Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τί έλεγε ο Θουκυδίδης για περιόδους κρίσης όπως η σημερινή - Eπίκαιρο


ImageΚάντε τον κόπο να διαβάσατε το παρακάτω απόσπασμα του Θουκυδίδη και δείτε πόσο αναλυτικοί και σκεπτόμενοι ήταν οι άνθρωποι.

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ
Βιβλίο 3. Κεφάλαιο 82


Για όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν…


1. Σ’ αυτές τις ακρότητες έφτασε ο εμφύλιος πόλεμος και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, γιατί ήταν ο πρώτος που έγινε. Αργότερα μπορεί να πη κανείς ότι ολόκληρος ο Ελληνισμός συνταράχτηκε, γιατί παντού σημειώθηκαν εμφύλιοι σπαραγμοί. Οι δημοκρατικοί καλούσαν τους Αθηναίους να τους βοηθήσουν και οι ολιγαρχικοί τους Λακεδαιμόνιους. όσο διαρκούσε η ειρήνη δεν είχαν ούτε πρόφαση, αλλά ούτε και την διάθεση να τους καλέσουν για βοήθεια. Με τον πόλεμο, όμως καθεμιά από τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις μπορούσε εύκολα να βρη ευκαιρία να προκαλέση εξωτερική επέμβαση για να καταστρέψη τους αντιπάλους της και να ενισχυθή η ίδια για ν’ ανατρέψη το πολίτευμα.


2. Οι εμφύλιες συγκρούσεις έφεραν μεγάλες κι αμέτρητες συμφορές στις πολιτείες, συμφορές που γίνονται και θα γίνωνται πάντα όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου, συμφορές που μπορεί να είναι βαρύτερες ή ελαφρότερες κι έχουν διαφορετική μορφή ανάλογα με τις περιστάσεις. Σε καιρό ειρήνης και όταν ευημερή ο κόσμος και οι πολιτείες, οι άνθρωποι είναι ήρεμοι γιατί δεν τους πιέζουν ανάγκες φοβερές. Αλλ’ όταν έρθη ο πόλεμος που φέρνει στους ανθρώπους την καθημερινή στέρηση, γίνεται δάσκαλος της βίας κι ερεθίζει τα πνεύματα του πλήθους σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημιουργεί.


3. Ο εμφύλιος πόλεμος, λοιπόν, μεταδόθηκε από πολιτεία σε πολιτεία. Κι όσες πολιτείες έμειναν τελευταίες, έχοντας μάθει τι είχε γίνει αλλού, προσπαθούσαν να υπερβάλουν σ’ επινοητικότητα, σε ύπουλα μέσα και σε ανήκουστες εκδικήσεις.


4. Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα, η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις και η σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρείας. Η παραφορά θεωρήθηκε ανδρική αρετή, ενώ η τάση να εξετάζωνται προσεκτικά όλες οι όψεις ενός ζητήματος θεωρήθηκε πρόφαση για υπεκφυγή.


5. Όποιος ήταν έξαλλος γινόταν ξακουστός, ενώ όποιος έφερνε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος. Όποιον επινοούσε κανένα τέχνασμα και πετύχαινε, τον θεωρούσαν σπουδαίο, κι όταν υποψιαζόταν σύγκαιρα και φανέρωνε τα σχέδια του αντιπάλου, τον θεωρούσαν ακόμα πιο σπουδαίο. Ενώ όποιος ήταν αρκετά προνοητικός, ώστε να μην χρειαστούν τέτοια μέσα, θεωρούσαν ότι διαλύει το κόμμα και ότι είναι τρομοκρατημένος από την αντίπαλη παράταξη. Με μια λέξη, όποιος πρόφταινε να κάνη κακό πριν από τον άλλον, ήταν άξιος επαίνου, καθώς κι εκείνος που παρακινούσε στο κακό όποιον δεν είχε σκεφτεί να το κάνη.


6. Αλλά και η συγγένεια θεωρήθηκε χαλαρότερος δεσμός από την κομματική αλληλεγγύη, γιατί οι ομοϊδεάτες ήσαν έτοιμοι να επιχειρήσουν οτιδήποτε, χωρίς δισταγμό, και τούτο επειδή τα κόμματα δεν σχηματίστηκαν για να επιδιώξουν κοινή ωφέλεια με νόμιμα μέσα, αλλά, αντίθετα, για να ικανοποιήσουν την πλεονεξία τους παρανομώντας. Και η μεταξύ τους αλληλεγγύη βασιζόταν περισσότερο στην συνενοχή τους παρά στους όρκους τους στους θεούς.


7. Τις εύλογες προτάσεις των αντιπάλων τις δέχονταν με υστεροβουλία και όχι με ειλικρίνεια για να φυλαχτούν από ένα κακό αν οι άλλοι ήταν πιο δυνατοί. Και προτιμούσαν να εκδικηθούν για κάποιο κακό αντί να προσπαθήσουν να μην το πάθουν. Όταν έκαναν όρκους για κάποια συμφιλίωση, τους κρατούσαν τόσο μόνο όσο δεν είχαν την δύναμη να τους καταπατήσουν, μη έχοντας να περιμένουν βοήθεια από αλλού. Αλλά μόλις παρουσιαζόταν ευκαιρία, εκείνοι που πρώτοι είχαν ξαναβρεί το θάρρος τους, αν έβλεπαν ότι οι αντίπαλοί τους ήσαν αφύλαχτοι, τους χτυπούσαν κι ένοιωθαν μεγαλύτερη χαρά να τους βλάψουν εξαπατώντας τους, παρά χτυπώντας τους ανοιχτά. Θεωρούσαν ότι ο τρόπος αυτός όχι μόνο είναι πιο ασφαλής αλλά και βραβείο σε αγώνα δόλου. Γενικά είναι ευκολώτερο να φαίνονται επιδέξιοι οι κακούργοι, παρά να θεωρούνται τίμιοι όσοι δεν είναι δόλιοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν το κακό και να θεωρούνται έξυπνοι, παρά να είναι καλοί και να τους λένε κουτούς.


8. Αιτία όλων αυτών είναι η φιλαρχία που έχει ρίζα την πλεονεξία και την φιλοδοξία που έσπρωχναν τις φατρίες ν’ αγωνίζωνται με λύσσα. Οι αρχηγοί των κομμάτων, στις διάφορες πολιτείες, πρόβαλλαν ωραία συνθήματα. Ισότητα των πολιτών από την μια μεριά, σωφροσύνη της αριστοκρατικής διοίκησης από την άλλη. Προσποιούνταν έτσι ότι υπηρετούν την πολιτεία, ενώ πραγματικά ήθελαν να ικανοποιήσουν προσωπικά συμφέροντα και αγωνίζονταν με κάθε τρόπο να νικήσουν τους αντιπάλους τους. Τούτο τους οδηγούσε να κάνουν τα φοβερώτερα πράγματα επιδιώκοντας να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους, όχι ως το σημείο που επιτρέπει η δικαιοσύνη ή το συμφέρον της πολιτείας, αλλά κάνοντας τις αγριότερες πράξεις, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση του κόμματός τους. Καταδίκαζαν άνομα τους αντιπάλους τους ή άρπαζαν βίαια την εξουσία, έτοιμοι να κορέσουν το μίσος τους. Καμιά από τις δύο παρατάξεις δεν είχε κανέναν ηθικό φραγμό κι εκτιμούσε περισσότερο όσους κατόρθωναν να κρύβουν κάτω από ωραία λόγια φοβερές πράξεις. Όσοι πολίτες ήταν μετριοπαθείς θανατώνονταν από την μια ή την άλλη παράταξη, είτε επειδή είχαν αρνηθή να πάρουν μέρος στον αγώνα είτε επειδή η ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσαν να επιζήσουν προκαλούσε εναντίον τους τον φθόνο.



(Μετάφραση: Άγγελος Βλάχος) filologos10

Οι ΗΠΑ τρέχουν πίσω από το τραίνο της ιστορίας


Πολιτικός ρεαλισμός και όχι συναισθηματισμοί, απαιτείται στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εως τώρα, ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη δεν έχουν καταφέρει να ανεβούν στο τραίνο των αραβικών επαναστάσεων και να το ελέγξουν. Και είναι αμφίβολο εάν θα το πετύχουν.
Περίπου πριν επτά χρόνια, οπότε η αμερικανική κατοχή απελευθέρωσε το Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα στη βία και την τρομοκρατία, σε ένα διεθνές συνέδριο έτυχε να ακούσω μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ένας Αμερικανός εκπρόσωπος ενός πολύ συντηρητικού κέντρου αναλύσεων, έλεγε σκεπτικός στην συνομιλία του με έναν Ρώσο συνεργάτη: “Ναι, πρέπει να αναγνωρίσω ότι οι Ρώσοι ειδικοί προέβλεψαν με περισσότερη ακρίβεια από μας τις συνέπειες της εισβολής στο Ιράκ”. Ο Ρώσος ξαφνιάστηκε: “Ειδικοί!; Στη Ρωσία το κάθε παιδάκι θα σας έλεγε πού θα καταλήξει αυτός ο τυχοδιωκτισμός!”.

Σήμερα τα γεγονότα εν μέρει επαναλαμβάνονται. Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια ξεκίνησε η “αραβική άνοιξη”, σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι οι Δυτικοί πιστεύουν στα σοβαρά ότι η αραβική πολιτική αναγέννηση θα έχει ανάλογα αποτελέσματα με αυτά που είχαν οι “βελούδινες επαναστάσεις” της Ανατολικής Ευρώπης, το 1989. Η πλειοψηφία των Ρώσων αναλυτών θεωρούσε πως η δημοκρατία στη Μ.Ανατολή, αν υπάρξει πραγματικά, θα αποκτήσει αντι-ισραηλινό και αντιδυτικό τόνο. Πολύ περισσότερο, οι κυρίως ωφελημένοι από την κατάρρευση των αυταρχικών κοσμικών καθεστώτων, θα είναι οι ισλαμιστές διαφόρων επιπέδων ριζοσπαστισμού.

Τώρα συχνά ανακαλούν την εμπειρία του Αφγανιστάν της δεκαετίας του 1980. Τότε, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ πόνταραν στους μουτζαχεντίν στον πόλεμό τους κατά της ΕΣΣΔ, και απ’ αυτούς ξεφύτρωσε αργότερα η “Αλ-Κάιντα” που έστρεψε τα όπλα της κατά των πρώην πατρώνων της. Ο παραλληλισμός έχει αφομοιωθεί. Στο Αφγανιστάν το στοίχημα τέθηκε συνειδητά. Ομως, ο στόχος να πληγεί ο κομμουνισμός και η Σοβιετική Ένωση είχε τόσο μεγάλη σημασία, που το κόστος απλά δεν ενδιέφερε κανέναν. Άλλωστε ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς κατά πόσο το Ισλάμ θα ενίσχυε την πολιτική του θέση, τη στιγμή που δεν θα υφίστατο πλέον η ιδεολογική αντιπαράθεση με τους “Κόκκινους”.

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Σήμερα, ουδείς έχει ψευδαισθήσεις. Ο αντιαμερικανισμός στον αραβικό, και εν γένει στο μουσουλμανικό κόσμο, αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο. Κυρίως στις μεγάλες λαϊκές μάζες. Πολύ περισσότερο, οι σπόροι της πολιτικής και θρησκευτικής αντίστασης, που σπάρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής καμπάνιας του Τζορτζ Μπους, καρποφόρησαν. Ετσι, για κάθε φανατικό ριζοσπαστικό ισλαμιστή υπάρχει ένας παλαβός πάστορας Τέρι Τζόουνς, ο οποίος καίει δημοσίως το Κοράνι, απολαμβάνοντας ωστόσο ασυλία στη χώρα του, τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι η υποστήριξη των επαναστάσεων στην αραβική Ανατολή δεν είναι μια συνειδητή επιλογή της Αμερικής και της Ευρώπης, αλλά μια προσπάθεια προσαρμογής στην καταιγίδα των γεγονότων. Επίσης, είναι το ιδεολογικό ένστικτο και ο φόβος μην και βρεθούν -Θεός φυλάξοι-  στη “λάθος πλευρά της Ιστορίας”.

Ετσι, όλοι έχουν μπερδευτεί τελείως. Στη Λιβύη και τη Συρία (όπως, ουσιαστικά, στην Αίγυπτο και στην Υεμένη) η Δύση είναι στην πλευρά εκείνων που, αν δεν ήταν συνεργοί των τρομοκρατών, είναι τουλάχιστον συμπαθούντες των τρομοκρατών της 9/11/2001. Δε νιώθουν καμία ευγνωμοσύνη για τη συνδρομή στην ανατροπή της τυραννίας, ενώ συνεχίζουν τον αγώνα με τους συνηθισμένους εχθρούς: Τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατ’ αρχάς. Από τη στιγμή μάλιστα, που στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί δικοί τους εξτρεμιστές, οι οποίοι πιστεύουν πως το να γελάει κανείς με τον Προφήτη Μωάμεθ δεν είναι μια ηλίθια πρόκληση, αλλά ένας τρόπος ενίσχυσης των φιλελεύθερων αξιών, ο κύκλος έχει ολοκληρωθεί.

Εμπλεξαν τα μπούτια τους

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Russia Today, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκώντας κριτική στην Δύση για το θέμα της Συρίας, είπε: “Αφού το θέλουν έτσι στη Δύση, ας ανοίξουν αμέσως τις πόρτες του Γκουαντάναμο, και ας στείλουν όσους κρατούνται εκεί στη Συρία για να πολεμήσουν”. Ο σαρκασμός του Προέδρου, έχει τη λογική του. Πόσο μάλλον, αφού είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς ποιος πολεμάει ποιον, και ποιος υποστηρίζει ποιον, τόσο στη Συρία, όσο και γενικότερα στη Μ.Ανατολή.

Ο Πούτιν στο μεταξύ, αντιδρώντας στη δολοφονία του Αμερικανού Πρέσβη στη Βεγγάζη, απέφυγε τη χαιρεκακία και την επιχειρηματολογία του τύπου “σας είχαμε προειδοποιήσει”, ενώ θύμισε, κατά πρώτον, την ανάγκη συνεργασίας στα πλαίσια της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, και, κατά δεύτερον, τη σημασία του σεβασμού προς το θρησκευτικό αίσθημα. Για τη Ρωσία αυτό το ζήτημα έχει μεγάλη αξία. Εξάλλου, γνωρίζει πολύ καλά ότι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση όξυνσης των προβλημάτων σε αυτούς τους τομείς.

Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή που θα κάνει την εμφάνισή του ο εξωτερικός παράγων, όπως η Λιβύη και η Συρία, ο κίνδυνος διατάραξης των ισορροπιών είναι οφθαλμοφανής. Βέβαια, η θέση της Μόσχας σχετικά με την υποστήριξη, για παράδειγμα της επίσημης Δαμασκού, συχνά προκαλεί απορία. “Γιατί να κρατιέται από έναν καταδικασμένο δικτάτορα;”, διερωτώνται κάποιοι, ενώ και πολλοί Ρώσοι μουσουλμάνοι δυσαρεστούνται επειδή η Ρωσία βρίσκεται σε διένεξη μ’ όλον τον αραβικό κόσμο εξαιτίας του Μπασάρ Άσαντ. Αντιθέτως, είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με ένα θεμελιώδες σημείο. Οι έξωθεν παρεμβάσεις σε εσωτερικές συγκρούσεις δεν φέρνουν θετικά αποτελέσματα σε καμία από τις πλευρές. Κατά κανόνα, επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ καθιστούν ομήρους των εξελίξεων όσους οργανώνουν τις ξένες παρεμβάσεις.

Η Ρωσία έχει ένα “πλεονέκτημα”. Στην περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου, μπορεί απλά να αποχωρήσει από τη Μ.Ανατολή. Αυτό θα είναι δυσάρεστο και επώδυνο, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε τη μεγάη επιρροή της ΕΣΣΔ στην περιοχή πριν από δύο δεκαετίες. Όμως δεν θα αποτελέσει καταστροφή για τη Μόσχα. Η Ρωσία δεν έχει την αξίωση να αναλάβει τον ρόλο μιας παγκόσμιας υπερδύναμης και επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στον περιφερειακό χώρο της, ο οποίος πάντως, ευτυχώς είναι τεράστιος. Είναι ολόκληρη η Ευρασία. Ωστόσο, ούτε η Αμερική, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στον κόσμο, ούτε η Ευρώπη, η οποία σύρεται πίσω από την Ουάσιγκτον, μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να εγκαταλείψουν αυτή την εκρηκτική περιοχή. Ταυτόχρονα όμως, ούτε είναι κατανοητό τι μπορεί να κάνει κανείς εκεί.

Για τη Δύση, ένα κράτος είναι δημοκρατικό μόνον εφόσον ακολουθεί φιλοδυτική πολιτική. Οπως και να’χει, εάν οι μηχανισμοί εναλλαγής της εξουσίας τους οποίους υποστηρίζει η πλειοψηφία των μουσουλμάνων, συμπληρωθούν με άλλες μη φιλοδυτικές και μη φιλελεύθερες αξίες, αυτό θα δημιουργήσει μια ασυνήθιστη κατάσταση. Η θέση της Ρωσίας είναι αρκετά απλή. Εν όψει της αυξανόμενης αβεβαιότητας, η επιλογή της εξωτερικής επέμβασης, με όποιο πρόσχημα ή δικαιολογία γίνει, θα δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές. Ανεξάρτητα από τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της  Μόσχας στη Μ.Ανατολή, η Ρωσία θέλει να αποφύγει περιττές αναταραχές και ιδιαίτερα πολιτισμικές ή θρησκευτικές συγκρούσεις. Γι’ αυτό είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε δύναμη, που έχει ως γνώμωνά της το ρεαλισμό, και δεν βασίζεται σε ιδεολογικά δόγματα -παραδοσιακά ή φιλελεύθερα- αλλά κινείται με βάση το αίσθημα αυτοσυντήρησης.

Όταν ο Φαήλος συνάντησε τον Καραμανλή


Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά πέρασε την Πέμπτη το πρωί την πόρτα του γραφείου του Κώστα Καραμανλή στην πλατεία Μαβίλη. Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δεν απόρησαν γι’ αυτή την συνάντηση: «Έχει έρθει κι άλλη φορά ο Φαήλος στον Πρόεδρο» έλεγαν χαρακτηρίστηκα σε όσους τους ρωτούσαν γι’ αυτή την επίσκεψη....


Η αλήθεια είναι πως ο Φαήλος Κρανιδιώτης δεν είχε κρύψει την εκτίμηση του για τον Κώστα Καραμανλή παρά την σκληρή κριτική που του είχε ασκήσει στο παρελθόν και κυρίως στο περιβάλλον του. 

Διαβάστε τι είχε γράψει ο Φαήλος Κρανιδιώτης για τον Κώστα Καραμανλή 

«Ο Καραμανλής το ‘χω γράψει, σίγουρα έχει κάποια ελαττώματα, έκανε λάθη μικρά και μεγάλα, κυρίως εμπιστευόμενος κάποιους τυχάρπαστους μεσαιοχωρίτες. Όταν εκείνος προσπαθούσε να κάνει μεγάλη πολιτική σε μεγάλα ζητήματα – κι όντως έκανε – στην Κύπρο, στο Βουκουρέστι, την ενέργεια και τις σχέσεις με την Ρωσία, αυτοί έκαναν διαγωνισμό μονήρους εφηβικής συνήθειας και παλεύανε από την ανικανότητα στην εργώδη βλακεία, ενώ βέβαια ορισμένοι κι ορισμένες ήσαν από καιρό «τυφεκιοφόροι του εχθρού» κι εύχονταν την πτώση, αν δεν εργάστηκαν κιόλας γι’ αυτήν.

Όμως ο Καραμανλής, αδέρφια, έχει υψηλό αίσθημα αξιοπρέπειας. Έχει μπέσα, λέξη άγνωστη σε κάτι ξενιστές και κλακαδόρους που ερήμην του και κόντρα στις επιθυμίες του καπηλεύονται τ’ όνομα του. Κι άλλες φορές εξήγησα γιατί τον ψήφισα κι ενυπόγραφα πριν τις εθνικές εκλογές καλούσα, όσους σκέφτονται με στοιχειώδη αγάπη για την Πατρίδα, να τον στηρίξουν. Άλλοι κι άλλες απλώς περίμεναν σαν γύπες στο κλαρί.

Ο Καραμανλής, αδέρφια, είναι ένας καλός άνθρωπος, ένας καλής πάστας Έλληνας, που δεν του άρεσε η επίδειξη κι η γκλαμουριά, που προσπάθησε πολλά, κατάφερε κάποια, δεν είπε ψέμματα, ούτε για την οικονομία, ούτε για τίποτα κι έχασε ακριβώς γιατί αρνήθηκε να εξαπατήσει το λαό, όπως ο Πινόκιο – Παπανδρέου, και γιατί επέλεξε κι ορισμένους συνεργάτες, που όχι μόνο ήσαν ανίκανοι ν’ ακολουθήσουν το βήμα του αλλά κάποιοι είχαν δικές τους ατζέντες, κολλητηλίκια με συμμαθητές και άνομες φιλοδοξίες.»

Real.gr


Σχόλιο: Γνωστό το ήθος του κ. Φ.Κρανιδιώτη, όπως και η τιμιλοτητα και ο πατριωτισμός του κ.Κ.Καραμανλή. Το άρθρο του Real.gr όμως που αποσκοπεί άραγε; Δεν αναφέρει τίποτα για την συνάντηση των δύο προσώπων σαν είδηση... παρά μόνο αφήνει αιχμές κατά στελεχών της Ν.Δ., κάτι που είναι περίεργο με δεδομένο το σκηνικό των τελευταίων ημερών με πρωταγωνιστές τους κυρίους Χατζηνικολάου - Μειμαράκη. Πραγματικά περίεργος ο ρόλος ορισμένων δημοσιογραφικών κέντρων που προφανώς προσδοκούν σε πλήρη αποσταθεροποίηση του ήδη ασταθούς πολιτικού σκηνικού.

ΚΚΕ: "Να κλείσει η Χρυσή Αυγή το γραφείο ευρέσεως εργασίας Ελλήνων που άνοιξε!!!" Αυτό είναι το ΚΚΕ των εργατών...




Τη διαβεβαίωση ότι το γραφείο ευρέσεως εργασίας που λειτουργεί από τη Χρυσή Αυγή θα κλείσει, εφόσον δεν τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ.


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για τη λειτουργία «γραφείου ευρέσεως εργασίας Ελλήνων Εύβοιας- Βοιωτίας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι το γραφείο αυτό δεν πληροί τις διαδικασίες που επιτάσσει ο νόμος για την ίδρυσή του κσι αν δεν ολοκληρωθούν αυτές θα ελεγχθεί εκ νέου και θα κλείσει. 

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος υφυπουργός είπε πως, όπου έγιναν έλεγχοι, τα γραφεία (π.χ. Λειβαδιά, Χαλκίδα) ήταν κλειστά. 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «φασιστική οργάνωση» προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της και την παρέμβαση του προεδρεύοντος Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος είπε πως μέσα στο Κοινοβούλιο απαιτούνται ήρεμοι τόνοι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες με τις πρακτικές του κόμματος.

Επί της ουσίας της ερώτησης ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται την ανεργία για να καλλιεργήσει τον ρατσισμό και το μίσος, ενώ χρησιμοποιεί μηχανισμό τραμπούκων και εκβιάζει επιχειρηματίες να αντικαταστήσουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους με Έλληνες με μεροκάματο 18 ευρώ. 

Έτσι, είπε, καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ μίλησε για φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις και ζήτησε να «κλείσουν τα δουλεμπορικά παραμάγαζα» που στήνει η ΧΑ.

«Καταδικάζουμε την αυτοδικία και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως μάλιστα» απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος επανέλαβε για το συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς του ότι γίνονται και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και θα επιβληθεί ο νόμος όπου δεν τηρείται.

Η ίδια η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή μιλά για προσπάθεια που έχει κοινωφελή σκοπό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Ο Όμιλος Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων είναι μία προσπάθεια ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ με σκοπό την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των ανέργων συμπατριωτών μας. Όποιος άνεργος Έλληνας πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του Λαϊκού Συνδέσμου και να εγγράφεται στους σχετικούς καταλόγους ανεύρεσης εργασίας, αναφέροντάς μας μόνο το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητά του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Ομοίως όσοι εργοδότες επιθυμούν να προσλάβουν Έλληνες στις επιχειρήσεις τους μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής. Η εν λόγω προσπάθεια έχει ξεκάθαρα κοινωφελή σκοπό και ο χαρακτήρας της είναι ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ. Την ίδια ώρα που οι μεγαλοεργολάβοι, το ιδιωτικό και κρατικό κεφάλαιο προσφέρουν σχεδόν αποκλειστικά εργασία σε λαθρομετανάστες, η Χρυσή Αυγή στέκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Έλληνα. 

Χρυσή Αυγή – Ο.Α.Ε.Δ. Ελλήνων 
Όμιλος Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Το Κουρδιστάν σε ευρωπαϊκό χάρτη



Η αμερικανική εφημερίδα New York Times στο χθεσινό της φύλλο,έχει έναν νέο παγκόσμιο χάρτη με τα έθνη που είναι απάτριδα και τις εθνικές μειονότητες που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηTo "Eurominority" με το Κουρδικό Ινστιτούτο του Παρισιού, έχουν δημιουργήσει ένα νέο χάρτη του Κουρδιστάν. Ο χάρτης περιέχει τις κύριες πόλεις, βουνά, ποτάμια και λίμνες από το ιστορικό Κουρδιστάν. Ο χάρτης δίνει τα σημεία των κουρδικών επαρχιών που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράν και του κράτους του Ιράκ. 
Στο χάρτη εμπεριέχονται και οι κουρδικοί διάλεκτοι συνθέτοντας έτσι έναν πολυσύνθετο ιστορικό χάρτη του Κουρδιστάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μία άκρη του Κουρδιστάν βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ το άλλο άκρο χάνεται στα βάθη της Ανατολίας- φθάνει στο Maraş, Elbistan, Koçgiri, Erzincan, Erzurum, Kars, Iğdır καιανεβαίνει μέχρι την επαρχία Ağrı.
Στο Κουρδικό κράτος περιέχονται η Μοσούλη και το Κιρκούκ.
Ο χάρτης βάσει των στοιχείων τα οποία παραθέτει θεωρείται από τον ξένο Τύπο ως εξαιρετικά αξιόλογος, γράφει το δημοσίευμα του Ζάπ Χαμπέρ.
 
--

Για γέλια και για κλάματα τα Υπουργεία που ρωτήθηκαν σχετικά με τον Τούρκο Δημοσιογράφο και τους χάρτες που κυκλοφόρησε στη Τουρκική γλώσσα μέσα σε δημόσια κτίρια στη Σάμο



Ο Υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος να ισχυρίζεται ότι η ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κυρίαρχα στοιχεία ,άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για την ερώτηση του Τέρενς Κουίκ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χ.Σταικούρας να ψελλίζει ότι αρμόδιο υπουργείο είναι άλλο εκτός από το δικό του .
Και ο Υπουργός Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης να διαπιστώνει ότι οι χάρτες τοποθετήθηκαν σε προθήκες αλλά να τα ρίχνει και αυτός στο Υπουργείο Οικονομικών 
Η ερώτηση του Βουλευτή


Ο Τούρκος δημοσιογράφος
..και οι ανόητες απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου
Του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα να ισχυρίζεται ότι την αρμοδιότητα να απαντήσουν στον βουλευτή την έχουν άλλα υπουργεία ...... 

Και η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη ο οποίος με την σειρά του και αυτός να δείχνει σε άλλο υπουργείο αυτό το Οικονομικών.





Μπλέξαμε με επικίνδυνους τελικά για την πατρίδα υπουργούς;Tι τσουτσέκια έχουμε μαζέψει πάλι για πολιτικούς....
 

Ρωσική κίνηση "ματ" στο Αιγαίο υπέρ Ελλάδος - Απέρριψε τις τουρκικές NOTAM για τα νησιά



Με μία απλή αλλά πολύ έξυπνη κίνηση η Ρωσία έστειλε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στην Τουρκία σε ότι αφορά τις συνεχείς ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που εκδίδει η Άγκυρα περί δήθεν παραβιάσεων των Συνθηκών του 1914 και του 1923, από την Ελλάδα με την στρατικοποίηση των νησιών του Α.Αιγαίου. Η Ρωσία εμμέσως πλην σαφώς, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να διατηρεί δυνάμεις αυτοάμυνας στα νησιά και ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν παραβίαση των συνθηκών. 
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την έκδοση των τουρκικών ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που αμφισβητούσαν το ελληνικό δικαίωμα αυτοάμυνας, η Mόσχα έστειλε ομάδα αξιωματικών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να ... επιθεωρήσουν σε εφαρμογή του Κειμένου Βιέννης 2011 από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2012, τα περισσότερα νησιά στα οποία η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας, αποδεχόμενη έτσι, στην πράξη το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά.. 

Η επιθεώρηση (φωτό α΄σελίδας Έλληνες και Ρώσοι αξιωματικοί) αυτή καθ'αυτή μικρή σημασία έχει (αφορά το Κείμενο της Βιέννης 2011 ένα πολιτικά, δεσμευτικό έγγραφο το οποίο συνιστά ένα διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και επιτρέπει ανταλλαγές αντιπροσωπείων), αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε έχει τεράστια πολιτική-διπλωματική σημασία. 

Σύμφωνα με το κείμενο της Βιέννης 2011, προβλέπονται επισκέψεις επιθεωρητών, με σκοπό την επαλήθευση των ετησίων στοιχείων τα οποία ανταλλάσσουν οι συμβαλλόμενες χώρες. Υποτίθεται ότι ελέγχονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδος στις περιοχές αυτές αν πληρούν τα όσα προβλέπει το Κείμενο Βιέννης 2011 για τα όπλα που χρησιμοποιούν. 

Με την επιλογή όμως αυτών των περιοχών, η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που αμφισβητεί η Τουρκία και όχι μόνο: Είναι γνωστή η άρνηση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στις ασκήσεις του νησιά όπως η Λήμνος, για τα οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας. 

Οι αξιολογήσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας έγιναν στα νησιά τους και τους σχηματισμούς-αιχμή: Η ομάδα αξιολογητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την 98 ΑΔΤΕ (Μυτιλήνη), 88 ΣΔΙ (Λήμνος), ΤΔ/41 ΣΠ (Σαμοθράκη) του ΣΞ και 130 ΣΜ (Λήμνος) της ΠΑ αντίστοιχα

Όταν η Τουρκία ακριβώς πριν από ένα μήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ υποστήριζε ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες εμπλέκοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις τα νησιά Ικαρία, Χίο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Σάμο και Σαμοθράκη, τα οποία είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάσει της συνθήκης παραχώρησης των νησιών του Α.Αιγαίου του 1914 ("THE 1914 SIX POWERS DECISION") και της Συνθήκης της Λοζάνης που ακολούθησε την Μικρασιατική Κατστροφή. 

Η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δίνει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα "παράνομου κράτους" και συνακόλουθα τεκμηριώνει, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δικαίωμα επέμβασης για επαναφορά στην πρότερη νόμιμη κατάσταση. 
Ας δούμε τις δύο τουρκικές ΝΟΤΑΜ:
Περί "παρανόμων δραστηριοτήτων":A2929/12 (Issued for LTBB LGGG) - THIS NOTAM ISSUED TO CLARIFY THE A1275/12 NOTAM ISSUED BY GREEK
Περί ορίων FIR:

A2928/12 (Issued for LTBB LGGG) - AS REGARDS TO THE GREEK NOTAM A1275/12 WHICH GIVES REFENCE TO THE


Η μετάβαση της ρωσικής ομάδας στα νησιά έστειλε ακριβώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει καθε δικαίωμα να φροντίζει για την αυτοάμυνά της και δεν παραβιάζει καμία συνθήκη... Και όταν το λέει η Ρωσία που έχει κάθε συμφέρον στην έξοδο από τα Στενά να μην αντιμετωπίζει "εχθρικές" δυνάμεις, έχει μεγάλη σημασία. Γιατί εκτός των άλλων είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

defencenet

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Οικονομικό Αρμαγεδώνα βλέπει ο Μεντβέντεφ: "Έρχεται κρίση μεγαλύτερη του 2008"!




Η ρωσική πολιτική ηγεσία αναμένει δεύτερο κύμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο άμεσο μέλλον, και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθεματικού ταμείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που έρχεται!

Βασικός στόχος της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας είναι να μην πληγεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας που θα ξεπεράσει τα 600 δισ. δολλάρια τα επόμενα 8 χρόνια, και ειδικά να μην παρεμποδιστούν τα προγράμματα αιχμής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων:


Υπερμαχητικού PAΚ FA T-50 , των νέων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei, της νέας γενιάς βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων εκτοξευόμενων από σταθερές βάσεις, του νέου αρματος μάχης Armata, των τριών νέων αεροπλανοφόρων, κ.λ.π

"Η Ρωσία θα απεξαρτήσει τον προϋπολογισμό της από τα έσοδα της παραγωγής του πετρελαίου", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως ανέφερε, αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ε Η πιο οδυνηρή στιγμή για τη Ρωσία το 2009, ήταν η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο των ρυθμών ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και συνεπώς, η μείωση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε ο Ντ.Μεντβέντιεφ, από το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός θα «αποσυνδεθεί» όσο είναι δυνατόν από τιμές του μαύρου χρυσού. Ο ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, η οποία ωστόσο έχει ληφθεί και υλοποιείται, προσθέτοντας ότι τα κέρδη που θα προέλθουν από πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα κατευθύνονται στα αποθεματικά κεφάλαια της χώρας.

"Η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέδειξε ότι καμία απολύτως οικονομία, όσο ισχυρή κι αν είναι, όσες προσπάθειες και αν καταβάλει, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη σε συνθήκες διεθνών κρίσεων." Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ κατά τη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου στην παραθαλάσσια πόλη του Σότσι. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι μάταιο να πιστεύει κανείς πως τα προβλήματα του γείτονα δεν θα σε επηρεάσουν».

Το μερίδιο των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2012, αποτέλεσε σχεδόν το μισό επί του συνόλου, δηλαδή το 47,3%. Τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου είναι εύκολο να προβλεφθούν, καθώς η προμήθειά του γίνεται βάσει συμβολαίων που δεν συνδέονται με τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια. Από την άλλη, οι ειδικοί μόνο να μαντέψουν μπορούν ποιές θα είναι οι τιμές του πετρελαίου στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του έτους, διότι ακριβείς προγνώσεις είναι αδύνατο να γίνουν.

Στην ομιλία του στο Σότσι, ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτή την πρακτική. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ποιό συγκεκριμένο τρόπο θα υπολογίζεται στο εξής ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με το σχέδιο για το 2013, τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο θα είναι στο 44%. Είναι λιγότερο από το 2012, όμως αποτελεί ούτως ή άλλως το ήμισυ του προϋπολογισμού.
 
Όλα αυτά ειπώθηκαν στο 11ο επενδυτικό συνέδριο που διεξάγεται στο Σότσι. Αρχικά, τα συνέδρια στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, είχαν σκοπό να προσελκύσουν κεφάλαια στην οικονομία της περιφέρειας Κρασνοντάρ. Στη συνέχεια, στα συνέδρια άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά και οι γειτονικές περιοχές, και κυρίως οι Δημοκρατίες του Βόρειου Καύκασου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, μετατράπηκαν σταδιακά σε ρωσικά συνέδρια και μετά σε διεθνή. Πάντως η βασική ιδέα διατηρήθηκε, και έτσι το φόρουμ του Σότσι είναι πρώτα απ’ όλα ένα συνέδριο που αφορά τις ρωσικές περιοχές. Φέτος στο Σότσι υπογράφηκαν περισσότερες από 300 συμφωνίες αξίας μεγαλύτερης από 10 δις ευρώ. Εκτός από τους Ρώσους, στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 500 σύνεδροι από 38 χώρες του κόσμου.

Είναι προφανές ότι για να μειωθεί η εξάρτηση του προϋπολογισμού από τις τιμές του πετρελαίου, η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις δαπάνες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμη κι αν μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ο προϋπολογισμός να παρουσιάζει πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, στο σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να οριστεί η χαμηλότερη τιμή κόστους του πετρελαίου. Και όλα τα επιπλέον έσοδα, όπως ανέφερε ο κ. Μεντβέντιεφ, να πηγαίνουν στα αποθεματικά κεφάλαια.
 
Η αναλύτρια του ανεξάρτητου πρακτορείου οικονομικών αναλύσεων «Ιnvestcafe», Ντάρια Πιτσούγκινα, εκτιμά ότι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από το «αγκάθι» του πετρελαίου θα συνοδευτεί με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Όπως αναφέρει, «το 2013 το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έλλειμμα 0,8% επί του ΑΕΠ, ενώ το 2015 ο προϋπολογισμός, θεωρητικά δεν θα πρέπει να παρουσιάζει έλλειμμα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι δημόσιες δαπάνες θα περικοπούν κατά 3%, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση των τιμών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Κατά τα άλλα, ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, οποίος έχει σχεδιαστεί με το παλιό σύστημα (δηλαδή σε εξάρτηση με τις τιμές του πετρελαίου), αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα.

Βλέπουμε ότι στη Ρωσία θέλουν πολύ σύντομα να είναι έτοιμοι να ζουν με ότι παράγουν (πλεονασματικοί προυπολογισμοί) καθότι μια καινούρια οικονομική καταστροφή θα παρασύρει και την ευημερούσα πλέον υπερδύναμη σαν τραπουλόχαρτο, όπως θα κάνει και σε όλον τον κόσμο. Αυτό, όμως δείχνει και κάτι άλλο. Όταν περάσει το δεύτερο κύμα της κρίσης η Ρωσία θέλει να στέκεται όρθια, το ερώτημα είναι ποιοι άλλοι θα στέκονται μαζί της, η μήπως θα είναι μόνη στην ευρύτερη περιοχή;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Πικρία Κ.Καραμανλή για εγκατάλειψη South Stream - Αβραμό: "Δεν είναι προτεραιότητα"!

Image


Ο ακατανόητος και σαφώς αντεθνικός, με την έννοια ότι αντίκειται στα συμφέροντα του Έθνους, ενταφιασμός του μεγαλύτερου ενεργειακού project του αγωγού φυσικού αερίου, South Stream, ένα έργο που θα αναβάθμιζε κάθετα την γεωστρατηγική αξία της χώρας, έχει προκαλέσει την πικρία του αρχιτέκτονα της όλης προσπάθειας πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες  πηγές του περιβάλλοντός του, όταν πληροφορήθηκε την θέση που έλαβε γα το έργο ο  υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος την περασμένη εβδομάδα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η δυσφορία του ήταν έντονη και την υποδέχθηκε κουνώντας το κεφάλι του με νόημα...
Η Επιτροπή συνεδρίαζε με αντικείμενο την ενημέρωσή της για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των αγωγών, όταν ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε την ερώτηση του προέδρου της, βουλευτή Μιλιτιάδη Βαρβιτσιωτη, για τo τι μέλλει γενέσθαι με τον South Stream.
Για να εισπράξει την απάντηση ότι "Ο South Stream για εμάς δεν είναι προτεραιότητα"! Έκπληκτος τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ.Βαρβιτσιώτης, όσο και άλλοι βουλευτές ζήτησαν από τον ΥΠΕΞ να διευκρινήσει από πότε το ενεργειακό project πέρασε σε δεύτερη μοίρα και απέκτησε προτεραιότητα ο αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline - φωτό α' σελίδας) αλλά δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση αυτή.
Ο πρώην πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε την απάντηση του Δ.Αβραμόπουλου διατύπωσε την έκπληξή του, καθώς το έργο του South Stream, πέρα από το οτι ήταν προσωπική του επιτυχία, είχε τεράστια ανταποδοτικά οφέλη για την χώρα και πάνω απ'όλα ο σχεδιασμός του απεξαρτούσε τελείως την Ελλάδα από την Τουρκία, ενώ αντίθετα ο ΤAΡ ο οποίος διατυμπανίστηκε αυτές τις ημέρες από το υπουργείο Εξωτερικών, καθιστά απόλυτα εξαρτώμενη σε όλα τα επίπεδα, και σε εμπορικό, αλλά και γεωστρατηγικό, την Ελλάδα από την Τουρκία.
Ο Κ.Καραμανλή μέχρι σήμερα θεωρεί η ελληνική συμμετοχή στον South Stream έπρεπε και για λόγους γεωστρατηγικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους να συνεχισθεί πάση θυσία: Το περίφημο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσον θα έχει εκείνοτο κοίτασμα που θα εξασφαλίσει μεσομακροπρόθεσμα το απαραίτητο φορτίο.
Συν το γεγονός ότι τόταν μιλάμε για το Αζερμπαϊτζάν, καλό είναι να έχουμε υπ'όψιν ότι έχει μεταβληθεί σε δορυφόρο της Τουρκίας, ενώ λόγω της παραδοσιακής φικίας Ελλάδας-Αρμενίας βρίσκονται στον αντίποδα των φιλικών προς την Ελλάδα χωρών.
Ο ΤΑΡ είναι όντως μεγάλη επιτυχία, αλλά είναι επιτυχία για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και τα αμερικανικά γωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή που "επνέφεραν στην τάξη" την Ελλάδα και την απομάκρυναν από ένα τέτοιο project που αποτελούσε προσωπική επιτυχία (ίσως και την μόνη σημαντική) του πρώην πρωθυπουργου Κώστα Καραμανλή.
Κάτι που αναγνωρίστηκε από εχθρούς και φίλους: Ακόμα και ο γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του στην Βουλή για το ζήτημα "Με τον Καραμανλή μας χωρίζει πολιτική άβυσσος και ο θείος του με κυνήγησε προσωπικά και με συνωμοσία με έκλεισε και στην φύλακή (σ.σ: αθωώθηκε εν συνεχεία). Αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε το θάρρος και προσπάθησε να αλλάξει την μοίρα της χώρας με την διπλωματία των αγωγών".  
Το πιο τραγικό είναι ότι ο South Stream όχι απλά συνεχίστηκε, αλλά η μόνη χώρα που βγήκε εκτός του σχεδίου είναι η ... Ελλάδα! Ακόμα και η Βουλγαρία που είναι πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά κατά 90% εξαρτημένη από την Ρωσία ενεργειακά, συμμετέχει στο project μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα μεταφέρει βορειότερα, στην Ρουμανία την έξοδο του αγωγού από την Μαύρη Θάλασσα.
Ακόμα και η Τουρκία θέλησε να έχει συμμετοχή και έδωσε αδεια να περάσει ο αγωγός από την τουρκική ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας. Μόνο στην Ελλάδα η εγχώρια πολιτική ελίτ που τόσα δεινά έχει σωρρεύσει επάνω στους πολίτες, αρνείται να υπεραπιστεί τα συμφέροντά της χώρας.
Φυσικά και ο ΤΑΡ αν ήταν ο δεύτερος ή ο τρίτος αγωγώς που θα διαπερνούσε το ελληνικό έδαφος, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας που καλό είναι να υπάρχουν, "δεν θα μας χαλούσε".Αλλά ο ΤΑΠ (ο οποίος περνά από μία παραδοσιακά εχθρική χώρα, την Τουρκία, πριν εισέλθει στην Ελλάδα και όποτε θελουν κλείνουν την κάνουλα και μπαίνει σε μία ας πούμε, όχι φίλη χώρα, την Αλβανία, με την έννοια ότι κάθε άλλο παρα σταθερή είναι στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Και στην περίπτωση του ΤΑΡ η Ελλάδα είναι απλά "ενδιάμεση χώρα" όχι χώρα στην οποία εισέρχεται ο αγωγός (Τουρκία) ή χώρα από την οποία εξέρχεται (Αλβανία προς Ιταλία).
Χθες στη Νέα Υόρκη, υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αλβανίας, με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν σχετικά με το σχέδιο Trans Adriatic Pipeline. Σε δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι 
"Θα έχουμε περισσότερες συζητήσεις και συντονισμό εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με την υπογραφή μιας τελικής συμφωνίας που θα ενισχύσει τη συνεργασία μας με την κοινοπραξία του ΤΑΡ".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Κατερίνα Ακριβοπούλου


Η Κατερίνα Ακριβοπούλου απάντησε από το δελτίο του ΣΚΑΪ στον Νίκο Χατζηνικολάου, για την φραστική επίθεση που της άσκησε και τις απειλές για μηνύσεις και αγωγή που εκτόξευσε από το ραδιόφωνο του REAL.

H Κατερίνα Ακριβοπούλου είπε με δυο λόγια, ότι το ήθος της δεν της επιτρέπει να απαντήσει στις ύβρεις του κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος ενώ επέλεξε να φερθεί με θεσμικό τρόπο προς τον κ. Μεϊμαράκη (αν και ο τελευταίος μίλησε ευθέως για μαφιόζικη επίθεση εναντίον του), για την ίδια επεφύλαξε ύβρεις και μηνύσεις!

Η Κατερίνα Ακριβοπούλου μάλιστα τόνισε ότι η ίδια δεν αναφέρθηκε καθόλου στον κ. Χατζηνικολάου αλλά μίλησε γενικά γι’ αυτό που επικρατεί στη χώρα και επιδιώκει την απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος. “Αν πίσω από αυτές τις λέξεις είδε τον εαυτό του και τoν σταθμό αυτό είναι που πρέπει να απαντήσει ο ίδιος”, είπε με νόημα η Κατερίνα Ακριβοπούλου.

Makeleio.gr

Ο ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ και ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...ΙΔΙΟ...!!!



«ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΙΞΙΑ, ΑΣ ΤΟ...ΚΑΝΕΙ»...!!!

Αντεπίθεση απο τον Μεϊμαράκη πού «στριμώχνει» τον Χατζηνικολάου και τον προκαλεί-άν δεν φοβάται και έχει προσωπική ευθιξία- να δώσει και αυτός στην δημοσιότητα το ποθεν εσχες του και τούς λογαριασμούς του, βάσει τού νόμου Κακλαμάνη πού αφορά και τους... εκδότες...!!!

«Θέλω να ξέρω ποιος είναι ο κριτής μου. Για να ξέρει και η κοινή γνώμη. 
Υπάρχει ο νόμος Κακλαμάνη, που αφορά και τους εκδότες. 
Αν έχει προσωπική ευθιξία, ας το κάνει» 
                 -- *********--
σημείωσε ο  Μεϊμαράκης και πρόσθεσε:
                 -- *********--
«Έδωσα εντολή να δοθούν εντός της ημέρας από τη Βουλή όλα τα «πόθεν έσχες» μου από το 1989 έως σήμερα,  και ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα συνεννοηθεί με τους νομικούς συμβούλους της Βουλής, ώστε να εξουσιοδοτηθεί η όποια αρμόδια, υπεύθυνη δημόσια αρχή, που υπάρχει στη χώρα, για να ερευνήσει και να ανοίξει οποιονδήποτε λογαριασμό έχω σε οποιαδήποτε Χώρα».
                 -- *********--
Γιά να δούμε θα το τολμήσει ο... Χατζηνικολάου...;;;
politikosafari.blogspot.com

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κλάους: "Καλύτερα για τους Έλληνες να μην έχουν τον ζουρλομανδύα του ευρώ"

Image"Η Ελλάδα είναι θύμα της νομισματικής ένωσης. Θα ήταν πολύ καλύτερα για τους Έλληνες να μην έχουν αυτό το ζουρλομανδύα. Θα ήταν μία νίκη για αυτούς", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

"Η αποχώρηση μίας χώρας από ένα κοινό νόμισμα δεν χρειάζεται να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες καθώς είναι τεχνικά δυνατή εφόσον γίνει με έναν οργανωμένο τρόπο", προσέθεσε.

"Δεν μπορείς να επιτρέψεις μία κατάσταση αναρχίας", συμπλήρωσε και τόνισε πως "δεν νομίζω ότι το ευρώ ως νόμισμα θα εξαφανιστεί. Το θέμα όμως, είναι εάν όλες από τις 17 χώρες και ενδεχομένως μερικές ακόμη θα είναι ή θα θέλουν να είναι σε αυτό το σύστημα ή όχι".

Όσο για τη χώρα του, δήλωσε πως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τσεχίας στην ευρωζώνη. "Ενδεχομένως το 2074 να μπούμε και στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Κανείς δεν μας πιέζει", είπε.

Ο Κλάους αρνείται το χαρακτηρισμό του ευρω-σκεπτικιστή που του αποδίδεται και θεωρεί ότι είναι ευρω-ρεαλιστής. Δηλώνει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά όχι την "ενοποίηση, συγκέντρωση, εναρμόνιση" όλης της ηπείρου υπό το ενιαίο νόμισμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Χάνουν τον ύπνο τους με τον Πεπόνη. Ζητά την «εξαφανισμένη» (επί Παπακωνσταντίνου) λίστα Λαγκάρντ!


Τη λίστα με ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με συνολικές καταθέσεις 1,5 δις ευρώ στην τράπεζα UBS της Ελβετίας ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, μια λίστα που είχε δώσει στα τέλη του 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, στον επίσης τότε Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός διαβίβασε αρχικά στο ΣΔΟΕ τα στοιχεία 20 προσώπων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις προκομμένου να διερευνηθεί εάν ήταν προϊόν φοροδιαφυγής, ενώ φεύγοντας από το υπουργείο φέρεται να παρέδωσε ολόκληρη τη λίστα.

Από τότε, η λίστα αγνοείται…

Στο ίδιο έργο θεατές….


Του Κώστα Ροδινού
Το κείμενο που ακολουθεί είναι σκληρό, αλλά σκληρή είναι η πραγματικότητα, ενώ η αλήθεια απελευθερώνει…
Όσα χρόνια παρακολουθώ τη ΝΔ, και δεν είναι λίγα, με ενοχλεί  η σχέση της με το επιχειρηματικό-εκδοτικό-τραπεζικό κατεστημένο. Έπαθε πολλές φορές, αλλά ουδέποτε έμαθε. Και συνεχίζει ακάθεκτη, αδιόρθωτη και αμετανόητη!
Παιχνίδια εκδοτών !
Μ. Παπαϊωάννου - Γ. Μπόμπολας - Α. Λιβάνης
Θα θυμούνται οι … νεότεροι, εκείνο το πρωτοσέλιδο του «ΕΘΝΟΥΣ», «Πέφτει ο φαύλος», παραμονές των  εκλογών του 1989. «Φαύλος», ήταν ο πρώην εκλεκτός τους Ανδρέας Παπανδρέου. Βλέπετε τους είχε …ενοχλήσει  η αβάντα του στην  επέλαση  Κωσκοτά!
Οι εκδότες  συνασπίστηκαν με τον Μητσοτάκη και επιχείρησαν να τελειώσουν πολιτικά τον Ανδρέα. Να τον «τελειώσουν», όχι να τον εξαφανίσουν!
Και ο Μητσοτάκης τους αντάμειψε πλουσιοπάροχα. Τηλεοπτικές άδειες, αναθέσεις έργων , προμήθειες κ.λ.π. Έμεινε στην ιστορία εκείνη η φράση του Χαρίλαου «να βοηθήσουμε τον γιό του Πέτρου», τον Σωκράτη Κόκκαλη, δηλαδή!
Η συνέχεια είναι γνωστή!
Ο Μητσοτάκης έβαλε την αστυνομία να ξηλώνει τις κεραίες του Αλαφούζου, ενώ οι εκδότες όταν κατέθεσαν στο Ειδικό  Δικαστήριο έπαθαν ..ολική αμνησία και μετετράπησαν σε μάρτυρες υπεράσπισης! Την πάτησαν κάτι ονειροπόλοι!
Ο «φαύλος» επανήλθε, εν πλήρη δόξει και τιμή!
Αρχηγός της Ν.Δ. ανέλαβε ο Μίλτος! Ξεχείλιζε η αγάπη των νταβατζήδων! Μάλιστα ο κύρ Σταύρος, στην  πρώτη τηλεοπτική του εκπομπή στον Αντένα τον υποδέχθηκε με τη φράση «Καλωσορίζουμε τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδος». Βλέπετε ο Ανδρέας ήταν βαριά ασθενής και το σύστημα αναζητούσε διάδοχη κατάσταση. Τότε μπήκε στο λεξιλόγιο  η φράση, «πρωθυπουργός εν αναμονή»!
Όμως, οι βουλές των εκδοτών, αλλάζουν γρήγορα! Όταν έγινε Πρωθυπουργός ο Σημίτης, ο Μίλτος θεωρήθηκε καμένο χαρτί. Τον λοιδόρησαν, τον συκοφάντησαν, τον νίκησαν.  Ο Μίλτος μπορεί να είχε πολλές αδυναμίες, αλλά ήταν παλικάρι, μαχητής. Αποχώρησε ηττημένος.
Το καθεστώς Σημίτη ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο με τους προστάτες του. Μεγάλα έργα, προμήθειες και το πάρτυ του Χρηματιστηρίου! Η διαπλοκή γιγαντώθηκε! Μπορούσε πια να καταπνίξει το πολιτικό σύστημα!
Ο Μπαϊρακτάρης….
Όταν η ΝΔ έκανε την τομή να εκλέξει αρχηγό της τον νεαρό Καραμανλή, το ΒΗΜΑ του κυρ Σταύρου, σε μια πρωτοφανή απρέπεια, τον υποδέχθηκε με τη φωτογραφία της Ντόλυς. Του διάσημου κλωνοποιημένου προβάτου. Το μήνυμα ήταν σαφές. Θα περιμένεις τη σειρά σου! Εμείς αποφασίζουμε!
Κάπως έτσι, χάθηκαν οι εκλογές του 2000…
Όταν το σύστημα Σημίτη κατέρρεε, οι νταβατζήδες ανακάλυψαν τον σωτήρα …Γιωργάκη. Μέσα σ’ ένα βράδυ, τον μετέτρεψαν σε  ..Γιώργαρο! Και να ο Γιώργος να μοιράζει μελομακάρονα, να ο Γιώργος να πληρώνει διόδια, να ο Γιώργος με το ποδήλατο. Μόνο στην κρεβατοκάμαρά του δεν  έβαλαν link για να πειστεί ο ελληνικός λαός για όλα τα προσόντα του!
Έτσι, ένας διαφαινόμενος θρίαμβος, μετετράπη σε μια απλή νίκη.
Θυμάμαι, παρακολουθούσα την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης παρέα μ΄ έναν παλαίμαχο πολιτικό. «Ο Καραμανλής τελείωσε προτού ακόμα αρχίσει», μου είπε απαισιόδοξα. «Έβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ έναν άνθρωπο των εργολάβων, στο Οικονομίας έναν άνθρωπο των Τραπεζών και στα ΜΜΕ έναν άνθρωπο των εκδοτών. Θα τον δέσουν χειροπόδαρα»!
Το θεώρησα υπερβολικό, αλλά στην πορεία απεδείχθη ότι είχε δίκιο.
Η σύζυγος του Υπουργού Επικρατείας παρουσίαζε το «δελτίο των 8» στο ΜΕGAλο Κανάλι.
Οι εργολάβοι πήραν bonus για να τελειώσουν τα  υπερκοστολογημένα ολυμπιακά έργα, αντί να τους επιβληθούν πρόστιμα για τις καθυστερήσεις.
Ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος. Μόλις και γλιτώσαμε το πρόστιμο!
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ουδέποτε αποκαλύφθηκε και ουδείς τιμωρήθηκε.
Και οι «νταβατζήδες» του Μπαϊρακτάρη όχι μόνο δεν πήγαν φυλακή, αλλά παραλίγο να έστελναν εκεί τη μισή κυβέρνηση Καραμανλή!
Από τους κουρασμένους στους….ξεκούραστους!
Όταν πέρασε ο μήνας του μέλιτος, άρχισαν βροχή οι …αποκαλύψεις!
Υποκλοπές, δομημένα ομόλογα, σκάνδαλα και το σκάνδαλο των σκανδάλων, το Βατοπέδι!
Παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να «μπουκώνουν» με κρατική διαφήμιση τους υβριστές τους επειδή ήλπιζαν στην επιείκειά τους! Κούνια που τους κούναγε!
Ο Καραμανλής, οδήγησε το κόμμα του στη μεγαλύτερη του ήττα  και ο ίδιος αποχώρησε ατιμασμένος.
Εν τω μεταξύ είχε ανατείλει το αστέρι του …μεγάλου τιμονιέρη, του Γιώργου! Αυτόν που ο κυρ Σταύρος, με πρωτοσέλιδό του,  ζητούσε να παραιτηθεί υπέρ του Βενιζέλου μετά τις εκλογές του 2007 (θυμάστε εκείνο το «παραιτήσου κύριε Πρόεδρε»;),  το 2009 του παραχώρησε τη θέση του κυρίου άρθρου του ΒΗΜΑΤΟΣ, ανήμερα  των εκλογών.
Ο Γιώργος με το «λεφτά υπάρχουν» κατέλαβε  θριαμβευτικά την εξουσία.  Οι νέοι και ξεκούραστοι υπουργοί του , ευθυτενείς και καλογυμνασμένοι, με τα σακίδια στον ώμο, ανέβαιναν τρία-τρία  τα σκαλιά του Μαξίμου!
Ο Γιώργος  έκανε το γύρο του κόσμου και όταν επέστρεφε, μοίραζε επιδόματα, καταργούσε φόρους, έταζε  αυξήσεις, έφερνε  ξένες προσωπικότητες, Ρουμπινί, Stiglitz, Αθεμπίγιο, Σόρος, καθηγητές από φημισμένα πανεπιστήμια! Το Μέγαρο Μαξίμου μετατρεπόταν σε …Λευκό Οίκο!
Η Ελλάδα άλλαζε!
Στο μεταξύ, ο …απόβλητος της πολιτικής ζωής, Αντώνης Σαμαράς τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα για αρχηγός της ΝΔ! Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι! Σαν να του έλεγαν «που πας ρε Καραμήτρο»! Οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν καμιά ελπίδα! Θυμάμαι, τότε στις αρχές, …τόλμησα να καλέσω μερικούς φίλους και γνωστούς στο γραφείο μου,  για να συναντηθούν με τον Χρύσανθο. Μου απάντησαν ότι θα έρθουν είκοσι, αλλά τελικά …εμφανίστηκαν 4! Οι άλλοι μου διαμήνυσαν ότι χάνω τον καιρό μου, «αρχηγός θα εκλεγεί η Ντόρα. Μην εκτίθεσαι!»
Ο Σαμαράς έκανε το μη αναμενόμενο, απευθύνθηκε στον λαό και κέρδισε χάρις στο Διαδίκτυο, παρά την υποστήριξη όλων των εκδοτών προς τη Ντόρα! Ποιος να το περίμενε!
Μνημόνιο: από την αποθέωση στην πυρά!
Μετά ήρθε το  μνημόνιο! Ο Γιώργος, ο οραματιστής Πρωθυπουργός έσωζε τη χώρα και την οδηγούσε στο απάνεμο λιμανάκι της ..Ιθάκης! Θυμάστε το σκηνικό με το Καστελόριζο;
Τους σχολιαστές του Mega να προσπαθούν να μας πείσουν πόσο …αναγκαίο ήταν το Μνημόνιο;
Τα πύρινα άρθρα του Συγκροτήματος; Έχω κρατήσει μερικά και γελάω ακόμα!
Όσοι ήμασταν εναντίον, μας χαρακτήριζαν ανεύθυνους, λαϊκιστές, δημαγωγούς, λαοπλάνους, επιπόλαιους, κοντόφθαλμους, παλαιοκομματικούς. Με άλλα λόγια, επιζήμιους για τη χώρα!
Ο Σαμαράς, αν έπαιζε ως είδηση στα δελτία των «8» ,θα ήταν λίγο πριν τον καιρό! Και αυτό, άμα προλάβαιναν!
Ήταν το μαύρο πρόβατο της …οικουμένης!
Όταν πια το Καλοκαίρι του 2011, όλοι ανακάλυψαν ότι το μνημόνιο όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά  οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, οι ίδιοι που έως πρότινος χαρακτήριζαν το Σαμαρά λαϊκιστή, άρχιζαν να ανακαλύπτουν …ψήγματα αλήθειας στις προτάσεις του. Δειλά-δειλά, να τολμούν να ψελλίσουν  ότι μπορεί και να είχε δίκιο στην επιχειρηματολογία του. Τότε προσπάθησαν να τον εξωθήσουν στην συγκυβέρνηση.
Ο Σαμαράς είδε την παγίδα  τον Ιούνιο και  δεν …τσίμπησε!
Δυστυχώς, ό,τι απέφυγε το Ιούνιο, το έκανε λίγους μήνες αργότερα με δόλωμα το PSI, που υποτίθεται ό,τι θα ελάφρυνε το χρέος της χώρας.
Το PSI θα μπορούσε, όντως,  να βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα, αλλά η διαπραγμάτευση του Βενιζέλου απεδείχθη καταστροφική. Έτσι, κατέληξε σ’ ένα φιάσκο που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία (εξαερώνοντας τα αποθεματικά τους) και αποτελείωσε το τραπεζικό μας σύστημα.  Το δίδυμο Παπαδήμου-Βενιζέλου τα έδωσε όλα, χωρίς να εξασφαλίσει τίποτα.
Στο ίδιο έργο θεατές!
Για να έρθουμε στα σημερινά. Λυπάμαι που ξαναβλέπω το ίδιο έργο!
Η ΑΤΕ, αντί να εκσυγχρονιστεί και να ανακεφαλαιοποιηθεί, εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες !
Το  ήθελε, λέει, η Τρόϊκα!
Ε, και;
Αν αύριο η Τρόϊκα ζητήσει να παραχωρήσουμε το ..Καστελόριζο στην Τουρκία,  θα το κάνουμε;
Την ίδια μοίρα, αναμένεται να  έχει και το Τ.Τ., το οποίο αποτελείωσε με μια δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας!
Ακόμα και ο ΟΠΑΠ, το φιλέτο των αποκρατικοποιήσεων, απαξιώνεται καθημερινά για να δοθεί έναντι ευτελούς τιμήματος.
Ακούω πως όταν έρθει η περίφημη μεγάλη δόση, θα «ξεμπλοκάρουν» τα μεγάλα έργα (δηλαδή θα δώσουμε πάλι ρευστό στους μπετατζήδες οι οποίοι εν τω μεταξύ συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια, χωρίς να εκτελούν έργα)!
Παράλληλα, η όλη επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόϊκα  εξαντλείται σε λογιστικά ζητήματα.
Πόσο σφιχτή θα είναι η θηλιά με την οποία θα κρεμάσουμε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες!
Προς θεού, να μην πειραχτεί η ..ιερή αγελάδα που λέγεται δημόσιο!
Δηλαδή, περίπου, ό,τι έκανε και ο Βενιζέλος!
Ποια η διαφορά, αλήθεια;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καθημερινά είμαστε μάρτυρες υπόγειων διαδρομών με τα συστημικά ΜΜΕ! Ξαφνικά, οι έως χθές επικριτές του Σαμαρά, μετατράπηκαν, χωρίς αιδώ, σε διαπρύσσιους υποστηρικτές του! Είναι τόσο γλοιώδη τα άρθρα τους που θα έκαναν να αγανακτήσει ακόμα και ο φανατικότερος υποστηρικτής του!
Από την άλλη, κάποιοι κυβερνητικοί ίππευσαν τα καλάμια της εξουσίας και απολαμβάνουν τις χάρες της! Ας τους θυμίσει κάποιος πως είναι πρόσκαιρες! Ουδείς αεί άρχει… Και η προσγείωση στην καθημερινότητα είναι βεβαία, ενίοτε και επώδυνη!
Όλα αυτά τα χρόνια παίχθηκε ένα άτιμο παιχνίδι σε βάρος του απλού πολίτη. Και είναι ντροπή να καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που δε έφταιξαν.
Αυτά τα μέτρα δεν τ’ αντέχει ο κόσμος. Αν δεν το έχουν καταλάβει στην Κυβέρνηση, τότε μάλλον έχουν, προώρως, αποκοπεί από την κοινωνία.
Ας φωνάξει μια μέρα ο Πρωθυπουργός, τυχαία, δέκα απλούς πολίτες στου Μαξίμου, να μάθει  την αλήθεια.
Και ας αποφασίσει…
www.antinews.gr