύρια καταθέτες από τις αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κ.λπ. θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε «ασφαλείς»… γερμανικές τράπεζες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των χωρών τους.
«Δήμιος»
Αλλά υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα, όπως το αν οι χώρες ή μια κεντρική ευρωπαϊκή αρχή θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση μιας προβληματικής τράπεζας. Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για μια νέα υπηρεσία που θα εκτελεί καθήκοντα «δήμιου», στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Η πιο σημαντική συζήτηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και αυτή αφορά το πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση», δήλωσε ο Nicolas Veron, εμπειρογνώμονας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο think tank Bruegel των Βρυξελλών. «Είναι πρόωρο να πούμε ότι η Ευρώπη είναι αποκτά συνοχή». Πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν οργισμένοι με τους τραπεζίτες και την εύκολη πίστωση που βοήθησε στη δημιουργία της φούσκας ακινήτων σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, η οποία στη συνέχεια έσκασε και βύθισε την Ευρώπη σε ύφεση.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός της Ιρλανδίας επιτέθηκε στα «αλαζονικά» στελέχη μιας αποτυχημένης τράπεζας, που χλεύασαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης της χώρας. Στις συνομιλίες που δημοσίευσε μια ιρλανδική εφημερίδα, ο τότε επικεφαλής των κεφαλαιαγορών στην Anglo Irish Bank που κατέρρευσε ρωτήθηκε πώς είχε καταλήξει με ένα ποσό ύψους 7 δις ευρώ για την διάσωση των τραπεζών και απάντησε ότι το έβγαλε «από τον κώλο» του. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κινήθηκαν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις προβληματικές τράπεζές τους, η Ευρώπη έχει διστάσει να κλείσει αυτές των οποίων η πίστωση είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και με τις οποίες οι κυβερνήσεις έχουν στενούς πολιτικούς δεσμούς. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο, μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης από τα τέλη του επόμενου έτους, ολοκληρώνοντας τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.
Η ΕΚΤ θα κάνει ελέγχους στις τράπεζες υπό την εποπτεία της. Αυτή η νέα νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις απώλειες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για το κλείσιμο ή την ανάσυρση αυτών των τραπεζών που διαπιστώνεται ότι είναι αδύναμες. Το δεύτερο σκέλος της τραπεζικής ένωσης θα είναι η αρχή επίλυσης που θα κλείνει ή θα αναδιαρθρώνει τις τράπεζες. Αλλά ο ρυθμός της προόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, η οποία είναι απρόθυμη να συμφωνήσει σε μια τέτοια κίνηση εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. «Πριν από τις γερμανικές εκλογές, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκτεταμένη τραπεζική ένωση» δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

 Reuters

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ! ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ.

20130628-011730.jpg
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Σε εξέλιξη είναι εισαγγελική έρευνα – φωτιά για υπόθεση που μπορεί να εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγατόνων. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η εκπομπή του GR «Ρεπορτάζ», το θέμα αφορά μια επένδυση που δεν έγινε εξαιτίας αμοιβής ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ που ζητήθηκε από τεχνικό γραφείο «ημετέρου», προκειμένου να τρέξει η «δουλειά» μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και ενός fund για το project του αεροδρομίου του Ελληνικού.
Η ιστορία η οποία απασχολεί τις δικαστικές Αρχές, εκτείνεται χρονικά από το φθινόπωρο του 2011 μέχρι και την άνοιξη του 2012, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου και χαρακτηρίζεται – από τους καταγγέλλοντες – ως «μεγάλο έγκλημα προδοσίας» καθώς είχε
ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί επένδυση η οποία έφτανε ή ξεπερνούσε τα 12 δισ. ευρώ.

Στον φάκελο ο οποίος διερευνάται από τη δικαιοσύνη, υπάρχουν σαφείς καταγγελίες με πρωταγωνιστές γνωστά πρόσωπα του δημόσιου βίου. Καταγράφονται με λεπτομέρεια οι συναντήσεις τις οποίες είχε ο εκπρόσωπος του Fund με τον διευθυντή ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τα γραπτά αιτήματα προς τον τότε υπουργό ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η συνάντηση στην πλατεία Συντάγματος με τον τότε υφυπουργό ανάπτυξης κ. Θάνο Μωραΐτη αλλά και το μετέπειτα ραντεβού που κλείστηκε στο Ψυχικό.
Εκεί συναντήθηκε με πρόσωπο το οποίο δεν είχε θεσμικό ρόλο στην κυβέρνηση. Αντίθετα, εκπροσωπούσε ως ιδιώτης τεχνική εταιρεία. Το συγκεκριμένο πρόσωπο τού συστήθηκε ως έμπιστος φίλος του κ. Χρυσοχοΐδη και ζήτησε να αναλάβει τη δουλειά. Ο εκπρόσωπος της τεχνικής εταιρείας, που υπήρξε στο παρελθόν στενός συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε ως αμοιβή της εταιρείας του το 1% της συνολικής επένδυσης. Ποσοστό που αντιστοιχούσε περίπου σε 120 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα.
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.
Τα πρώτα ραντεβού
Το φθινόπωρο του 2011, αραβικό fund σε συνεργασία με Αμερικανούς επενδυτές, δήλωσε ενδιαφέρον για το project του αεροδρομίου του Ελληνικού. Η μοναδική προϋπόθεση, την οποία έβαζαν ήταν να τούς χορηγηθεί άδεια για κατασκευή καζίνο.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και επειδή δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κουκιάδη, εκπρόσωπος του fund προσπάθησε να συναντηθεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Τελικά, τον Νοέμβριο του 2011, κατάφερε να συναντηθεί στο γραφείο του, με τον διευθυντή ασφαλείας του τότε πρωθυπουργού. Εκεί ενημερώθηκε ότι με αυτά τα θέματα ασχολείται ο αδελφός του πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, και τού παρασχέθηκε η υπόσχεση μιας συνάντησης.
Στη συνέχεια, τού ζητήθηκε να απευθυνθεί γραπτώς στον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να συναντηθούν.
Το ραντεβού στο Σύνταγμα και το γραφείο του Ψυχικού
Τελικά την 1η Δεκεμβρίου του 2011, ο μάρτυρας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θάνο Μωραΐτη στην πλατεία Συντάγματος. Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, ενώ παρών ήταν και ο διευθυντής ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος του fund ανέφερε τις προθέσεις των επενδυτών.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός τού ζήτησε να καταθέσει γραπτώς το αίτημα του και τού είπε ότι θα οριστεί συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο της εταιρείας αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας αλλά και με στέλεχος του Invest in Greece.
Μάλιστα, τού έδωσε και κάρτα με το προσωπικό του e-mail για να στείλει εκεί τις προτάσεις του, όπως και έγινε. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Σε απάντησή του προς την εκπομπή, συνεργάτης του κ. Μωραΐτη, ανέφερε ότι έκτοτε δεν είχε νέα από τον εκπρόσωπο του fund. Eπεσήμανε ότι ο πρώην υφυπουργός δεν είχε τέτοιου είδους αρμοδιότητες. Παραδέχτηκε όμως, τη συνάντηση, αλλά και την ηλεκτρονική αλληλογραφία που υπήρξε μεταξύ των δυο πλευρών!
Μετά από λίγο καιρό, τον Ιανουάριο του 2012, ο διευθυντής ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού οδήγησε τον εκπρόσωπο του fund σε ένα γραφείο στο Ψυχικό. Εκεί, εδρεύει τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία η οποία ανήκει σε δυο αδέλφια. Ο ένας εξ αυτών είναι ο άνθρωπος που συστήθηκε ως «έμπιστος» του Χρυσοχοΐδη. Ο άλλος ήταν ο αδελφός του.
Στην αναφορά του, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας τού είπε ότι μπορεί να αναλάβει την διαπραγμάτευσή του με το Δημόσιο. Αναφερόμενος στο αίτημα των επενδυτών για το θέμα του καζίνο φέρεται να είπε ότι χρειάζεται ειδικό χειρισμό, καθώς δεν προβλεπόταν μέχρι τότε.
Το… άγχος για τις εκλογές και η τροπολογία
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεσμεύτηκε να ενημερώσει τον άνθρωπο του fund για τα κόστη προώθησης του αιτήματος, με τις αμοιβές και τα έξοδα που απαιτούνταν. Ήθελε όλα να γίνουν προφορικά. Τελικά όμως, τις προτάσεις τις έκανε γραπτά.
Με την πεποίθηση ότι το deal ήταν κοντά και η τότε κυβέρνηση άρχισε να προωθεί διαδικασίες για την χορήγηση άδειας καζίνου στο Ελληνικό. Αυτός ήταν άλλωστε ο απαράβατος όρος των επενδυτών, προκειμένου να προχωρήσουν στο μεγαλόπνοο έργο, των 12 δισ. ευρώ.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, τα sites και οι εφημερίδες γράφουν για το σχέδιο νόμου, το οποίο προωθούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και την πρόβλεψη την οποία κάνει για την χωροθέτηση και λειτουργία καζίνο, με την κεκαλυμμένη μορφή χρήσεων τουρισμού και αναψυχής.
Στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου, αναφέρεται ότι στην έκθεση επιτρέπονται οι χρήσεις τουρισμού αναψυχής, όπως ορίζονται στην περίπτωση ένα της παραγράφου Β του άρθρου 11 του νόμου 3986/2011.
Ανατρέχοντας κανείς, στον συγκεκριμένο νόμο αντιλαμβάνεται ότι στην κατηγορία τουρισμός – αναψυχή επιτρέπεται μεταξύ άλλων και η λειτουργία καζίνου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εκπλήσσει πολλούς, καθώς μέχρι τότε, τα στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν ότι δεν θα γίνει καζίνο στο Ελληνικό, ούτε θα επιτραπεί η καζινοποίηση της χώρας.
Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η μεταστροφή;
Ο μάρτυρας και εκπρόσωπος του fund είναι σαφής, λέει ότι όλα έγιναν προκειμένου κάποιοι να πείσουν τους Άραβες ότι μπορεί να κάνουν ότι θέλουν και ότι μπορούν να πάνε το έργο μέχρι το τέλος αρκεί να ικανοποιηθούν οι οικονομικές τους απαιτήσεις.
Η αμοιβή των 120 εκατ. ευρώ
Από τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης προκύπτουν τα εξής:
Στις 7 Μαρτίου του 2012, το τεχνικό γραφείο στο οποίο οδηγήθηκε ο εκπρόσωπος του fund από τον διευθυντή ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού έστειλε την πρόταση του. Μέσω αυτής ορίζει ως αμοιβή το 1% της συνολικής επένδυσης, δηλαδή 120 εκατ. ευρώ, καθώς η επένδυση έφτανε τα 12 δισ. ευρώ.
«Με πίεζαν»
Μάλιστα, ο μάρτυρας καταθέτει ότι μετά την υποβολή της πρότασης του γραφείου, στο οποίο τον οδήγησαν, άρχισε να πιέζεται, καθώς δεχόταν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, τα οποία τον πίεζαν να αποσπάσει το «ναι» των επενδυτών και να υπογραφεί η σύμβαση, καθώς θα γίνονταν οι εκλογές.
Επίσης, το ίδιο πρόσωπο καταγγέλλει ότι τού προτάθηκε να παρευρεθεί σε συνάντηση στην οποία θα καθοριζόταν η δική του αμοιβή από το ποσό των 120 εκατ. ευρώ της «αμοιβής».
Τελικά, εκείνος μεταβίβασε την αρνητική απάντηση των επενδυτών, οι οποίοι κατάλαβαν ότι το 1% της αμοιβής που ζητούσε το τεχνικό γραφείο δεν ήταν νόμιμες αμοιβές.
«Αυτό θεωρήθηκε από του επενδυτές ως μη νόμιμο και δεν συμβάδιζε με τους κανόνες που πρέπει να αρμόζουν σε διεθνείς διαγωνισμούς ή εκδήλωση ενδιαφέροντος. Φυσικά η Ελλάδα έχασε, επειδή κάποιοι θεώρησαν ως προϋπόθεση προκειμένου να πλουτίσει η πατρίδα τους, ότι πρέπει να πλουτίσουν και εκείνοι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τη δικαιοσύνη.

http://www.zougla.gr/politiki/article/erevna-fotia-gia-ependisi-sto-eliniko

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ... Η δύναμή μας είναι ο τόπος μας - Καμιά χώρα σαν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο - Δείτε το γιατί


H δύναμή μας είναι ο τόπος μας. Μια χώρα που πραγματικά όμοιά της δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μια χώρα που συνδυάζει σε μια γωνιά της Γης, όλα όσα συνδυάζουν άλλες κολοσσιαίες χώρες, αλλά με μια σημαντική διαφορά: Με ήπιο τρόπο και χωρίς να χρειάζεται να διανύσεις τεράστιες αποστάσεις.
Σε ποια χώρα με τόσο υπέροχα καταγάλανα ζεστά νερά (ακόμα και τον χειμώνα η θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει κάτω από τους 14 βαθμούς στις παραλίες) μπορεί κάποιος να κολυμπήσει ημέρα και νύχτα χωρίς τον φόβο ... ανεπιθύμητων συναντήσεων;
Σε ποια χώρα τα χιόνια του Παρνασσού ή των Καλαβρύτων μετά από μια πορεία 30' λεπτών τα διαδέχεται η πανέμορφη γαλάζια θάλασσα του Γαλαξιδίου ή του Κορινθιακού;
Σε ποια χώρα μπορείς να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά και μετά να κάνεις ηλιοθεραπεία μέσα στον αρχαίο ναό, όπως στο Ηραίο της Βουλιαγμένης στην Περαχώρα;
Ποια χώρα έχει Κυκλάδες;
Ποια χώρα έχει Αρχιπέλαγος που η Ιστορία του είναι η ίδια η ιστορία του ανθρώπου; Γιατί αυτό είναι το Αιγαίο: Η Ιστορία του ανθρώπου από το 4.000 π.Χ. μέχρι σήμερα
Ποια χώρα έχει Κρήτη και Κρητικούς;
Ποια χώρα έχει καταπράσινα νησιά αλλά με τόσο ήπιο και ξηρό τους περισσότερους μήνες, κλίμα,όπως έχει το Ιόνιο;
Ποια χώρα έχει τέτοια βουνά και τέτοια ήπια πανίδα όπως η οροσειρά της Ροδόπης και η ανατολική Μακεδονία;
Σε ποια πρωτεύουσα βρίσκεις ελάφια στα δάση σε απόσταση 30' από το κέντρο όπως βρίσκεις στην Πάρνηθα;
Και πάνω απ'όλα ποια χώρα έχει τέτοιους ανθρώπους, όπως οι Έλληνες;
Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτυπώθηκαν στον φακό του φωτογράφου Αρη Καλογερόπουλού με έναν πολύ διαφορετικό και εντυπωσιακό τρόπο.
Η ιδέα πίσω από την διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «Γνωρίστε τον κόσμο στην Ελλάδα» («Meet the world in Greece») αναδεικνύει ένα μέρος από αυτά που όλοι ξέρουμε, αλλά ίσως δεν εκτιμούμε παρομοιάζοντάς τα με διάφορα μέρη του πλανήτη ή και των ... άλλων πλανητοών του ηλιακού μας συστήματος.
Ζούμε στην ομορφόττερη γωνιά, και ταυτοχρόνως στο ακριβότερο οικόπεδο του πλανήτη.
Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν να μας το αρπάξει.
Στο παρελθόν, κερδίσαμε και χάσαμε εδάφη. Εδάφη που απωλέσθηκαν και ξανακερδίθηκαν μέσα στην πορεία των αιώνων.
Τώρα είμαστε εδώ σε αυτά τα όρια κυριαρχίας που καθορίστηκαν από την Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και πρέπει να μείνουμε εδώ. Ούτε βήμα πίσω...
Δείτε το γιατί: 

Δείτε τις υπόλοιπες εικόνες του φωτογράφου για την ίδια καμπάνια

Ο αρχηγός της Φώφης δεν αλλάζει τους στόχους μας…


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Όχι, δεν μου αρέσει ο Βενιζέλος. Όπως δεν μου αρέσει ο πατσάς, ο ξινός τραχανάς, το νταβαντζιλίκι της αριστεράς στην Τέχνη, στην Παιδεία και στα ΜΜΕ, τα τατουάζ, τα σκυλοτράγουδα, οι αποτριχωμένοι γόνοι στην πολιτικοί, οι δίχρονες μηχανές και ο ήχος της τουρκικής γλώσσας. Μου γραντζουνάει τ’ αυτιά, ρυπαίνει την αισθητική μου.
Με δυσφορία σκέφτομαι τις ατελείωτες δηλώσεις που θα φάμε στην μάπα. Αέρας κοπανιστός, με το γνωστό βουλιμικό για εξουσία ύφος του προφέσορα.
Δε είναι πολύ μεγαλύτερη η δόση ΠΑΣΟΚ. Απλά τώρα φαίνονται φόρα παρτίδα. Και θυμηθείτε το. Ο αρχηγός της Φώφης θα ρίχνει ένα «δεκάρικο» επί των πάντων, σαν παράφωνη ηχώ του Πρωθυπουργού, για να θυμίζει πως έχει προνομιούχες «μετοχές» στην κυβέρνηση.
Βέβαια, είναι τουλάχιστον ενοχλητικό ν’ ασκούν κριτική για την αναγκαστική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αυτοί που είναι αγκαλιά με τον Τσίπρα κι όσοι τους ψήφισαν ζοχαδιακά κι από τσαντίλα στις εκλογές. Λένε, «μα ο Σαμαράς εξηγούσε προεκλογικά γιατί δεν θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ». Ναι. Και δεν ήθελε να συνεργαστεί. Ξεχνάνε μια λεπτομέρεια. Μετά έγιναν δυο απανωτές εκλογές, που ΔΕΝ έδωσαν την αυτοδυναμία που ζητούσε. Επομένως, το αφεντικό, ο λαός, και η στοιχειώδης φρόνηση, υπέδειξαν κυβέρνηση συνεργασίας. Κυλιόμενες εκλογές μέχρι να βγει κάποιος αυτοδύναμος, δεν  γίνονται. Εκτός αν αποφασίσουμε να το κάνουμε οικόπεδο το μαγαζί και μετά από δυο αιώνες παρά κάτι ελευθέρου και ταραχώδους βίου, να κρεμάσουμε ταμπέλα «πωλούνται υλικά κατεδαφίσεως».
Όχι λοιπόν, ούτε ο Βενιζέλος μου αρέσει, ούτε η Υπολοχαγός Φώφη. Κι εγώ δικαιούμαι να λέω τι δεν μου αρέσει. Γιατί ψήφισα ΝΔ και θα ξαναψηφίσω. Δεν κοιμάμαι στο χαλάκι της εξώπορτας του Αλέξη, σαν μερικούς – μερικούς. Προσπάθησα πέρυσι να πείσω, όποιους μπορούσα κι όποιους δεν μπορούσα, να μην αφήσουν με την ψήφο τους να πέσει ο Σαμαράς στην ανάγκη οποιουδήποτε. Ο λαός το αρνήθηκε. Και τα κουκιά στη Βουλή είναι μετρημένα. Οι Ελλοχίμ, οι Λαιστρυγόνες και οι Άτλαντες δεν έχουν κοινοβουλευτική ομάδα να συνεργαστούμε για τον μαγικό αριθμό 151.
Και πάνω απ’ όλα, η Πατρίδα, οι απλοί άνθρωποι που την απαρτίζουν κι υποφέρουν, πάνω απ’ όλα χρειάζονται ασφάλεια και σταθερότητα. Γι’ αυτό, ναι, το έγραψα, η χώρα δεν χρειάζεται τρίτες εκλογές σ’ ένα χρόνο. Όμως αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν υποχωρούσαν στην τελική πρωθυπουργική πρόταση, θα έπρεπε να πηγαίναμε στο λαό, στην κάλπη. Με ορμή και τσαμπουκά.  Ως μεταρρυθμιστική δύναμη που την εμποδίζουν οι άτολμοι και άβουλοι. Τελικά, ο ένας υποχώρησε κι αποχώρησε. Ο άλλος υποχώρησε κι έμεινε, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας και ευθύνης.
Η διασφάλιση όμως της συνέχειας της κυβέρνησης, μετά από τον ανασχηματισμό, δεν αλλάζει κάποιες βασικές πραγματικότητες.
Οι απώλειες της ΝΔ είναι ολοκάθαρα και συντριπτικά προς τα δεξιά. Το λένε τα αμείλικτα νούμερα.
Επομένως η αναγκαστική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν μεταβάλλει τις βασικές μας προτεραιότητες, ώστε η παράταξη μας και ο Αρχηγός που ελεύθερα επιλέξαμε και στηρίζουμε, να κερδίσει τον νου, την καρδιά και την ψήφο των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. καθώς και κάθε πατριώτη, σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος.
Και το κλειδί γι’ αυτό, πέραν της οικονομίας, ήταν και είναι η Ασφάλεια. Ασφαλή σύνορα, ασφαλής ύπαιθρος και δημόσιοι χώροι, ασφαλή σπίτια. Στην επαρχία έχουμε καταντήσει οι κατσαπλιάδες να κλέβουν ακόμη και την αγροτική παραγωγή που καλλιέργησαν οι νοικοκύρηδες! Αυτές δε τις μέρες μια αδίστακτη και βαριά οπλισμένη συμμορία εξακολουθεί κι αλωνίζει την ηπειρωτική χώρα σκορπώντας θάνατο.
Ναι, αξιέπαινη η προσπάθεια του κ. Δένδια. Όμως θέλει πιο σκληρά, πιο δυνατά. Χρειάζονται πολλά κλικ παραπάνω. Αυστηρότερη κι αποτελεσματικότερη καταστολή. Τι θα φοβηθούμε; Τις οιμωγές του «προοδευτικού» Αλέξη; Ή μήπως το ΠΑΣΟΚ μας κατηγορήσει για αυταρχισμό; Σαν τεράστιο κύμα θα πέσει η οργή του λαού πάνω σε όποιον τολμήσει να βάλει εμπόδια σε μια πολιτική συντριβής του εγκλήματος. Σαν λυσσασμένα σκυλιά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες που λυμαίνονται την χώρα, οι δουλέμποροι και οι μαστρωποί, οι ναρκέμποροι κι όσοι, αλλοδαποί κυρίως, κάνουν «εγκληματικό τουρισμό» στην Πατρίδα μας.
Κι η στάση μας στην λαθρομετανάστευση: σύλληψη, κράτηση, απέλαση. Κι ακόμη πιο ανελέητοι με αυτούς που εγκληματούν. Θα το λένε περιδεείς στους άλλους. Αποτροπή το λένε.
Χρήματα, ακόμη, δεν έχουμε να δώσουμε. Ο κόσμος υποφέρει. Ας ξεκινήσουμε  λοιπόν βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των απλών ανθρώπων, προσφέροντας τους το στοιχειωδέστερο αγαθό: ασφάλεια στη γειτονιά τους, στο χωριό τους. Όπου χρειάζεται, ας κινητοποιήσουμε και τις Ένοπλες Δυνάμεις γι’ αυτό το σκοπό, θα ‘ναι και η καλύτερη άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, φυλάσσοντας το βιος των Ελλήνων και κυνηγώντας εχθρούς τους στα βουνά των πατέρων μας. Αφού βέβαια τους ξαναδώσουμε, ηθικά και υλικά, την τιμή που τους αξίζει…
(Δημοσιεύεται στη “Δημοκρατία”) 

Διαχωρίζεται το σκάνδαλο Μαντέλη από την Siemens για να μην παραγραφούν αδικήματα.

Στο είχαμε πει κύριε υπουργέ: Μαντέλη δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε: Ξεριζώστε τα καρκινώματα της πατρίδας.
Τον κίνδυνο της παραγραφής ως προς τις ερευνώμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για σκέλος της υπόθεσης των λεγόμενων «μαύρων ταμείων της Siemens», επιχειρεί να προλάβει το Συμβούλιο Εφετών που με απόφαση του διαχωρίζει τη δικογραφία όσον αφορά στον πρώην υπουργό.
Το Συμβούλιο αποδεχόμενο σχετικό αίτημα των ειδικών ανακριτών της υπόθεσης για διαχωρισμό της δικογραφίας στο σκέλος που αφορά στον Τάσο Μαντέλη και στην εμπλοκή του στην έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, εξέδωσε βούλευμα με το οποίο διαχωρίζει την εν λόγω υπόθεση καθώς υπάρχει – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – «άμεσος κίνδυνος παραγραφής ορισμένος αδικημάτων».
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κατηγορείται στην υπόθεση της Siemens για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, συνδρομή στην παραπάνω πράξη κατ’ εξακολούθηση και παθητική δωροδοκία και μετά την απολογία του έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας , αφορούν σε ποσό 450 χιλιάδων μάρκων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός από την Siemens ως «προεκλογική χορηγία».
Σύμφωνα με την κατηγορία το επίμαχο ποσό, που φέρεται να αφορά στην έγκριση της επίμαχης σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens, εμβάστηκε τμηματικά με πρώτο έμβασμα 200.000 μάρκων το 1998 και το δεύτερο 250.000 το 2000. Τα χρήματα είχαν αποσταλεί σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα που έφερε τον κωδικό «Α. Rocos», τον οποίο φαίνεται να είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης .
Για την ίδια υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες μεταξύ άλλων ένας στενός συνεργάτης του κ. Μαντέλη αλλά και ο γενικός Διευθυντής της ελληνικής Siemens, της περιόδου 2003- 2003, Ηλίας Γεωργίου.

 Πληροφορίες από το Lykavitos.gr

Nα και η Ιταλία που μετά την Ελλάδα όλοι την κατηγορούν ότι μπήκε στο ευρώ με πλαστά στοιχεία.

 
 
H Ρώμη «ωραιοποιούσε» τους λογαριασμούς της», γράφουν οι Financial Times, σε ένα δημοσίευμα που ουσιαστικά εκθέτει την Ιταλία, υπονοώντας ότι η χώρα μπήκε στο ευρώ με πλαστά στοιχεία.
 
Οι λογαριασμοί ωραιοποιούνταν, με προκαταβολές πληρωμών από τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίοι για την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
 
«Πλέον η Ιταλία κινδυνεύει να υποστεί ζημίες ύψους πολλών δισ. ευρώ από σύνθετα δάνεια που είχε συνάψει στο παρελθόν, τα οποία αναδιάρθρωσε στο απόγειο της κρίσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
 
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τη γνώση της τράπεζας όσον αφορά τη δυνητική έκθεση της Ιταλίας σε ζημιές από δάνεια σε παράγωγα ή για τον ρόλο του σημερινού προέδρου της Μάριο Ντράγκι στην έγκριση των δανείων αυτών στη δεκαετία του '90, όταν ήταν γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών πριν μεταπηδήσει στη Goldman Sachs International το 2002.
 
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η έκθεση αυτή ρίχνει περισσότερο φως στις χρηματοπιστωτικές τακτικές που επέτρεψαν στην επιβαρημένη με υψηλό χρέος Ιταλία να ενταχθεί στο ευρώ το 1999.
 
Η 29σέλιδη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι σε γνώση των Financial Times, αναφέρεται αναλυτικά στις ανταλλαγές χρέους (debt transactions) που έκανε η Ιταλία στο πρώτο εξάμηνο του 2012, στις οποίες περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση οκτώ δανείων σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (derivatives contracts) με ξένες τράπεζες και συνολική ονομαστική αξία 31,7 δισ. ευρώ.
 
Αν και η έκθεση, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν αναφέρει σημαντικές λεπτομέρειες και δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση αποτύπωσης της συνολικής εικόνας των πιθανών ζημιών της Ιταλίας, ειδικοί που την εξέτασαν δήλωσαν στην εφημερίδα ότι με την αναδιάρθρωση των δανείων η χώρα –που έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες– μπορεί να επιμηκύνει για μεγαλύτερη χρονική περίοδο τα ποσά που οφείλει σε ξένες τράπεζες, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, με πιο δυσμενείς όρους για αυτή.
 
Η έκθεση δεν καταγράφει τις τράπεζες (με τις οποίες έγιναν τα δάνεια) ούτε αναφέρει λεπτομέρειες για τα αρχικά δάνεια, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτά φαίνεται να ανατρέχουν στα τέλη της δεκαετίας του '90.
 
Η Ιταλία είχε έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ το 1995 και το 1998, το κρίσιμο έτος για την έγκριση της ένταξής της στο ευρώ, το έλλειμμα είχε μειωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ, με διαφορά η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 11 χωρών που εντάχθηκαν πρώτα στο ευρώ. Την ίδια περίοδο, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν οριακά και οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν μόνο ελαφρά ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 
Η έκθεση υποβλήθηκε, όπως προβλέπεται, στις αρχές του 2013 στο ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο (Corte dei Conti). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, οι ελεγκτές ανησύχησαν από τα στοιχεία και ζήτησαν την παρέμβαση της οικονομικής αστυνομίας.
 
Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) επισκέφθηκε το γραφείο της επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών κ. Μαρία Κανάτα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση που είχε συντάξει ο Οργανισμός.
 
Οι πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι στα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν το 2012 περιλαμβάνονται και δάνεια σε παράγωγα προϊόντα που συνήφθησαν όταν η Ιταλία προσπαθούσε να ικανοποιήσει τα αυστηρά κριτήρια για την ένταξή της στο ευρώ το 1999.
 
Τρεις ανεξάρτητοι ειδικοί, τους οποίους συμβουλεύτηκαν οι Financial Times, υπολόγισαν τις ζημιές σε τιμές της αγοράς στις 20 Ιουνίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο θα κατέγραφε σε αυτή την ημερομηνία ζημιές ύψους 8 δισ. ευρώ.
 

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Καμμένος: "Δεν απαντάτε;"-Στουρνάρας: "Μη φωνάζετε δεν σας φοβάμαι"


Άναψαν τα αίματα στη Βουλή, με τον Γ. Στουρνάρα να αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση του Π. Καμμένου για αποπληρωμή ομολόγου. Δείτε τι ακολούθησε (Vid)

Άγριος καυγάς ξέσπασε στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.
Αιτία η άρνηση του κ. Στουρνάρα να απαντήσει στο ερώτημα αν αποπληρώθηκε ομόλογο που κατείχε ιδιωτικό hedge fund, κάτι που προκάλεσε την "έκρηξη" του κ. Καμμένου.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
-Πλήρωσε το κράτος το ομόλογο στο 100%;
-Δεν απαντώ"
-Δεν απαντάτε;
-Δεν απαντώ
-Δεν απαντάτε αν πλήρωσε το κράτος, χθες, ομόλογο που έληγε;
-Μη φωνάζετε δεν σας φοβάμαι
-Σε ποιον δεν απαντάτε, στη Βουλή των Ελλήνων;
-Κύριε υπουργέ δεν απαντάτε αν πληρώθηκε το ομόλογο;
-Θα έρθουν στοιχεία, όταν υπάρξουν
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, ότι η Ελληνική Δημοκρατία, πληρώνει τα ομόλογα που λήγουν, σύμφωνα με το νόμο.
Απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρο, ο υπουργός είπε πως απαντά στη Βουλή τεκμηριωμένα, αλλά "άμα θέλετε εσείς για να φοβίσετε τον ελληνικό λαό να κάνετε δηλώσεις ότι θα κουρευτούν οι καταθέσεις λυπάμαι για το κατάντημά σας", τόνισε.
Σχετικώς με τις εξωχώριες εταιρείες ο κ. Στουρνάρας είπε πως είναι "μια κατάντια της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να κοιταχθούμε όλοι στον καθρέφτη γι αυτό". Απαντώντας στον κ. Καπερνάρο -ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκέντρωση πολλών υπεράκτιων εταιρειών που δηλώνουν έδρα το Κρανίδι- σημείωσε: "Μην λέτε εσείς πάρα πολλά για off shore. Κοιτάξτε κι εσείς στο περιβάλλον σας. Διότι ο ελληνικός λαός έχει μια παροιμία και λέει ότι λαγός την φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του".
"Κατάντια είναι ότι λέγατε πως αρχές του 2011 θα βγούμε στις αγορές", ανταπάντησε ο κ. Καπερνάρος, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Στουρνάρας για εταιρείες off shore στο περιβάλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε πως "δεν ανήκει τέτοια εταιρεία στο πρόσωπο που υπονοεί, αλλά σε συγγενή του".

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ "Μαύρα σύννεφα" στην Συρία: Σε εκκένωση μάχης της Ταρτούς προχώρησε η Ρωσία


H Ρωσία ανακοίνωσε ότι εκκένωσε την βάση στην Ταρτούς σε μία κίνηση που δείχνει ότι η κατάσταση βαίνει προς κλιμάκωση και δεν θέλει να είναι εκτεθειμένο το στρατιωτικό προσωπικό της.
«Ούτε ένας Ρώσος στρατιωτικός δεν υπάρχει πλέον στη Συρία», ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Mikhail Bogdanov.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως με την  επιχείρηση εκκένωσης απομακρύνθηκε όλο το προσωπικό που υπηρετούσε στην ναυτική βάση της Ταρτούς μιλώντας στην εφημερίδα Al-Hayat:
«Το παρόν διάστημα το ρωσικό υπουργείο Αμύνης δεν έχει ούτε ένα Ρώσο στρατιωτικό ο οποίος βρίσκεται στη Συρία. Η βάση της Ταρτούς δεν έχει καμία στρατηγική και στρατιωτική σημασία», είπε ο Bogdanov.
Η σχετική είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα ρωσικά ΜME τονίζοντας το γεγονός ότι κανένα στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό δεν βρίσκεται τώρα στη ναυτική βάση της Ταρτούς ούτε και Ρώσοι εκπαιδευτές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η εκκένωση του στρατιωτικού προσωπικού αποφασίστηκε όχι μόνο από τον αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλειά του εξαιτίας της πολέμου που διεξάγεται στη χώρα αλλά και από το γεγονός ότι βάσει των συγκεκριμένων συνθηκών στη Συρία.
Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ  Ρωσία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαθέτει 16 πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο αλλά κανένα από αυτά δεν έχει καταπλεύσει στη ναυτική βάση της Ταρτούς τους τελευταίους μήνες αλλά ούτε υπάρχουν και ανάλογα σχέδια για το άμεσο μέλλον.
Το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό απομακρύνθηκε εχθές από τη Συρία με πτήση από τη Δαμασκό και επρόκειτο για 128 συνολικά άτομα.
Η εκκένωση της Ταρτούς δεν έχει σχέση με την αποστολή του αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" στην περιοχή, ούτε με την αύξηση της ναυτικής δύναμης της Ρωσίας στην Α.Μεσόγειο και αυτό είναι που δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς η Μόσχα πιθανότατα θεωρεί ότι έρχεται "καταιγίδα". Η πρώτη αποστολή εκκένωσης Ρώσων στρατιωτιών είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην Συρία παραμένουν περίπου 20.000 Ρώσοι πολίτες.

Ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΠΙΡΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟΝ ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΕΝΕΤ Αλλαγή του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα


Στην αντικατάσταση του Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ από τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα προχωρεί ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλυψε χθες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εκμυστηρεύτηκε την πρόθεσή του να στείλει στην Αθήνα τον Ντέιβιντ Πιρς, μέλος της διπλωματικής ομάδας του State Department, που είναι σήμερα αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Την περίοδο 2011-2012 ο Ντέιβιντ Πιρς βρέθηκε ως ειδικό προσωπικό στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, ενώ διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλγερία την περίοδο 2008-2011.
Από το 2005 έως το 2008 ήταν σύμβουλος πολιτικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη, περίοδο κατά την οποία στάλθηκε για ειδική αποστολή και στο Ιράκ, προκειμένου να συνδράμει τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ.
Από το 2003 μέχρι το 2005 βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ, ενώ έχει περάσει ακόμη από τη Δαμασκό, το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, διετέλεσε συντάκτης ενώ κατείχε και διευθυντικά πόστα στα παρακάτω ΜΜΕ: “The National Geographic Society”, “The Washington Post”, “United Press International”, “The Rome Daily American”, ” The Associated Press in Ohio”.

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ για την Μαρία Ρεπούση: «Αλλο να ξέρεις ιστορία και άλλο να κάνεις ιδεολογία».

Μια προσωπικότητα του κύρους της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ είναι υπεραρκετή για να βάλει στη θέση της μια...Ρεπούση. Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει ότι πίσω από τις ιστορικές ασυναρτησίες της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κρύβονται ιδεολογικές σκοπιμότητες.
 
Η διεθνούς κύρους βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, φανερά ενοχλημένη δήλωσε πως η ιστορικός και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση μπερδεύει τους ρόλους της και εξήγησε τι πραγματικά συνέβη το 1922 στη Σμύρνη.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη, η κα Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, δήλωσε για την Μαρία Ρεπούση: «Αλλο να ξέρεις ιστορία και άλλο να κάνεις ιδεολογία». Οταν της ζητήθηκε να διευκρινίσει αν εκτιμά ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μπερδεύει τους ρόλους της, απάντησε καταφατικά.
 
Με ιδιαίτερη ένταση αναφέρθηκε στην αναφορά της Μαρίας Ρεπούση περί συνωστισμού στις αποβάθρες της Σμύρνης, λέγοντας « Αν υπάρχει μια πτώση για την Ελλάδα μετά το 1453, αυτή δεν είναι άλλη από το 1922. Τότε άλλαξε ο ρυθμός του Ελληνισμού.»

Άρθρο της Βούλτεψη με πολλές αιχμές

Άρθρο της Βούλτεψη με πολλές αιχμές
 Άρθρο της Βούλτεψη με πολλές αιχμές
Με ένα άρθρο της το οποίο αναφέρει συνεχώς την λέξη "αξιοπρέπεια" εμφανίζεται δυναμικά σήμερα η Σοφία Βούλτεψη μετά την παραίτησή της από υφυπουργός Υγείας. 
Διαβάζοντας το κείμενο, είναι εμφανές πως η κυρία Βούλτεψη δίνει την δική της απάντηση σε όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες και στα σενάρια της κόντρας της με τον νέο υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
 
 
Διαβάστε το άρθρο της:
 
"Συνηθίζουμε να επαναλαμβάνουμε – με τρόπο που πλέον κινδυνεύει να καταλήξει σε κλισέ – ότι η οικονομική κρίση που ζούμε είναι απότοκος της ηθικής κρίσης.

Δεν είναι κλισέ.

Είναι το παν.

Αξιοπρέπεια, ήθος, αυτοσεβασμός, φιλότιμο.

Δηλαδή, αγάπη για την Πατρίδα.

Είναι βέβαιο ότι αν ξαναβρούμε όλοι την αξιοπρέπειά μας, θα βρούμε και όλα τα άλλα.

Θα είναι η πιστοποίηση της κοινής προσπάθειας για χάρη του κατά Αριστοτέλη Κοινού Καλού.

Θα προχωρήσουμε μπροστά, θα δουλέψουμε όλοι μαζί, θα δημιουργήσουμε επιτέλους έσοδα για τη χώρα, θα υπηρετήσουμε πραγματικά το δημόσιο συμφέρον.

Με όπλο την αξιοπρέπειά μας, με οδηγό τη συνείδησή μας και με την καρδιά γεμάτη από ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα μας και την παράταξη την οποία υπηρετούμε – ο καθένας τη δική του παράταξη, αλλά η Πατρίδα είναι δική ΜΑΣ.

Με λογισμό και μ’ όνειρο…

Πολλά είναι τα δεινά που έζησε ο λαός μας στην μακρά ιστορική του διαδρομή.

Στάθηκε όρθιος και ξεπέρασε τις δυσκολίες μόνο όταν ενωμένος ύψωνε το ανάστημά του στις δυσκολίες, όταν το «όχι» του είχε νόημα και απέβλεπε στο Κοινό Καλό, όταν έβαζε την αξιοπρέπειά του πάνω απ’ όλα.

Αυτή η ανάγκη υπάρχει και σήμερα.

Η ανάγκη για μια μεγάλη επιστροφή στην εθνική αξιοπρέπεια, που θα περάσει μέσα από την διαφύλαξη της προσωπικής αξιοπρέπειας του καθενός και της καθεμιάς…"



Πηγή άρθρου: elzoni.gr

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

«ΒΑΡΙΑ» Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ Μήνυμα Δ. Αβραμόπουλου σε Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ: «Μειώσεις μισθών στις ΕΔ τέλος»


Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά  φορτισμένη ατμόσφαιρα με εμφανή τη δυσθυμία τόσο του αποχωρούντος υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου  όσο και του παραλαμβάνοντος Δημήτρη Αβραμόπουλου,  αλλά και των δύο αποχωρούντων υφυπουργών Π. Καράμπελα και Δ. Ελευσινιώτη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το κλίμα κατήφειας που επικρατούσε «έσπασαν» μόνο τα δύο νέα χαρούμενα πρόσωπα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο υφυπουργός Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.
Ο Δ. Αβραμόπουλος στις δηλώσεις που έκανε είπε μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζουμε ότι με τις μειώσεις των μισθών τους τα τελευταία χρόνια τα στελέχη των ΕΔ έχουν φτάσει στα όρια της αξιοπρέπειάς τους Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε άλλες μειώσεις « (…)
«Θα υψώσουμε ανάχωμα για να προστατέψουμε τις ΕΔ από οποιαδήποτε απειλή από όπου και αν προέρχεται» (…)
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα κομματικό παρεμβατισμό στις ΕΔ»
Από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά είπε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής:
"Είναι ιδιαίτερη τιμή  που είμαι η πρώτη γυναίκα που έρχομαι στο ΥΠΕΘΑ.  Γνωρίζω καλά ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις στα ζητήματα Εθνικής Άμυνας.  Οφείλουμε έμπρακτη αναγνώριση στην προσφορά των στελεχών των ΕΔ αλλά και να βελτιώσουμε στην πράξη τους όρους διαβίωσής τους".
Από την πλευρά του ο αποχωρών υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του στο υπουργείο δίνοντας έμφαση στην προώθηση των εργασιών της τάφρου στον Έβρο, στα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα, στη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ ενώ για τις μειώσεις των μισθών στα στελέχη των ΕΔ είπε πως «απορροφήσαμε τους κραδασμούς άλλων υπουργείων».

Όταν λέει ο Σαμαράς, «άμεση προτεραιότητα να αποφύγουμε νέα μέτρα»;

Δεν ήταν τα τελευταία αυτά που πέρασαν πριν από λίγους μήνες;

Έτσι δεν δήλωνε ο πρωθυπουργός; Δεν μας έλεγε ότι είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων και ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα; Μετά από τόσους μήνες που οδεύουμε προς το “success story”, κινδυνεύουμε ακόμα με νέα μέτρα;

Στις 30 Αυγούστου του 2012 όλα αυτά.

samaras 1

Μα πως; Αν δηλαδή δεν αποφύγουμε τα νέα μέτρα, θα τα αντέξουν οι πολίτες και η κοινωνία;