Τα πραγματικά ερωτήματα της υπόθεσης Τρεπεκλής – C4I - SIEMENS


Παραβαίνω τις αρχές μας της ευπρέπειας ,επειδή τα φούμαρα που μας σερβίρουν για μεταξωτές κορδέλες δεν αντέχονται. Γράφουμε για τις «φοβερές» αποκαλύψεις που βλέπουμε να δημοσιεύονται για την Ζήμενς και το C4I, όπως εκείνη  ότι ο φίλος των Παπανδρέου Τρεπεκλής “άδειασε” τότε τον Γιάννο με ένα μήνυμα του στον κ. Δενδρινό της Ζήμενς στο οποίο γράφει ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας «παραπληροφορούσε» τον Σημίτη για το C4I.  Ή για την άλλη, με τις μίζες που αναβαθμίστηκαν από τα πάμπερς και τώρα ταξιδεύουν με ιπτάμενες βαλίτσες.
Μικρή δημοσιογραφική μνήμη; Επιτηδευμένη επαγγελματική ανεπάρκεια; Αποπληροφόρηση;
Ιδού όμως ποια είναι τα πραγματικά ερωτήματα προς διερεύνηση στην υπόθεση Τρεπεκλής – C4I – SAIC:
Ο κ. Τρεπεκλής διαπραγματευόταν μόνο με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή και με την κυβέρνηση της ΝΔ (επί υπουργίας Βουλγαράκη – Μαρκογιαννάκη) ; Προς βοήθεια των ενδιαφερομένων δημοσιεύουμε απόδειξη παραλαβής ενός αντιγράφου επισήμου εγγράφου για τις διαπραγματεύσεις από τον κ. Γ. Τρεπεκλή, στις 2/7/2005. Το έγγραφο ήταν εισήγηση προς τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκη, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που έκανε τότε η κυβέρνηση της ΝΔ με την SAIC και την Siemens με ημερομηνία 1/7/2005. Το πήρε δηλαδή ο κ. Τρεπεκλής την επόμενη κιόλας ημέρα, προφανώς λόγω της διακομματικής συναίνεσης.
Ποιες ήταν οι πραγματικές σχέσεις του κ. Τρεπεκλή με το περιβάλλον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ; Στις 13/2/2008 ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποκάλυψε ότι νομικός σύμβουλος του κ.  Τρεπεκλή, ήταν τότε ο σημερινός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Παμπούκης. Όμως, μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης επανόρθωσε, λέγοντας ότι ο κ. Παμπούκης «δεν διαψεύδει ότι συνεργάστηκε με τον κ. Τρεπεκλή, απλώς διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε συνεργασία στην υπόθεση της Siemens» (!!!). Ο κ. Παμπούκης παραμένει στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.
Αληθεύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο ίδιος ο κ. Τρεπεκλής δεν διέθετε τότε τη δύναμη να εκπροσωπήσει την SAIC και ότι πίσω από αυτόν ήταν άλλος παλαιός οικογενειακός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, που συνδεόταν κάποτε στενά με τον εθνικό προμηθευτή του ΟΤΕ, αλλά μετά τα χάλασαν και άρχισαν τα αλληλοκαρφώματα;
Σε ποιους μοιράστηκαν τα 6,5 εκατομμύρια; Πριν  από ένα χρόνο, ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου, ρωτούσε μάρτυρες να του πουν τι υπηρεσίες προσέφερε ο κ. Τρεπεκλής και εάν δικαιολογούν το ιλιγγιώδες ποσόν των 6,5 εκ. ευρώ, που φέρεται να εισέπραξε ως αμοιβή. Βρήκε άκρη ο κ. εισαγγελέας, η θα αιωρείται και το ερώτημα αυτό εις το διηνεκές;
Ποια είναι η εμπλοκή του Τόμας Μίλερ; Όπως αποκαλύψαμε στοΗ αλήθεια για τον Τόμας Μίλερ και τις ΜΗΖΕΝΣ ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (2001-2002)ενεπλάκη στον ανταγωνισμό των εταιρειών για το C4I εναντίον της SAIC και υπέρ της MOTOROLA και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Με αποτέλεσμα «να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί» και να απομακρυνθεί από την Αθήνα για το θέμα αυτό, ύστερα από έρευνες του … FBI. Από τα χειρότερα τον έσωσε τότε ο γιος του Ράμσφιλντ, του πανίσχυρου τότε υπουργού Αμύνης του Τζωρτζ Μπους τζούνιορ. Την έψαξε αυτήν την πτυχή ο κ. εισαγγελέας,;
Και για να κλείνουμε προς το παρόν, δύο ακόμα πληροφορίες:
1. Όπως γράψαμε εδώ κάποιος Τόμας Μίλλερ του Λούις και κάποιος Νίκος Παπανδρέου του Ανδρέα είναι μέλη του ΔΣ της ξενοδοχειακής εταιρείας, ΛΑΜΨΑ Α.Ε. (Μεγάλη Βρετάνια), η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Λασκαρίδη. Είναι αυτοί που όλοι καταλαβαίνουμε;
2. Παλιός φίλος όμως του κ. Λασκαρίδη και τακτικός θαμώνας του Μεγάλη Βρετάνια είναι και ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος.
2. Προ ολίγων ετών, το Νο2 της γαλλικής Thales, ο Ζοσράν, είχε πει ότι η κοινοπραξία SAIC-Siemens «χτύπησε πολύ ψηλά» για να πάρει το C4i, ενώ η δική του (Thales, γαλλική-Raython κλπ) δεν τα κατάφερε. Είχε πει επίσης ότι αφού δεν πήρε η κοινοπραξία του το C4I, η κυβέρνηση Σημίτη τους έδωσε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών (380 εκ. ευρώ, έναντι 270 του C4i, δηλαδή καλύτερη δουλειά). Ο γαλλικός Τύπος και ειδικότερα η Λιμπερασιόν είχε αναφέρει τότε και το όνομα του κ. Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Αμύνης, όμως, εστράφη δικαστικά εναντίον της εφημερίδας και δικαιώθηκε.
Τα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ συνδέονται ως γνωστόν με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Tο περίφημο C4I είχε αγοραστεί επί ΠΑΣΟΚ από μια κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας ήταν η αμερικανική SAIC ήταν επικεφαλής, αλλά τις χοντρές εργολαβίες είχε πάρει η Siemens.  Έχουμε και λέμε λοιπόν – και θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο περιληπτικοί:
Τη διενέργεια του διαγωνισμού για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων είχε αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Μ. Χρυσοχοΐδης). Με το πρόσχημα όμως ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, ο διαγωνισμός πέρασε τελικά μέσα από την περιβόητη Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΓΟΣΑΕ) του υπουργείου Άμυνας. Υπουργός Άμυνας ήταν τότε ο Γιάννος Παπαντωνίου και επικεφαλής της ΓΓΟΣΑΕ ο γνωστός από τους πυραύλους TOR και άλλες υποθέσεις Σπύρος Τραυλός. Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία για πολεμικές προμήθειες είναι συνοπτική και άκρως αδιαφανής και τις συνέπειες τις βλέπουμε τώρα.
Ύστερα από πολλές πιέσεις (θυμάστε τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου;) η προμήθεια κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία της SAIC (Science Applications International Corp) στην οποία συμμετείχαν οι εταιρείες: Siemens, ALTEC (Αθανασούλης), Πουλιάδης & Συνεργάτες, EADS , General Dynamics, ITT Technologies, Honeywell, ΔΙΕΚΑΤ, Rafael Elbit.
Aντιπρόσωπος της SAIC στην Ελλάδα και ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο ήταν ο κ. Τερπεκλής, παλιός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου και πρώην σύμβουλος του Ανδρέα ο οποίος τον είχε απομακρύνει όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε υπηρετήσει τη θητεία του.
Η συμφωνία, που  υπογράφηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου, εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 2003. Τον επόμενο μήνα παραιτείται ο υφυπουργός Δημόσιας Tάξης και αρμόδιος για την ασφάλεια της Oλυμπιάδας, Eυάγγελος Mαλέσιος. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα της «Aυριανής», τα οποία ανέφεραν ότι «διαμένει δωρεάν στη βίλα του επιχειρηματία Αθανασούλη» της ALTEC. Και ότι σε αντάλλαγμα, ο Mαλέσιος έδωσε στον Aθανασούλη «δουλειά της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αξίας 86 δισεκατομμυρίων 700 εκατομμυρίων δραχμών». Όπως αναφέρεται σε εκθέσεις τεχνικών το έργο που πρόσφερε η ALTEC στην κοινοπραξία της SAIC, ήταν δύσκολο να καταστεί συμβατό με τα υπόλοιπα τεχνικά κομμάτια του συστήματος.
Ο K. Σημίτης εφέρετο ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τους χειρισμούς του Mαλέσιου. Έχει γραφεί ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου χρειάστηκε να συναντηθεί τέσσερις φορές μαζί του στο Μαξίμου για το θέμα της SAIC.