Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ανήκομεν εις την Δύσιν, αλλά στη Ρωσία κλαιγόμαστε

undefined
Μπορεί να “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, αλλά τώρα τη Μόσχα παρακαλάμε μπας και ελαφρύνει τις αντι-κυρώσεις που αποφάσισε, ως απάντηση στις αμερικανικές, αρχικά, κυρώσεις, και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές. Η ελληνική κυβέρνηση, από τη μεριά της, και ειδικά το καθ' ύλιν αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, αν και γνώριζε τις σχεδιαζόμενες κινήσεις της Ρωσίας (κι' αν δεν τις ήξερε, ας έβαζε κάποιον να διαβάζει ρωσικό Τύπο), ούτε για μια στιγμή δεν διαφώνησε με τις Βρυξέλλες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα συντονίζονταν ολοένα περισσότερο με την Ουάσιγκτων. Το μόνο που ακούγαμε να επαναλαμβάνει κουραστικά ο κ.Ευ.Βενιζέλος, ήταν ότι “είμαστε μέλη της Δύσης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ότι συντασσόμαστε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται”.
Ποιός δουλεύει ποιόν
Επειδή όμως, είμαστε βέβαιοι ότι στο ΥΠΕΞ γνώριζαν πολύ καλά τι συμβαίνει, δεν μπορούμε να τους δώσουμε “συγχωροχάρτι”. Η Ελλάδα της κρίσης που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, θα έπρεπε να κάνει διπλωματικό αγώνα δρόμου και προς τις Βρυξέλλες, και προς τη Μόσχα, ώστε τουλάχιστον να διασώσει ό,τι μπορούσε από τα εθνικά της συμφέροντα. Αντί αυτού, τι βλέπουμε; Κάποιες προσπάθειες καθησυχασμού της κοινής γνώμης και κυρίως των επαγγελματιών που δουλεύουν με τη Ρωσία. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 4 Αυγούστου, όπου αναφέρεται ότι “κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Π. Μίχαλος συναντήθηκε την Παρασκευή, 1η Αυγούστου, με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Α. Μασλώφ, προκειμένου να ενημερωθεί ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγής στη Ρωσία γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα. Αντίστοιχες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχε, κατόπιν οδηγιών του κ. Βενιζέλου, και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Μ. Κουμανάκου. Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, ελήφθησαν διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά”. 'Η μας δουλεύουν οι Ρώσοι ή μας δουλεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πολύ φοβούμαστε το δεύτερο. Διότι, προτού λαλήσει τρις από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και επίσημα ανακοινώθηκαν ρωσικές αντι-κυρώσεις.
Σήμερα, βέβαια, τρείς ημέρες μετά από την παραπάνω ανακοίνωση, ο Ευ.Βενιζέλος εμφανίζεται κάπως πιο “μαζεμένος”. Την αισιοδοξία του της 4ης Αυγούστου, την διαδέχεται το “μικρότερο κακό”. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε”. Καλά, ας μην μας πεί. Αλλά και την 4η Αυγούστου που μας είπε τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, δεν τις είδαμε να επιβεβαιώνονται. Είπε ακόμα ότι “οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Putin, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή”.
Στο μεταξύ, σήμερα ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ ότι σε “σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό τον γγ ΔΟΣ, Π. Μίχαλο, με συμμετοχή εκπροσώπων Υπουργείων και εξαγωγικών φορέων για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων– με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της”. Είναι αυτό που λέμε ότι, όταν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάχνεις μια Επιτροπή. Μην περιμένει κανείς βέβαια, να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και η συγκεκριμένη Επιτροπή.
Οι ελέφαντες και τα βατράχια
Προφανώς, μια τόσο χοντρή γεωπολιτική κόντρα, όπως αυτή που εξελίσσεται ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, δεν είναι δυνατόν να την επιλύσει η μικρή Ελλαδίτσα. Στην προκειμένη ισχύει το γνωστό πως, όταν μαλώνουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια. Και η Ελλάδα της κρίσης είναι ακριβώς στη θέση των βατράχων. Όμως, άπαντες ανέμεναν ότι, ειδικά μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, πριν περίπου από ένα μήνα, αργά ή γρήγορα θα έρχονταν τα χειρότερα. Και την πρόγευση την έδωσαν οι ΗΠΑ με τις νέες κυρώσεις τους. Ε, θα ήταν τουλάχιστον απίστευτο να σηκώσουν οι Βρυξέλλες μπαϊράκι, και να πουν “όχι”.
Η Ελλάδα, με τις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί εδώ και δεκαετίες με τη Ρωσία, θα έπρεπε να είχε κινηθεί δραστήρια σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Δεν το έκανε. Τώρα, πολύ πιθανώς, θα την πληρώσει κυρίως ο αγροτικός κόσμος. Εκτός των άλλων, θα πάνε στράφι πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης για να μπούν Έλληνες (έστω ασύντακτα, ανοργάνωτα και κουτοπόνηρα) στην τεράστια ρωσική αγορά. Αυτή τη στιγμή, εάν εφαρμοστούν τα αντίμετρα, θα κερδίσουν περαιτέρω έδαφος στη ρωσική αγορά η Τουρκία, χώρες της Λατινικής Αμερικής και του “Τρίτου Κόσμου”. Και, ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Το επόμενο πλήγμα που πρέπει να αναμένεται, είναι στον Τουρισμό. Ήδη, έχουν γίνει ολέθριοι χειρισμοί, όπως, μεταξύ άλλων, η μη παρουσία της υπουργού Τουρισμού, δυο φορές στη Μόσχα, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία-Κριμαία, και το “πολιτικό εμπάργκο” που κήρυξε η Δύση στη Μόσχα. Κι' ας προφασίστηκε “ασθένεια” για να μην πάει. Ουδείς το' χαψε, αναφέρουν καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι στη ρωσική πρωτεύουσα. Ήδη, όπως είναι γνωστό, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία στη Ρωσία που στέλνουν κόσμο στην Ελλάδα, “βάρεσαν κανόνι”, και αναμένονται κι' άλλα.
Le canard
antinews.gr
\

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Φρίκη και τρόμος απο την δηλωση της ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ για το κοράκι της Αργεντινης…

Τρομος φώλιασε στην ψυχή κάθε εχεφρονα πολίτη, μετα την σοκαριστική δηλωση της κυρίας Βουλτεψη, της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Βούλτεψη και οχι κάποιας λάιφ στάιλ πανελιστριας σε μεσημεριανή εκπομπή…
Συγκεκριμένα, σε κόντρα της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την μάχη της Αργεντινης με το βρωμερό κοράκι, τον Paul Singer, είπε το αμίμητο: “Ας πρόσεχε και η Αργεντινη απο που δανειζόταν”! Ποιος της είπε να δανειστεί απο τον Singer;;;
Κάπου εδώ, διαλύεται κάθε αμφιβολία που πιθανόν θα είχατε για την καταλληλότητα της κυβερνησης. Οι άνθρωποι ειναι πιο επικίνδυνοι και απο τσέτη του Τοπαλ Οσμαν απεναντι σε βρέφος εξ Αρμενιας.
Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως βρέθηκε το Junk Bond στα χέρια του Σινγκερ! Αγνοούν παντελώς την δευτερογενή αγορά! Εαν τους ρωτήσει κάποιος “πότε δανείστηκε η Ελλαδα ωρέ απο τον γαμπρό της Κλιντον και του πλήρωσε 600% επιτόκιο σε τρεις μήνες” θα σε κοιτάξουν με ανοιχτό το στόμα…
Οι άνθρωποι λοιπόν ειναι η απαραίτητη τσόντα δίπλα σε δαιμονιους Στουρνάρες, που τωρα αποδεικνύεται πως κάνουν πανηγύρια πάνω στο δημόσιο χρήμα. Χωρίς κανένας να εχει τις γνώσεις να τους ελέγξει!
Διορισμένοι Παπακωνσταντινηδες, Στουρναρες, Χαρδουβεληδες και απο δίπλα άσχετοι εκλεγμένοι να πουλάνε στιλιστική παρουσία στα τηλεπαραθυρα.
Η κυρία Βουλτεψη με αυτη την δηλωση της αποκάλυψε οτι όντως η συμμορία του Σημιτη ειναι επικίνδυνοι απατεωνες, όντως ληστεύουν την Ελλαδα εδώ και 20 χρόνια, συνεπικουρουμενοι απο ηλίθιους πολιτικούς που παριστάνουν την κυβερνηση.
Άντε να τους πεις τωρα οτι η Ελλαδα εχει ήδη πληρώσει 5 Singer και γι’ αυτο κάποτε θα οδηγηθούν όλοι στο ειδικό δικαστηριο. Και ας μην πηραν μίζα, οπως τα παιδιά του ΙΕΚ Σημιτη. Για να απαιτήσεις μίζα, θα πρεπει να διαθέτεις και βασική νοημοσύνη.

"Κραχ" στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο - Πληρώνουμε τα "εγκλήματα" Σαμαρά-Βενιζέλου

undefined
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Σοβαρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία και καταστροφή για το πρωτογενή τομέα και τους αγρότες συνιστά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα αγροτικά προιόντα της Ε.Ε., συνεπώς και της Ελλάδας. Η χώρα πληρώνει έως τώρα με 1,5 δισ. ευρώ την πολιτική των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να προσδεθούν στο άρμα της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και να στραφούν κατά της Μόσχας μη λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέρονται του ελληνικού λαού.
Το 41% των ελληνικών εξαγωγών σε αγροτικά προιόντα πηγαίνει στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέγεθος το οποίο θα σημάνει την καταστροφή πολλών αγροτών και επιχειρήσεων από το 12μηνο εμπάργκο της Μόσχας. Όσον αφορά σε ποσό, τα αγροτικά προιόντα που εξάγει η χώρα μας στη Ρωσία αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ για άλλους φθάνουν στα 500 εκατ. ευρώ.
Ήδη, η χώρα έχει υποστεί ζημιές που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ από τις μαζικές ακυρώσεις Ρώσων τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα. Οι Ρώσοι αντιδρούν στις κυρώσεις που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρα γκρούπ λένε όχι στις διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς με συνέπεια να μειώνεται δραματικά ο αριθμός των τουριστών που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα (περίπου 1.000 ευρώ κατ’ άτομο).
Η Ρωσία αγοράζει τεράστια ποσοστά της ελληνικής παραγωγής σε φράουλες και ροδάκινα, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία σε νεκταρίνια, κεράσια, λάδι, ελιές, κρασί, σταφίδα, ακτινίδια, αγγούρια, μέλι, βότανα, κρόκο Κοζάνης, μήλα, πορτοκάλια, λαυράκι, τσιπούρα κ.ά.
Συγκεκριμένα απορροφά το 50% των εξαγωγών φράουλας και το 30% ροδάκινου (νωπό και κοµπόστα), ενώ οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχουν άνω του 40% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου. Το εμπάργκο από τη Ρωσία σημαίνει το τέλος για πολλές επιχειρήσεις, αφού με τα βίας μπορούν και στέκονται «όρθιες».
Οι Έλληνες εξαγωγείς τροµάζουν στην ιδέα ενός συνολικού ρωσικού εμπάργκο σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, ενώ ήδη προκαλούνται προβλήματα και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς. Το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιµα µε τη Ρωσία και το 20% περιστασιακά, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σηµαντικά τον κλάδο σε περίπτωση ευρύτερων κυρώσεων.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία ενδέχεται να ανέλθουν σε πολλά δισ. ευρώ, λένε οι εξαγωγείς, επηρεάζοντας πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, τον τουρισµό και τις μεταφορές. Το διµερές εµπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 7,1 δισ. ευρώ ετησίως.
Το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν τα ελληνικά προιόντα που κατευθύνονται προς τη Ρωσία δεν ήταν τόσο ακριβά λόγω των υψηλών δασμών που επιβάλει η Ε.Ε. και τα τελωνεία.
Μετά τον τουρισμό λοιπόν, την άμυνα της χώρας που λόγω των αμερικανικών πιέσεων η Ελλάδα έχει επιβάλει εμπάργκο στα ρωσικά όπλα με κίνδυνο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 50% της αεράμυνας της χώρας, τώρα πλήττεται σφοδρά και ο πρωτογενής τομέας, η αγροτιά.
Κι όλα αυτά γιατί η ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο υποστήριξε τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας αντί να θέσει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού της, ο οποίος καλείται να πληρώσει τα πολιτικά «εγκλήματα».
Άραγε πώς η κυβέρνηση θα καλύψει τα χαμένα όταν μέχρι και χθές καθησύχαζε τους Έλληνες αγρότες; Μήπως ετοιμάζει κανέναν ΕΝΦΙΑ ακόμη για τους Έλληνες πολίτες; Υποτίθεται πώς ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Κι ακόμη είμαστε στην αρχή, γιατί αν συνεχιστεί ο «οικονομικός πόλεμος» μεταξύ της ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας τότε η Ελλάδα έχει να χάσει πολλά ακόμη, ασφαλώς και από την ενέργεια.

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΡΥ "ΧΕΡΙ" ΤΗΣ CIA

undefined
 
“Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής ένωσης, οι Αμερικανικές ΜΚΟ έκαναν πλιάτσικο στην Ρωσία. Ένας νεος, αναπληρωτής δημαρχος στην Αγ. Πετρούπολη όμως, μας είχε εντυπωσιάσει. Ηταν αδιάφθορος, ευφυής και πατριώτης”. 
 
Αυτή ήταν η εκτίμηση της Sharon Tennison, πρωτεργάτριας της γνωστής USAID, που αποτελεί το "μακρύ" χέρι της CIA και του βαθέως αμερικανικού κράτους σε όλο τον πλανήτη. 
 
Η συγκεκριμένη είχε σταλθεί στη Ρωσία με σκοπό να βοηθήσει στην αμερικανοποίηση της χώρας και στο τέλος στην απορρόφησή της από τον δυτικό κόσμο, ώστε να μην υπάρξει αντίπαλον δέος στο μέλλον που να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.
 
Δειίε τι γράφει για τον ηγέτη της Ρωσιας η Sharon Tennison, και ο λόγος της μετράει παραπάνω από οποιουδήποτε Αμεικανού επισήμου της Ουάσιγκτον καθώς η γυναίκα αυτή έζησε στην Σοβιετική Ένωση-μετέπειτα Ρωσία για περίπου 30 χρόνια έχοντας συνανατροφές με Ρώσους και από τις 11 χρονικές ζώνες.
 
Αυτό που της έμεινε πάνω απ'όλα ήταν ο πατριωτισμός του Β.Πούτιν, και το ότι "ήταν αδιάφθορος, έξυπνος, μεθοδικός, με στρατηγική αντίληψη".
 
Το συγκεκριμένο στέλεχος της USAID είχε κατανοήσει ότι οι ΗΠΑ είχαν βρει έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο μπροστά τους που δεν μπορούσαν να τον εξαγοράσουν και για αυτό χρησιμοποίησαν τα δυτικά ΜΜΕ για να τον διαβάλουν.
 
Η Sharon Tennison όλα αυτά τα χρόνια που τον γνώριζει κράταγε επιμελώς σημειώσεις για την προσωπικότητα του Ρώσου ηγέτη δείγμα πόσο ενδιέφερε την αμερικανική διπλωματία να μαθαίνει ότι μπορούσε.
 
Πάντως η Sharon Tennison κερδήθηκε από την προσωπικότητα του Β.Πούτιν και βρίσκεται και αυτή στην όχθη των αμερικανικών προσωπικοτήτων, όπως ο Oliver Stone, o Paul Craig Roberts και ο Steven Seagal που αμφισβητούν την αμερικανική πολιτική και την στάση τους απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.
 
"Ο Β.Πούτιν προφανώς έχει ελαττώματά και κάνει και λάθη. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία μου με αυτόν, αλλά και εμπειρίες έμπιστων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων των ΗΠΑ που έχουν εργαστεί στενά μαζί του κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετών ετών, ο Πούτιν είναι ένα ευθύ, αξιόπιστο και εξαιρετικά εφευρετικό άτομο.
 
Είναι προφανώς ένας μακροπρόθεσμος στοχαστής και σχεδιαστής και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικός αναλυτής και στρατηγός.
 
Είναι ένας ηγέτης που μπορεί να λειτουργήσει αθόρυβα ως προς τους στόχους του, κάτω από "βουνά" κατηγοριών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του από τότε που έγινε ο δεύτερος πρόεδρος της Ρωσίας. 
 
Παρακολουθούσα σιωπηλά βλέποντας την δαιμονοποίηση του Πούτιν να αυξάνεται από τότε που ξεκίνησε την προεδρία του στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συγκέντρωσα τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου, ελπίζοντας τελικά να τις συμπεριλάβω σε ένα βιβλίο (το οποίο δημοσιεύθηκε το 2011). Το βιβλίο εξηγεί τις παρατηρήσεις μου πιο καλά από ό, τι αυτό το άρθρο.
 
Όπως και άλλοι που είχαν άμεση εμπειρία με αυτόν τον ελάχιστα γνωστό άνθρωπο, έχω δοκιμάσει εις μάτην να αποφύγω να χαρακτηριστώ ένα "απολογητής του Πούτιν». Αν κάποιος είναι έστω και ουδέτερος γι 'αυτόν, θεωρείται "υπέρ του Πούτιν» από ειδήμονες, κυνηγόσκυλα ειδήσεων, και δυστυχώς ο μέσος πολίτης ενημερώνεται από αυτούς στο CNN, Fox και MSNBC. 
 
Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαιαι ειδικός,απλά είμαι στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΣΣΔ/μετέπειτα Ρωσίας τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​ειχα πολύ πιο άμεση, επαφή με Ρώσους όλων των αποχρώσεων σε 11 χρονικές ζώνες από οποιοδήποτε δυτικό δημοσιογράφο ή οποιοδήποτε από τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον.
 
Έχω μείνει στη χώρα αρκετό καιρό και γνώρισα τη ρωσική ιστορία και τον ρωικό πολιτισμό βαθιά, έχω μελετήσει την ψυχολογία τους, και κατανοήσει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών νοοτροπίών που τόσο έχουν περιπλέξει τις πολιτικές μας σχέσεις με τους ηγέτες τους. Όπως και με τις προσωπικότητες σε μια οικογένεια ή μια ομάδα πολιτών ή σε ένα δημαρχείο, χρειάζεται κατανόηση και συμβιβασμός για να δημιουργηθεί ένα σύνολο σχέσεων, όταν βασικές συνθήκες είναι διαφορετικλες. Η Ουάσιγκτον ήταν εμφανώς αδιάφορη στην κατανόηση αυτών των διαφορών και δεν προσπαθεί να συναντήσει την Ρωσία στα μισά του δρόμου. 
 
Εκτός από την προσωπική μου εμπειρία με τον Πούτιν, είχα πολλές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες των ΗΠΑ οι οποίοι είχαν χρόνια εμπειρίας και συνεργάστηκαν με τον ίδιο και πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι κανένας δεν θα τον περιγράψει ως "βάναυσο" ή "βίαιο ", ή ότι άλλο συκοφαντικό επίθετο και ουσιαστικό, χρησιμοποείται κατ 'επανάληψη σε δυτικά μέσα ενημέρωσης. 
 
Γνώρισα τον Πούτιν χρόνια πριν ονειρευτεί ότι θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, όπως έκαναν πολλοί από εμάς που εργάστηκαν στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
 
Λόγο της συκοφαντίας εναντίον του έχω αποκτήσει εμμονή με την κατανόηση του χαρακτήρα του. Νομίζω ότι έχω διαβάσει κάθε σημαντική ομιλία που έδωσε.
 
Έχω προσπαθήσει να εξακριβώσω αν έχει αλλάξει προς το χειρότερο από τότε που ανέβηκε στην προεδρία, ή αν είναι ένας ευθύς χαρακτήρας σε ένα ρόλο που δεν περίμενα και χρησιμοποιεί τεράστια εξυπνάδα για να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με την Ουάσιγκτον κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εάν η τελευταία αυτή είναι η περίπτωση, και νομίζω ότι είναι, θα πρέπει να πάρει υψηλή βαθμολογία για τις επιδόσεις του κατά τα τελευταία 14 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Forbes ανέδειξε ως τον ισχυρότερο ηγέτη του 2013 αντικαθιστώντας τον Ομπάμα ο οποίος έλαβε τον τίτλο για το 2012 
 
Τα παρακάτω είναι η προσωπική μου εμπειρία με τον Πούτιν. 
 
Το έτος ήταν το 1992 ... 
 
Ήταν δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. O τόπος ήταν η Αγία Πετρούπολη. Για χρόνια είχα την ευθύνη δημιουργίας προγραμμάτων για το άνοιγμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ελπίζω να βοηθήσα τον σοβιετικό λαό για να δει πέρα από τις παγιωμένες νοοτροπίες του.
 
Μια νέα δυνατότητα του προγράμματος εμφανίστηκε στο κεφάλι μου. Επειδή περίμενα ότι θα μπορούσε να απαιτήσει μια υπογραφή από το δημαρχειο Marienskii, ειχε διοριστεί ο φίλος μου Volodya Shestakov και εμφανίστηκα σε μια πλαϊνή πόρτα εισόδου του κτιρίου Marienskii. Βρεθήκαμε σε ένα μικρό, θαμπό καφέ γραφείο, που το χαιιρόταν ένας μάλλον αλλόκοτος άνθρωπος σε ένα καφέ κοστούμι.
 
Ρώτησε για το λόγο που ήρθαμε. Μετά το "σκανάρισμα" της πρότασης μου, άρχισε να ρωτάει έξυπνα ερωτήματα. Μετά από κάθε μία από τις απαντήσεις μου, ρώτησε την επόμενη σχετική ερώτηση.
 
Συνειδητοποίησα ότι αυτή η συνέντευξη ήταν διαφορετική από τις άλλες με τους σοβιετικούς γραφειοκράτες που πάντα ηθελαν φιλικές συνομιλίες με τους ξένους με την ελπίδα δωροδοκίας σε αντάλλαγμα για τα αιτήματα των Αμερικανών.
 
Η CCI (παρακλάδι της USAID) στήθηκε με την αρχή ότι δεν θα δίναμε ποτέ μίζες. Αυτός ο γραφειοκράτης ήταν ανοιχτός, ερευνητικός, και απρόσωπος στη συμπεριφορά.
 
Μετά από περισσότερο από μία ώρα από προσεκτικών ερωτήσεων και απαντήσεων, ο ίδιος ήσυχα εξήγησε ότι είχε προσπαθήσει σκληρά να μάθει αν η πρόταση ήταν νόμιμη, στη συνέχεια είπε ότι, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν ήταν.
 
Λίγα καλά λόγια για την πρόταση εκφράστηκαν. Αυτό ήταν όλο.
 
Έτσι απλά και ευγενικά μας έδειξε την πόρτα.
 
Στο πεζοδρόμιο, εγώ και ο συνάδελφός μου, ο Volodya, λέγαμε μεταξύ μας ότι "αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε ασχοληθεί ποτέ με σοβιετικό γραφειοκράτη που δεν μας ζητήσε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ ή κάτι πολύτιμο!".
 
Θυμάμαι κοιτάζοντας την κάρτα του στο φως του ήλιου - - διαβάσαμε το όνομα  Vladimir Vladimirovich Putin
 
1994: O B.Πούτιν αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές της δεκαετίας του '90. 
 
O Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ Jack Gosnell μου κάνει μια SOS κλήση στην Αγία Πετρούπολη. Είχε 14 μέλη του Κογκρέσου και το νέο Αμερικανού Πρέσβη στη Ρωσία, Thomas Pickering, που έρχοντουσαν στην  Αγία Πετρούπολη στις επόμενες τρεις ημέρες. Χρειαζόταν άμεση βοήθεια. Έτρεξα πάνω στο Προξενείο και έμαθα ότι ο Τζακ είχε σκοπό να τους αναλάβω εγώ. Ήμουν έκπληκτη, αλλά εκείνος επέμενε. 
 
Ήρθαν από τη Μόσχα και ήταν έξαλλοι για το πώς η χρηματοδότηση των ΗΠΑ χανόταν κυριολεκτικά εκεί.Ο Τζακ ήθελε να ακούσει "καλά νέα" για τα προγράμματα του CCI (παρακλάδι της USAID)  που δείχνουν καλά αποτελέσματα. 
 
31 Δεκεμβρίου 1999 
 
Με καμία προειδοποίηση, κατά την αλλαγή του έτους, ο Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν έκανε την ανακοίνωση στον κόσμο ότι από την επόμενη ημέρα και εμπρός εκκένων το γραφείο του και άφηνε τη Ρωσία στα χέρια ενός άγνωστου Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Όταν άουσα την είδηση​​, σκέφτηκα σίγουρα ότι δεν είναι ο Πούτιν που θυμήθηκα, ποτέ δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία. Την επόμενη μέρα ένα άρθρο των NYT είχε μια φωτογραφία. Ναι, ήταν ο ίδιος ο Πούτιν που είχα γνωρίσει χρόνια πριν! 
 
Σοκαρίστηκα και λυπήθηκα, λέγοντάς σε φίλους, "Αυτό είναι μια καταστροφή για τη Ρωσία, έχω περάσει χρόνο με αυτόν τον τύπο, είναι πολύ εσωστρεφής και πολύ έξυπνος ποτέ  δεν θα είναι σε θέση να συνδέθει με τις μάζες της Ρωσίας."
 
Περαιτέρω, είπα: «για να πάρει τη Ρωσία στα γόνατά του, δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: 1) Οι αλαζόνες νέοι ολιγάρχες πρέπει να απομακρυνθούν διά της βίας από το Κρεμλίνο, και 2) Ένας τρόπος πρέπει να βρεθεί για να αφαιρέσει τα περιφερειακά αφεντικά (κυβερνήτες) από τα φέουδα τους σε 89 περιοχές της Ρωσίας ". Ήταν σαφές για μένα ότι ο άνθρωπος με το καφέ κοστούμι δεν θα είχε τα ένστικτα ή τα κότσια να αντιμετωπίσει επιτακτικώς  τις δύο μεγάλες προκλήσεις της Ρωσίας. 
 
Φεβρουάριος 2000 
 
Σχεδόν αμέσως ο Πούτιν άρχισε βάζοντας τους ολιγάρχες της Ρωσίας στην άκρη. Τον Φεβρουάριο μια ερώτηση σχετικά με τους ολιγάρχες έφερε και την απάντησή του: «Ποια πρέπει να είναι η σχέση με τους λεγόμενους ολιγάρχες; Το ίδιο όπως και οποιοσδήποτε άλλος. Η ίδια ως ιδιοκτήτης ενός μικρού αρτοποιείου ή ένα κατάστημα επιδιόρθωσης υποδημάτων. Αυτό ήταν το πρώτο σήμα ότι οι μεγιστάνες δεν θα είναι πλέον σε θέση να "λυγίζουν" κυβερνητικούς κανονισμούς ή να υπολογίζουν σε ειδική πρόσβαση στο Κρεμλίνο. Έκανε επίσης και τους καπιταλιστές της Δύσης νευρικούς. 
 
Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Πούτιν κάλεσε μια συνάντηση με τους ολιγάρχες και τους έδωσε την συμφωνία του: Θα μπορούσαν να κρατήσουν τον παρανόμως αποκτηθέντα πλούτο που παράγουν οι σοβιετικές επιχειρήσεις τους και δεν θα πρέπει να εθνικοποιηθούν .... ΑΝ μέρος των εσόδων τους δοθεί σε φόρους και αν προσωπικά μείνουν έξω από την πολιτική. 
 
Αυτή ήταν η πρώτη από τις «κομψές λύσεις» του Πούτιν στις σχεδόν αδύνατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα Ρωσία. Όμως, η συμφωνία έθεσε επίσης τον Πούτιν στο στόχαστρο των ΜΜΕ των ΗΠΑ και αξιωματούχων οι οποίοι, στη συνέχεια, υπερασπιζόντουσαν τους ολιγάρχες, όπως ο  Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.
 
Ο τελευταίος ανακατεύτηκε με την  πολιτική, δεν πλήρωνε φόρους, και πριν να συλληφθεί και να φυλακιστεί ήταν στη διαδικασία της πώλησης ενός σημαντικού μεριδίου της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, της Yukos Oil, στην Exxon Mobil (σ.σ.: είναι η ίδια υπόθεση για την οποία η Ρωσία καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ 50 δισ δολάρια μόλις πριν λίγες μέρες). Δυστυχώς, για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Χοντορκόφσκι έγινε μάρτυρας (και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα). 
 
Μάρτιος 2000 
 
Έφτασα στην Αγία Πετρούπολη. Ένας Ρώσος φίλος (ψυχολόγος) από το 1983, ήρθε για συνηθισμένη επίσκεψη. Η πρώτη μου ερώτηση ήταν, "Λένα τι πιστεύετε για το νέο πρόεδρο σας;"
 
Εκείνη γέλασε και απάντησε, "Πήγα στο σχολείο με αυτόν! "Άρχισε να περιγράψει τον Πούτιν ως ένα ήσυχο παιδί, φτωχό, λάτρη των πολεμικών τεχνών, ο οποίος βοήθαγε τα παιδιά  που έπεφταν θύματα εκφοβισμού στις παιδικές χαρές. 
 
Τον θυμόμαστε ως ένα πατριώτη νέο που αιτήθηκε να μπει στην KGB πρόωρα μετά την αποφοίτησή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τον έστειλαν μετά στο πανεπιστήμιο).
 
Πήγε στη Νομική, και αργότερα επανέλαβε την αιτηση όπου καιέγινε δεκτή. Η Λένα είπε, "Sharon εκείνες τις ημέρες όλοι θαύμαζαν την KGB και πίστευαν ότι όσοι εργάστηκαν εκεί ήταν πατριώτες και κρατούσαν τη χώρα ασφαλή. Νομίζαμε ότι ήταν φυσικό για κάποιον να επιλέξει αυτή την καριέρα".
 
Η επόμενη ερώτησή μου ήταν, «Τι νομίζετε ότι θα κάνει με τους εγκληματίες του Γέλτσιν στο Κρεμλίνο;" "Αν αφεθεί στην κανονική συμπεριφορά του, θα τους παρακολουθήσει για μια στιγμή για να βεβαιωθεί τι συμβαίνει, τότε θα ρίξει μερικές φωτοβολίδες για να τους αφήσει να γνωρίζουν ότι ο ίδιος παρακολουθεί. Αν δεν ανταποκριθούν, θα τους αντιμετωπίσει προσωπικά, στη συνέχεια, αν οι συμπεριφορές δεν αλλάξουν κάποιοι θα είναι στη φυλακή σε δύο χρόνια "Την συνεχάρη μέσω email όταν οι προβλέψεις της άρχισαν να πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο. . 
 
Δεκαετία του 2000 
 
Πολλοί απόφοιτοι του CCI της Αγίας Πετρούπολης πέρασαν από συνέντευξη για να καθορίσουν το πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης και πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε την εμπειρία των ΗΠΑ πιο πολύτιμη για τις νέες μικρές επιχειρήσεις τους.
 
Οι περισσότεροι πίστευαν ότι το πρόγραμμα ήταν πάρα πολύ σημαντικό, ακόμα και για αλλαγή ζωής. Τελευταία,ο κάθε ένας απο αυτούς ρωτήθηκε, "Λοιπόν, τι νομίζεις για τον  νέο προέδρο σας;" (είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί είχαν ανησυχήσει από την αρχή και ήθελαν να μάθουν τι πίστευε ο απλός κοσμος για τον Β.Πούτιν). Κανένας δεν απάντησε αρνητικά, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή οι επιχειρηματίες μισούσαν τους γραφειοκράτες της Ρωσίας. Οι περισσότεροι απάντησαν ομοίως,
 
"Ο Πούτιν καταχώρησε την  επιχείρησή μου πριν από μερικά χρόνια». Επόμενη ερώτηση, "Λοιπόν, πόσο το έκανε να σας κοστίσει;" Ένα άτομο απάντησε, «Ο Πούτιν δεν χρεώνει τίποτα". Ένας είπε, «Πήγαμε στο γραφείο του Πούτιν, διότι οι άλλοι που παρέχουν οι εγγραφές στο Marienskii είχαν είχαν γίνει πλούσιοι από τις θέσεις τους. "
 
Τέλη δεκαετίας 2000 
 
Στο πρώτο έτος του Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το θεωρουσαν ύποπτο ότι θα ήταν αντίθετος με τα συμφέροντα της Αμερικής ,κάθε κίνηση του αμφισβητήθηκε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 
 
Έτος 2001 
 
Ο πρέσβης Jack Gosnell εξήγησε τη σχέση του με τον Πούτιν, όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά για τη δημιουργία κοινοπραξιών και άλλους τρόπους για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
 
Ο Jack αναφέρει ότι σχετιζόταν με τον Πούτιν  ήταν πάντα κατ 'ευθείαν επάνω, ευγενικός και εξυπηρετικός. Όταν η σύζυγος του Πούτιν, Λουντμίλα, έπαθε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, ο Jack πήρε έγκριση (πριν ενημερώσει τον Πούτιν) για να κανονίσει τη νοσηλεία και αεροπορικά ταξίδια για να πάρει ιατρική περίθαλψη στη Φινλανδία.
 
Όταν ο Jack το είπε στο Πούτιν, ανέφερε ότι επρόκειτο για πολύ γενναιόδωρη προσφορά, αλλά κατέληξε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να δεχτεί αυτή τη χάρη, και ότι η Ludmila θα πρέπει να ανακάμψει σε ένα ρωσικό νοσοκομείο αν και ιατρική περίθαλψη στη Ρωσία ήταν απαίσια στη δεκαετία του 1990. 
 
Ένας ανώτερος αξιωματικός της CSIS που είμασταν φίλοι τη δεκαετία του 2000 συνεργάστηκε στενά με τον Πούτιν για μια σειρά από κοινές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Ανέφερε ότι δεν είχε σχέσεις με τον Πούτιν που θα τον εξέθεταν, αλλά τον σέβονταν και πίστευε ότι δέχοταν ένα άδικο πόλεμο από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, ο ίδιος έκλεισε την πόρτα στο γραφέιο της CSIS, όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τον Πούτιν. Υπέθεσα τα σχόλιά του δεν θα ήταν αποδεκτλα αν οι άλλοι άκουγαν.
 
Ένας άλλος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που δεν θα αναφέρω το όνομά του, ανέφερε, επίσης,ότι συνεργάζεται στενά με τον Πούτιν, λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία υπόδειξη δωροδοκίας, ή πίεσης, αλλά μόνο αξιοσέβαστες συμπεριφορές και εξυπηρετικότητα. 
 
Είχα δύο συναντήσεις το 2013 με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον Πούτιν: 
 
Στο πρώτο, ένιωσα ελεύθερη να ρωτήσω: «Γιατί ο Β.Πούτιν δεν είναι αποδεκτος από τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον; Χωρίς να διστάσει η απάντηση ήρθε άμεσα: ".« Τα μαχαίρια βγήκαν όταν ανακοινώθηκε ότι ο Πούτιν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος».
 
Ρώτησα ΓΙΑΤΙ; Η απάντηση: «Δεν μπόρεσα να μάθω ποτέ το γιατί" - "ίσως επειδή ήταν KGB." Ανάφερα ότι ο Μπους ο Πρεσβύτερος, ήταν επικεφαλής της CIA. Η απάντηση ήταν, «Αυτό δεν θα έκανε καμία διαφορά, αν ήταν άνθρωπός μας." 
 
Ο δεύτερος ήταν ένα πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον οποίο μοιράστηκα πρόσφατα μια ραδιοφωνική συνέντευξη για τη Ρωσία. Στη συνέχεια, όταν κουβεντιάζαμε, μου παρατήρησε, "Μπορεί να σας ενδιαφέρει ότι σε περίοδο πολών ετών ρώτησα πολλούς ανθρώπους για τον Β.Πούτιν και όλοι λένε ότι δεν είχαν αρνητικές εμπειρίες μαζλι του και δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για δωροδοκία ». "Κανείς δεν μπόρεσε να τον κατηγορησει για δωροδοκία.
 
Από το 2001 μέχρι σήμερα, έχω παρακολουθήσει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με αρνητική τοποθέτηση εναντίον του Πούτιν .... ακόμη και κατηγορίες δολοφονιών, δηλητηριάσεις, και συγκρίσεις του με τον Χίτλερ. Κανείς όμως δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτούς τους ισχυρισμούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​έχω ταξιδέψει σε όλη τη Ρωσία αρκετές φορές κάθε χρόνο, και έχω παρακολουθήσει τη χώρα να αλλάζει σιγά-σιγά κάτω από το ρολόι του Πούτιν.
 
Οι φόροι μειώθηκαν, ο πληθωρισμός μειώνεται, και οι νόμοι μπαίνουν σιγα σιγά στη θέση τους.
 
Τα σχολεία και τα νοσοκομεία άρχισαν να βελτιώνονται. Οι μικρές επιχειρήσεις αυξάνονται, η γεωργία εμφανίζει βελτίωση, και τα καταστήματα είναι εφοδιασμένα με τρόφιμα.
 
Οι προκλήσεις με αλκοόλ ήταν λιγότερο εμφανείς, το κάπνισμα είχε απαγορευτεί εντός κτίρίων, και το προσδόκιμο ζωής άρχισε να αυξάνεται.
 
Αυτοκινητόδρομοι κατασκευάστηκαν σε όλη τη χώρα, νέες σιδηροτροχιές και σύγχρονα τρένα εμφανίστηκαν, και ο τραπεζικός κλάδος έχει γίνει αξιόπιστος.
 
Η Ρωσία είχε αρχίσει να μοιάζει με μια αξιοπρεπή χώρα σίγουρα όχι όσο οι Ρώσοι ήλπιζαν να είναι μακροχρόνια, αλλά βαθμιαία βελτίωση για πρώτη φορά στη μνήμη τους. 
 
Είναι εκπληκτικό για μένα πόσο πολύ πρόοδο η Ρωσία έχει κάνει τα τελευταία 14 χρόνια από τότε που ένας άγνωστος άνδρας με καμία εμπειρία ανέλαβε την προεδρίας της".
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ένας θλιβερός θίασος συμβούλων μοιράζει πίκρα

Στην αρχή μας είπαν ότι στον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ βγήκαν μερικά εκατομμύρια παραπάνω και συσκεπτόντουσαν για να αποφασίσουν σε ποιούς θα τα επιστρέψουν. Μετά "ανακάλυψαν" το προφανές: Για άλλη μία φορά τα έκαναν μαντάρα! Η ιστορία αυτή μοιάζει με την σκηνή της ταινίας "Μία ζωή την έχουμε", όπου ο Κλέων (Δημήτρης Χόρν) ξεκινάει μία άσωτη ζωή όταν βρίσκει ως ταμίας στην τράπεζα πλεόνασμα 1.101.101,10 δραχμών. Πολύ γέλιο. Εκείνη, όμως, ήταν ταινία. Ο θίασος του υπουργείου Οικονομίας βγάζει, δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια πολύ κλάμα...

Τι συνέβη; Εκατό φορές ρωτήθηκαν τα τζιμάνια που ανέλαβαν την σωτηρία του έθνους αν έχουν κάνει προσομοίωση με τον ΕΝΦΙΑ κι αν όλα είναι σωστά. Κι εκατό φορές απάντησαν με ύφος εκατό καρδιναλίων ότι όλα έχουν γίνει επαγγελματικά κι ότι μετά από αυτούς είναι το χάος. Οι γνωστοί άχρηστοι έκαναν και πάλι το θαύμα τους.

Νύκτα θα έπρεπε να έχουν φύγει. Εδώ και καιρό. Τα λέμε και τα γράφουμε συνεχώς. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι επέμεναν ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν με διαφορά ο καλύτερος υπουργός Οικονομίας κι οι άνθρωποι που ο ίδιος κουβάλησε στο υπουργείο υποψήφιοι για το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας. Ας τα λουστούν τώρα! Δεν τους έφταιξε κανείς. Εκείνοι τους διαλέξανε...

Μήπως δεν ήταν τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκε επισήμως από τον κ. Καραβίτη αντί να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό; Ποιός είχε ανεχτεί τότε εκείνη την απαράδεκτη  κατάσταση; Δεν μας κάνουν εντύπωση όλα όσα συμβαίνουν. Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρά για την σχιζοφρενική κατάσταση που επικρατούσε στο υπουργείο Οικονομίας.

Και τώρα; Έχουν την εντύπωση ότι πάμε πουθενά με τόση προχειρότητα; Είναι αυτή εικόνα κυβέρνησης; Είναι δυνατόν να είναι ακόμη στην θέση τους όσοι ευθύνονται για το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ; Έχουν αναστατώσει το σύμπαν με την ανικανότητά τους και παραμένουν στην θέση τους. Αν αυτό δεν είναι σενάριο για επιθεώρηση, τι άλλο μπορεί να είναι;

Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος ασχολιότανε με το ΕΝΦΙΑ και με τα τερατώδη λάθη των ανίκανων, ο κ. Χαρδούβελης σε δημόσια παρέμβασή του στην Βουλή βρήκε να πει ότι δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του επειδή, λέει, εγκατέλειψε καριέρα εκατομμυρίων στο εξωτερικό. Είμαστε με τα καλά μας; Παρακαλέσαμε εμείς τον κ. Χαρδούβελη να αφήσει τα εκατομμύρια και να ασχοληθεί με πενταροδεκάρες; Ας πάει στο εξωτερικό να συνεχίσει την καριέρα του, αν έτσι αισθάνεται. Να μην του χρωστάμε και να μη μας χρωστάει. Εκείνη την ώρα θα έπρεπε ο υπουργός να αρπάξει την ευκαιρία και να ζητήσει δημόσια συγνώμη από το βήμα της Βουλής για το ΕΝΦΙΑ, αντί να ζητάει να του έχουμε ευγνωμοσύνη για το ... μεγάλο καλό που μας έκανε. 

Αλήθεια, κύριε υπουργέ. Αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε έστω και σήμερα κάτι σε όσους έπαθαν εγκεφαλικό από τα λάθη του δικού σας υπουργείου; Ξέρουμε. Εσείς δεν ευθύνεστε για τους συμβούλους που σας επέβαλλε ο κ. Στουρνάρας. Τότε απολύστε τους! Αν τολμάτε.

Θυμηθείτε λίγο την σκηνή: Ο Κλέων πελαγωμένος εξετάζει πάλι και πάλι τα νούμερα και δεν πιστεύει στα μάτια του: "1.101.101,10. ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία δραχμές και δέκα". Και φέρτε τώρα στο μυαλό σας τους κυβερνητικούς να μετράνε αντίστοιχα το πλεόνασμα του ΕΝΦΙΑ: "Πεντακόσια εκατομμύρια, πεντακόσιες χιλιάδες και πεντακόσια ευρώ". Και δεν τους πέρασε καν από το μυαλό τους ότι οι αριθμοί δεν γεννάνε. Αλλά προδίδουν...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr