Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Το γράφημα που προκαλεί παγκόσμια ανατριχίλα… Από το κραχ στον παγκόσμιο πόλεμο;

1929 vs 2014Γνωστοί διαχειριστές Hedge Funds αρθρογραφούν τις τελευταίες εβδομάδες βλέποντας σαφή παραλληλισμό στην πορεία του οικονομικών μεγεθών με αυτή του “μαύρου” 1929. Τις τελευταίες ημέρες, η διακύμανση του ΓΔ Dow Jones έχει βαλθεί να τους επιβεβαιώσει καθώς όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο γράφημα, η πορεία προς το 1929 δείχνει να επαναλαμβάνεται.

Εάν ταυτίσουμε τους δείκτες για το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών, το γράφημα προκαλεί όντως ανατριχίλα (κλικ για μεγένθυση). Σαν κακόγουστη φάρσα, η ταύτιση που σύμφωνα με την “κόκκινη γραμμή”, το πρώτο μισό του Γενάρη είναι το σημείο κλειδί που θα δείξει εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε λίγες εβδομάδες δηλαδή.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές βλέπουν ακόμα πιο μακριά, συνδέοντας την οικονομική συγκυρία με τις τρέχουσες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι ΗΠΑ παρά τις νουθεσίες του Πούτιν που οδήγησαν στην απεμπλοκή τους από την Μ. Ανατολή και το Ιράν, ανοίγουν ένα μεγάλο μέτωπο με την Κίνα στον Ειρηνικό. Ο “δράκος” όπως έχουμε αποκαλύψει στο Ολυμπία, τα δυο τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα “μαξιλάρι” έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση της σε ομόλογα του Αμερικανικου δημοσίου παραμένει κολοσσιαία.

Εάν λοιπόν η ιστορία του 1929 επαναληφθεί, η Κίνα θα είναι αυτή που θα δώσει την χαριστική βολή στην Αμερικάνικη οικονομία, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αφού η κρίση διέλυσε τις επενδυτικές θέσεις κυρίως ιδιωτών.

Πρακτικά, σε ενδεχόμενη κατάρρευση η Κίνα θα μπορούσε να …αγοράσει την Αμερική με όπλο το διεθνές δίκαιο. Σε μία τέτοια περίπτωση, η μόνη διέξοδος για την υπερδύναμη θα ήταν η “συνηθισμένη”. Μία εμπόλεμη σύρραξη με τον πιστωτή.

Μία τέτοια σύρραξη νομοτελειακά μοιάζει αναπόφευκτη, όπως μας έλεγε αξιόπιστος συνομιλητής από το city. Η ένταση της όμως θα μπορούσε να είναι από απλή εχθροπραξία μέχρι πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Μακάρι όλα τα ανωτέρω να αποτελούν απλώς συμπτώσεις.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ! ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ …ΜΑΝΤΕΛΑ!

20131207-143726.jpg
Ρεσιτάλ εξαπάτησης ή παραφροσύνη; Μόνον αυτές είναι οι εξηγήσεις για το απίστευτο θράσος του ρατσιστή Παπανδρέου να …τιμήσει την μνήμη του Μαντέλα, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ως “παράδειγμα” για τις “προοδευτικές” παρατάξεις!
Ο Παπανδρέου, προπαγανδιστής και βαποράκι του σχεδίου Ανάν, της γενοκτονίας στο Κοσσυφοπέδιο και βέβαια του ναζιστικού μνημονίου, έρχεται επιστεφής σε έναν άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ακριβώς επειδή είπε το μεγάλο ΟΧΙ στο αντίστοιχο σχέδιο
Ανάν στην χώρα του. Ο Μαντέλα μάλιστα ήταν το φωτεινό παράδειγμα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες που αντιτάχθηκαν στο ρατσιστικό σχέδιο, κατά τον αγώνα τους για την μη παράδοση της Κύπρου στις δυνάμεις του φασισμού.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης, για τη λύση αυτή στις 10 Νοεμβρίου 2008 σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Πρώτο» και το συνάδελφο Λάζαρο Μαύρο, όπως την μετέφερε η κορυφαία Φανούλλα Αργυρού στο εκπληκτικό της άρθρο για τον Μαντέλα:
“Πώς θα τολμήσω να αντικρύσω τον Μαντέλα όταν ήμουνα ο υπεύθυνος παγκοσμίως του αγώνα εναντίον του απαρχάιτ, εναντίον των φυλετικών διακρίσεων αν και μόνο προσυπογράψω φυλετικές διακρίσεις; Θα είναι αντίφαση ζωής.
Το να έρχεται το θύμα ή ένα τμήμα του θύματος να προσπαθεί να αποδώσει ευθύνη για το τεράστιο έγκλημα της κατοχής, της εθνοκάθαρσης, της καταπάτησης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μου επιτραπεί να πω ότι αυτό αποτελεί πολιτικό μαζοχισμό.”

Αυτά τα λόγια του μέγιστου Λυσσαρίδη θα αρκούσαν για να οδηγήσουν τον Παπανδρέου στην σιωπή απέναντι στην μνήμη του Νέλσωνα Μαντέλα. Το ότι συνεχίζει το παρανοϊκό κρεσέντο παρεμβάσεων ακόμα και σε αυτό το θέμα, οδηγεί σε ένα από τα δύο συμπεράσματα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου.

Παγκόσμιοι μιζαδόροι “ενδιαφερέμενοι” για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ!

Διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ROSCO). Υποψήφιοι "επενδυτές"; SIEMENS! Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω... Ντροπή και μόνον που συμμετέχει. Υπάρχει όμως και ο ανάλογος ανταγωνιστής. Η ALSTOM. Μπορεί το όνομα να μην σας λέει τίποτα, αλλάη εταιρεία εμπλέκεται σε μίζες αξιωματούχων και υποθέσεις που διερευνά το FBI, τοπικά υπουργεία δικαιοσύνης, οι ΗΠΑ κλπ. Βραζιλία, Ινδονησία. Επανάληψη του φιάσκου της Πανγαίας δηλαδή. Κοινώς, δεν κρατούμε ούτε τα προσχήματα.Διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ROSCO). Υποψήφιοι “επενδυτές”;

SIEMENS! Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι παραπάνω… Ντροπή και μόνον που συμμετέχει.

Υπάρχει όμως και ο ανάλογος ανταγωνιστής. Η ALSTOM. Μπορεί το όνομα να μην σας λέει τίποτα, αλλάη εταιρεία εμπλέκεται σε μίζες αξιωματούχων και υποθέσεις που διερευνά το FBI, τοπικά υπουργεία δικαιοσύνης, οι ΗΠΑ κλπ. Βραζιλία, Ινδονησία. Επανάληψη του φιάσκου της Πανγαίας δηλαδή.

Κοινώς, δεν κρατούμε ούτε τα προσχήματα.

Η συνέχεια από τον ANTI300:

Κάποιος μίλησε …!

Για πανωκτυπήματα και υποσχέσεις για μεγαλύτερο τίμημα των ανταγωνιστών τους.

ALSTOM ΜΙΖΕΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΈχει εξελιχθεί σε επική μάχη ο ένας μπαίνει και ο άλλος βγαίνει ……..από δικηγορικό γραφείο εξωτερικού και δή στο δη στο ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ…! το οποίο προφανώς έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή των συμβαλλομένων μεταξύ ελληνόφωνων των «ΟΣΑ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ» του ΤΑΙΠΕΔ και των γνωστών Alstom καιSiemens.

Τα παραπάνω είναι αναφορικά με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ROSCO) και το ενδιαφέρον για τη ROSCO που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η γαλλική Alstom σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και η γερμανική Siemens και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι.

Δεν μένει να περιμένουμε να δούμε ποιός από τους δύο μεγαλο-μιζαδόρους Alstom ή Siemens θα νικήσει …. για να πάρει την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ROSCO) προφανώς κατά τον τρόπο που «δουλεύουν» όπως πάντα έχοντας δώσει την μεγαλύτερη ΜΙΖΑ.

Για όσους ξέρουν μόνο την Siemens ως ΚΛΕΦΤΕΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΖΑΔΟΡΟΥΣ εδώ τα στοιχεία για την Alstom από τα διεθνή ΜΜΕ WSJ.COM REUTERS,FT.COM, BLOΟMBERG κλπ.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; ΟΤΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΗΤΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΚΑΘΟΤΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ; ΧΡΗΖΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ 1989 Όταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ήρωας για τις ΗΠΑ!


Η Ιστορία έχει πολλάκις "ξεβρακώσει" πολύ κόσμο, για τις επιλογές του, έτσι και έγινε στην περίπτωση του Οσάμα Μπιν λάντεν, όταν οι Αμερικανοί έπιναν νερο στο ονομά του γιατί σκότωνε ανελέητα Σοβιετικούς (Ρώσους) στρατιώτες.
Αυτός ο ανθρωπος χρόνια μετά και σύμφωνα με τους Αμερικανούς έγινε ο νο 1 εχθρός, και κατεδάφισε τους Δίδυμους Πύργους μαζί με 3000 άτομα.Πολλοί βέβαια δεν το πιστεύουν αυτό, αλλά αυτή είναι η επίσημη αμερικανική εκδοχή.
Πολλοι δεν πιστεύουν όυτε ότι τελικά τον σκότωσαν οι Αμερικανοί πριν ένα έτος, καθότι φρόντισαν κατά τα λεγόμενά τους ν α"ποντίσουν" το σώμα του στους ωκεανούς (λες και ήταν ηλεκτρικό καλώδιο).
Είναι ο λόγος του κόσμου, ενάντια στον λόγο των Αμερικανών, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, αλλά αυτό που δεν αλλάζει είναι το πρωτοσέλιδο του 1989 που τον εκθειάζει.

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Τα Δεκεμβριανά του 2008 που άλλαξαν την πορεία της χώρας (video)

Συμπληρώνονται αύριο πέντε χρόνια από το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου κατά την διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια.
Ένα γεγονός το οποίο έμελλε να αλλάξει την πορεία της χώρας και να την οδηγήσει στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ εννέα μήνες αργότερα και ακριβώς 18 μήνες μετά τον Δεκέμβριο του 2008 να εισέλθει η Ελλάδα στη "νέα τάξη πραγμάτων" με την υπογραφή του εθνοκτόνου Μνημονίου από βουλευτές που δεν το διάβασαν ποτέ...
Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, είχαμε το "τυχαίο" περιστατικό που ανέμεναν όλοι. Κάτι σαν την δολοφονία του Π.Φύσσα πριν από δυόμιση μήνες που έχει οδηγήσει σε αυτό που βιώνουμε όλοι.
Σύμφωνα με τις επίσημα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην «εξέγερση» του 2008 συμμετείχαν πράκτορες ξένων χωρών, ενώ τονίζεται το ετερόκλητο των εξεγερμένων, οι οποίοι, «αν και με τελείως διαφορετικές αφετηρίες και αναφορές μεταξύ τους», συνέπλευσαν για να καταστρέψουν, να λεηλατήσουν και να τρομοκρατήσουν την ελληνική πρωτεύουσα.
Η αμερικανική οπτική γωνία σε ό,τι αφορά τα δραματικά γεγονότα του 2008 παρουσιάζεται μέσα από τις διαρροές των τηλεγραφημάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα από τον ιστότοπο WikiLeaks
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο "κολλητός" του Λ.Λαυρεντιάδη και μετέπειτα πρόεδρος της Proton Bank την εποχή του μεγάλου σκανδάλου αποστέλλει στο State Department το εξής τηλεγράφημα που διέρρευσε αργότερα στο Wikileaks:
“Σοκ στην Ελλάδα από το θάνατο του Γρηγορόπουλου
Οι ταραχές που άρχισαν στην Ελλάδα μετά τον πυροβολισμό ενός εφήβου στις 6 Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοκ και στους πιο κυνικούς Έλληνας, και είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο αναβρασμός που επικρατεί έχει προκαλέσει βαθιά πόλωση στην κοινωνία, με τη νεολαία, ανεξαρτήτως κοινωνικοί-οικονομικού προφίλ, να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαδηλώσεις, και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου άνω των 30 ετών να καταδικάζει τη βία.
Αν και είναι δύσκολο να αποσαφηνίσουμε τα ακριβή αίτια των ταραχών, παράγοντες που συντελούν σε μεγάλο βαθμό στα τεκταινόμενα είναι οι εξής:
- Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης με τη διαφθορά και με τους πολιτικούς ηγέτες
- Η απογοήτευση της νεολαίας, που βλέπει ότι έχει λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές
- Οι δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζουν χαμηλό ηθικό, έχουν εξασθενίσει από περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν μετά τη Χούντα, και δεν απολαύουν της λαϊκής εμπιστοσύνης
- Η λαϊκή συμπάθεια (και σε ορισμένες περιπτώσεις νοσταλγία) για τη ριζοσπαστική Αριστερά και για τις εκδηλώσεις αντίθεσης με βίαια μέσα".

Στα Δεκεμβριανά το 2008, το κράτος είχε καταλυθεί όπως και στα Δεκεμβριανά του 1944 (σήμερα είναι η επέτειος της Μάχης του Συντάγματος Μακρυγιάννη). Κατά μία ιστορική συγκυρία και εκείνο το βράδυ το μόνο που δεν είχε καταληφθεί ήταν η Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου (τότε τα ανάκτορα).
Όλα τα άλλα κτίρια και οι περιουσίες των ανθρώπων είχαν παραδοθεί σε μερικές εκατοντάδες άτομα που λόγω της "φοβικής" "αμυντικής" αστυνομίας του Π.Παυλόπουλου, διέλυσαν τα πάντα. Ειδικά το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου κανείς δεν θα το ξεχάσει. Οι Αμερικανοί που "επένδυαν στους νέους των Εξαρχείων", όπως αποκάλυψε η Αμερικανίδα πράκτορας της CIA Βάλερι Πλέιμ (Valerie Plame) και είχαν διεισδύσει μέσα στους αντιεξουσιαστικούς πυρήνες είχαν κάνει καλή δουλειά...
Όταν προτάθηκε στον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψα να "Βγάλει τον Στρατό στους δρόμους" από την τότε υπουργό Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη και ο τελευταίος φυσικά αρνήθηκε. "Οι μαλ...κες πέθαναν" ειπώθηκε τότε χαρακτηριστικά σε στέλεχος του defencenet.gr από κορυφαίο στέλεχος των ΕΔ αναφορικά με την πρόταση της Μπακογιάννη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Παυλόπουλος: Μη ανεκτή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Παυλόπουλος: Μη ανεκτή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών
Παυλόπουλος: Μη ανεκτή η απελευθέρωση


Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Μη ανεκτή χαρακτήρισε την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει. Αίσθηση προκάλεσε και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

«Αυτή η κυβέρνηση πήρε το βάρος πάνω της από την αφροσύνη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου», είπε, στέλνοντας το μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ ότι συγκυβερνούν όχι επειδή συμφωνούν, αλλά για να φύγει η χώρα από αυτό που την έβαλαν οι δύο προαναφερθείσες κυβερνήσεις.

«Ψηφίζω τον προϋπολογισμό γιατί είναι ο πρώτος που αφήνει χαραμάδα ελπίδας ότι θα φύγουμε από τον μνημονιακό εφιάλτη όπου μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου», είπε.

Πηγή: real.gr

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Ήταν εμφύλιος, ηλίθιε!

 
Ήταν αδύνατο να περάσει η 4η Δεκεμβρίου και να μη γίνει αφιέρωμα στα «Δεκεμβριανά». Ο κάποτε  δελφίνος για Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, «χτύπησε» μέσα από το φιλόξενο enikos.
Χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα του κόμματος , έκανε ένα ποτ-πουρί με τα «ακλόνητα» επιχειρήματα της Αριστεράς για τα γεγονότα, στη βάση του απλοϊκού δίπολου: οι «ηρωικοί» αριστεροί αγωνιστές  από τη μια, οι κακοί Άγγλοι, οι χωροφύλακες, το ανδρείκελο «Γιώργος Παπανδρέου» και οι ταγματασφαλίτες  από την άλλη.
Χωρίς να έχουμε το «ψώνιο» ότι με 500 λέξεις θα καταθέσουμε την «απόλυτη αλήθεια», που δεν θα τη βρει κανείς ούτε σε 500 σχετικά βιβλία (παρά μόνο στα «τροπάρια» του Περισσού) και μιας και προκαλεί με το υστερόγραφο του για αντεπιχειρήματα, θέτουμε απλά κάποια ερωτήματα:
1.       Υπήρχε στις τάξεις του ΚΚΕ –έστω σαν κρυφή ελπίδα- η πρόθεση κατάληψης της εξουσίας διά των όπλων;
2.      Στα Δεκεμβριανά ήταν κυρίαρχος ο ρόλος της ΟΠΛΑ Αθηνών ή του ΕΛΑΣ;
3.      Αληθεύει ότι οι αριστεροί είχαν εντολή να μην πυροβολούν τους κακούς Εγγλέζους;
4.      Είπε ο Σιάντος μέρες πριν το συλλαλητήριο της 3η Δεκεμβρίου ότι «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι»;
5.      Γιατί ενώ το ΚΚΕ επεδίωκε την ομαλότητα, ο ΕΛΑΣ κυνηγούσε τον Ζέρβα στην Ήπειρο;
6.      Ποια ήταν η θέση του κόμματος για το Μακεδονικό εκείνη την περίοδο; Υπήρχαν επαφές με το Γιουγκοσλαβικό και το Βουλγαρικό ΚΚ;
7.      Γιατί κατά την υποχώρηση, ο ΕΛΑΣ πήρε ομήρους;
8.      Πόση σχέση είχαν τελικά ο ΕΛΑΣ με το «Δημοκρατικό Στρατό»; Σε ποια κλίμακα ο τελευταίος στρατολογούσε διά της βίας;
9.      Στη Βάρκιζα οι αριστεροί ηγέτες εξασφάλισαν την προσωπική τους αμνηστία, αφήνοντας στην τύχη τους απλούς μαχητές;
10.   Για τον Άρη Βελουχιώτη –τον ιδρυτή του ΕΛΑΣ- γιατί δεν μιλούν ποτέ στα «επετειακά» τους αφιερώματα;
11.    Γιατί απείχε το δημοκρατικό ΚΚΕ από τις εκλογές του 1946;
12.   Είναι εντέλει άμοιρο ευθυνών το ΚΚΕ για την μεταπολεμική τραγική κατάσταση υποτέλειας, φτώχειας και ανέχειας, όταν τα όπλα αντί για το 1944 σίγησαν το 1949;
 
Ενδεχομένως ως απάντηση στην περίσταση να ταίριαζε και το «ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι» του Τάκη Λαζαρίδη, αλλά μιας και συντάκτης είναι ο Μπογιόπουλος, του λέμε απλά ότι δεν διεξήχθη ποτέ και πουθενά κανένας αδελφοκτόνος πόλεμος, κατά τον οποίο οι ευθύνες να ανήκουν μόνο στη μια εμπόλεμη παράταξη:
«Ήταν εμφύλιος, ηλίθιε
antinews.gr
 
 

Δεκέμβρης ‘44. Νίκος Μπογιόπουλος

 
Συμπληρώθηκαν 69 χρόνια από κείνη τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. Δεν είχαν περάσει ούτε δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας αιματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή. Δυο μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου για το μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Όσα έγιναν τον Δεκέμβρη είχαν προσχεδιαστεί από εκείνους που εμφανίζονταν σαν «απελευθερωτές». Ηδη από τις 22/9/1944, ο Γεώργιος Παπανδρέου, τηλεγραφούσε στον Τσόρτσιλ τα εξής: «Δεν γνωρίζω τους λόγους διά την απουσία της Βρετανίας. Μόνον η άμεσος παρουσία εντυπωσιακών βρετανικών δυνάμεων εις την Ελλάδα και ως τας τουρκικάς ακτάς θα ήτο δυνατό να μεταβάλει την κατάστασιν». Η κατάσταση που ήθελαν να «μεταβληθεί» ήταν να κλείσει ο δρόμος που είχε ανοίξει με το μεγαλειώδες ΕΑΜικό κίνημα προς μια Ελλάδα της λαικής αναδημιουργίας. Πώς θα γινόταν αυτό: «Την 21ην Αυγούστου 1944 συνηντήθην εις την Ρώμην με τον Βρετανόν Πρωθυπουργόν. Και όταν μου έθεσε το ερώ­τημα, ποια είναι η πολιτική μου, απήντησα: "Εξοπλισμός του Κράτους. Αφοπλισμός του ΕΑΜ" (από την επιστολή του Γεωργίου Παπανδρέου που δημοσιεύτηκε στην εφημε­ρίδα «Η Καθημερινή» στις 2 Μάρτη 1948).
 
 
Όσο μεγαλειώδης ήταν η ΕΑΜική αντίσταση, τόσο μεγάλο έπρεπε να είναι και το έγκλημα που διαπράχτηκε εναντίον της. Αποφάσισαν να χτυπήσουν απροκάλυπτα. Η ειρηνική διαδήλωση της Αθήνας, αφού πρώτα απαγορεύτηκε, το συλλαλητήριο που τα αιτήματά του δεν ήταν παρά η ομαλότητα, η κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών μέσω άμεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος και η προετοιμασία διενέργειας ελεύθερων εκλογών, πνίγηκε στο αίμα: 24 νεκροί, 160 τραυματίες. Οι Εγγλέζοι με 60.000 στρατό και σε συνεργασία με τους δοσίλογους της Κατοχής, ο Τσόρτσιλ μαζί με τους χωροφυλάκους και με το ανδρείκελό του, τον Γεώργιο Παπανδρέου, έστρεψαν  τα τανκς εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που διαδήλωναν στο Σύνταγμα.
 
 
Την επόμενη μέρα, στις 4 Δεκέμβρη, στο ίδιο σημείο που την προηγούμενη είχαν διαπραχθεί οι δολοφονίες, χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν ψάλλοντας το «Πένθιμο Εμβατήριο» και συνοδεύοντας τους νεκρούς τους. Το πανό που ξεδιπλώθηκε υπενθύμιζε τη δοκιμασμένη από την ζωντανή περίοδο της Κατοχής αλήθεια: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα -- ΕΑΜ». Τα εγγλέζικα βόλια, σε συνεργασία με τους χτεσινούς συνεργάτες των Γερμανών, ξαναχτυπούν. Νέοι νεκροί…
 
Μέχρι εκείνες τις μέρες οι δολοφόνοι εμφανίζονταν σαν «δημοκράτες», σαν «απελευθερωτές». Στις 3 και 4 Δεκέμβρη του ’44 οι μάσκες έπεσαν. Οι δολοφόνοι, οι Εγγλέζοι «σύμμαχοι» και οι εγχώριοι πραιτοριανοί τους, δήλωσαν με τον πιο εγκληματικό τρόπο την απόφασή τους να περάσουν νέες αλυσίδες στον λαό, να συντρίψουν το ΕΑΜικό κίνημα, να ναρκοθετήσουν την παλλαϊκή απαίτηση για δημοκρατική αναδημιουργία της Ελλάδας. Έτσι ξεκίνησε το νέο μεγαλειώδες κεφάλαιο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, με το λαό να διαλέγει τα όπλα κόντρα στις αλυσίδες, σε μια πάλη άνιση και ηρωική, που κράτησε 33 μέρες απέναντι σε μια «πολιτισμένη» αυτοκρατορία που βομβάρδιζε από εδάφους και αέρος πυκνοκατοικημένες περιοχές, ανεξάρτητα από υλικές ζημιές ή θανάτους αμάχων.
 
 

Βρετανός στρατιώτης πυροβολεί το λαό της Αθήνας από την… Ακρόπολη 
 
Για δεκαετίες η απάντηση στην ερώτηση «τι έγινε το Δεκέμβρη;» υπήρξε  ασφαλής τρόπος για να χωρίζει η ήρα από το στάρι. Ανάλογα με τη «διήγηση» μπορούσες να διακρίνεις πότε μιλούσε η δουλοφροσύνη και πότε η αξιοπρέπεια. Ανάλογα με την απάντηση ερχόταν στην επιφάνεια το νήμα που συνέδεε τους μαυραγορίτες του χτες με τους μετέπειτα «κατσαπλιάδες»,  τους γερμανοτσολιάδες του τότε με τους κατοπινούς «αμερικανοτσολιάδες». Ο Δεκέμβρης σηματοδότησε την αρχή μιας ιστορικής περιόδου που περιλαμβάνει τα πάντα: Σελίδες τιμής, σελίδες χρέους, σελίδες τραγωδίας. Αποτελεί σημείο ορόσημο από το οποίο είναι αναγκασμένος να περάσει κανείς για να φτάσει στον Εμφύλιο, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στις αμερικανικές βόμβες ναπάλμ του Βαν Φλιτ, στο ανθρώπινο μεγαλείο στα Μακρονήσια και στο «όχι» στις δηλώσεις μετανοίας, στον εξευτελισμό των στρατοδικών μέσα στα ίδια τους τα στρατοδικεία έως το «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΠΟλυτεχνείο» των μεταπολιτευτικών χρόνων.
 
Οι μάχες του Δεκέμβρη έληξαν με νικητές και ηττημένους. Το έπαθλο των πρώτων η εξουσία. Το έπαθλο των δεύτερων οι φυλακές, οι εξορίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια. Οι δεύτεροι, αυτοί που ηττήθηκαν στρατιωτικά, ισχυρίζονται ότι κατόρθωσαν κάτι περισσότερο από τους νικητές: Ότι υπέστησαν μια από τις «νικηφόρες» εκείνες ήττες που στην Ιστορία μόνο ένας ηττημένος που έχει το δίκιο με το μέρος του μπορεί να κατακτήσει. Νίκη όπως εκείνη των ηττημένων δημοκρατικών ταξιαρχιών της Ισπανίας, νίκη όπως εκείνη των ηττημένων της παρισινής κομμούνας: Νίκη ηθική, νίκη ιδεολογική έναντι των νικητών αντιπάλων τους! Συμφωνούμε…
 
 
 
Βρετανικό τανκ βομβαρδίζει τα γραφεία του ΕΑΜ στην οδό Κοραή
 
Ένα ερώτημα που συνήθιζε να επανέρχεται για δεκαετίες μετά τον Δεκέμβρη ήταν τούτο: Ναι αλλά «αν» τότε νικούσαν οι ηττημένοι και «αν» έχαναν οι νικητές, τι θα γινόταν; Που θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα; Μερικές από τις πιο γνώριμες απαντήσεις είναι κι αυτές: «Αλβανία θα είχαμε γίνει», «θα πεινάγαμε», «δεν θα είχαμε ελευθερία», «θα είχαμε καταρρεύσει όπως οι άλλοι και οι γυναίκες μας θα είχαν γίνει πουτάνες»… Φυσικά η Ιστορία δεν γράφεται με «αν». Γι’ αυτό για εμάς δεν έχει σημασία να μπούμε στο φανταστικό σενάριο τι θα είχε γίνει «αν». Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να σταθούμε στο πραγματικό σενάριο που γράφτηκε με βάση τα όσα πραγματικά έγιναν. Και αφότου νίκησαν αυτοί που νίκησαν εκείνο που – πραγματικά - έγινε ήταν ότι η Ελλάδα, που «το ΕΑΜ την έσωσε από την πείνα» μέσα στην Κατοχή, έφτασε να πεινάει μετά τον εμφύλιο και να στέλνει τα παιδιά της μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί. Εκείνο που πραγματικά έγινε ήταν ότι η Ελλάδα, από την πρωτόγνωρη λευτεριά και δημοκρατία του Βουνού, πέρασε στη βία, στη νοθεία και στις χούντες. Εκείνο που πραγματικά ακολούθησε ήταν ότι η Ελλάδα από έμβλημα της αντάρτισσας χειραφετημένης γυναίκας έγινε για δεκαετίες η «Τρούμπα» του αμερικάνικου στόλου.
 
Υστερόγραφο: Πολλοί θα πουν ότι τα παραπάνω συνιστούν την έκφραση μιας υποκειμενικής ιδεολογικής και πολιτικής θεώρησης της Ιστορίας. Έχουν δίκιο. Το ερώτημα είναι αν ο δικός τους υποκειμενισμός διαθέτει επιχειρήματα να την αντικρούσει…

enikos.gr

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

SUCCESS STORY !!!!!

Αυτές τις εικόνες τις έχουμε ξαναδεί αλλά παραμένουν πάντα σοκαριστικές. Και σήμερα, άνθρωποι στριμώχτηκαν στην ουρά, σπρώχτηκαν, έβαλαν στην άκρη την αξιοπρέπειά τους για λίγα τρόφιμα.
 
Οι παρακάτω σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλειο της Καλλιθέας σήμερα το πρωί.
 
Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν περισσότερος απ' όσος περίμεναν οι υπεύθυνοι οι οποίοι προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί για μια σακούλα τρόφιμα γιατί πολύ απλά τα είχαν ανάγκη. Από την εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο Star.
 
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr