Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Για πρώτη φορά το video NTOKOYMENTO με το υποβρύχιο που γέρνει [video]

H εκπομπή "Αυτοψία" του Αντώνη Σρόϊτερ αποκάλυψε ένα βίντεο ντοκουμέντο από τον Απρίλιο του 2007 όπου έγινε η πρώτη δοκιμή...
επί Σουηδικού εδάφους του υποβρυχίου που μας πούλησε η Γερμανία, ενώ γνώριζε τα τεχνικά προβλήματα του. Μάλιστα οι Γερμανοί παρουσιάστηκαν πιεστικοί (γιατί άραγε;) για να το παραδώσουν και να πληρωθούν άμεσα. Κόστος των υποβρυχίων που σαπίσουν στον Σκαραμαγκά; 2.3 δις ευρώ σε...παλιοσίδερα και με τον ιδιοκτήτη του (Ιμπραήμ Σάφα, από το Αμπού Ντάμπι) άφαντο εκτός Ελλάδας. Απίστευτες ιστορίες που πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσα από περικοπές, απολύσεις και αυτοκτονίες καθημερινά. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο πιο κάτω:

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

«Αντίο ευρώ, καλημέρα ύφεση»


The 18th century architect Balthasar Neumann, once portrayed on German 50 mark notes, surrounded by characters from other former national currencies.
Τι θα γινόταν αν η Γερμανία έφευγε από την ευρωζώνη; Ο οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν του Ιδρύματος Hans-Böckler, το οποίο έχει στενές σχέσεις με τα συνδικάτα, κάνει υποθέσεις για το τι θα ακολουθούσε και τι θα έλεγε ο πιο διάσημος ευρωσκεπτικιστής της Γερμανίας, Τίλο Σαραζίν.
Τι θα γινόταν αν η Γερμανία έφευγε από την ευρωζώνη , όπως ζητά ο Τζορτζ Σόρος; Ας πούμε ότι, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, το γερμανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει να εγκαταλείψουν το ευρώ και να επαναφέρουν το γερμανικό μάρκο. Μόνο οι Πράσινοι το καταψηφίζουν. Η συναλλαγματική ισοτιμία ορίζεται σε ένα προς ένα. Ο πρόεδρος της Bundesbank αφήνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με άμεσες συνέπειες. Οι αγορές και οι αγορές συναλλάγματος είναι οι πρώτοι που αντιδρούν στην αποχώρηση της Γερμανίας. Από τους υπόλοιπους της νομισματικής ένωσης, ένα μεγάλο ποσό ρευστότητας πηγαίνει στη Γερμανία. Το νέο νόμισμα εκτιμάται απότομα κατά 50% έναντι του ευρώ, καθώς ένα μάρκο κοστίζει τώρα 1,50 ευρώ.
Τα περιουσιακά στοιχεία που επενδύονται στη Γερμανία χάνουν – σε όρους ευρώ- μεγάλο μέρος της αξίας τους. Την ίδια ώρα, η αξία των γερμανικών κρατικών εγγυήσεων για το ταμείο διάσωσης του ευρώ μειώνεται απότομα. Αρχικά, οι κίνδυνοι για τα δημόσια οικονομικά υποχωρούν. Περίπου 200 γερμανοί οικονομολόγοι γιορτάζουν την ελευθερία της Γερμανίας. Ο Τίλο Σαραζίν πηγαίνει σε μια δημοφιλή τηλεοπτική πολιτική εκπομπή με οικοδεσπότη τον Γκύντερ Γιάουχ για να εξηγήσει ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ.
Στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η χρηματοπιστωτική αγορά κλονίζεται. Η ΕΚΤ, η οποία έχει μεταφέρει την έδρα της από την Φρανκφούρτη στο Παρίσι, αμέσως μετά την αποχώρηση της Γερμανίας ανακοινώνει απεριόριστες αγορές ομολόγων, οι οποίες επιτρέπουν γρήγορα στους τραπεζίτες της ΕΚΤ να καθησυχάσουν τις αγορές μετοχών.

Τα γερμανικά αυτοκίνητα ακριβαίνουν
Ταυτόχρονα, θα επιστρέψουν τις καταθέσεις της Γερμανίας στον ΕΜΣ με τυπωμένα ευρώ. Υπολογισμένα σε μάρκα αυτά, εν τω μεταξύ, έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους. Η Bundesbank ως εκ τούτου έχει κάποιες βαριές απώλειες και η γερμανική κυβέρνηση, αναλόγως, μπαλόνια δημοσίου χρέους.
Μετά από μερικές εβδομάδες ανακούφισης για τη διαφυγή από την κρίση, πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δηλώνουν ότι τις πωλήσεις τους στη νέα ευρωζώνη έχουν πέσει κατακόρυφα. Τα γερμανικά αυτοκίνητα έχουν γίνει πάρα πολύ ακριβά για τους άλλους Ευρωπαίους. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κόβουν το ωράριο εργασίας και μειώνουν τις θέσεις εργασίας.
Λίγο αργότερα, η Συνομοσπονδία Εργοδοτών δηλώνει ότι η οικονομία της Γερμανίας δεν είναι πλέον ανταγωνιστική και ζητά συγκράτηση των μισθών για τα γερμανικά συνδικάτα. Μετά από ένα τετράμηνο, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι η σημερινή ισορροπία στο πλεόνασμα πληρωμών της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, διότι οι εξαγωγές προς την υπόλοιπη ευρωζώνη έχουν βυθιστεί. Ο Τίλο Σαραζίν πηγαίνει στο δημοφιλές τηλεοπτικό πολιτικό τοκ σόου με οικοδέσποινα την Anne Will και λέει: «Η Γερμανία πάει καλά, ακόμη και χωρίς το ευρώ. Τα έσοδά της δεν έχουν μειωθεί». Στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση κερδίζουν περισσότερο χρόνο για να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Οι άλλες χώρες επίσης αυξάνουν τις καταθέσεις τους στο ταμείο διάσωσης του ΕΜΣ για να αντισταθμίσουν την απουσία της Γερμανίας.

Σημαντική αύξηση της ανεργίας
Το δημοσιονομικό σύμφωνο έχει ανασταλεί και έχει αντικατασταθεί από ένα σύμφωνο σταθερότητας. Αυτό δεσμεύει τις χώρες να συμμορφωθούν με έναν στόχο πληθωρισμού, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανισορροπίες στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών. Ο ΕΜΣ έχει μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ). Οι χώρες που καταγράφουν μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών ή ελλείμματα πρέπει να παραχωρήσουν ένα μέρος των εσόδων του φόρου εισοδήματος τους για το ΕΝΤ.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας έχει πλέον εξομαλυνθεί, χάρη στην απότομη μείωση των εξαγωγών. Η οικονομία της Γερμανίας περνά μια απότομη ύφεση. Η εξαγωγική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και κάνει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας. Στο εσωτερικό, η οικονομία, που έχει πληγεί από τα υψηλότερα επιτόκια, αρχίζει επίσης να χάνει την ροή της. Στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ωστόσο, η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται σταδιακά. Ο Τίλο Σαραζίν πηγαίνει στο πολιτικό τοκ σόου που παρουσιάζει ο Φρανκ Πλάσμπεργκ και λέει: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ευρώ».
Η Volkswagen ανακοινώνει ότι μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής αυτοκινήτων της στην υπόλοιπη ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η γερμανική αγορά είναι πολύ μικρή για την παραγωγή μας και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια συναλλαγματικών ισοτιμιών». Η αξία της μετοχής της VW εκτοξεύεται. Η BMW και η Daimler επιβεβαιώνουν παρόμοια σχέδια. Με φόντο τη μείωση των φορολογικών εσόδων, το φρένο χρέους εξαναγκάζει σε περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις οδηγούν σε αύξηση μόλις μισό τοις εκατό.
Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από το ευρώ, η Γερμανία έχει προσγειωθεί σε μια βαθιά ύφεση με απότομη άνοδο της ανεργίας. Εν τω μεταξύ, η εγχώρια ζήτηση έχει κατακόρυφη πτώση, καθώς οι χαμηλές αυξήσεις των μισθών και οι περικοπές θέσεων εργασίας πιέζουν προς τα κάτω την κατανάλωση. Παράλληλα, όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν ανακοινώσει πολλές θέσεις εργασίας στη ζώνη του ευρώ, τις ΗΠΑ ή την Ασία.

Η Ελλάδα και η Ισπανία προχωρούν
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έχει χάσει μεγάλο μέρος του κύρους του. Το χρηματιστήριο του Παρισιού, σε αντίθεση, έχει κερδίσει σε επιρροή. Το οικονομικό κεφάλαιο ρέει από τη Γερμανία. Η αύξηση της αξίας του μάρκου έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Η ευρωζώνη έχει πλέον σταθεροποιηθεί και δείχνει τουλάχιστον αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα, οι εξαγωγές από τις χώρες της κρίσης – στη Γερμανία, πάνω απ ‘όλα – έχουν αυξηθεί. Η VW σχεδιάζει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στην Ισπανία και σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ακόμα μονάδας στην Ελλάδα.
Μετά από δύο χρόνια, η ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερη από δύο τοις εκατό. Η οικονομική παραγωγή στη Γερμανία, ωστόσο, έχει παραμείνει στάσιμη και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Περίπου 200 γερμανοί οικονομολόγοι δημοσιεύουν μια δραματική έκκληση, να αυξήσει η Γερμανία την ανταγωνιστικότητά της. Η γερμανική αγορά εργασίας είναι πολύ άκαμπτη, οι μισθοί είναι πολύ υψηλοί και τα οφέλη πάρα πολλά. Δύο χρόνια μετά την έξοδο από το ευρώ, γράφουν οι οικονομολόγοι, η Ελλάδα και η Ισπανία προχωρά, ενώ η γερμανική οικονομία χωλαίνει. Ο Τίλο Σαραζίν πηγαίνει στην τηλεοπτική εκπομπή της Μάιμπριτ Ιλνερ για να εξηγήσει ότι, «εγώ ποτέ δεν συνέστησα να βγούμε από την ευρωζώνη, αλλά θα μου επιτρέψετε να είχα το δικαίωμα να πω ότι δεν χρειαζόμαστε το ευρώ».
http://www.presseurop.eu/en/content/article/3031441-goodbye-euro-hello-recession

MADELEINE ALBRIGHT «Βγείτε έξω! Αηδιαστικοί Σέρβοι!»


 «Βγείτε έξω! Αηδιαστικοί Σέρβοι!» φώναξε η  πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ,  σε ακτιβιστές  του συλλόγου «Φίλοι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου».
Σύμφωνα με  τον Βλάτισλαβ Ντβόρακ, πρόεδρο του Συλλόγου,  η έκφραση «αηδιαστικοί Σέρβοι» δεν αναφέρεται μόνο στους  ακτιβιστές, αλλά στο σύνολο της σερβικής εθνότητας.
Το συμβάν εξελίχθηκε σε βιβλιοπωλείο της Πράγας, όταν ακτιβιστές διαφώνησαν με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ και η υπόθεση θα διερευνηθεί από τις τσεχικές αρχές.
Οι ακτιβιστές έχουν καταθέσει μυνήσεις εναντίον της Ολμπράιτ για διάδοση φυλετικής μισαλλοδοξίας.
 Το βίντεο που κυκλοφόρησε μετά το περιστατικό  δείχνει ότι οι ακτιβιστές του Συλλόγου «Φίλοι των Σέρβων το Κοσόβου»  εξοργίστηκαν όταν η  Μαντλίν Ολμπράϊτ  στην παρουσία του βιβλίου της είχε φωτογραφίες με θύματα (Σέρβους) των συγκρούσεων στα Βαλκάνια και οι αφίσες της είχαν ίδιο περιεχόμενο από την εποχή κατά την οποία ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Συμπεριφέρεται σαν φασίστας! Είναι εγκληματίας πολέμου! Είναι αιμοβόρα γυναίκα!» φώναζαν οι ακτιβιστές κατά της Ολμπράιτ, η οποία στην αρχή δεν αντέδρασε αλλά αργότερα έδειξε ενοχλημένη «Έξω! Αηδιαστικοί Σέρβοι!», φώναξε.
«Κάθε διάδοση εθνικού μίσους από τα χείλη της πρώην υψηλά ιστάμενης πολιτικού είναι κατακριτέα, ειδικά όταν η ίδια συμπεριλαμβάνεται στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση των Βαλκανίων. Θεωρούμε   ότι οι κυνικές  και περιφρονητικές εκφράσεις  της αφορούν τα θύματα», αναφέρει η δήλωση που εστάλη από τους «Φίλους των Σέρβων του Κοσόβου», γράφει το δημοσίευμα.
Φυσικά ουδείς δεν ξεχνά ότι η γυναίκα αυτή προκάλεσε οικονομική "γενοκτονία" στους Σέρβους, με τον ανηλεή βομβαρδισμό τους, για να σώσει τους "άγιους UCK" οι οποίοι δεν παραβλέπουν να ξεπληρώνουν τα χρέη τους στους Αμερικανούς προσφέροντας "αίμα" στη Συρία εναντίον του ΄Άσαντ.
Σίγουρα έστω και ετεροχρονισμένα η κ.Ολμπράιτ πρέπει να λογοδοτήσει ακόμη και για "εγκλήματα πολέμου", ιδιαίτερα μετά τις δημόσιες δηλώσεις τις που δείχνουν φυλετική εμπάθεια έναντι των ομόδοξων Σέρβων, κάτι που αποδεικνύει ότι η κρίση της τότε για αυτούς ήταν προκατειλημμένη, και στοίχισε εκατοντάδες ζωές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

“Eξεταστική” φιάσκο που θα βγάζει από το κάδρο Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλο! ???


Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της βουλής δεν έχει φέρει για συζήτηση την πρόταση εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ οπως και την εισήγηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που κινούνται απολύτως στην σωστή κατεύθυνση, “κάποιοι” έχουν το θράσος να εισηγούνται στην κυβέρνηση αντιπρόταση με μία εξεταστική – οπερέτα!

Μία πρόταση ενδεικτική για τα συμφέροντα των βαρώνων που θέλουν διακαώς την αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού με την δημιουργία ενός δήθεν “ευρωπαϊκού” κόμματος για να βρουν στέγη τα ορφανά του Σημίτη και της διαπλοκής! Εξόφθαλμη είναι και η στήριξη ενός τέτοιου ενδεχομένου από τα εξαπτέρυγα των βαρώνων, αφού εάν γίνει η εξεταστική όπως προτείνεται από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από τους πολιτικούς εγκληματίες, θα ακολουθήσουν και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες – εκδότες που απόλαυσαν και απολαμβάνουν χρηματοδοτήσεις αφειδώς από το τραπεζικό σύστημα, που καλούνται να εξοφλήσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι!

Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε εάν θα τολμήσουν να το κάνουν. Να υπάρξουν δηλαδή βουλευτές της ΝΔ που θα βάλουν στο ίδιο τσουβάλι την κυβέρνηση Καραμανλή που σε συνθήκες εσωτερικού χάους, πανευρωπαϊκής ύφεσης, σκανδάλου Lehman και ελεεινής αντιπολίτευσης, παρέδωσε τα Spreads κάτω από τις 130 μβ, ενώ η συμμορία που ακολούθησε, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συνδικάτα, ΜΜ”Ε” στο πλευρό της, συνθήκες ανάκαμψης της ευρωζώνης, χωρίς αντιπολίτευση, κατέστρεψε την χώρα εκτοξεύοντας όχι μόνο τα Spreads, αλλά εξοβελίζοντας μας από τις αγορές. Με δόλιο τρόπο, με χαλκευμένα στοιχεία, με ΕΛΣΤΑΤ, με κρυφές συνομιλίες, με Τ3 – Τ10 και με καταστροφικές δηλώσεις.

Να δούμε εάν θα υπάρξουν πολιτικά ανδρείκελα, που θα δεχτούν τις γελοίες αιτιάσεις περί “ανόδου του χρέους” μετά το 2004, όταν η τότε κυβέρνηση έπρεπε να αποπληρώσει:

-Τις σκανδαλώδεις συμβάσεις (Siemens, υποβρύχια, C4i, MAN, BENZ, ΟΣΕ κλπ κλπ)

-Το κολοσσιαίο κόστος των Olympic Games

-Την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, που σύμφωνα με τον “πράσινο” Μαγκούφη, στέρησε 65 δις ζεστό χρήμα που ΕΚΛΑΠΗ και φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό.

-Τα Swaps για τα οποία ακόμα δεν έχει λογοδοτήσει ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Παπακωνσταντίνου. Την ληστεία του δημοσίου πλούτου με την ισοτιμία εισόδου στο Ευρώ

Και τόσα άλλα. Βέβαια, αυτά έχουν ελάχιστη σημασία όταν μιλάμε για ένα κοινοβούλιο που νομιμοποίησε τους στόχους του μνημονίου με την ψήφο του, όταν σήμερα έχουν πέσει πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες (!!) έξω, διαλύοντας την χώρα. Εάν αυτοί οι άνθρωποι ήταν μέλη ιδιωτικής επιχείρησης, δεν θα ήταν απλά απολυμένοι, αλλά όλοι τους κατηγορούμενοι για κακουργηματική απιστία.

Εάν λοιπόν υπάρξουν βουλευτές της πλειοψηφίας που θα συνηγορήσουν σε εξεταστική χωρίς ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλο, θα τεθούν αυτομάτως συνυπεύθυνοι του μεγαλύτερου εγκλήματος που έχει διαπράξει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Ας το σκεφτούν αυτό πάρα πολύ καλά.

olympia.gr

Κυβερνητική ρελάνς, με πρόταση για εξεταστική για το Μνημόνιο


Με την κατάθεση πρότασης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σχεδιάζει να απαντήσει το Μαξίμου στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στη Βουλή στις 30 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σε προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των τριών αρχηγών στο Μαξίμου είχε συμφωνηθεί το θέμα να μετατεθεί χρονικά και να ξανασυζητηθεί μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει εκ των πραγμάτων τα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί κρίσιμο παράγοντα η πλειοψηφία να μη χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα μείζον ζήτημα.
Σε αυτόν το σκοπό υπακούει η… ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση από την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι αν καταψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και υπερψηφιστεί αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε τον τόνο στην έρευνα της Επιτροπής δεν θα τον δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τονΦώτη Κουβέλη και το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντησή τους στο Μαξίμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή ο σχεδιασμός της Ν.Δ. προέβλεπε την κατάθεση δικής της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και για αυτό έχουν υπάρξει σχετικές εντολές του κ. Σαμαρά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ούτως ή άλλως, το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι την ημέρα κατάθεσης και συζήτησης της πρότασης, δίνει χρόνο στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΔΗΜ.ΑΡ. να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που θα έρθει σε αντιπαράθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στη 15μερη συζήτηση που θα ακολουθήσει αλλά και στην ψηφοφορία.
Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να συμφωνήσει με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους σε μια πρόταση και ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το τι θα πρέπει να λέει η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι η έρευνα να ξεκινήσει από την ημερομηνία ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ. Που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει την περίοδο Σημίτη, Καραμανλή και φυσικά Παπανδρέου. Το διάστημα αυτό θεωρείται από έγκυρες πηγές λογικό και συνδέεται με την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για ουσιαστική έρευνα σε βάθος. Άλλωστε, και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, «γιατί παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα έως το 2007, πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά παρουσίασε αυξητικές τάσεις».
Από την Ιπποκράτους έλεγαν χθες ότι «υπάρχει χρόνος για συμφωνία», εννοώντας τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Ελεγαν όμως επίσης ότι μια πρόταση που θα περιλαμβάνει μόνο την περίοδο Παπανδρέου, δηλαδή από το 2009 και μετά, δύσκολα θα περνούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. έλεγαν επίσης ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει προτεραιότητα, τη στιγμή που φλέγοντα θέματα όπως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη, δεν διατύπωναν ωστόσο τις προθέσεις του κόμματός τους.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι πέραν της ανάγκης να κατατεθεί η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να μη συζητηθεί και πάει σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έτερο σημείο συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει. Το περιεχόμενο της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ανοικτό και αναμένεται να περάσει από… σαράντα κύματα.
Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ Economist: «Ωρολογιακή βόμβα είναι η Γαλλία»



Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να "εκβιάσει" προς ώφελος των βασανισμένων πολιτών, αφού κατά τα λεγόμενα του Economist ακόμα και η Γαλλία αποτελεί ωρολογιακή βόμβα της Ευρώπης. Ποιός πιστεύει πια ότι θα μας "πετάξουν" έξω από το ευρώ; Στο χέρι τους είναι;
Αποδοκιμάζουν έντονα γάλλοι αξιωματούχοι το σημερινό εξώφυλλο του περιοδικού Economist που έχει τίτλο: «Ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης είναι η Γαλλία» και καταγγέλλουν τους συντάκτες του σχετικού άρθρου για παραπλάνηση με σκοπό τον εντυπωσιασμό.  
«Ειλικρινά, ο Economist ποτέ δεν διακρίνοταν για την αίσθηση της ίσης μεταχείρισης» δήλωσςε ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ συγκρίνοντας το περιοδικό με το σατιρικό Charlie Hebdo που δημοσίευσε γελοιγραφίες του Μωάμεθ.
Ωστόσο, πέραν των συντακτών πολλοί οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ολάντ να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2013, όπως έχει υποσχεθεί.
Μία ενδεχόμενη αποτυχία θα οδηγήσει τις αγορές να ζητούν ακόμη υψηλότερα επιτόκια στα ομόλογα που διατηρούνται, όπως της Γερμανίας κάτω από το 2% με την πεποίθηση ότι η Γαλλία αποτελεί και εκείνη έναν ασφαλή θύλακα της ζώνης του ευρώ.
Φυσικά μια χρεοκοπία της Ελλάδος θα καταλήξει με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα για όλους τους Ευρωπαίους, που τους έρχεται φθηνότερα να αναχρηματοδοτούν το χρέος μας, από το να μας αφήσουν να κάνουμε στάση πληρωμών.

Το έγγραφο – φωτιά του Stratfor για τους Ρώσικους αγωγούς. Ο εθνικός μειοδότης Παπανδρέου πέταξε έξω την Ελλάδα, χορεύουν τα Σκόπια…


Στο τέλος του εγγράφου θα δείτε όλες τις συνομιλίες Καραμανλή – Πούτιν, που αναφέρουν και την στρατιωτική συνεργασία που “προβλημάτιζε” το ΝΑΤΟ. Στην αρχή βλέπετε τις ψευδομακεδονίες να κάνουν πάρτι για τον Southstream, με την ευγενική χορηγία του πολιτικού ανδρεικέλου. Σώθηκε ο ιπποπόταμος της Αλεξανδρούπολης.

Tο έξυπνο πουλί, από την μύτη πιάνεται…


 Του Κώστα Ροδινού
Όταν παίζεις, επι μακρόν, με τη φωτιά διατρέχεις τον κίνδυνο αυτή να ξεφύγει από τον έλεγχο (άρα στο τέλος να προκληθούν μεγαλύτερες ζημιές), ενώ δεν αποκλείεται να καείς και ο ίδιος! Πολύ φοβούμαι ό,τι η γερμανική πολιτική ηγεσία βρίσκεται σ’ αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη θέση.
Αναμφίβολα, η Γερμανία από το τέλος του 2009 και μετά «παίζει» με την κρίση της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια τη χρησιμοποίησε προς όφελός της,  αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιπτώσεις της στη ζώνη του ευρώ και ειδικότερα του Νότου. Ακόμα και  προχθές η Γερμανία ….δανείστηκε από τις αγορές με επιτόκιο 0.020% όταν Ισπανία και Ιταλία έφτασαν πληρώνουν μέχρι και 7%!

Η καταστροφική λιτότητα
Το δίδυμο Μέρκελ-Σόϊμπλε εδώ και τρία χρόνια επιβάλλει μια κοντόφθαλμη πολιτική διαχείρισης της κρίσης, ενώ στην ουσία κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τη …συντηρήσει! Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδος. Κάθε λύση…διαρκούσε τρείς μέρες, πριν αυτή αποδομηθεί πλήρως από τις …αγορές και σε κάθε Σύνοδο Κορυφής διαπίστωναν οτι η προηγούμενη λύση …σωτηρίας ήταν ανεπαρκής. Ξεκινήσαμε με ένα «τριετές μνημόνιο» ύψους 120 δις και αισίως φτάσαμε στο …τρίτο μνημόνιο, ενώ έχει …χαθεί και ο λογαριασμός των δις! Για να φτάσουμε που; Να έχουμε το 2020 ή το 2022 ή το 2024  δημόσιο χρέος αυτό που σχεδόν είχαμε το 2009!
Δείτε τη διαπίστωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομία μας. Βαθιά ύφεση, της τάξεως του 7,2%, το γ’ τρίμηνο του 2012, ενώ το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές, ….επέστρεψε 11 χρόνια πίσω, στο 2001 (44,6 δισ. ευρώ το γ´ τρίμηνο του 2012 , 43,4 δισ. ευρώ το γ´ τρίμηνο 2001).
Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του κ. Προβόπουλου στο άρθρο στη Wall Street Journal, “το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20% – και συνεχίζει να υποχωρεί. Η ανεργία αυξήθηκε στο 25%, ξεκινώντας από ποσοστό χαμηλότερο του 8%, – και συνεχίζει να αυξάνεται. Το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίσθηκε – και συνεχίζει να υποχωρεί. Τα μεγέθη αυτά είναι αντίστοιχα με εκείνα του αμερικανικού «Μεγάλου Κραχ»»
Και καλά η Ελλάδα είχε χρόνια δομικά προβλήματα (που είχε) και  ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες είναι ….αντιπαραγωγικοί και τεμπέληδες, άρα ευθύνονται οι ίδιοι για τις συμφορές που τους βρήκαν. Επί πλέον δεν …υλοποιούν τα υπεσχημένα και συνεχώς ζητούν περισσότερα χρήματα. Λίγο-πολύ αυτή ήταν η προσφιλής επιχειρηματολογία. Και για κάποιο διάστημα, αποδεικνυόταν πειστική, είναι αλήθεια.
Θα πρέπει να ήταν προς το τέλος του 2010 όταν ο πολύπειρος Ρομάνο Πρόντι είπε  ό,τι το ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί «σε 5 λεπτά»! Δεν ξέρω, αν αρκούσαν μόνο «5 λεπτά», σίγουρα όμως θα βοηθούσε μεγαλύτερη διορατικότητα και αποφασιστικότητα.
Όμως ήταν ζήτημα χρόνου η φωτιά να πάρει διαστάσεις.
Η Ισπανία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη  μόνο με τον  το κίνδυνο της  οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και εκείνον της διάλυσης της κρατικής της οντότητας και πολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Ραχόϊ απλώς αναζητά μια καλύτερη συγκυρία για να υποβάλλει αίτημα …βοήθειας.
Η Πορτογαλία ακολουθεί τα …βήματα της Ελλάδος.
Η Κύπρος ήδη διαπραγματεύεται το δικό της μνημόνιο.
Η Ιταλία, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο.
Ακόμα και η Ιρλανδία που αποτελεί το …..επιτυχημένο case study και….αναβαθμίστηκε ασθμένως από τον Οίκο Fitch, είναι  σε μια πολύ εύθραυστη πορεία.
Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι τόσο η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων στον Ευρωπαϊκό Νότο. Είναι κυρίως η κοινωνική κατάρρευση συνεπεία της κρίσης. Οι προχθεσινές ογκώδεις διαδηλώσεις στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η κατάσταση βρίσκεται ήδη εκτός ελέγχου.
Εκείνο που επιδεινώνει τα πράγματα ακόμα περισσότερο είναι η παντελής έλλειψη ελπίδας.

Η λάθος συνταγή…
Που έγινε λάθος; Έγραφε προχθές ο P. Krugman  στους ΝΥΤ,αναφερόμενος στις ΗΠΑ, αλλά νομίζω ότι το αυτό ισχύει και για την ΕΕ:
«Το 2010, οι ιέρακες του ελλείμματος κυριάρχησαν στην πολιτική μας συζήτηση. Σε μια περίοδο μαζικής ανεργίας και ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού, σε μια περίοδο που η οικονομική θεωρία λέει ότι χρειαζόμασταν περισσότερες, όχι λιγότερες, δημόσιες δαπάνες, οι ιέρακες έπεισαν το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης ότι τα ελλείμματα, και όχι οι θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για την οικονομία μας.»
Ενώ, ο γνωστός μας Τσάρλς Νταλάρα, μιλώντας προχθές στην Αθήνα, επισήμανε: «η λιτότητα εγκλωβίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη, σε μια περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης. Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, αλλά ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και σε άλλες χώρες».

Είναι προφανές ότι τα  «πακέτα σωτηρίας» δεν αποτελούν λύση, ούτε  η Γερμανία και τα άλλα τσομπανόσκυλα  της λιτότητας μπορούν να επιμείνουν στην ίδια πολιτική.
Αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γερμανίας. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Το έγραψαν πρόσφατα οι Financial Times:
Το ανεξέλεγκτο τραπεζικό ρίσκο δημιουργεί έκρηξη στο σύστημα. Το πιθανότερο είναι ότι οι περιφερειακές κυβερνήσεις ακόμη θα στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών και δεν θα έχουν την δυνατότητα να σώσουν τις τράπεζές τους. Το κόστος των διασώσεων θα πέσει τότε στους μηχανισμούς, πιθανότατα τον European Stability Mechanism. Η Γερμανία διαθέτει το ένα τέταρτο από τα κεφάλαια του ESM, οπότε θα αναμένεται από την Γερμανία να πληρώσει σε μεγάλο βαθμό την κρίση που απεγνωσμένα προσπάθησε να αποφύγει….”
Η κ. Μέρκελ μπαίνει σε προεκλογική τροχιά και πολύ θα ήθελε να αφήσει την κρίση πίσω της, πολύ δε περισσότερο να την κρατήσει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη Γερμανία. Για προφανείς λόγους.
Προσπαθεί, λοιπόν,  να τα κρύψει όλα κάτω από το χαλί, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το έξυπνο πουλί…
Όμως, αυτοί οι υπολογισμοί δεν έλαβαν υπόψιν τους τον…ξενοδόχο! Που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ! Και όχι, μόνο…
Η κ. Λαγκάρντ το είπε, όσο πιο κομψά μπορούσε, «θέλουμε μια πραγματική λύση για την Ελλάδα»!
Μέρκελ και Σόϊμπλε, από την άλλη πλευρά, εργάζονται  για μια από τις …λύσεις που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια. Και οι οποίες απεδείχθησαν, εκ των πραγμάτων, καταστροφικές.
Και γιατί αυτό έχει σημασία; Έχει σημασία γιατί μια «πραγματική λύση για την Ελλάδα», θα αποτελέσει τον πρόδρομο για ..πραγματικές λύσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ίσως, είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση που η Γερμανία δεν έχει και πολλές επιλογές. Επίσης, για πρώτη φορά, ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της, αλλά εναντίον της;
Είναι έτοιμη να ανταποκριθεί;
Το σκηνικό μου θυμίζει μια  σκηνή από τον Jerry Maguire; Ο Τom Cruise  ζητούσε  καλύτερο συμβόλαιο για τον παίκτη του πριν αρχίσει η σεζόν. Όμως, ο Γενικός Διευθυντής της Ομάδος, ήθελε ακόμα ένα χρόνο γιατί επένδυε σε μια όχι και τόσο καλή …απόδοση του παίκτη. Θυμάστε, πόσα πλήρωσε στο τέλος! Ο ….Γενικός Διευθυντής….
www.antinews.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ Τελεσίγραφο ΔΝΤ σε Γερμανία: "Ή πάτε σε νέο "κούρεμα" την Ελλάδα ή αποχωρώ"


Τελεσίγραφο σε ΕΕ, ΕΚΤ και φυσικά Γερμανία, έστειλε πριν λίγο το ΔΝΤ με προβλεπόμενη πρώτη απώλεια "πολέμου" την Ελλάδα, φυσικά. Με μια δήλωση από αυτές που δεν συνηθίζονται ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τίποτα λιγότερο από το (αδύνατο): Δηλαδή να είναι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Η δήλωση έχει ως εξής: "Το ΔΝΤ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα αλλά η βιωσιμότητα είναι κρίσιμη. Θέλουμε να δούμε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020» είπε ο Τ.Ράις και αυτό σημαίνει πιθανότατα την έναρξη αποχώρησης του ΔΝΤ από την τρόϊκα και την συνακόλουθη περικοπή της χρηματοδότησης των χρεών της Ελλάδας. Είναι μια δραματική εξέλιξη, πραγματικά, εκεί που μας έχουν φέρει....
Πϊσω από το ΔΝΤ είναι σίγουρα οι ΗΠΑ που θέλουν άμεση διαγραφή χρεών πριν δοθεί η δόση και δεν συμφωνούν με το να δοθεί η δόση χωρίς να έχει υπάρξει νέου "κούρεμα". Το 120% του ΑΕΠ η Ελλάδα μπορεί να το πετύχει μόνο με διαγραφή 80-100 δισ. άμεσα και με εν συνεχεία χρηματοδότηση της ανάπτυξης με ένα ποσό περί τα 20-30 δισ..
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΑΜΕΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Προ των πυλών ανασχηματισμός και ... Κώστας Καραμανλής - Οι πιθανότητες επιστροφής του


Ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξλίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες με την κυβέρνηση να αλλάζει σύνθεση και ποιότητα και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να επανέρχεται στο προσκήνιο.
Με έναν υπουργό ήδη εκτός κυβέρνηση (τον υπουργό Δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτη) με έναν δεύτερο, επίσης προερχόμενο από την Αριστερά, τον Α.Μανιτάκη να είναι "μία μέσα, μία έξω" από την κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ του Ε.Βενιζέλου να θεωρεί ότι η τελευταία του ελπίδα για να αποτραπεί η διάλυση του κόμματος είναι να συμμετάσχει στην κυβέρνηση και να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στην εξουσία, ποια θα είναι η ποιότητα της νέας κυβέρνησης; Η ΔΗΜΑΡ αποκλείεται να συμμετάσχει.
Φαντασθείτε μια κυβέρνηση με τρία-τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ηρακλειδείς του Μνημονίου (Ε.Βενιζελο, Α.Λοβέρδο, Μ.Χρυσοχοΐδη κλπ) πόσες "κατάρες" θα συγκεντρώσει από την πρώτη ημέρα της. Οικονομικά υπουργεία και Άμυνας και Εξωτερικών, δεν θα πειραχθούν, απ'ότι φαίνεται.
Σε τελική ανάλυση καταντάει και γελοίο και επικίνδυνο να έχουνε αλλάξει πέντε υπουργοί στο Άμυνας μέσα σε 15 μήνες και το ίδιο ισχύει και στο Εξωτερικών, έστω σε μικρότερο βαθμό.
Ο Δ.Αβραμόπουλος δεν υπήρχε εμφανής λόγος για να αντιατασταθεί στο υπουργείο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά αντικαταστάθηκε. Από την άλλη ο Φ.Φράγκος έκανε φοβερή δουλειά μέσα σε 40 ημέρες και έπρεπε να είχε παραμείνει. Αντικαταστάθηκε με ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος, τον Π.Παναγιωτόπουλο, ο οποίος πέρασε "διά πυρός και σιδήρου" στις 120 ημέρες που βρίσκεται στο υπουργείο, έκανε την "βρώμικη" δουλειά με τις μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο, και δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πλέον τι πρέπει να κάνει. Πόσο λογικό είναι να αντικατασταθεί;
Πέρα από τον ανασχηματισμό έρχεται στην επικαιρότητα και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Εδώ να δώσουμε μια είδηση: Ο πρώην πρωθυπουργός έχει πάψει να είναι 100% απορριπτικός σε αυτούς που του ζητούν να επαν-ενεργοποιηθεί στην πολιτική.
Η μόνη σταθερή που έχει πλέον είναι οτι "Δεν θα ασχοληθεί υπάρχοντος του Α.Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος". Αλλά οι πιέσεις που έχει πυκνώνουν συνεχώς και από το εσωτερικό, αλλά και από το ... εξωτερικό.
Τον θεωρούν ίσως τον μοναδικό που μπορεί να ενώσει την αστική παράταξη και να αποτρέψει είτε την έλευση, είτε την μονιμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στη εξουσία, αλλά και να δημιουργήσει ανάχωμα στην Χρυσή Αυγή.
Βέβαια, όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει και αυτός σοφότερος από την θητεία του: Δεν αρκούν μόνο οι μεγάλες στρατηγικές κινήσεις, η τιμιότητα και ο πατριωτισμός. Θέλει και καθημερινή σκληρή δουλειά και αποτελεσματικό επιτελείο μια τυχόν επιστροφή του στην εξουσία. Απαιτείται μια νέα συνθήκη μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του εκλογικού σώματος.
Η οποία έτσι ή αλλιώς θα υπάρξει - αν υπάρξει - αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο...
Γιατί η παράδοση λέει ότι οι Καραμανλήδες είναι κάτι μεταξύ Κινκινάτου και ... "Ζορρό της πολιτικής": Εμφανίζονται πάντα στην κρίσιμη στιγμή, αλλά κατόπιν ... προσκλήσεως της πατρίδας!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η στιγμή της επίθεσης στον Γερμανό πρόξενο - Εργαζόμενοι των ΟΤΑ έδειραν μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας - Φωτό και βίντεο!



ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΦΟΥΧΤΕΛ! ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.


ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ.



Τέρμα η αιμοδοσία

 Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης



ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ είναι για να πάρουν από μισθούς, συντάξεις και απολύσεις 9 ή 13 δισεκατομμύρια. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς πόσα θα είναι. Κι αν μας δώσουν μια δίχρονη επιμήκυνση, τότε θα χρειαστεί να βρούμε, από κάπου, συνολικά 19 δισ.

Μου το εξήγησε, από τηλεοράσεως, ο κύριος Βορίδης, ο βουλευτής με το ψυχρό βλέμμα.Μου είναι αδύνατον να υπολογίσω τι έχω πληρώσει -σε άμεσους και έμμεσους φόρους και σε έκτακτες εισφορές και χαράτσια- από τότε που άρχισα να εργάζομαι και να φορολογούμαι. Πλήρωσα αυτά τα ανυπολόγιστα ποσά στο Κράτος και τι πήρα από αυτό;

Νομοθετική εξουσία της προκοπής δεν έχω. Οι βουλευτές μου δεν βούλονται ελευθέρως αλλά υπακούουν ως πρόβατα στον τσομπάνη αρχηγό.
Εκτελεστική εξουσία της προκοπής δεν έχω. Μέχρι κι ο Μπίστης και ο Μπουμπούκος γίναν υφυπουργοί!

Υπηρεσίες υγείας, ανάλογες με τα όσα έχω πληρώσει, δεν έχω. Αν είχα, δεν θα μπορούσαν να έχουν ανθίσει και να χοντροκονομάνε τόσα και τόσα ιδιωτικά νοσοκομεία, τόσες και τόσες κλινικές, τόσα και τόσα εξεταστικά κέντρα.

Δημόσια παιδεία της προκοπής δεν έχω. Αν είχα, δεν θα χρειαζόταν, πέρυσι, να βγάζουν φωτοτυπίες, ελλείψει βιβλίων, κι εφέτος δεν θα κατέβαιναν σε απεργίες οι καθηγητές, Οκτώβρη και Νοέμβρη μήνα, διαμαρτυρόμενοι επειδή λείπουν καθηγητές από τα σχολεία.Δικαιοσύνη δεν έχω. Αν είχα, δεν θα χρειαζόμουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια για να πάρω μια απόφαση. Να την παίρνω όταν πια δεν μου είναι χρήσιμη.

Εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του Δημοσίου δεν έχω. Η γραφειοκρατία με πνίγει και με εξοντώνει. Για να φέρω σε πέρας μια υπόθεσή μου πρέπει να χάσω από πέντε έως και δέκα μεροκάματα, τρέχοντας από το ένα γραφείο στο άλλο.

Κι αν πετύχω να τελειώσω!
Δρόμους δεν έχω. Μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων, σε έναν από τους αστικούς δρόμους, σε αφήνει με μια καραμπινάτη μετατόπιση σπονδύλων. Οι ελληνικοί δρόμοι είναι η χαρά των ορθοπεδικών.

Σε ένα τραγούδι που ερμηνεύει η αείμνηστη Σωτηρία Μπέλου, σε μουσική Ηλία Ανδριόπουλου και ποίηση Μιχάλη Μπουρμπούλη, οι δύο τελευταίοι στίχοι λένε: «Δεν μπορώ το αίμα μου να δίνω, σε μια άρρωστη συνέχεια πατρίδα!».

Αυτοί οι στίχοι γίνονται από σήμερα το σύνθημά μου. Δηλώνω ευθαρσώς ότι ΤΕΡΜΑ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΙΜΑ!

real.gr

Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει για πάντα


Εικόνα: Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης


Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα του πρωθυπουργού; Οτι από κάτω του, σε πολλές περιπτώσεις, έχει σκιές και φαντάσματα.

Λείπει ο μηχανισμός που με σαρωτικούς ρυθμούς και συνοπτικές, απλοποιημένες διαδικασίες θα βάλει μπροστά την πρώτη μπουλντόζα στο Ελληνικό, στο Καστέλι, στους αυτοκινητοδρόμους, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια στις μαρίνες κι αλλού· όπου οι πρώτοι μηχανικοί θα προσλάβουν τους πρώτους εργάτες κι αυτοί ένα πρωί και για μερικά χρόνια θα δουλεύουν καθημερινά, θα πληρώνονται, θα ζουν, θα καταναλώνουν και θα ζουν από αυτούς και άλλοι.

Λείπει ο μηχανισμός που θα παίρνει τις εντολές και σε καταδρομικούς ρυθμούς και χρόνους θα τις μετατρέπει σε χειροπιαστό έργο. Πήξαμε στους «στρατηγούς», στους καλοπληρωμένους συμβούλους τους, στα διαγράμματα και στις μερακλίδικες προβλέψεις.

Εγώ τι ξέρω; Οτι το «ένα γραφείο, μια αρμοδιότητα» για τις ξένες επενδύσεις είναι ακόμη «ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό», που έλεγαν κι ο Πάνος Γαβαλάς με τη Ρία Κούρτη. Τίποτα δεν άλλαξε ακόμη και άρχισαν κι ελληνικές επιχειρήσεις να παίρνουν των ομματιών τους. Οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, ενίοτε άντρα εκβιαστών, παραμένουν αλώβητοι κι εξακολουθούν να περιμένουν πάνω στο κλαρί όποιον άφρονα ξεστρατίσει για να ρίξει τα ωραία του λεφτά στο μνημονιακό μας οικόπεδο.

Λείπουν οι «στρατηγοί» κι οι «λοχαγοί», που δεν διοικούν από τη Σμύρνη και τα καφέ σαντάν, αυτοί που τους αρέσει η μυρωδιά της πυρίτιδας και να οδηγούν οι ίδιοι την έφοδο στον ουρανό, οι προκινδυνεύοντες. Λείπουν αυτοί που προέρχονται από την αληθινή κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Αυτοί που τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν τα κατέχουν ως προσωπικά βιώματα.

Λείπουν οι εμπνευσμένοι άνθρωποι, που με τη σειρά τους θα εμπνέουν πίστη κι ορμή στους άλλους. Χωρίς μουρόχαβλο βλέμμα, χωρίς να αποπνέουν «ρουτίνα» και συντεχνία εξουσίας.

Πώς λύνεται αυτό; Σε μερικές περιπτώσεις με «αποκεφαλισμούς» και αποστρατείες, σε άλλες με τον βούρδουλα, που θα ξυπνήσει τους νωθρούς βολεμένους της διαχείρισης μιας εξουσίας, που είναι εργαλείο υπέρ του έθνους και όχι κληρονομικό «δικαίωμα» μιας κάστας.

Υπάρχει δε κι άλλη μια πραγματικότητα, αποτέλεσμα διεργασιών δεκαετιών και κυρίως της πρέζας που λέγεται «επιδοτήσεις»: η σταδιακή εγκατάλειψη μεγάλου μέρους της αγροτικής γης και η καταστροφή της κουλτούρας εργασίας αιώνων, που είχαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας.

Απαιτείται λοιπόν παράλληλα ένα έξυπνο σχέδιο μακράς πνοής, που να λέγεται «Επιστροφή στη γη».

Σε αυτή τη γωνιά που μας έλαχε, υπάρχουν ακόμη πολλά προϊόντα και ζώα, που μπορείς να τα καλλιεργήσεις και να τα εκθρέψεις πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Προϊόντα που, αν τα αναστήσεις με τα χέρια σου, κοστίζουν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αν τα αγοράσεις, που μπορείς να τα καταναλώσεις ο ίδιος και να έχεις κι ένα μικρό κέρδος πουλώντας το περίσσευμά σου. Εχουμε τη γνώση πια και τους ειδικούς για να οργανώσουμε κάτι τέτοιο, χωρίς να απαιτούνται πακτωλοί χρημάτων ως αρχική επένδυση.

Δεν θα εξακοντίσουν στα ύψη το ΑΕΠ μας, αλλά θα προσφέρουν μια αξιοπρεπή ζωή σε πολλούς και κυρίως θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η ζωή της υπαίθρου που μαραζώνει.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τα κάνουμε σαν να μην υπάρχουν Μνημόνιο και κρίση. Να αναδιοργανώσουμε τη ζωή μας και να ανασυστήσουμε την παραγωγική μας βάση, χωρίς να χανόμαστε στην αναμονή της δόσης, σαν πρεζάκια γύρω από την Ομόνοια. Πράγματα που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Στο βάθος του μελλοντικού χρόνου θα μας κάνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο άθροισμα σε παραγωγικότητα, χρήμα κι ελπίδα.

Αντί να χαραμίζουμε ανθρώπους, χρόνο και χρήμα για να συντηρήσουμε στη ζωή νταραβεριτζήδες, μπατιρημένους εκδότες και τραπεζίτες κι ένα σύστημα ένοχο για την παρακμή μας, ας δούμε την κοινωνία από τη βίγλα της Ιστορίας. Ας θυμηθούμε τι ήταν αυτά που μας κρατούσαν όρθιους και γέμιζαν το καθημερινό τραπέζι της φαμίλιας μας, δημιουργούσαν αληθινό πλούτο από τα δικά μας χέρια.

Αυτοί που συνωστίζονται στη γραμμή εκκίνησης για έναν νέο γύρο λεηλασίας, οι ίδιοι που πλιατσικολόγησαν τη χώρα επί δεκαετίες είναι λίγες χιλιάδες. Από μια ψήφο έχουν.

Πέρα όμως από αυτούς υπάρχουν οι πολλοί, που όμως, θα το πούμε για χιλιοστή φορά, ακόμη περιμένουν δυο πράγματα για ν’ ακολουθήσουν: τιμωρία και διοίκηση διά του παραδείγματος. Δεν θα περιμένουν για πάντα…

http://www.dimokratianews.gr

Αποκάλυψη – βόμβα από τον Μαγκούφη του ΠΑΣΟΚ: Η συμμορία του Σημίτη έβγαλε στο εξωτερικό 65 δις Ευρώ από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου!


Μία αποκάλυψη μεγατόνων έκανε ο τ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πραίτορας του ΓΑΠ, Χρήστος Μαγκούφης.

Σήμερα το πρωΐ ήταν καλεσμένος της Πόπης Τσαπανίδου λόγω της “διαμάχης” που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σημίτη και Παπανδρέου. Ο Πόπη τον είχε καλέσει επειδή ο Μαγκούφης είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Σημίτη “πολιτικό νάνο”. Και έβγαλε λαυράκια.

Ο Χρήστος Μαγκούφης επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο τρόπο αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια: Η κατάρρευση της Ελλάδας ήταν σχεδιασμός μίας συγκεκριμένης συμμορίας που ακόμα και σήμερα κρατά τα ηνία.

“Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, χάθηκαν 33 τρις δραχμές εκ των οποίων τα 22 τρις, σημερινής αξίας 65 δις Ευρώ, έφυγαν στοεξωτερικό”!

Καταλαβαίνετε για τί μιλάμε; Αναλογιστείτε αυτό το ποσό σε παραγωγική ρευστότητα, να μπαίνει σε βαλίτσες κάποιων επιτήδειων και να βγαίνει ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ! Εκείνη την περίοδο μάλιστα που η αγοραστική – επενδυτική αξία ήταν απείρως χαμηλότερη! Μιλάμε για ταφόπλακα στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Και όμως, γι’ αυτό το σκάνδαλο δεν τιμωρήθηκε κανένας. Οι ένοχοι όμως είναι ακόμα εδώ. Και δεν μιλάμε μόνο για τους πολιτικούς, αφού μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να τελέσουν αυτό το εθνικό έγκλημα.

Υπάρχουν ακόμα οι τραπεζίτες που υπέθαλψαν, επέτρεψαν και έδωσαν μάλιστα μετοχοδάνεια στον κοσμάκη για να διογκωθεί ο τζίρος του πλιάτσικου. Αυτοί που δήλωναν ότι το χρηματιστήριο θα πάει στις 7,000 μονάδες, λίγο πριν την κατάρρευση. Αυτοί που έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό, ως διοικητές χρεοκοπημένων κρατικών οργανισμών. Αυτοί που μετέπειτα έγιναν και πρωθυπουργοί για να ολοκληρώσουν το έργο τους με το δολοφονικό PSI…

Υπάρχουν τα ΜΜ”Ε’ που οδηγούσαν και κάλυπταν αυτό το εθνικό έγκλημα με τις φυλλάδες τους: “Η Κλωνατέξ θα πάει στις 500,000, σίγουρη η πληροφορία”!

Υπάρχει και η ροή του χρήματος. Ο Πανταλάκης του σκανδάλου της Γενικής Αποθηκών είναι μόνο ένα δείγμα. Για 9 τουλάχιστον χρόνια, έβγαιναν λεφτά με βαλίτσες από εισηγμένες, με το πρόσχημα αγορών Οφσορ εταιρειών που δεν είχαν κανένα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ περιουσιακό στοιχείο. Εάν τα ψάξετε, θα βρείτε στα διοικητικά συμβούλια αυτών των εταιρειών, βαρύγδουπα ονόματα, “ιστορικών” πολιτικών οικογενειών. Παραμένουν ατιμώρητοι.

Τα άλλα που συμπλήρωσε ο κύριος Μαγκούφης απλώς συμπληρώνουν το κάδρο: Αποκάλεσε τον Σημίτη “εκβιαστή”, μίλησε ευθέως για ψεύτικα στοιχεία και σκανδαλώδη εισαγωγή της χώρας στην ΟΝΕ, είπε για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών αγώνων και άλλα πολλά.

Δυστυχώς και αυτός, τόσα χρόνια σιωπούσε και ψήφιζε τα μνημόνια που έφερνε ακριβώς η ίδια η συμμορία. Όπως λησμόνησε να μας πει, ποιός “διεφθαρμένος, απατεώνας και εκβιαστής” έκανε τον Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας του το βρώμικο δαχτυλίδι…

olympia.gr

Δόση «μαμούθ» με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας



«Κλειδώνουν» τα 44 δισ. προς την Αθήνα - Αυστηρότερο μηχανισμό ελέγχου ζητούν οι Γερμανοί – Σενάρια και για υπερ – επίτροπο - Βεβαιότητα Σαμαρά για την εκταμίευση της ενισχυμένης δόσης.Πυρετώδεις διεργασίες συντελούνται τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσανατολίζονται στη λύση της «συγχώνευσης» των δόσεων που διεκδικεί η Ελλάδα σε μία «δόση – μαμούθ», άνω των 44 δισ. ευρώ. Τη συγκεκριμένη λύση προωθεί η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία που πιέζει όλο και περισσότερο για λύση στο ελληνικό ζήτημα φοβούμενη επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «εξετάζει την καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα», υπονοώντας τη δόση του Σεπτεμβρίου που δεν έχει ακόμα «απελευθερωθεί», την επίμαχη δόση των 31,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου που έπρεπε να εκταμιευθεί προ της 16ης Νοεμβρίου, καθώς και τη δόση του Δεκεμβρίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό αυτό θα γίνει με το… αζημίωτο, καθώς το Βερολίνο πιέζει για αυστηρότερη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.
Πληροφορίες από το Βερολίνο κάνουν λόγο για απαίτηση των Γερμανών να διορισθεί στην Ελλάδα ένας υπερ-Επίτροπος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να χάσει ακόμη και την κατ’ επίφαση άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.
«Η Ελλάδα έκανε όλες τις προσπάθειες που έπρεπε και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα», σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό που αναζητούν οι εταίροι μας είναι ουσιαστικά ένα … «παραθυράκι» για να περάσουν ακόμα και το σκόπελο της έγκρισης της δόσης, να μην χρειαστεί δηλαδή να περάσουν από τα κοινοβούλια όλων των χωρών.
Σαμαράς: Γυρίζω πιο αισιόδοξος
Την αισιοδοξία του για τις αποφάσεις σχετικά με τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά και μάλιστα τα χρήματα θα είναι περισσότερα.
Μετά τις επαφές που είχε με τους κκ Μπαρόζο και Ρομπάι, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα διεκδικεί και το παραπάνω», ενώ σε σχέση με την εποπτεία, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι το θέμα μεταφοράς του ειδικού λογαριασμού, όπου κατατίθενται τα χρήματα των δόσεων, εκτός Ελλάδας δεν υφίσταται.
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης.
«Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
O Πρωθυπουργός την Πέμπτη θα μεταβεί στην Μάλτα για να πάρει μέρος σε εκδήλωση του ΕΛΚ στην οποία είναι προσκεκλημένοι και αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες.
Στις 20 Νοεμβρίου οι αποφάσεις
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως μέχρι τέλος του μήνα η δόση θα έχει εκταμιευθεί, καθώς θα έχει προηγηθεί και το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.
«Αγκάθι» ωστόσο για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου παραμένει η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετα η Ευρώπη προς το παρόν αποφεύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η εκπομπή του Contra Channel για την Κάρτα Πολίτη ή Ηλεκτ. Ταυτότητα. (11/11/12)




Το «Πολυτεχνείο» ως η καθεστωτική εορτή της χρεοκοπημένης Μεταπολίτευσης


Το 1973, στα γεγονότα του «Πολυτεχνείου», συνέβη κάτι πραγματικά εκπληκτικό: Έλληνες φοιτητές διακινδύνευσαν την ζωή τους και την ελευθερία τους με τον πλέον σαφή τρόπο, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών – και, ει δυνατόν, να την ρίξουν. Αυτός ο έρωτας ελευθερίας σίγουρα αξίζει να τιμηθεί και να εορταστεί. Να μείνει ζωντανός στην μνήμη, να διδάσκει.
Όμως, ευτυχώς στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας έχουμε πολλά παραδείγματα παρόμοιων ηρωικών πράξεων -όχι μόνο ατομικών, αλλά και συλλογικών, όπως του Πολυτεχνείου- και αιματηρών συγκρούσεων. Πράξεων αντίστασης σε παράνομες, αντιδημοκρατικές εξουσίες. Δίκαια αιτήματα που πληρώθηκαν με αίμα. Καμία όμως από τις υπόλοιπες δεν τιμάται με τον ίδιο τρόπο όσο το Πολυτεχνείο.
Ο υπερτονισμός του Πολυτεχνείου εξυψώνει επίσης και την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης Χούντας: η Ελλάδα πέρασε πολλές στρατιωτικές δικτατορίες. Η δικτατορία του Παπαδόπουλου σε καμία περίπτωση δεν απετέλεσε την αιμοσταγέστερη ή την φρικωδέστερη δικτατορία της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ειδικά αν εξαιρέσουμε την τραγωδία της Κύπρου -που έλαβε χώρα επί Ιωαννίδη, του οποίου η δικτατορία ήταν αρκετά σκληρότερη καίτοι βραχύτερη. Επίσης, υπάρχουν πραξικοπήματα και στρατιωτικές δικτατορίες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που κατά έναν ανεξήγητο τρόπο παρουσιάζονται ως και με θετικό τρόπο, ακόμα και από την Αριστερά – διότι, απ’ ότι φαίνεται, εκείνες ήταν «καλές» δικτατορίες, «καλά» πραξικοπήματα, στην αλλόκοτη συλλογική μας ιστορική λογική…
Τι λοιπόν καθιστά το όντως ηρωικό Πολυτεχνείο ηρωικότερο από παρόμοιες πράξεις που δεν μνημονεύονται τόσο συχνά, και την χούντα του Παπαδόπουλου χειρότερη από τρισχειρότερες δικτατορίες που δεν μονοπωλούν τόσο το συλλογικό μας ενδιαφέρον;
Ο σχετικά πρόσφατος χαρακτήρας των γεγονότων θα μπορούσε να αποτελεί μιαν απάντηση – μεσολαβούν μόλις 38 χρόνια. Ναι μεν αυτό σχετίζεται με την ένταση της μνήμης των ζώντων, αλλά μάλλον αποτελεί αντίστροφο επιχείρημα δεδομένου του τί έχουμε θεσμοθετήσει ως κράτος: η Πολιτεία έχει θεσπίσει ολοήμερη σχολική αργία και εκτενή θεωρητική σχολική προετοιμασία για τρία μόνο εθνικά ιστορικά γεγονότα: την Επανάσταση του 1821, το Όχι του 1940 και το Πολυτεχνείο του 1973.
Έτσι, η χούντα του ’67-’74 και η αντίσταση σ’ αυτήν εξισώνεται σε ιστορική σημασία για το νέο ελληνικό κράτος των 190 χρόνων με την Επανάσταση που το γέννησε και με την ηρωική του στάση στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο – ενώ παρόμοιες δικτατορίες και παρόμοιες αντιστάσεις αφήνουν την Πολιτεία παγερά αδιάφορη… Την ίδια Πολιτεία που έχει εξοβελίσει από την σχολική πραγματικότητα το ασύλληπτου ηρωισμού και ιστορικής σημασίας έπος της ΕΟΚΑ, ή τον Μακεδονικό Αγώνα.
Υφίσταται μία και μόνο εξήγηση γι’ αυτήν την προτίμηση:
Με το «Πολυτεχνείο» εορτάζονται δύο πράγματα. Ο ηρωισμός της πράξης αφ’ ενός, αλλά και αυτό που θέλει να αναγνωρίζει το καθεστώς της Μεταπολίτευσης ως την ιδρυτική του στιγμή, και ακόμα παραπέρα την νομιμοποιητικὴ στιγμὴ για ό,τι θα ακολουθούσε.
Η «γενιά του Πολυτεχνείου» γνώριζε, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, ότι μόνο η επαναλαμβανόμενη ηρωοποίησή της ως συνόλου θα μπορούσε να της προσφέρει τα «κλειδιά» της νέας πολιτικής περιόδου. Γι’ αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι όλοι οι φοιτητές, ως «φοιτητικό κίνημα», αντιστάθηκε ηρωικά - διότι, ως γνωστόν, αν όσοι δηλώνουν ότι ήταν εκείνη την νύχτα πίσω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου όντως ήταν, τότε αυτά τα κάγκελα υπερβαίνουν κατά πολύ το μήκος του τείχους του Βερολίνου.
Ο υπερτονισμός του εορτασμού αφ’ ενός χαρίζει… δυνατές συγκινήσεις στην ίδια την γενιά που έζησε τα γεγονότα («αχ βρε Μαρία, τί ωραίοι και αγωνιστές που ήμασταν τότε»), αφ’ ετέρου εγκαθιδρύει την περίπου ημίθεη φύση της στο διαγενεακό της περιβάλλον –ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν. Ο ενθουσιαστικός αυτοθαυμασμός αυτής της γενιάς εγκαθιδρύει παράλληλα την τοτεμική της εξουσία απέναντι στην επόμενη, δίδει κυκλούμενη άφεση αμαρτιών και μόνιμη θέση αυθεντίας.
Εν τέλει, το «Πολυτεχνείο» επελέγη για να διαδραματίσει τον ρόλο της «τελετουργικής γιορτής του Καθεστώτος» – όπως στην χούντα εορταζόταν η «εθνοσωτήριος επανάστασις», και όπως στο μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς εορταζόταν ο «Γράμμος-Βίτσι». Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή, καθ’ ότι η αυτοθυσιαστική και αντιστασιακή φύση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταγγίζει την γνησιότητά της και στο ίδιο το καθεστώς, κάτι που λειτούργησε άψογα κατά τις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης.
Τώρα όμως, που το καθεστώς της Μεταπολίτευσης είναι πτώμα τυμπανιαίο, μήπως πρέπει να αποσυνδέσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου από την νομιμοποιητική της, αυτοαγιογραφική χρήση εκ μέρους μιας αδίστακτης πολιτικής γενιάς και κάστας;Και να διερωτηθούμε αν είναι η χούντα του ’67-’74 και η Εξέγερση εναντίον της όντως ένα από τα τρία σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως εμπράκτως διδάσκουμε στα παιδιά μας;
Μαζί με το τέλος ενός συγκεκριμένου πολιτικού Καθεστώτος, της Μεταπολίτευσης, ίσως πεθαίνει και ο τελετουργικός εορτασμός του ως «εορτής του καθεστώτος», όπως κατέρρεαν τα επιβλητικά αγάλματα των επαναστατών στις χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης. Τώρα, που ακόμα η μεγάλη «παρέα» της «γενιάς του Πολυτεχνείου» προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συνεχίσει να κρατά τα ηνία, αυτεξευτελιζόμενη σε όλο και μεγαλύτερη καταβαράθρωση της αξιοπρέπειάς της.  Ίσως είναι νωρίς για να τεθούν αυτές οι νύξεις -μόνο η φυσική, βιολογική φθορά είναι ικανή να πείσει την γενιά του Πολυτεχνείου ότι δεν της ανήκουν τα σκήπτρα της αιώνιας εξουσίας και επιβολής- μα πιστεύουμε ότι συν τω χρόνω θα φανερώνεται ο ρεαλισμός τους.
Σωτήρης Μητραλέξης
www.antinews.gr