Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Υποκλοπή συνομιλίας Εσθονού ΥΠΕΞ με Κ.Αστον που ομολογείται προβοκάτσια στη Μεϊντάν


Μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία μεταξύ του υπουργού εξωτερικών της Εσθονίας Urmas Paet και της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Catherine Ashton διέρρευσε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU (προφανώς επί Γιανούκοβιτς), όπου ο Εσθονός ΥΠΕΞ λέει στην Κ.Άστον ότι οι σφαίρες που δολοφόνησαν διαδηλωτές και αστυνομικούς στην πλατεία Μαϊντάν, στις 21 Φεβρουαρίου προέρχονταν από το ίδιο όπλο. 
 
Η συνομιλία καταγράφηκε - προφανώς - από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και μεταδόθηκε από το Russia Today.
 
Εμμέσως ομολογείται ότι οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης λειτούργησαν ως προβοκάτορες σκοτώντας αστυνομικούς και διαδηλωτές χωρίς διάκριση.
 
"Υπάρχει μια πολύ δυνατή κατανόηση ότι πίσω από τους σκοπευτές, δεν ήταν ο Γιανιούκοβιτς, αλλά κάποιος από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό" είπε ο Paet κατά την διάρκεια της συζήτησης.
 
" Νομίζω ότι θέλουμε να το ερευνήσουμε. Εννοώ ότι δεν το κατάλαβα, είναι πολύ ενδιαφέρον. Θέε μου" απάντησε η Άστον αλλά όχι πολύ πειστικά όπως φαίνεται από τον τόνο της φωνής"
 
Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα μετά την επίσκεψη του  Urmas Paet όταν επισκέφτηκε το Κίεβο στις 25 Φεβρουαρίου στο μέγιστο των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων στην πλατεία Μαιντάν.
 
Στο τέλος της ομιλίας μετά το 8:20 Ο Εσθονός ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι μιλώντας με γιατρό που περιέλθαψε τα θύματα των πυροβολισμών στο Κίεβο του είπε κατα λέξη ότι "και οι διαδηλωτές και οι αστυνομικοί χτυπήθηκαν από τα ίδια άτομα".
 
"Αυτό που μας φάνηκε πολύ ενοχλητικό είναι ότι η Όλγα (η γιατρός) μας είπε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο κόσμος που σκοτώθηκε από ελεύθερους σκοπευτές και από τις δύο πλευρές, αστυνομικοί και πολίτες, ήταν τα ίδια άτομα" δηλώνει σοκαρισμένος ο Εσθονός ΥΠΕΞ 
 
Και τότε η Κ.Άστον αντέδρασε λέγοντας: "Ναι, είναι...φοβερό"
 
Συνέχισε ό Εσθονός ΥΠΕΞ "τότε η Όλγα μου έδειξε κάποιες φωτογραφίες, από τα τραύματα και μου είπε ότι έχουν την ίδια υπογραφή, είναι ίδιου τύπου σφαίρες, και είναι εξωφρενικό ότι η νέα κυβέρνηση αρνείται να ερευνήσει τι ακριβώς έγινε".
 
Το βίντεο με την συνομιλία ανρτήθηκε από στελέχη της Security Service of Ukraine (SBU) πιστά στον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Viktor Yanukovich που κατέγραψαν την συνομιλία του Paet και της Ashton. 
 
Φυσικά αυτό που προκαλέι εντύπωση είναι ότι η ΕΕ είχε γνώση από τότε του γεγονότος. Όμως ούτε οι Ευρωπαίοι πίεσαν για την διεξαγωγή έρευνας.
  
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Βόμβα Παυλόπουλου στο love story της συγκυβέρνησης: Εθνικός μειοδότης ο Παπανδρέου, ήθελε την Ελλάδα μπανανία. Και γιατί τον καλύπτετε ως κόμμα κ. Παυλόπουλε;

tragkas_pavlopoulosΟ βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, από τους στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή επί πρωθυπουργίας του, αποκάλυψε στονΓιώργο Τράγκα όλο το παρασκήνιο των πιέσεων που ασκήθηκαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τους Αμερικανούς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Απαγορευμένη Ζώνη» ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε τόσο στον… αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη όσο και στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από έναν αστυνομικό τον Δεκέμβριο του 2008. Αποκάλυψε επίσης ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν φοβήθηκε ούτε μία στιγμή όταν πληροφορήθηκε για το σχέδιο δολοφονίας του, ενώ εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του στην σιωπή του πρώην πρωθυπουργού.

«Ασκήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τον Πούτιν. Ειδικά ο Ματ Μπράιζα προειδοποιούσε πως ήταν έξω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ ο αγωγός South Stream» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν σκεφτόταν το πολιτικό κόστος, ούτε ακολουθούσε φιλορωσική πολιτική, όπως υποστήριζαν οι Αμερικανοί, αλλά εθνική πολιτική. «Είχε στο νου του μόνο το πώς θα διασφαλιστεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος. Επιθυμούσε τη συμμετοχή μας και στους δύο αγωγούς» είπε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Ο Κώστας Καραμανλής πέρασε αρκετές φορές το κόκκινο των άλλων, όχι όμως της χώρας». 

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι κατεδάφισε το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή στον ενεργειακό τομέα.

Όσον αφορά στα Δεκεμβριανά του 2008, ο κ. Παυλόπουλος, σημείωσε πως υπήρχαν πληροφορίες ότι τα γεγονότα δεν οφείλονταν ούτε στην πανελλήνια συγκίνηση από την δολοφονία του άτυχου μαθητή ούτε στα κόμματα ούτε στα συνδικάτα, αλλά σε άτομα που δρούσαν ανάμεσα στις συγκεντρώσεις.

Παρακολουθήστε όλα όσα είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος εδώ:


Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΒΑΤΕΡΛΩ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤAKΥΡΩΣΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΞΟΡΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ, ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!



Αληθινό "Βατερλώ" για τα Ελληνικά Εθνικά Συμφέροντα καταντά ηαπαράδεκτη επίσημη επίσκεψηχθες του Υπουργού Εξωτερικών Τραγωδιών Ε. "Βενιζέλου" στο Κίεβο, χάρη στην οποία αναγνώρισε την παράνομη "Κυβέρνηση Τουρτσίνοφ" η οποία απαγόρευσε δια νόμου τη χρήση όλων των μειονοτικών γλωσσών και της Ελληνικής
σε όλη την Ουκρανία, όπου κατοικούν 150.000 Έλληνες και 40.000 Ελληνορθόδοξοι Γκαγκαούζοι!
   Εκτός αυτού η Ελληνική είναι γλώσσα Θρησκευτικής Λειτουργικότητας , αλλά και γλώσσα Πολιτισμού, πανάρχαια θεμελιωμένου στην Ουκρανία, με δεκάδες ελληνικές αποικίες από τον καιρό ακόμη της Μιλήτου!

   ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ
Θυμίζουμε στον Υπουργό Εξωτερικών Τραγωδιών, ότινόμιμη Κυβέρνηση, είθισται να είναι αυτή που εκλέχθηκε με Δημοκρατικές Διαδικασίες:
   Προεδρικές Εκλογές Ουκρανίας 2010. Έλαβαν:
   Γιανουκόβιτς    48,95%   -    Τιμοσένκο  45,47%
  Άρα ποιον πάει και αναγνωρίζει επισήμως;
   Διότι παρότι υπήρξε συμφωνία Αντιπολίτευσης - Γιανουκόβιτς, για ομαλοποίση του κλίματος, με σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και Εκλογές, η αντιπολίτευση όμως δεν σεβάστηκε τη Συμφωνία και κήρυξε καταζητούμενο τον Πρόεδρο.
   Ο Υπουργός λοιπόν μπορούσε να πάει στο Κίεβο ανεπισήμως και να δεχθεί Ουκρανούς αυστηρά στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας. Έπειτα να πάει στην Κριμαία, έπειτα στον Γιανουκόβιτς και τέλος στη Μόσχα, ώστε να μην έχει ρίξει τουλάχιστον Διπλωματικά καμία πλευρά, χωρίς να προκρίνει και καμία, ζυγίζοντας ποιος έχει αξιοπιστία, δίκαιο και μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα τους Ελληνικούς Πληθυσμούς της πρώην Ουκρανίας, αλλά και να υποστηρίξει σθεναρά τα Ελληνικά Εθνικά Συμφέροντα!

   ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΖΗΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
   Η δυσαρέσκεια Πούτιν από την πρωτοφανή και εχθρική ελληνική στάση είναι δεδομένη!Και να δούμε όταν θα χρειαστεί η Ελλάδα βοήθεια στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ, στα Βαλκάνια ή όταν θα έχει Κρίση με την Τουρκία ή την ετοιμαζόμενη ταχέως "Μεγάλη Αλβανία" ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕYΣΕΙ;
   Γι΄ αυτό γράφουμε ότι πρόκειται για "Βατερλώ" της Ελληνικής Διπλωματίας,καθώς καταστρέφει τις ζωτικές σχέσεις μας με τη Ρωσία, που με τόσο κόπο και κόστος οικοδόμησε ο Κώστας Καραμανλής! Τον οποίο είναι βέβαιο πως αναπολεί και θέλει ξανά και επειγόντως  το Κρεμλίνο και ο ίδιος ο Πούτιν!

   ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
   Χονδροειδέστατο τρίτο σφάλμα, που θα προκαλέσει την οργή του Πούτιν, είναι το γεγονός ότι δήλωσε επισήμως πως "η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως κράτος, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου".
   Δηλαδή με άλλα λόγια, η τυφλή Ελλάδα μαλώνει την Ρωσία, παραβλέπει την πραγματικότητα στην Κριμαία, όπου διαμένουν εκατοντάδες Έλληνες, παραβλέπει το γεγονός ότι η Κριμαία είναι Αυτόνομη Δημοκρατία και κατακυρώνει την Ταυρική Χερσόνησο σε μια παράνομη Κυβέρνηση, ενός ανύπαρκτου Κράτους, που από τον Δνείπερο και δώθε (ανατολικά) είναι βαμμένο Ρωσικό, κάνοντας τη Μόσχα να πηδήξει ως επάνω, με τα καμώματά του, επειδή κουβαλά μαζί του και την  ταμπέλα "Προεδρίας της Ε.Ε."...
  
   ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΤΑΝ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
   Αλλά και πολιτικά για τον ίδιο αποτελεί σφάλμα η Αναγνώριση Τουρτσίνοφ, διότιπρόκειται για "Κυβέρνηση" που σχηματίστηκε αυθαίρετα μετά από Δυτική υποδαύλιση των ταραχών και επεισοδίων και δεν εκπροσωπεί καν τη μισή Ουκρανία!
   Από την άλλη πλευρά, είναι σαν να λέει ο "Βενιζέλος" ότι εάν υποθετικά ανατραπεί από τον λαό η Συγκυβέρνησή του με τον Σαμαρά, τότε αμέσως και αυτόματα θα είναι απολύτως νόμιμη η νέα προσωρινή Κυβέρνηση και πρέπει να αναγνωρισθεί διεθνώς....

Που είναι η Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη; Που είναι ο Southstream; Που είναι ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη; Γιατί ο Παπανδρέου είναι ακόμα ελεύθερος;

UKRAINE PIPELINES TO EU %Ε;

Ξαναδιαβάστε τις συμφωνίες των αγωγών όπως τις είχε υπογράψει ο Καραμανλής και πείτε μας, θα έφερναν έσοδα και θέσεις εργασίας;

Ε;

Αλλά με την εδώ “πορτοκαλί επανάσταση” ήλθε ο Παπανδρέου για να βάλει ένα τέλος. Η Ελλάδα πρέπει να είναι υποθηκευμένο προτεκτοράτο. Θέση που προφανώς ενστερνίζεται η παρούσα κυβέρνηση αφού αντί να στέλνει τον Βενιζέλο στην Ρωσία για να επανενεργοποιηθούν οι… συμφωνίες, τον αφήνει και πηγαίνει στους ναζί παράφρονες και στην Τιμοσένκο.

Για να κάνει τι; Να δώσει την συνταγή για το πως μια χώρα γίνεται μπανανία με πολίτες εξαθλιωμένους και υπόδουλους.

Αιδώς!

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Τουρκία – Ελλάδα – Κύπρος: Όταν η διαφθορά κάνει τον γύρο του κόσμου

τριοτου Μιχάλη Ιγνατίου
Είναι η Τουρκία μια δημοκρατική χώρα; Και μπορεί αυτή η χώρα να παίξει το ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως κόπτονται οι ηγέτες της;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι «ασφαλώς όχι», και ειδικά με πρωθυπουργό τον Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία έχει καταγράψει μελανές σελίδες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Στο δεύτερο ερώτημα επίσης η απάντηση είναι αρνητική, διότι για να είναι μια χώρα παγκόσμιος ή περιφερειακός παίκτης απαιτείται ισχυρή δύναμη πυρός, την οποία η Τουρκία δεν διαθέτει. Χρειάζονται και συμμαχίες στην περιοχή, τις οποίες έχει κάψει εντελώς ο κ. Ερντογάν, αφού έχει διακόψει σχέσεις με το αντίπαλο πια δέος, το Ισραήλ, και την Αίγυπτο.
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, έφταναν καταιγιστικά τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, που ανέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν μαγνητοφωνήθηκε τη στιγμή που συζητούσε με τον υιό του για τα χρήματα που κατέκλεψε -σύμφωνα με τις καταγγελίες- η πρωθυπουργική οικογένεια από τον τουρκικό λαό. Αν και το γραφείο του κ. Ερντογάν διέψευσε την Τρίτη τις πληροφορίες, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την υπόθεση ιδιαίτερα σημαντική για τις έρευνες που διεξάγονται στοχεύοντας στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Άλλωστε, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε προειδοποιήσει και είχε ενημερώσει έγκαιρα το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον πλούτο της φαμίλιας του Ερντογάν, που είναι καλά κρυμμένος στις ελβετικές τράπεζες.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ακούγεται να συνομιλεί με τον υιό του, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος των «επενδύσεων» της οικογένειας. Πρόκειται, υποστηρίζει η αντιπολίτευση, για ένα νέο ηχητικό ντοκουμέντο, όπου ο κ. Ερντογάν καθοδηγεί το «αστέρι» του να φυγαδεύσει από την Τουρκία κλεμμένα χρήματα ύψους 30 εκατ. ευρώ. Στο ερώτημα εάν η καταγεγραμμένη συνομιλία είναι γνήσια, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι προϊόν μοντάζ, ενώ πρώην στενοί συνεργάτες του επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον πατέρα και τον υιό Ερντογάν.
Οι ηγέτες που χρησιμοποιούν το αξίωμα τους για να κλέψουν χρήματα του κράτους   που διοικούν δεν είναι ηγέτες. Είναι καθάρματα και αποβράσματα της πολιτικής και της κοινωνίας και η μόνη επιλογή που έχουν οι λαοί είναι η παραδειγματική τιμωρία των πολιτικών που κατέκλεψαν το κράτος. Συνάδελφοι με διασυνδέσεις στην Τουρκία υπολόγισαν ότι η οικογένεια Ερντογάν και οι φίλοι της έχουν κλέψει χρηματικά ποσά ύψους 22 δις ευρώ. Εξωφρενικό το ποσό της κλοπής και η εξέλιξη δεν πρέπει να είναι άλλη από την επιστροφή των χρημάτων και την παραδειγματική τιμωρία.
Η περίπτωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας δεν είναι η μόνη στα παγκόσμια χρονικά. Σε πολλές χώρες του κόσμου οι ηγέτες συμπεριφέρονται το ίδιο. Η Ελλάδα υποφέρει από την πολιτική διαφθορά και η Κύπρος από τις λαμογιές των αχόρταγων πολιτικών και τραπεζιτών. Ειδικά στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οδήγησαν τις δυο χώρες στην οικονομική καταστροφή, αλλά ελάχιστοι τιμωρήθηκαν. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι η εξαίρεση στον «κανόνα», που θέλει τους πολιτικούς να αλληλοκαλύπτονται. Αυτό συμβαίνει τούτη την κρίσιμη στιγμή. Ενώ οι υπάλληλοι της εφορίας προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, οι πολιτικοί θέτουν εμπόδια, διότι η επιτάχυνση των διαδικασιών θα… εκκενώσει από πολιτικούς τα Κοινοβούλια σε Ελλάδα και Κύπρο. Πολύ λίγοι θα αντέξουν ένα πραγματικό «πόθεν έσχες».
Ο Ταγίπ Ερντογάν διανύει τις πλέον κρίσιμες στιγμές της πολιτικής του καριέρας. Ο άνθρωπος που αναδείχθηκε σε… Μεσσία για την Τουρκία μπορεί να τελειώσει σύντομα, αν και ο ίδιος μάχεται να επιβληθεί. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη χώρα και πόσο ελέγχονται οι μηχανισμοί από τους φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι -μέσω του Γκιουλ ή του Μπαμπατζάν- θα επιχειρήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η παιδεία στη πρώτη γραμμή



Μπορεί το πνευματικό μέγεθος της Αθήνας να είναι αξεπέραστο, όμως το ηθικό παράδειγμα της αγέρωχης Σπάρτης θα αντηχεί στους αιώνες. Δεν άφησε πίσω της Παρθενώνες, εξαίρετα γλυπτά, ούτε τα παγκόσμια θεμέλια της φιλοσοφικής σκέψης. Μόνο λιτές, κοφτές φράσεις, αλλά κυρίως πλήθος απτών πράξεων, που αφήνουν άφωνο τον μέσο άνθρωπο. Ο λαός της ήταν ένας λιγόλογος πρωταθλητής της ανθρωπότητας στον στίβο της Ιστορίας. Δημιούργησε μια απαράμιλλη στάση ζωής, ελευθεροφροσύνης κι ευψυχίας. Αυτή λοιπόν η κοινωνία, αυτό το κράτος, επειδή ακριβώς τα μόνα του τείχη ήταν τα στήθη των ανδρών του, διακρινόταν, μεταξύ άλλων, από κάτι βασικό. Θεωρούσε την παιδεία πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτεί μόνο στους γονείς ή σε ιδιώτες. Το λέει ο Πλάτωνας, το μνημονεύει κι ο Πλούταρχος.


Κι αυτή είναι η σωστή θέση για κάθε σοβαρή, οργανωμένη Πολιτεία. Εχει το καθήκον να έχει βούληση και εφαρμοσμένο σχέδιο για το τι ανθρώπους, τι είδους πολίτες θέλει να αναθρέψει, ποιες αξίες και πρότυπα θα τους εμφυσήσει. Γιατί η πρώτη γραμμή της εθνικής άμυνας σε κάθε κίνδυνο για ένα οργανωμένο ελεύθερο έθνος ήταν, είναι και θα είναι η παιδεία. Και το τι ανθρώπους θα παράγει το σύστημα εκπαίδευσης το καθορίζουν τα μέσα, δηλαδή τα βιβλία και η υλικοτεχνική σου υποδομή, αλλά κυρίως καθορίζεται από τους ανθρώπους στους οποίους θα εμπιστευτείς αυτή την ύψιστη αποστολή, και πάνω απ’ όλα από την κυρίαρχη ιδεολογία που θα διαπνέει αυτούς, τη διδακτέα ύλη αλλά και όλο τον δημόσιο λόγο, από αυτόν που εκφέρουν τα πολιτειακά όργανα και τα δημόσια ΜΜΕ.


Σε σχεδόν όλο τον βίο του σύγχρονου ελληνικού κράτους υπήρχε μια σταθερά, που αφορούσε τόσο τη δημόσια εκπαίδευση, που εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος σε όλες τις βαθμίδες, όσο και την ιδιωτική εκπαίδευση, που κινούνταν στους ίδιους άξονες. Η φιλοπατρία, το ηρωικό πρότυπο, η εθνική, ηθική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων, η προβολή των ιδεών, των ηρώων και των συμβόλων του έθνους μας, του μόνου και αληθινού προσώπου μας στην Ιστορία, διαμόρφωσαν γενιές και γενιές. Ο μηδενισμός, οι ιδεολογίες και τα αρνητικά πρότυπα της παρακμής, του μισελληνισμού, της αμφισβήτησης της εθνικής μας ταυτότητας και ενότητας ήταν περιθωριακές αντιλήψεις, απόβλητες και όνειδος για τους φορείς της. Ακόμη κι η Αριστερά στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας χρησιμοποίησε και πρόβαλε το ηρωικό πρότυπο, ψευδώνυμα παρμένα από την Εθνεγερσία και την κλασική εποχή, για να συνεγείρει και να συσπειρώσει τις λαϊκές μάζες.


Τις τελευταίες δεκαετίες η επίσημη Πολιτεία με ασταθές βήμα κι υποχωρητικότητα έμοιαζε να έχει εγκαταλείψει αυτό της το πρώτιστο καθήκον, που έπεται μόνο της ασφάλειας. Διότι χωρίς ασφαλή σύνορα, ασφαλή σπίτια και ασφαλείς δημόσιους χώρους ούτε παιδεία μπορείς να έχεις ούτε υγεία ούτε οικονομία ούτε πολιτισμό. Ομως τίποτε από τα προηγούμενα δεν μπορείς να έχεις, αν δεν έχεις δημιουργήσει ανθρώπους με ταυτότητα, πίστη στους θεσμούς και πάνω απ' όλα πίστη στην εθνική και κοινωνική ενότητα. Ετσι, αν στον σκληρό πυρήνα του κράτους ανήκουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η Δικαιοσύνη, στον αμέσως επόμενο κύκλο βρίσκονται η παιδεία, η διαμόρφωση της πίστης, της ταυτότητας και του αξιακού πλαισίου των αυριανών πολιτών.


Γι’ αυτό και οι δυνάμεις της μηδενιστικής και παρακμιακής Αριστεράς, που αρνούνται κι αμφισβητούν το έθνος, την Ιστορία του και την ταυτότητά του, που αντιλαμβάνονται την κοινωνία ως πεδίο ταξικού πολέμου, που λοιδορούν τους ήρωες και τα σύμβολά του, στόχευσαν στη διάβρωση και κατάληψη της παιδείας, είτε ως πρόσωπα είτε επιβάλλοντας τις παρακμιακές ιδεοληψίες τους στη διδακτέα ύλη, υποβαθμίζοντας ή και εξαφανίζοντας ό,τι συγκροτούσε την προβολή της εθνικής ιδέας στους μαθητές και φοιτητές. Εγινε μάλιστα μόδα. Επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στους τομείς ιστορικών σπουδών, στη «διεθνιστική» αναθεώρησή της, στην προώθηση των κατάλληλων προσώπων και στη συγγραφή και διανομή στην εκπαίδευση βιβλίων Ιστορίας που ευαγγελίζονται τα ράκη των μισελληνικών ιδεών τους, προβάλλοντας μια νεοταξίτικη παρακμιακή προσέγγιση. Ο στόχος είναι να πληγεί δι’ ενός δήθεν «προοδευτικού εκσυγχρονισμού» ο πυρήνας της εθνικής ιδεολογίας και ταυτότητας, και έτσι θα διευκολυνθεί και η προαγωγή τους στον πολιτικό και κομματικό στίβο. Αυτό πηγαίνει χέρι χέρι με την κατασυκοφάντηση κάθε αντίθετης φωνή και ιδέας ως «εθνικιστικής», «σωβινιστικής», έως και «φασιστικής». Το δε περίφημο άσυλο, πριν καταργηθεί, διά της ασκήσεως ακόμη και οργανωμένης σωματικής βίας, ύβρεων και απειλών από τους «χρήσιμους ηλίθιους» πραιτωριανούς συνδικαλιστές, φοιτητές ή μη, βοήθησε στην πλήρη επέκταση της γάγγραινας της παρακμής σε όλο σώμα της παιδείας, ιδίως στα ΑΕΙ, όπου μόνο νησίδες ελληνικής σκέψης απέμειναν.


Το μεγάλο λοιπόν εθνικό ζήτημα της ανάκτησης της εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας από το έθνος παραμένει ζητούμενο. Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση δεν είναι κάποια νεοφιλελεύθερη συνταγή πλήρους αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης και ιδιωτικοποιήσεων, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Διότι όντως η Σπάρτη είχε δίκιο, η παιδεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτεί η Πολιτεία σε ιδιώτες ή σε μηδενιστές εργοδοτούμενους από το ίδιο το έθνος, χωρίς αυστηρό έλεγχο, χωρίς εθνικό σχέδιο, με αποτέλεσμα να αναθρέφουμε ψευτοπροοδευτικά ανδράποδα αντί για ελεύθερους Ελληνες…

dimokratianews.gr

Aκρισία, η εθνική μας νόσος

Είναι πολλά τα συμπτώματα στον συλλογικό ελλαδικό μας βίο που συνηγορούν στη διαπίστωση ότι η ακρισία έχει εξελιχθεί σε εθνική μας νόσο. Mοιάζουμε ανίκανοι οι πολίτες στη σημερινή Eλλάδα να κρίνουμε (διακρίνουμε - συγκρίνουμε) ποιότητες, να ξεχωρίσουμε (σταθμίσουμε) τι μας συμφέρει και τι μας βλάπτει, να διαβαθμίσουμε την επικινδυνότητα μιας απειλής ή την ωφελιμότητα μιας ευκαιρίας.

Eχει μειωθεί εντυπωσιακά η ικανότητά μας να αξιολογούμε προσόντα, επιδεξιότητες, κατάρτιση των ανθρώπων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τη ζωή μας. Eμπιστευόμαστε με απίστευτη αφέλεια τσαρλατάνους, χειροκροτούμε εκστασιασμένοι τυχάρπαστους απατεώνες και μικρονοϊκούς κομπορρήμονες. Σίγουρα, πρέπει να αποτελούμε ιδανική για τους διαφημιστές «αγορά» ευκολόπιστων καταναλωτών. Aποδείχνουμε καθημερινά ανύπαρκτες τις αντιστάσεις μας στη χειραγώγηση, στην εσκεμμένη φημολογία, στην εξαπάτησή μας από συνθηματολογίες. Παιδαριωδώς αφελείς υιοθετούμε κάθε ηλίθια «πληροφορία», κάθε ανεξέλεγκτη φαρμακερή κακολογία ή έπαινο ή ετικέτα για οποιονδήποτε.

Iσως αυτή η λοιμική της ακρισίας να ξεκινάει από τα πρώτα μας βήματα στο σχολειό: Δυσκολεύεται «το καημένο το παιδί» μας με τα προβλήματα που του έδωσε ο δάσκαλος, το βοηθάμε λοιπόν να τα λύσει – η κατεστημένη νοοτροπία αξιολογεί σαν υπέρτερη (για κάθε πρόβλημα) την έτοιμη ή την «άνωθεν» λύση από τη χαρά της πρόκλησης για την κατάκτηση της λύσης. Στο ελλαδικό σχολείο το «πρόβλημα», η «άσκηση», είναι επαχθές χρέος, αναγκαίο κακό, όχι χαρά αναμέτρησης με τη δυσκολία, παιχνίδι κριτικής ευρηματικότητας, αφορμή να ανακαλύψεις τις ικανότητες του μυαλού σου.

Δεν ξέρω αν υπάρχει επί γης άλλη κοινωνία όπου να ευδοκιμούν «λυσάρια» – βιβλία που προσφέρουν έτοιμες τις λύσεις όσων προβλημάτων περιέχονται στα σχολικά βιβλία για την άσκηση των μαθητών ή έτοιμη τη μετάφραση και τη γραμματική - συντακτική ανάλυση των αρχαίων κειμένων. Στο Eλληνόπουλο πάντως χαρίζονται όλοι οι κόμποι λυμένοι, όλα έτοιμα για χρηστική κατανάλωση. Iδια είναι και η λογική του «εξεταστικού συστήματος» στο Eλλαδέξ: χρηστική λογική της «απομνημόνευσης» στις πανελλήνιες (εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο) εξετάσεις, λογική που καθιστά χρηστικά αυτονόητη και την «αντιγραφή» στα πανεπιστημιακά έδρανα (στατιστικά σε ποσοστό 85%). Aκριβώς η ίδια λογική έχει οδηγήσει τη χώρα μας και στο απόγειο της εκβαρβαρωτικής χρησιμοθηρίας, το «φροντιστήριο»: Nα υποκαθιστά τη σχολική (οπωσδήποτε), συχνά και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση το χρυσοπληρωμένο ιδιωτικό μάθημα (το «ιδιαίτερο»).

Mε τέτοιον έγκαιρο εθισμό στην ευκολία, στην καταναλωτική εκδοχή της εκπαίδευσης, είναι απολύτως φυσιολογικό επακόλουθο η ακρισία: η ανικανότητα διάκρισης του ορθού από το λάθος, του έγκυρου από το εσφαλμένο, της επίμοχθης κατάκτησης από την απερίσκεπτη πρόσληψη και παραδοχή. Γινόμαστε πολίτες και περιμένουμε τις λύσεις των προβλημάτων μας έτοιμες, σαρκωμένες σε «χαρισματικούς» ηγέτες, ή τις αναζητάμε σε «λυσάρια» ιδεολογημάτων, ελιξήρια «κεντροαριστεράς» ή «κεντροδεξιάς» σολομωνικής – σε «συνταγές Φραγκοβανδάλων μάγων».

Aπολύτως φυσιολογικό και τα σχόλια των αναγνωστών αυτής εδώ της επιφυλλίδας, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, να επαναλαμβάνουν μονότονα, χρόνια τώρα, τη σταθερή επίκριση: «Kάνεις μόνο κριτική, δεν προτείνεις λύση» – «κατακρίνεις τους πάντες, χωρίς να έχεις να αντιτάξεις κάτι το συγκεκριμένο θετικό» – «έρχονται εκλογές, τους βγάζεις όλους σκάρτους, ποιον επομένως να ψηφίσουμε;». Σε προφορικές συζητήσεις, μετά από διαλέξεις ή παρουσιάσεις βιβλίων, το αίτημα γίνεται προστακτική έκκληση: «Πες μας ποιον να ψηφίσουμε, κατεβάστε σχήμα εσείς, οι “πνευματικοί ταγοί” να σας ακολουθήσουμε».

Eίναι απόλυτα σεβαστή η αγωνία των ανθρώπων, κατανοητή η ασφυξία που νιώθουν εγκλωβισμένοι σε ένα πολιτικό σύστημα εντελώς πια ανυπόληπτο, κραυγαλέα ανίκανο, αμετανόητα φαύλο, ανήθικο-σάπιο ώς το μεδούλι του. Oμως κανένας σοφός, κανένας δάσκαλος, κανένας Nέστορας σύνεσης και ευθυκρισίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη του πολίτη να κρίνει το ορθότερο πρακτέο. Oι λύσεις στα κοινωνικά-πολιτικά προβλήματα γεννιώνται από τη συνισταμένη της ατομικής ευθύνης των πολιτών, την κοινωνική δυναμική που προκύπτει από αυτή τη συνισταμένη, είναι συνάρτηση οι λύσεις της κατά κεφαλήν καλλιέργειας των πολιτών. Δεν αντιπαλεύονται καταστροφικές κρίσεις, ούτε η πολιτισμική παρακμή, με ετοιματζίδικες συνταγές ή με θεόπεμπτους ηγέτες.

Δουλειά και χρέος του δασκάλου είναι να φωτίζει τα προβλήματα, τα πραγματικά τους δεδομένα, να τα αναλύει με ορθολογισμό και τιμιότητα. Nα ελευθερώνει την κρίση του πολίτη από ψευδαισθητικές υποβολές, ψυχολογικές αγκυλώσεις, σκόπιμες στρεβλωτικές οπτικές. Tελικά, όμως, την ευθύνη της κρίσης για το συμφερότερο την έχει ο πολίτης. Aυτός θα αποφασίσει αν θα προκρίνει το μη χείρον, αν θα εμμείνει ασυμβίβαστος στη λευκή ψήφο, αν θα επιλέξει την αποχή από την εκλογική διαδικασία. Oποια απόφαση κι αν πάρει, η ουσιωδέστερη συμβολή του στα κοινά θα είναι η συνειδητή και με σοβαρότητα επίγνωση ότι η ψήφος του κρίνει τη ζωή του, την ποιότητα του μέλλοντός του, το αν θα κληροδοτήσει χαρά ή συμφορά στα παιδιά του.

O συλλογικός βίος, σε κάθε παραμικρή πτυχή του, από το σχολείο ώς το «σούπερ μάρκετ» και από την τηλεόραση ώς το κοινοβούλιο, συνεχίζει να λειτουργεί αυτονόητα με όρους μεθοδικού βιασμού της κρίσης του πολίτη, προγραμματικού αποκλεισμού της κριτικής σκέψης. H ακρισία έχει παγιωθεί ως εθνικό μας νόσημα, ενδημική συμφορά, συλλογική αναπηρία. Zήσαμε τα τελευταία χρόνια εξευτελιστικές επιπτώσεις, καταστροφικές συνέπειες της ακρισίας μας: Xειροκροτήσαμε και οδηγήσαμε στη Bουλή κομματικούς αρχηγούς, που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα τους εμπιστευόταν έστω και τη διαχείριση περιπτέρου. Ψηφίσαμε πρωθυπουργό με ολοφάνερη διανοητική υστέρηση, υπουργό υπεύθυνο για την άμυνα της χώρας έναν κοινό λωποδύτη, τηλεκατευθυνόμενα πρακτοράκια να διαχειρίζονται την οικονομία, τυχάρπαστα προϊόντα της κομματικής κουζίνας να έχουν την ευθύνη της παιδείας και του πολιτισμού των Eλλήνων, προσφέραμε βουλευτικούς θώκους σε τραμπούκους θιασώτες της βίας – τι άλλο πρέπει να δούμε για να τρομάξουμε από την ακρισία μας;

Συμπληρώνουμε φέτος σαράντα χρόνια διαιώνισης ενός συμπτώματος, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε διάρκεια λίγων μηνών ή, το μέγιστο, ενός - δύο ετών: Mιλάω για την αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, τον βανδαλικό πρωτογονισμό καταρρύπανσης ή και καταστροφής μνημείων, δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, την κουρελαρία και βρωμιά των αφισοκολλήσεων την εξωραϊσμένη σαν «ελεύθερη διακίνηση ιδεών». Kραυγάζει το σύμπτωμα ότι, δίχως φραγμούς, η ακρισία μεταβάλλει τη συνύπαρξη σε «ένα απέραντο φρενοκομείο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
kathimerini.gr

Οργή Μόσχας για Αθήνα: "Μαύρος κύκνος" ο Ε.Βενιζέλος για την χώρα


Σαφή προειδοποίηση για κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης κατά 15% στην τιμή του φυσικού αερίου, απηύθυνε η Ρωσία στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των δηλώσεων Βενιζέλου εναντίον της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, αλλά και της κατάστασης που έχει εξελιχθεί με την ουκρανική ναυαρχίδα στην Σούδα.
Η Μόσχα προειδοποιεί με διαρροές ότι "Μπορεί να επαναληφθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, το προηγούμενο της Ουκρανίας όπου καταργήθηκε η έκπτωση του 35% που είχε συμφωνηθεί, αφού η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ρωσία είναι παράνομη στην ουκρανική κρίση και στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της για να φωτογραφηθεί με τους αξιωματούχους της φιλοναζιστικής παράνομης κυβέρνησης του Κιέβου".
Η ουκρανική κρίση και η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, είναι σίγουρο ότι θα έχει επιπτώσεις στην τιμή το φυσικού αερίου.
Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, το νόμισμά της έχει καταρρεύσει ενώ τα CDS της χώρας ανεβαίνουν ασταμάτητα οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία και σε πλήρη εξάρτηση από το νικητή της «κόντρας» που έχει ξεσπάσει.
Αλλά, μπορεί η η Ουκρανία να αποτελέσει ένα νέο «μαύρο κύκνο»; H θεωρία του «μαύρου κύκνου» αναφέρεται σε ένα γεγονός που ξεκινάει ως μικρής σπουδαιότητας και καταλήγει να έχει δραματικές συνέπειες στο σύνολο του χρηματιστηριακού συστήματος.
Kατ'αναλογία ο Ε.Βενιζέλος μπορεί να εξελιχθεί σε "μαύρο κύκνο" της ελληνικής οικονομίας που με τις ανιστόρητες πομφόλυγες που ξεστόμισε στο Κίεβο μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία. Εκτός και αν αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Υπάρχει ακόμα κάποιος τόσο ηλίθιος που δεν καταλαβαίνει γιατί γκρέμισαν τον Καραμανλή;

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη.

O Southstream και ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ήταν οι μέγιστες επενδύσεις που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα.

Με τις σημερινές εξελίξεις στην Ουκρανία, εάν είχαν περάσει οι δύο αγωγοί, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα το “Μονακό” της Ενέργειας. Χρήμα, ασφάλεια, ιλιγγιώδης ανάπτυξη.

Και όμως, με τα δύο ολοκαυτώματα (2007 – 2009), τις μαζικές δολοφονίες αμάχων πολιτών, τις πορτοκαλί εξεγέρσεις ισλαμοφασιστών (Δεκέμβρη – Μάη) και τους εκβιασμούς των νταβατζήδων, ο Καραμανλής γκρεμίστηκε. Και μαζί γκρεμίστηκε και η Ελλάδα.

Αντί για Μονακό ενέργειας, γίναμε τοξικός σκουπιδότοπος της συμμορίας Παπανδρέου.

Θα τιμωρηθούν;

Θα τιμωρηθούν τα καθάρματα που με πρόσχημα τον κροκόδειλο του Έβρου ακύρωναν αγωγούς; Θα τιμωρηθούν τα κτήνη που δολοφονούσαν Έλληνες, απειλουσαν και εκβίαζαν;

Και θυμηθείτε, μπορούν ακόμα να γίνουν οι αγωγοί. Εάν βγούμε από το μνημόνιο.

Θα επανέλθουμε. Μέχρι τότε θυμηθείτε:
Το τουρκόφιλο λόμπι εκβίαζε τον Καραμανλή!Εδώ και μήνες φωνάζαμε μόνοι μας: Αποκάλυψη – βόμβα: Η ευθεία απειλή του πρέσβη στον Έλληνα υπουργό

Ο λομπίστας που παντρευόταν την τουρκάλα δημοσιογράφο στην Κωνσταντινούπολη, την ιδια στιγμή που ξεσπούσαν οι Πυρκαγιές στην Ηλεία!

Προηγουμένως είχε “προειδοποιήσει” με δηλώσεις του στο “Βήμα” για την “δυσφορία” σχετικά με την υπογραφή του Southstream.

Σήμερα, νέα στοιχεία-σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το ασφυκτικό pressing που άσκησαν τα τουρκόφιλα λόμπι των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Ρωσίας.
Σε αυτές τις πιέσεις πρωταγωνιστεί ο περιβόητος Μάθιου Μπράιζα, σύζυγος πλέον της τουρκάλας δημοσιογράφου Zeyno Baran που πρώτη αρθρογράφησε στις αρχές του 2007, κατά της συμφωνίας Πούτιν – Καραμανλή για τον South stream. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας! Τον αγωγό που αχρήστευε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας.
Η φρικτή συγκυρία; Την ημέρα που ξεσπούσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ο κύριος Μπράιζα παντρευόταν την κυρία Zeyno στην Κωνσταντινούπολη. 23 Αυγούστου 2007.
Η Λώρα Ιωάννου στο χθεσινό αφιέρωμα της Real News, αποκαλύπτει τη μυστική συνάντηση Καραμανλή – Στάνισεφ – Πρόντι στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο του 2007, όπου οι τρεις πρωθυπουργοί συνεννοήθηκαν να βγουν την ίδια ώρα από την Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να προετοιμάσουν τη συμφωνία για τον South Stream χωρίς να τους πάρουν είδηση οι Αμερικανοί! Την ίδια ώρα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης αφηγείται τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε -όχι μία, αλλά πολλές φορές- από τον Αμερικανό ομόλογό του Ματ Μπράιζα. Το γεγονός ότι ο Γ. Βαληνάκης ανήκει στον πολύ κλειστό κύκλο της οικογένειας Καραμανλή φανερώνει ότι οι Αμερικανοί ήθελαν τα προειδοποιητικά sms θα φθάσουν απευθείας στον πρωθυπουργό…
Το πρωτοσέλιδο δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. “Αμερικάνικη δυσφορία για τον αγωγό”, “Όλη η Ελλάδα στις φλόγες”
Τα νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην κατάθεση-φωτιά πρώην κορυφαίου υπουργού στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Φούκα τον Ιανουάριο του 2013. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι δέχθηκε συγκεκριμένες πιέσεις από τον τότε Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, λίγες ημέρες προτού υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας για τον South Stream.
Πιέσεις για South Stream
Ο Γ. Βαληνάκης κράτησε το ευαίσθητο «χαρτοφυλάκιο» των ευρωπαϊκών και ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 2004 έως το 2009, με «τιμονιέρηδες» στο υπουργείο Εξωτερικών αρχικά τον Πέτρο Μολυβιάτη και μετέπειτα την Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως αφηγείται στην εφημερίδα, εκείνη την περίοδο οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να τον βάλουν με την πλάτη στον τοίχο… «Με κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνάντηση, η συζήτηση ήταν ίδια. Πώς θα ακύρωναν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας», δηλώνει.
Μοχλός πίεσης ο Αμερικανός ομόλογός του Ματ Μπράιζα. Ο Γ. Βαληνάκης, που σήμερα είναι κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Κύπρου, αποκαλύπτει δύο χαρακτηριστικές συνομιλίες που είχε με τον Μ. Μπράιζα. Και οι δύο αποπνέουν τη δυσφορία των ΗΠΑ για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να συμμετάσχει η Ελλάδα στον αγωγό South Stream.
«Προωθείτε τα ρωσικά συμφέροντα»
Η πρώτη συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του 2007, στο σπίτι του Γ. Βαληνάκη στη Ραφήνα. Ο Μ. Μπράιζα άφησε τις περιστροφές και μπήκε κατευθείαν στην ουσία. «Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αιτιάσεις απέναντι στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, ουσιαστικά προωθείτε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και συνεπώς από τα ρωσικά συμφέροντα», είπε στον Ελληνα ομόλογό του.
Σε μία από τις πολλές συναντήσεις που είχαν στη Nέα Yόρκη, ξεχωρίζει η «φιλική» κουβέντα που είχαν στο μπαρ του ξενοδοχείου Waldorf Astoria, τον Σεπτέμβριο του 2008. «Κάθε φορά που πήγαινα να θέσω τη δική μας ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, εκείνος γύριζε την κουβέντα στα ενεργειακά. Σε εκείνη τη συνάντηση, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως την πρόοδο στα εθνικά μας θέματα με την ακύρωση του South Stream», θυμάται ο Γ. Βαληνάκης. Η χαλαρή κουβέντα αποδείχθηκε αποκαλυπτική των αμερικανικών προθέσεων. «Ετσι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στα θέματα που μας θίγετε, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, όταν εσείς προωθείτε τα ρωσικά συμφέροντα», είπε επί λέξει ο Μ. Μπράιζα. «Πρέπει να μας βοηθήσετε, διότι και εσείς έχετε όφελος αν δεν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο. Οσο για τα ενεργειακά, είναι θέματα που χειρίζονται ο πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη. Η Ελλάδα ακολουθεί ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική», ανταπάντησε ο Γ. Βαληνάκης.
Ακόμα και όταν ο Γ. Βαληνάκης του ανέφερε την έναρξη των συνομιλιών με τον Καντάφι για την ΑΟΖ, σε μία προσπάθεια να τον πείσει ότι η Ελλάδα ακολουθεί ανοιχτή εξωτερική πολιτική, έλαβε την εξής απάντηση: «Αυτό είναι καλό. Με τη Λιβύη μπορείτε να συνεργαστείτε και με άλλες χώρες μπορείτε να συνεργαστείτε, αλλά όχι με τη Ρωσία»!
Μία φορά απάντησε δημόσια ο Γ. Βαληνάκης στον Μ. Μπράιζα, τον Μάιο του 2008. «Με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προωθούν και διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο, σε όλα τα μέτωπα. Κατά συνέπεια, οι όποιες υποδείξεις, απʼ όπου και αν προέρχονται, σε τίποτα δεν ωφελούν και μόνο θόρυβος γίνεται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Η μυστική τριμερής στις Βρυξέλλες
Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης το σχέδιο «αιφνιδιασμού» τριών πρωθυπουργών προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να χάσουν τα ίχνη τους οι ΗΠΑ. Η υπόθεση των υποκλοπών είχε ήδη γνωστοποιηθεί και οι Αμερικανοί είχαν βάλει στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση του τότε πρωθυπουργού. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει προφυλάξεις ώστε να μην τιναχτεί η επικείμενη συμφωνία στον… αέρα. Ετσι, τον Ιούνιο του 2007 οργανώθηκε μυστική τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – Ιταλίας – Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες.
Η Σύνοδος Κορυφής που βρισκόταν σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ήταν το απόλυτο «καμουφλάζ»! Κώστας Καραμανλής – Σεργκέι Στάνισεφ και Μάριο Πρόντι είχαν συνεννοηθεί να βγουν από το τραπέζι της συνόδου την ίδια ώρα. Το σχέδιο γνώριζαν και οι τρεις αντιπροσωπείες που τους συνόδευαν. Ολοι μαζί ανέβηκαν στον 7ο όροφο, όπου βρίσκονταν τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας, και στριμώχτηκαν στο γραφείο συσκέψεων. Εκεί έκλεισαν όλες οι λεπτομέρειες της τριμερούς συμφωνίας σχετικά με τον South Stream.
Τρεις ημέρες αργότερα, από την Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα και Ρωσία ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους πέραν του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Η είδηση ότι Καραμανλής – Πούτιν έδωσαν τα χέρια για τον South Stream ήταν για τους Αμερικανούς ο απόλυτος αιφνιδιασμός! Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τόπου έφυγε ο Αμερικανός πρέσβης από την Αθήνα. Εκείνη την εποχή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να κρατήσουν τη Ρωσία μακριά από τα ενεργειακά παιχνίδια στην Ευρώπη. Προωθούσαν με μανία τον αγωγό ITGI, που θα ξεκινούσε από το Αζερμπαϊτζάν και θα κατέληγε στην Ιταλία μέσω Τουρκίας και Ελλάδος. Η όλη τους έννοια ήταν ο αγωγός να γεμίσει όχι με ρωσικό αλλά με αζέρικο αέριο, αμερικανικών συμφερόντων.
vima1.png
vima2.png
Τα τετ α τετ Καραμανλή – Πούτιν
07.12.04: Πρώτη επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία
08.09.05: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς)
04.09.06: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Αθήνα
15.03.07: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Αθήνα (τότε έγινε η πρώτη σε βάθος συζήτηση για τον South Stream)
* (22.6.07: Βρυξέλλες: Συνάντηση Kαραμανλή – Πρόντι – Στάνισεφ, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)
25.06.07: Συνάντηση Καραμανλή – Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη (εδώ ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία, προς έκπληξη όλων, κάτω από τη μύτη του Ερντογάν)
18.12.07: Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα
29.04.08: Επίσκεψη (εργασίας) Καραμανλή στη Μόσχα
Επιβεβαιώνει και ο Πολύδωρας

Καβγάς στήθηκε για τον South Stream και ανάμεσα στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα και τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, το 2009. Ο Ντ. Σπέκχαρντ είχε προσκαλέσει σε δείπνο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης των Δυτικών Σαμόα και έξι Ελληνες βουλευτές. Παρουσία όλων, την κουβέντα άνοιξε ο Αμερικανός πρέσβης. «Τι σας έπιασε με τον South Stream;», ρώτησε ενοχλημένος τον Β. Πολύδωρα. «Θα είναι ένας ευνοϊκός διάδρομος για την Ελλάδα», απάντησε, στο ίδιο ύφος, ο Β. Πολύδωρας. «Οχι, δεν γίνεται αυτό. Καταλαβαίνετε, είναι γεωπολιτικό το ζήτημα», επέμεινε ο Σπέκχαρντ. «Εμείς θα κοντράρουμε τη Ρωσία; Γιατί δεν βάζεις τον καγκελάριο Σρέντερ; Εξάλλου, κανείς αγωγός δεν ανταγωνίζεται άλλον αγωγό. Η Ευρώπη χρειάζεται τέσσερις και πέντε αγωγούς και πάλι δεν ικανοποιείται ενεργειακά», αντέτεινε ο Β. Πολύδωρας, που ακόμα απορεί με τον απροκάλυπτο τρόπο που οι Αμερικανοί ήθελαν να τορπιλίσουν τη συμφωνία.