Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

1953:Το μισό χρέος της Γερμανίας διεγράφη, για ένα μέρος ορίστηκε μηδενικό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο αναδιαρθρώθηκε σε μακροπρόθεσμη βάση..


Διαβάστε την ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953…
Αυτά …βέβαια τα ξεχνάνε οι Γερμανοί και η Μέρκελ…μιας και δεν τους τα θυμίζουμε εμείς…
Οι δικοί μας οι πουλημένοι και προσκυνημένοι τι κάνουν  ;;;
“Τι μας διδάσκουν παλαιότερες κρίσεις χρέους;” 
Μια σύντομη αναδρομή σε κρίσεις χρέους του πρόσφατου παρελθόντος μπορεί να προσφέρει σημαντικά διδάγματα. Κυρίως ποια λάθη πρέπει να αποφεύγονται και πώς μπορεί μια χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της Το γερμανικό παράδειγμα: το 1952 το εξωτερικό χρέος της ανερχόταν στα 30 δις γερμανικά μάρκα.Εάν οι 70 τότε πιστωτές της Γερμανίας επέμεναν σε μια σκληρή πολιτική λιτότητας και πλήρη αποπληρωμή των δανείων, τότε πιθανότατα το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα είχε συντελεστεί ποτέ.
Αντ΄ αυτού όλες οι εμπλεκόμενες χώρες συμφώνησαν το 1953 στο Λονδίνο σε όρους που επέτρεπαν στην δυτικογερμανική οικονομία να ανασάνει και να αναπτυχθεί.
Το μισό χρέος διεγράφη, για ένα μέρος ορίστηκε μηδενικό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο αναδιαρθρώθηκε σε μακροπρόθεσμη βάση. Η συμφωνία έθεσε τα θεμέλια για την εξέλιξη της Γερμανίας σε εξαγωγική δύναμη, λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ από το erlassjahr.de, μια πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους αναπτυσσόμενων χωρών:
«Μια σημαντική ποιοτική διάσταση ήταν η συμφωνία των πιστωτών και της γερμανικής πλευράς ότι σε καμία περίπτωση η Γερμανία δεν θα αποπλήρωνε τα δάνειά της από τα αποθεματικά της, αλλά μόνον από τα τρέχοντα πλεονάσματα. Εάν εφαρμοζόταν αυτό τώρα και στην Ελλάδα και λέγαμε ότι οι Γερμανοί θα πάρουν χρήματα εάν επιτρέψουν ένα ελληνικό εμπορικό πλεόνασμα, τότε οι Έλληνες θα έπρεπε να κάνουν πολλές εξαγωγές και να φιλοξενήσουν πολλούς γερμανούς τουρίστες, μέχρι να αποπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τανκς».
Το Κλαμπ του Παρισιού 
Το μισό χρέος της Γερμανίας διεγράφη, για ένα μέρος ορίστηκε μηδενικό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο αναδιαρθρώθηκε σε μακροπρόθεσμη βάση
Η Ελλάδα αγόραζε για μεγάλο διάστημα όπλα αξίας πολλών δις από τη Γερμανία, λέει ο ειδικός τονίζοντας ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική, έκαναν το ίδιο. Για μεγάλο διάστημα αγόραζαν όπλα από τις βιομηχανικές χώρες και χρηματοδοτούσαν έργα υποδομής, παίρνοντας δάνεια δισεκατομμυρίων. Όταν δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν, απέμενε η κλήση ενός συγκεκριμένου τηλεφωνικού αριθμού: «Όταν έχω πρόβλημα χρέους, υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός στο Παρίσι, στο υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκεται η γραμματεία του Κλαμπ του Παρισιού. Σε αυτούς πρέπει να πω ότι έχω πρόβλημα. Και αυτοί μου εξηγούν τι πρέπει να γίνει».
Από το 1956 έχουν υπογραφεί στο Κλαμπ του Παρισιού περισσότερες από 400 συμφωνίες αναδιάρθρωσης για 85 χώρες. Οι ευνοϊκοί όροι που είχε αποσπάσει η Γερμανία το 1953, ήταν όμως για τις περισσότερες άπιαστο όνειρο. Για μεγάλο διάστημα οι πιστωτές επέμεναν στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων. Μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να διαφαίνεται η προθυμία για μερική διαγραφή του χρέους. Από το 2000 υπήρξε και πλήρης διαγραφή του εξωτερικού χρέους για εξαιρετικά φτωχές χώρες.
Η απουσία πτωχευτικού δικαίου 
Θεσμοί όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα σε ρόλο πιστωτή, ελεγκτή, αλλά και δικαστή
Οι περισσότερες από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα τελευταία 50 χρόνια προέβλεπαν σκληρές περικοπές, οδηγώντας συχνά τις υπερχρεωμένες χώρες στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ήταν ένα τεράστιο λάθος, λέει ο Γιούργκεν Τσάτλερ από το γερμανικό υπ. Οικονομικής Συνεργασίας: «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν δίνονταν η δέουσα σημασία στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην παραγωγή, ιδιαίτερα στην ασιατική κρίση».
Πτωχευτικό δίκαιο για κράτη δεν υπάρχει σήμερα και συνεπώς δεν υπάρχει και ένα ουδέτερο όργανο που να διαχειρίζεται τέτοιες υποθέσεις. Έτσι οι υπερχρεωμένες χώρες έχουν συνήθως τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Στην άλλη πλευρά –είτε αυτή λέγεται Κλαμπ του Παρισιού ή Τρόικα- κάθονται πάντα θεσμοί όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα που αναλαμβάνουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, τόσο του πιστωτή και του ελεγκτή, όσο και του δικαστή:
«Αυτό θα ήταν αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου», λέει ο κ. Κάιζερ. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου υπάρχουν νόμοι και ανεξάρτητα όργανα, όπως εξειδικευμένα δικαστήρια, τα οποία ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις και λαμβάνουν μετά τις αποφάσεις τους». Γι΄ αυτό και ο ίδιος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη σύνταξης πτωχευτικού δικαίου για κράτη. 
Andreas Becker / Κώστας Συμεωνίδης. Deutsche Welle 

Η Ελλάδα σύντομα θα καταστεί μοναδική χώρα στον κόσμο χωρίς 12ν.μ χωρικά ύδατα και ΑΟΖ



ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ - Η Ελλάδα είναι μία από λίγες χώρες στον κόσμο που δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μιλλια και δεν έχει οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τριάντα χρόνια μετά την υιθέτησή της και 17 χρόνια μετά την κύρωσή της από το κοινοβούλιο. Η χώρα μας, έχει οδηγηθεί σε κατάσταση μειωμένης κυριαρχίας και σε μιά ιδιότυπη παραλυτική κατάσταση, εξαιτίας των τουρκικών απειλών ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων της, σε βαθμό που κατά την άποψη πολλών στη χώρα μας, είναι ανάγκη να γίνουν τα αναγκαία βήματα τώρα.
Το θέμα της ΑΟΖ και των γενικότερων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους αποτελεί αντικείμενο μελετών, συζητήσεων, ανέξοδης ρητορικής μεταξύ των κομμάτων, με κοινό παρανομαστή την αγωνία, ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα πρέπει να πάρει αποφάσεις, να απεξαρτηθεί από την φοβία της στις τουρκικές πιέσεις και να αποδείξει ότι διαθέτει την βούληση να χαράξει το δικό της μέλλον ως κυρίαρχο κράτος και να σταματήσει να ετεροκαθορίζεται.

Σημαντική συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο και τον εθνικό προβληματισμό γενικότερα, αποτελούν οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων που οφείλουν όλοι να λάβουν υπόψη τους, στην άσκηση μιάς εθνικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει αναμφίβολα το βιβλίο της κ. Αναστασίας Στρατή<< Ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και οριοθέτηση με γειτονικά κράτη, εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη>>, που μέσα από την ενδελεχή επιστημονική προσέγγιση , αναδεικνύει όλες τις πτυχές των θεμάτων αυτών που πρέπει να έχει υπόψη της μιά πολιτική ηγεσία στην άσκηση της εθνικής πολιτικής.

Αν και στο σύνολό του το βιβλίο της κ. Στρατή, που εργάζεται και ως εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι αυστηρά επιστημονικό, ο αναγνώστης, αβίαστα εξάγει το πολιτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται βρίσκεται σε μιά ιδιότυπη κατάσταση ως προς την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.Η συγγραφέας παρουσιάζει αποκαλυπτικά στοιχεία της εμπλοκής με την Αλβανία, σε βαθμό που εκθέτει πολιτικά και νομικά τα Τίρανα, καταγράφει το δυσεπίλυτο πρόβλημα με την Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως επίσης την κατάσταση που διαμορφώνεται με την Αίγυπτο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσίαση των προβλημάτων με την Τουρκία.

Ενα επίσης μελαγχολικό συμπέρασμα είναι ότι ολοκληρώνοντας κάποιος την ανάγνωση του βιβλίου, διαπιστώνει ότι ουδέποτε το ελληνικό κοινοβούλιο, ούτε καν η αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας, συζήτησε, μελέτησε, εισηγήθηκε,ούτε καν ακούστηκε να διατυπώνει μιά άποψη για τα μείζονα αυτά θέματα της χώρας. 

Η ίδια η συγγραφέας, κλείνει την μελέτη της σημειώνοντας:
<<Το ερώτημα που τίθεται σήμερα, είναι εάν η Ελλάδα θα προχω ρήσει διεκδικώντας και εφαρμόζοντας στην πράξη το δικαίωμα θέσπισης θαλασσίων ζωνών, όπως αυτό ανεπιφύλακτα αναγνωρίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των χωρικών υδάτων ή θα παραμείνει αδρανής 30 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης, που η ίδια έχει αναγάγει σε ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής.Το μετέωρο βήμα μιάς χώρας που βρίσκεται στην πιό κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της>>.

Η κ. Στρατή τάσσεται υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων σημειώνοντας ότι <<θα ήταν σκόπιμο, η κήρυξη ΑΟΖ να συνδυάζεται με την επέκταση των χωρικών υδάτων, απαραίτητο δε, σε περίπτωση δικαστικής επίλυσης της διαφοράς οριοθέτησης με την Τουρκία. Και τούτο διότι, εάν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με το ισχύον εύρος των χωρικών υδάτων(σ.σ.δηλαδή τα 6ν.μ.) και δεν αποδοθεί πλήρης επήρρεια σε ορισμένα ελληνικά νησιά, η Ελλάδα δεν θα δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο μέλλον στις περιοχές που θα έχουν ήδη οριοθετηθεί και επηρρεάζονται απο την εν λόγω επέκταση>>. Υπενθυμίζεται, σημειώνει η κ. Στρατή ότι <<τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα έχουν αποδεχθεί την υπεροχή του δικαιώματος σε αιγιαλίτιδα ζώνη έναντι του δικαιώματος σε υφαλοκρηπίδα /ΑΟΖ γειτονικού κράτους, σε περίπτωση δε επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12ν.μ.το 71.2% του Αιγαίου θα περιέλθει υπό ελληνική κυριαρχία>>, κάτι που ως γνωστόν προκαλεί πανικό στην Αγκυρα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον,όπως είπαμε, έχει η ανάλυση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, την οποία η κ. Στρατή ξετινάζει κυριολεκτικά , σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται περί ακύρωσης της Συμφωνίας, αρμοδιότητα που δεν έχει το Δικαστήριο, αλλά ότι κρίθηκε αντισυνταγματική. 

Ειδικότερα...Συμφωνία Ελλάδας –Αλβανίας

Είναι σημαντικό, ότι στη συμφωνία Ελλάδας –Αλβανίας που υπογράφηκε στις 27 Απριλίου 2009, τα δύο κράτη, όπως παρατηρεί η κ. Στρατή <<αποφάσισαν ότι το θαλάσσιο όριο θα καθοριστεί βάσει της αρχής της ίσης απόστασης, όπως αυτή εκφράζεται από τη μέση γραμμή>>. Σύμφωνα με την γνωστή απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη συμφωνία << αναγνωρίστηκε πλήρης επήρρεια σε όλα τα ελληνικά νησιά στην υπό οριοθέτηση περιοχή>> , ενώ, σύμφωνα με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου <<θα έπρεπε να θεωρηθούν ως <<ειδικές περιστάσεις>> και να τους αποδοθεί μειωμένη επήρρεια>> που ως γνωστόν θυμίζει σχεδόν τις τουρκικές θέσεις. Το αλβανικό δικαστήριο επικαλέστηκε επίσης την έλλειψη πληρεξουσιότητας, δηλαδή για τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών απαιτείται εξουσιοδότηση του προέδρου της δημοκρατίας και όχι του πρωθυπουργού, ότι υπάρχουν ασάφειες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και ότι δεν εφαρμόστηκε η αρχή της ευθιδικίας.

Η κ. Στρατή καταρρίπτει σημείο προς σημείο το σκεπτικό του Συνταγματικού Δικαστηρίου εξηγώντας ότι:
Σύμφωνα με τη Σύμβαση τηςΒιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, η έλλειψη πληρεξουσιότητας δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας μιάς συνθήκης. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Αλβανίας-Ιταλίας χωρίς ωστόσο να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αρα υπάρχει προηγούμενο

Ασάφειες. Σύμφωνα με το Δικαστήριο η συμφωνία δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τις γραμμές βάσης. Το επιχείρημα του Δικαστηρίου είναι εντελώς αβάσιμο εφόσον δεν χαράχθηκαν από ελληνικής πλευράς ευθείες γραμμές βάσης. Τα ελληνικά νησιά ελήφθησαν υπόψιν αυτοτελώς ως <<σημεία βάσης>> για τη χάραξη της οριοθέτησης της γραμμής βάσει της αρχής της ίσης απόστασης, όπως προβλέπει το άρθρο 1 της Συμφωνίας. Ως προς το επιχείρημα της μειωμένης επήρρειας των ελληνικών νησιών, η κ. Στρατή σημειώνει ότι η ελληνοαλβανική συμφωνία αναγνωρίζει πλήρη επήρρεια και στα αλβανικά νησιά, στοιχείο άγνωστο μέχρι τώρα , ενώ υπενθυμίζει ότι πλήρης επήρρεια αποδόθηκε στην αλβανική νήσο Σάσωνα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Αλβανίας-Ιταλίας το 1992.
Η συγγραφέας συμπεραίνει ότι <<η απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας είναι αβάσιμη και νομικά έωλη>> και κατά συνέπεια η εφαρμογή της είναι πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό, ενώ είναι προφανές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

ΕΛΛΑΔΑ –ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Το θετικό με την Αιγυπτο είναι ότι αποδέχεται την αρχή της ίσης απόστασης/μέση γραμμή ως μέθοδο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ ,θέση που έχει και η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι η οριοθέτηση περιπλέκεται από το ζήτημα που έχει ανακύψει για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου που βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και επηρρεάζει καθοριστικά τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τόσο έναντι της Αιγύπτου, όσο και έναντι τηςΤουρκίας και της Κύπρου.
Η κ. Στρατή υπογραμμιζει ότι στην περίπτωση της οριοθέτησης με την Αίγυπτο, έχει ιδιαίτερη σημασία η συμπερίληψη του Καστελλόριζου στην υπό οριοθέτηση περιοχή, ιδίως μετά τις πρόσφατες διεκδικήσεις από την Τουρκία περιοχών της υφαλοκρηπίδας τη Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’18΄΄(εξετάζεται στη συνέχεια) και θέλοντας να τονίσει τη στρατηγική σημασία αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος προσθέτει ότι <<είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει οιαδήποτε διαφορετική ρύθμιση ως <<παραίτηση >>της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, θέτοντας ζήτημα οριοθέτησης της τουρκική υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ μόνο εάν δεν αποδοθεί πλήρης επήρρεια στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου>>.
Για τους λόγους αυτούς η συγγραφέας τονίζει ότι ενδεχόμενη αναγνώριση πλήρους επήρρειας , ιδίως στη Στρογγύλη, θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα της Ελλάδας σε μία ευρεία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα αποτελούσε θετικό προηγούμενο και για την οριοθέτηση με την Τουρκία.

Ελλάδα -Λιβύη

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας –Λιβύης δεν έχει επιτευχθεί παρά τις πολύχρονες προσπάθειες της χώρας μας. Η στάση της Λιβύης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Καντάφι ήταν σχεδόν ίδια με την στάση της Τουρκίας. Οπως σημειώνει η κ. Στρατή, η Λιβύη αντιτίθεται στην απόδοση πλήρους επήρρειας στα νησιά, επικαλούμενη άλλοτε την μικρή τους έκταση ή την <<διαστρέβλωση>>της οριοθετικής τους γραμμής. Στην οριοθέτηση με την Ελλάδα, τη χάραξη της μέσης γραμμής επηρεάζουν τα νησιά που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δηλαδή,οι Στροφάδες,η Σαπιέντζα, η Σχίζα, η Γαύδος, η Χρυσή και το Κουφονήσι. Η συγγραφέας συμπεραίνει, έχοντας υπόψη της και τις διμερείς επαφές, ότι <<η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με την Λιβύη ενέχει πολλά ζητήματα ορισμένα από τα οποία εμφανίζονται ως δισεπίλυτα, δεδομένου ότι οι θέσεις των δύο χωρών διαφέρουν ουσιωδώς μεταξύ τους>>. Προφανώς θα αναμένουμε την αποσαφήνιση των της πολιτικής της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη για να διαπιστωθεί αν εμμένει στην πολιτική Καντάφι. Σε κάθε περίπτωση, το νέο καθεστώς φαίνεται ότι θα είναι περισσότερο φυλοδυτικό, πράγμα που σημαίνει ότι πέρα από τις διμερείς επαφές απαιτούνται συμμαχίες για μιά πιό αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

ΕΛΛΑΔΑ –ΚΥΠΡΟΣ

Οπως είναι ήδη γνωστό και επαναλαμβάνει η κ. Στρατή στο βιβλίο της η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εξαρτάται από την αναγνώριση πλήρους επήρειας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου και ειδικότερα στη νήσο Στρογγύλη. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα έχουν κοινά θαλάσσια όρια, εφόσον θα παρεμβάλλεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι θα συμβεί αν π.χ. υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο ή μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις καθοριστεί μερική επήρεια του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου και σε πιό βαθμό, η μερική επήρεια θα καθορίσει την ελληνική ΑΟΖ σε σχέση με την Τουρκία, την Κύπρο και την Αίγυπτο

ΕΛΛΑΔΑ –ΤΟΥΡΚΙΑ

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το σχέδιο της Τουρκίας για τη μη αύξηση των χωρικών μας υδάτων, τον περιορισμό του εναερίου χώρου στα 6ν.μ.η άρνησή της να αναγνωρίσει υφαλοκρηπίδα στα νησιά είναι ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής και διπλωματικής στρατηγικής που αποβλέπει όχι μόνο στην διεκδίκηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στον καλύτερο έλεγχο της περιοχής.
Η επιθετκότητα της Τουρκίας , που σημειωτέον δεν είναι συμβαλόμενο μέρος στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα κλιμακώνεται όσο η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις έρευνες και στην Ελλάδα, η πίεση για την ΑΟΖ γίνεται όλο και πιό δυναμική και υπό το πρίσμα αυτό, η στρατηγική της έντασης είναι επιλογή της Τουρκίας και μάλιστα επιθετ ική επίλογή.
Πέρα από τα τεχνικά στοιχεία που με λεπτομέρειες παραθέτει η συγγραφέας και είναι της αρμοδιότας των ειδικών επιστημόνων που συνεργάζονται με την κυβέρνηση, επισημαίνει κάποια στοιχεία που είναι χρήσιμα για τον απλό πολίτη για να διαμορφώσει δική του άποψη.
Η κ. Στρατή θυμίζει ότι η Ελλάδα με δήλωσή της την 21η Ιουλίου 1995, κατά την επικύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας τονίζει ότι η ίδια θα αποφασίσει, πότε και πως θα ασκήσει τα δικαιώματά της, σύμφωνα με την εθνική της στρατηγικη. <<Τούτο δεν σημαίνει κατ΄ελάχιστον απεμπόληση εκ μέρους της Ελλάδας των δικαιωμάτων της>>, αναφέρει η δήλωση.
Η συγγραφέας επισημαίνει όμως περαιτέρω ότι κίνδυνος να αποδυναμωθούν τα ελληνικά δικαιώματα, νομικά δεν υπάρχει. Πάρ όλα αυτά, προσθέτει<<εάν 17 χρόνια μετά την επικύρωση της Σύμβασης και την κατάθεση της εν λόγω δήλωσης η Ελλάδα προβεί σε κήρυξη νέων ζωνών δικαιοδοσίας χωρίς παράλληλη επέκταση των χωρικών της υδάτων,<<παγιώνεται>> κατά κάποιο τρόπο το ισχύον καθεστώς. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μόνον την επέκταση της κυριαρχίας της Ελλάδας σε μιά ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και την εναρμόνιση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης με αυτό της Αιγύπτου και της Λιβύης, αλλά θα ισχυροποιήσει και τη θέση της στις διαπραγματεύσεις>>.

Περαιτέρω προτείνεται<<η κήρυξη της ΑΟΖ να συνδυάζεται με την επέκταση των χωρικών υδάτων, απαραίτητο δε σε περίπτωση δικαστικής επίλυσης της διαφοράς με την Τουρκία. Και τούτο γιατί, εάν οριοθετηθεί η υφακοκρηπίδα /ΑΟΖ με το ισχύον εύρος χωρικών υδάτων και δεν αποδοθεί πλήρης επήρεια σε ορισμένα ελληνικά νησιά, η Ελλάδα δεν θα δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο μέλλον σε περιοχές που θα έχουν ήδη οριοθετηθεί..>>

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συμπέρασμα της εμπειρογνώνονος του ΥΠΕΞ είναι ότι αν η Ελλάδα δεν επεκτείνει ή έστω κατοχυρώσει μέσω διμερών οριοθετήσεων, όπου αυτό είναι εφικτό, την επέκταση της δικαιοδοσίας της στο μέλλον, ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος κινδυνεύει να παραμείνει η τελευταία περιοχή της Μεσογείου, ενδεχομένως και της υφηλίου, όπου όχι μόνο δεν θα έχει θεσπιστεί ΑΟΖ ή κάποια άλλη θαλάσσια ζώνη, αλλά και το εύρος των χωρικών υδάτων θα είναι περιορισμένο.

Σήμερα, τονίζει η κ. Στρατή, σε σύνολο 152 παράκτιων κρατών, μόνο 8, εκ των οποίων τα 5 στη Μεσόγειο, δεν έχουν κηρύξει ζώνες δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδα. Είναι η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βοσνία –Ερζεγοβίνη, η Ιορδανία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Μαυροβούνιο και το Μονακό. Η Ιορδανία και η Βοσνία, λόγω γεωγραφίας δεν μπορούν να θεσπίσουν θαλάσσιες ζώνες, άρα μένουν τρία κράτη

Δημοσιεύεται στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Αγριεύει» η Μόσχα με Τουρκία



Η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom απέστειλε προειδοποίηση προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. Η πρόθεση της γείτονας είναι να αναπτύξει και να ολοκληρώσει μέχρι το 2018 το σχέδιο του αγωγού Trans-Anatolian (ΤΑΝΑΡ) με το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είναι ευθέως ανταγωνιστικός προς τον South Stream.

Η ρωσική εταιρεία, η οποία προμηθεύει την Τουρκία με φυσικό αέριο, ανακοίνωσε «καθαρά και ξάστερα» πως αν η Άγκυρα πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, τότε θα πρέπει «να απευθυνθεί στο Μπακού για οποιαδήποτε βοήθεια».

Η Μόσχα δεν βλέπει με καλό μάτι τις σύσφιξη των άζερο-τουρκικών σχέσεων στο τομέα της ενέργειας. Οι σχέσεις της δε με το Άζερμπαιτζάν είναι τεταμένες, κάτι που φαίνεται και στα προβλήματα που προκύπτουν στην ενοικίαση και λειτουργία του σταθμού ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην αζερική πόλη Gabala. Ωστόσο απώτερος σκοπός της Μόσχας είναι ο έλεγχος των τεράστιων κοιτασμάτων της χώρας, η οποία θεωρείται από την Άγκυρα χώρα-κλειδί στα τουρκικά σχέδια στην περιοχή, που σκοπό έχουν να στριμώξουν τη Ρωσία.

Να δούμε πότε θα εκμεταλλευτούν διπλωματικά στην Αθήνα τη ρώσο-τουρκική κόντρα…


Τι είπε ο άνθρωπος…απίστευτο (βίντεο)


Ακούστε τη δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, 30 Σεπ 2011

, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τα μέτρα της τότε κυβέρνησης.

Δεν θα πιστεύτε αυτά που βλέπετε και ακούτε…


Φτάσαμε στο σημείο ο κόσμος να μην ξέρει τι του τι ξημερώνει αύριο…

Περίεργες δηλώσεις Netanyahu - Τις έκανε όντως;


Μετά την δήλωση σοκ του αμερικανού αρχηγού του Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγού Martin Dempsey  αναφορικά  με την αντίθεση του ίδιου προσωπικά αλλά και των ΗΠΑ γενικότερα ότι «σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει το Ισραήλ δεν θέλει να είναι συνένοχος σε ένα τέτοιο γεγονός» οι πορεία των Αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων φαίνεται ότι περνά εν μέσω μιας νέας κρίσης με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Σύμφωνα με ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται εξαιρετικά δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις του Martin Dempsey  σε σημείο που εκτοξεύει μύδρους κατά των ΗΠΑ σε ιδιωτικές συναντήσεις.
Μάλιστα σύμφωνα με κάποια ιστολόγια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε κάποιες περίεργες δηλώσεις στην ισραηλινή Βουλή, όχι σε συνεδρίαση του σώματος αλλά σε σύσκεψη  που είχε με μέλη του επιτελείου στο περιθώριο συνεδρίασης της Knesset.
Τις δηλώσεις αυτές τις παραθέτουμε πάντως  με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν είναι επιβεβαιωμένες και ακόμη και αν έχουν γίνει θα είναι πολύ  δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
Οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Benjamin Netanyahu έχουν ως εξής:
«Έχουμε κουραστεί από την αμερικανική διπροσωπία και συνενοχή στο πως φέρονται στο Ιράν. Οι μουλάδες οι οποίοι ελέγχουν το Ιράν είναι τρελοί και θέλουν να επιτεθούν στο Ισραήλ. Εάν οι ΗΠΑ δεν στείλουν το στρατό τους στο να καταλάβει το Ιράν ο Θεός μας θα είναι πολύ θυμωμένος με αυτό. Πως γίνεται πατριώτες και Χριστιανοί Αμερικανοί να μην υπακούουν στις εντολές που έχουν δοθεί από το Θεό μας;».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Αργεντινή δεν είναι και τόσο μακρυά, κ. Στουρνάρα


«Το επίπεδο των Ελλήνων έχει πέσει, δεν έχει πέσει όμως δραματικά, δεν έχουμε γίνει Αργεντινή».
Τάδε έφη Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας στις κραυγές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον αρχηγό του λόμπι της δραχμής, Π. Λαφαζάνη.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και το μέλλον της χώρας, άλλωστε το έχουμε ξαναπεί: οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κι ας πάμε στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος είπε τα περί Αργεντινής. Προφανώς, δεν είμαστε σαν τη χώρα του… Μαραντόνα και του Μέσι διότι αυτή τη στιγμή είμαστε χειρότεροι από τους Αργεντινούς. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, φωτογραφιζόταν περιχαρής με την τελευταία επιταγή που θα έδινε στο ΔΝΤ για τα δάνεια του παρελθόντος.
Η Αργεντινή τα κατάφερε να απελευθερωθεί από τα οικονομικά δεσμά καθώς είχε πλουτοπαραγωγικές πηγές και εξαγώγιμα προϊόντα για να αναστήσει την οικονομία της. Ακόμη και οι ποδοσφαιριστές της είναι εξαγώγιμο προϊόν που φέρνει πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στη χώρα. Εμείς, ούτε τα ποδοσφαιρικά ταλέντα μας δε μπορούμε να πουλήσουμε στους κουτόφραγκους. Κι όταν το κάνουμε τα τσεπώνουν οι πρόεδροι, αφού δεν φορολογούνται κανονικά, και στη συνέχεια μας φέρνουν το…. Πίου το μαύρο πιστόλι, κι αυτόν αφορολόγητο.
Εν πάση περιπτώσει, προφανώς ο κ. Στουρνάρας εννοούσε ότι η Ελλάδα δεν έγινε η Αργεντινή της εποχής που ο κόσμος έβγαινε με τις κατσαρόλες στους δρόμους επειδή δεν είχε να φάει. Ασφαλώς ακόμη δε φτάσαμε στο σημείο αυτό, αν και χιλιάδες συμπολίτες μας τρέφονται από την Εκκλησία ή ψάχνουν στα σκουπίδια. Κι αν δεν υπήρχε έστω και λίγο από το γνωστό ελληνικό φιλότιμο και το δέσιμο της οικογένειας, πολλοί γέροι στην επαρχία θα είχαν πάει μια ώρα νωρίτερα να βρουν το Δημιουργό τους.
Ασφαλώς και δεν έχει πέσει τόσο πολύ το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, όπως υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, όμως, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ, έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα του 1978. Συγκεκριμένα:
  • Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ τονίζει πως την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε 8%, ενώ η ύφεση αυξήθηκε και η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη (από 17,7% το 2011 στο 24% το 2012).
  • Την περίοδο 2010-2011 οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. Συνολικά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.
  • Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως η οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης επιδεινώνεται λόγω της αύξησης της ανεργίας (24%το 2012, δηλ. 1.200.000 άτομα) και της μείωσης των μισθών, που στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξεως των 9,5 δισ. ευρώ.
  • Ακόμη, υποστηρίζει πως η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης οδηγεί σε απώλειες 8,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, υποστηρίζει ότι η αγοραστική δύναμη των νέων κατώτατων μισθών έχει πλέον γυρίσει στα επίπεδα του 1978.
Αυτά, πριν δούμε το νέο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ κι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται για 5η συνεχή χρονιά σε βαθιά ύφεση. Φέτος δε αναμένεται να κλείσει στο καλύτερο σενάριο σε 6% στο χειρότερο πάνω από 7%. Τι κάνει λοιπόν τον υπουργό Οικονομικών να πιστεύει ότι με τα μέτρα των σκληρών περικοπών στους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη, η απόσταση Αθήνα – Μπουένος Αϊρες (όταν ο κόσμος πεινούσε)  δεν είναι και πολύ μακριά;
Διότι αν υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά, για την επόμενη τριετία η χώρα θα συνεχίσει σε βαθιά ύφεση, πράγμα που σημαίνει ότι η ανεργία θα φτάσει το 30%, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί δραματικά, η μετανάστευση θα εκτιναχθεί.
Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε μετεκλογικά όλους εκείνους που μας έλεγαν ότι μόνο με αλλαγή των επαχθών όρων του Μνημονίου θα ανασάνει η Ελλάδα και δε θα βγουν οι πολίτες με τις κατσαρόλες, δεν θα γίνουμε δηλαδή Αργεντινή; Ήταν ψέματα, παρελκυστική πολιτική, προεκλογική κοροϊδία σαν κι αυτές που γίνονται πάντα στην Ελλάδα;
Και  στην κυβέρνηση δεν έχουν καν το ένστικτο της επιβίωσης; Τα μέτρα που σκέφτονται να επιβάλουν στρώνουν το χαλί για την αργεντινοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Και αν δε γίναμε ακόμη Αργεντινή, οδεύουμε ακάθεκτοι στο να γίνουμε, και μάλιστα συντομότερα απ’ ότι πιστεύουν ορισμένοι.
Ατυχής, λοιπόν, η χρήση του παραδείγματος της Αργεντινής από την πλευρά του κ. Στουρνάρα διότι ο κ. υπουργός μπορεί να μην είναι επαγγελματίας πολιτικός, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά κάτι πολύ σημαντικό.
Το Δεκέμβριο του 2001 η θρυλική πλατεία Πλάσα ντε Μάγιο, γέμισε από αγανακτισμένους και πεινασμένους Αργεντίνους. Οι συγκρούσεις με την Αστυνομία ήταν τόσο σφοδρές που ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας, Φερνάρντο ντε λα Ρούα να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο. Ηταν 20 Δεκέμβρη του 2011 και στην ιστορία καταγράφηκε ως τα «Δεκεμβριανά» της Αργεντινής. Σε όλο τον πλανήτη ο κόσμος είδε τον φοβισμένο πρόεδρο να το σκάει με το ελικόπτερο.
Δεν κάνουμε παραλληλισμούς, οι κακές σκέψεις. Όμως, με τα σκληρά μέτρα που έρχονται, ούτε ο Δεκέμβρης είναι μακριά, ούτε και η Αργεντινή.
Αριστερός Ψάλτης

H Siemens κοροϊδεύει ανοικτά την κυβέρνηση


Ξεπερνάει τα όρια της κοροϊδίας η στάση της Siemens απέναντι στην Ελλάδα. Δεν φτάνει που όλοι οι όροι της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο για να μπεί ταφόπλακα στο μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, είναι διάτρητοι και αποικιοκρατικού τύπου, η γερμανική εταιρεία λέγει και κατάφωρα ψεύδη όσον αφορά στο θέμα των -δήθεν- επενδύσεων για την αύξηση των θέσεων εργασίας.
 Τώρα όμως, έρχεται στην επιφάνεια ένα ακόμα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την αθέτηση των συμφωνηθέντων προτού καλά-καλά μπούν οι υπογραφές από τις δύο πλευρές. Ειδικότερα, στη βιομηχανία ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ στο Βασιλικό Ευβοίας, όπου το πλειοψηφικό πακέτο (48%) κατέχει η Siemens, έχουν ήδη αρχίσει από τον Ιούνιο απολύσεις καθώς και μαζικές -και  μεγάλες- περικοπές των επιδομάτων των πάνω από 350 εργαζομένων. Ειδικότερα, 27 «οικειοθελείς απομακρύνσεις» τον Ιούνιο, 10 απολύσεις τον Ιούλιο, άλλες 10 που ήταν να γίνουν τον Αύγουστο, σχεδιάζονται για το Σεπτέμβριο, και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια, σύμφωνα με το συνδικάτο των εργαζομένων. Επίσης, από το καλοκαίρι, η διοίκηση της εταιρείας έκοψε μονομερώς όλα τα επιδόματα που έδιδε προς τους εργαζόμενους, ενώ, σύμφωνα με συνδικαλιστές, κόβει ακόμα και το δωρεάν γάλα που τους έδιδε. Κι’όλα αυτά στην Εύβοια, σε ένα Νομό που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.
Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, την ίδια στιγμή που η Siemens υπόσχεται επενδύσεις για στήριξη και αύξηση της απασχόλησης, αφενός μεν να προβαίνει σε απολύσεις, αφετέρου τα στοιχεία που έχει δώσει στην ελληνική κυβέρνηση να είναι ψευδή; Να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ είναι μια από τις εταιρείες που σχεδόν όλη η παραγωγική δραστηριότητά της προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγές. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία, σημαντικό ποσοστό (21%) κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το υπόλοιπο η γερμανική εταιρεία Phoenix. Αραγε, η Εθνική έχει πράξει το παραμικρό για να προστατεύσει τους Ελληνες εργαζόμενους εκεί;
Ανύπαρκτη επένδυση
Προ ημερών πάντως, το συνδικάτο εργαζομένων του εργοστασίου, με στόχο να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας, έστειλε σε όλους τους βουλευτές του Νομού Ευβοίας σχετική επιστολή. Σε αυτήν αποκαλύπτεται και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της συμφωνίας Δημοσίου-Siemens. Ότι η περίφημη επένδυση που -και καλά- η Siemens την κάνει ως αντάλλαγμα σε αντιστάθμισμα της ζημίας που προκλήθηκε στην Ελλάδα από το σκάνδαλο, δεν είναι παρά μια προγραμματισμένη “επένδυση” της εταιρείας, την οποία μάλιστα σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Πως λοιπόν, την περιέλαβε μέσα στη συμφωνία ως “αντισταθμιστικό όφελος”;
Ειδικότερα, πρόκειται για την περίφημη επένδυση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας. Ε, στην πραγματικότητα, αυτό που λέει το συνδικάτο της ΕΒΙΟΠ, είναι ότι τόσο το εργοστάσιο, όσο και αυτές οι θέσεις εργασίας υπάρχουν ήδη. “Σας ενημερώνουμε ότι οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Siemens, προσανατολίζονται στη μεταφορά του εργοστασίου BOSH-Siemens-Pitsos (BSP), από το Ρέντη που βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο, και το οποίο απασχολεί 700 εργαζομένους συνολικά σε αποθήκες-γραφεία-παραγωγή”. Αντίθετα με όλα αυτά, ως γνωστόν, στη συμφωνία γίνεται λόγος για “πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων”. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για τη μεταφορά υπάρχοντος εργοστασίου, στο οποίο παράγονται κουζίνες και ψυγεία και η Siemens συμμέτοχος, και όχι για δημιουργία νέου. Πολύ περισσότερο, δεν θα προσλάβουν εργαζόμενους, αλλά θα διατηρήσουν αυτούς που υπάρχουν. Δεν κάνουν λοιπόν, χάρη σε κανέναν, αφού ήταν υπήρξε εδώ και χρόνια επιχειρηματική απόφαση για διατήρηση και ανάπτυξη αυτού του εργοστασίου.
Με αφορμή αυτή την αποκάλυψη των εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ, θα διευκρινίσει κάποιος αρμόδιος αν όλα όσα λέγει το συνδικάτο για αυτή την περίφημη “επένδυση” της Siemens ισχύουν ή όχι; Διότι από τη στιγμή που ισχύουν, τότε πρόκειται περί ωμής κοροϊδίας εκ μέρους των Γερμανών.

Η προαναγγελθείσα αυτοκτονία της αστικής πολιτικής τάξης


(Από τα καμπαρέ του Καΐρου στην … σημερινή Βουλή)
Δεν ξέρω αν το προσέξατε, μέσα στον γενικότερο ορυμαγδό πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, αλλά ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιωάννης Τραγάκης , ήταν ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής για την εκλογή προχθές του νέου Γραμματέα της ΝΔ.
Δηλαδή εκτός από ύπατος ελεγκτής της ηθικής των άλλων μελών και στελεχών του κόμματος, ως “Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας & Πειθαρχικού“, αναγορεύτηκε από το κόμμα του και εγγυητής της διαδικασίας ανανέωσής του.
Δεν ξέρω ποιες σκέψεις γεννά σε σας η υπόθεση Τραγάκη, αλλά σε μένα υπενθυμίζει πόσο σοφή ήταν μια βασική αρχή της societas civilis των Ρωμαίων : η γυναίκα του Καίσαρα δεν οφείλει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια.
Δύσκολα πιστεύει κανείς, για παράδειγμα, ότι όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα,ο κ. Τραγάκης έκανε δωρεάν διακοπές σε πανάκριβη σουΐτα, λίγες μέρες μετά από την υπογραφή ένταξης του ξενοδοχείου της Μυκόνου όπου διέμεινε στον αναπτυξιακό νόμο, επειδή ο ξενοδόχος έτρεφε γι’ αυτόν φιλικά αισθήματα.
Εκτός όμως από ένδειξη ότι πλέον μοναδικό κίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά είναι ένας ευτελής, προσωπικός ευδαιμονισμός, το χειρότερο είναι ότι η υπόθεση Τραγάκη δημιουργεί ένα καταθλιπτικό, ιστορικοπολιτικό deja vu.
Επί Μεταξά, το 1940, το ΚΚΕ είχε 400 μέλη.
Η αστική πολιτική τάξη, γλεντοκοπώντας στα καμπαρέ του Καΐρου και αφήνοντας τον ελληνικό λαό να υποφέρει μόνος του τα πάνδεινα, το έφτασε το 1944 στα 400.000 μέλη.
Θέτοντας τη βάση για τη δημιουργία μέσα στην ελληνική κοινωνία μιας κομμουνιστικογενούς μάζας.
Η οποία (μάζα) πυροδότησε την εξέγερση του 1946-49 και κατόπιν υπήρξε η κοινωνικοπολιτική μαγιά:
1) το 1965-67 για την κοινωνική εκτροπή που οδήγησε στην δικτατορία
2) το 1974-81 για την θεμελίωση της ιδεολογικής ηγεμονίας και την εγκαθίδρυση του αριστερού παρακράτους
3) το 1981 για την άνοδο στην εξουσία και την 30ετή ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της κυβερνητικής Αριστεράς.
Που εν τέλει κατέστρεψε την Ελλάδα.
Ο Μητσοτάκης, είχε πει σε εκπομπή του Τζαννετάκου στην ΕΡΤ : “η αστική πολιτική τάξη στην Κατοχή δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Σήμερα, η αστική πολιτική τάξη εμφανώς ανησυχεί για ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.
Χιλιάδες όμως συνεπείς νοικοκυραίοι υποφέρουν από τον παρατεταμένο εφέτος καύσωνα. Και μάλιστα αμπαρωμένοι στα σπίτια τους, από το φόβο των λαθρομεταναστών και των ληστών.
Γιατί δεν πάνε διακοπές; Επειδή φυλάνε τα λιγοστά χρήματα που τους απέμειναν για να πληρώσουν τα αλλεπάλληλα χαράτσια. Φόρο εισοδήματος, χαράτσι ΔΕΗ, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, πετρέλαιο θέρμανσης 1,5 €/λίτρο.
Πώς λέτε να νιώθουν όλοι αυτοί βλέποντας τον κ. Τραγάκη να κάνει δωρεάν διακοπές στη Μύκονο, σε σουίτα 400 ευρώ τη βραδιά ;
Πρεσβεύουμε μια αρχή : για ό,τι σε βρίσκει, κοιτάξου στον καθρέφτη.
Δυστυχώς, η πολιτική τάξη έσπασε τον καθρέφτη.
Αντί να φωνάζει “γρουσουζιά!” ας κάνει κάτι.
Έστω την ύστατη στιγμή.
Προφήτης

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Γιωργάκης, 21 Οκτ. 2010: “Αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα” - Α. Σαμαράς Σωτήριον έτος 2012 μ.Χ., Αθήναι > «τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών»



Γ.Α. Παπανδρέου Σωτήριον έτος 2010 μ.Χ., Περιστέρι 
“…[...]… Αλλά σε όσους παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά ενόψει εκλογών (σ.σ.εννοεί τις Δημοτικές), μιλώντας δήθεν για «νέα επώδυνα μέτρα» σε βάρος των αδύναμων συμπολιτών μας μετά τις εκλογές, επαναλαμβάνω: η καλύτερη απάντηση είναι η συνέπειά μας….[...]…
…[...]…Πλέον, όμως, έχουμε ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Οι θυσίες πιάνουν τόπο και ήδη, σε ολόκληρο τον κόσμο, αναγνωρίζεται πια καθημερινά, ότι καταφέραμε αυτό που θεωρούταν από όλους, μέχρι πριν από λίγους μήνες, ακατόρθωτο.
Με αυτό το αποτέλεσμα και με την υποστήριξη του Ελληνικού λαού, μπορούμε και μπορώ να εγγυηθώ: δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν των όσων έχουμε δεσμευθεί…[...]…
(papandreou.gr)

Α. Σαμαράς Σωτήριον έτος 2012 μ.Χ., Αθήναι

…[...]… Πολλές από τις περικοπές που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. είναι δύσκολες, επώδυνες, πονάνε, αλλά είναι και αναπόφευκτες γιατί χωρίς αυτές η χώρα θα επέστρεφε στο σημείο μηδέν και θα έβγαινε από το ευρώ, τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και υποστήριξε ότι πρόκειται για το «τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών», καθώς όπως αναγνώρισε, δεν αντέχει άλλο η κοινωνία.…[...]…
(naftermporiki.gr)

Τα συμπεράσματα δικά σας. Οποιαδήποτε σύμπτωση απόψεων, πολιτικών ή πρακτικών, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά προέρχεται από τις δηλώσεις των Παπανδρέου – Σαμαρά.

netakias.wordpress.com

Το μηνυμα της ημέρας, από την “υπηρεσία”…



Στην Αμερική, εάν είσαι ισλαμιστής και καταζητείσαι για δουλεμπόριο, πηγαίνεις τράνζιτο στο Γκουαντάναμο. Στην Ελλάδα, παίρνεις νόμιμη παράτα διαμονής για μία ντουζίνα έτη.

Πράκτωρ

«Κλείστε» ομιλία του ΓΑΠ για το γλέντι του χωριού σας


 Όπως μας ενημερώνει το διεθνές γραφείο ατζέντηδων The Harry Walker Agency, μέσα στους ομιλητές που νοικιάζει σε όποιον έχει να πληρώσει συγκαταλέγεται και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ο οποίος -για όποιον τυχόν το ξέχασε- κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος.

Το γραφείο ατζέντηδων HWA ακκίζεται ότι διαθέτει αποκλειστικά ως ομιλητές τους παγκοσμίως σημαντικότερους «σελέμπριτηζ, εμψυχωτικούς ομιλητές» κλπ. για «ειδικές εκδηλώσεις κάθε είδους». (The Harry Walker Agency is an exclusive speakers bureau and lecture agency representing the world’s foremost in motivational speakers, keynote speakers, inspirational speakers, business speakers, celebrity speakers, commencement speakers and professional speakers for conventions, conferences, corporate events and special events of all types.)
Ό,τι είδους ομιλητή θέλετε – αν έχετε το κατάλληλο πορτοφόλι.

Με ένα αδρό ποσόν λοιπόν, μπορείτε να φέρετε τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας στο γλέντι σας, στον γάμο ή στην βάφτισή σας, στο σουαρέ της εταιρείας σας, στο bachelor party σας αφ΄ ης στιγμής λεφτά υπάρχουν, για να σας «εμψυχώσει» με ένα motivational speech από αυτά που διαφημίζει η εταιρεία.
Να σας μιλήσει για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, για την δημοσιονομική κρίση, για το μέλλον της Ευρώπης και την διεθνή διπλωματία… …Μη διασταυρωμένες πληροφορίες μεταφέρουν ότι με λίγα παραπάνω χρήματα ενδέχεται να υποχρεωθεί να τραγουδήσει, από ελληνικά δημοτικά και ρεμπέτικα μέχρι ποπ και RnB. Πού ξέρεις, πάνω στην μέθη του γλεντιού και ανάμεσα σε φρικτές προσβολές ξένων επιχειρηματιών για την Ελλάδα, μπορεί να του ζητηθεί -έναντι αντιτίμου- να ψάλλει και τον Εθνικό Ύμνο της χώρας που διακυβέρνησε, μέσα σε χάχανα και τσουγκρίσματα. Γιατί όχι; Λεφτά να υπάρχουν – και συγγνώμη για το ΓΑΠικό λογοπαίγνιο.

Κατακαημένε Έλληνα, πόση ντροπή ακόμα σου μέλλει να υποστείς…

Κ.Λ.Μ.

ΥΓ: Ακόμα αναμένουμε τον Έλληνα εισαγγελέα που θα πληρώσει αδρά για μια πριβέ ακρόαση με τον ΓΑΠ, επί τη βάσει αδικημάτων που προβλέπονται ρητώς από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία. Εθελοντής;

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

H αλήθεια για την αντιρατσιστική στην Ομόνοια



Το indymedia, γνωστό για τις θέσεις του για τους μετανάστες, δημοσιεύει κείμενο αναρχικού σχετικά με την αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Ομόνοια. Στο κείμενο λέγονται μεγάλες αλήθειες. Δείτε λοιπόν τί πράγματι έγινε.
  • Ενας όχλος ούρλιαζε συνθήματα θρησκευτικού περιεχομένου και «μάλιστα μιας θρησκείας ξένης προς αυτήν των ντόπιων». 9 στα 10 συνθήματα ήταν για τον Αλλάχ.
  • Οπως προκύπτει οι συμμετέχοντες αναρχικοί και ιδιαίτερα οι κοπέλες μάλλον αποφάσισαν να μην ξανασυμμετέχουν μετά από αυτά που είδαν.
  • Τέλος ο συγγραφέας.... φαίνεται να παραδέχεται πως ήταν μία διαμαρτυρία, η οποία δίνει την εντύπωση ότι «η πρωτεύουσα της χώρας έχει καταληφθεί από φανατικούς ισλαμιστές, και μάλιστα βίαιους».
  • Αλλος σχολιαστής προσθέτει πως σταμάτησαν την πορεία στην δύση του ηλίου για να προσευχηθούν.


Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στον Κωνσταντίνου και τους συν αυτώ ως «εγκληματικά αφελείς», ενώ για τους «ηγέτες των μεταναστών» λέει πως «παίζουν τα δικά τους εσωτερικά παιχνίδια εξουσίας». Καταλήγει πως αυτές οι συγκεντρώσεις είναι μία «επίδειξη δύναμης των μεταναστών που γίνεται μόνο προς την ελληνική κοινωνία».

Λέει και άλλα πολλά, για τα οποία έχει απόλυτο δίκιο. Οι αναρχικοί εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται να έχουν αρχίσει να τα σπάνε με το παρεάκι Κωνσταντίνου και Σια, καθώς έχουν αντιληφθεί περίεργα παιχνίδια. Επιτέλους ακόμη και οι αναρχικοί κατάλαβαν πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις καμία σχέση δεν έχουν με ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικούς αγώνες. Με πρόσχημα τα δικαιώματα, Ταλιμπάν διακηρρύτουν την θρησκευτική μισαλλοδοξία. Θρησκευτικές είναι αυτές οι διαδηλώσεις καθαρότατα με σκοπό να προκαλέσουν. Κανονικες προβοκάτσιες, όπου οι συμμετέχοντες ονειρεύονται την αραβική άνοιξη στο Σύνταγμα και πιλάφια με γυναίκες στον Παράδεισο.

Κορυφαία στιγμή το ξύλο που τρώει «αλληλέγγυος» αναρχικός από Πακιστανούς, γιατί είχε κοντά μαλλιά και τον πέρασαν για χρυσαυγίτη. Να διαδηλώνεις κατά του ρατσισμού και να γίνεσαι θύμα του από αυτούς που τον καταγγέλουν και μάλιστα όχι λόγω εθνικότητας, αλλά γιατί έχεις ξυρισμένο κεφάλι. Ανέκδοτο.

Το κείμενο βρίσκεται εδώ.

"Tο γυρίζει" τελείως η Γερμανία - "Καταστροφή για εμάς αν βγει η Ελλάδα από ευρώ"!

Image

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε "κούρεμα" του γερμανικου ΑΕΠ μέχρι και 3% και διάλυση της ευρωζώνης, κάτι πιθανό μετά την έξοδο της Ελλάδας! Επίσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω "βιβλική" καταστροφή του γερμανικού ΑΕΠ με μείωση μέχρι και 10% επισημαίνει ο Λαρς Φελντ, ένας από τους πέντε «σοφούς οικονομολόγους» (της ομάδας συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης), όταν ακόμα και σήμερα οι φοβικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούν να αρθρώσουν έστω μια λέξη αντίρρησης σε όσα το Βερολίνο κελεύει και έχουν οδηγήσει σε πέντε χρόνια οικονομικής εξαθλίωσης την χώρα και γεωπολιτική έκλειψη τον Ελληνισμό! Και όταν μιλάει εκπρόσωπος από αυτή την ομάδα είναι σα να μιλάει η ίδια η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Φελντ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ μιλώντας σε εκδήλωση της λέσχης οικονομικών συντακτών (ICFW) στη Φρανκφούρτη και αποκάλυψε ότι οι επιπτώσεις διάλυσης της νομισματικής ένωσης θα ήταν τέτοιας έκτασης που μπροστά τους θα ωχριούσε η κρίση του 2008 σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξαιτίας του κύματος χρεοκοπιών μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, υποστήριξε, η γερμανική οικονομία θα έβλεπε να εξανεμίζεται μεταξύ του 7% και του 10% του ΑΕΠ της.

Ακόμη και μόνο η έξοδος η Ελλάδας από το ευρώ, συνέχιζε, θα ήταν συνδεδεμένη με τεράστιο ρίσκο ντόμινο: «Όποιος νομίζει ότι τότε θα περνούσαν όλα, κάνει λάθος» είπε. "Μπορεί όλα να ξεκινήσουν τότε"!

Την ίδια στιγμή οι Financial Times σε σε κύριο άρθρο τους αναφέρουν ότι «Η επιστροφή στη νέα δραχμή είναι λιγότερο πιθανή από ό,τι θεωρούν οι αγορές», και τονίζεται πως "Στην Ελλάδα ήδη έχουν γίνει περισσότερα απ' όσα κάποιοι θεωρούν, καθώς το κόστος ανά μονάδα εργασίας έχει πέσει και το πρωτογενές έλλειμμα -πριν από τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους- έχει σχεδόν εξαφανισθεί".

Επίσης, οι Financial Times εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα θα δοθεί η επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. 

"Μία διακοπή της χρηματοδότησης θα ήταν λιγότερο κρίσιμη στην περίπτωση αυτή, καθώς θα οδηγούσε βέβαια σε μία αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα ήταν λιγότερο επώδυνη σε σχέση με το αν υπήρχε ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης" 
αναφέρει η εφημερίδα.


Το σημαντικό είναι ότι μία χρεοκοπία δεν θα χρειαζόταν να οδηγήσει σε μία έξοδο από το ευρώ, προσθέτει το άρθρο! Αυτό που τονίζουμε με κάθε τρόπο εδώ και δύο χρόνια: Ακομα και μια ασύντακτη χρεοκοπία τους μόνους που θα άφηνε χωρίς τα τεράστια τοκοφυφικά κέρδη τους είναι οι δανειστές. Η χώρα μπορεί α επιβιώσει πλέον, λόγω εξάλειψης του πρωτογενούς ελλείμματος!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

"Εγκεφαλικό" σε ΗΠΑ-Ισραήλ: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μ.Μόρσι πήγε στο Ιράν!

Image


Τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σύστημα ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής που ξεκινά από το Γιβραλτάρ και φτάνει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, έφτασε την Πέμπτη στην Τεχεράνη πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράν από το 1979, όταν στη χώρα είχε ξεσπάσει η ισλαμική επανάσταση.
Χωρίς να μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλήσουμε για "συμμαχία", εν τούτοις  ο νέος ισλαμιστής ηγέτης της Αιγύπτου, προϊόν της "Αραβικής Άνοιξης" έχει προκαλέσει ήδη το πρώτο "εγκεφαλικό" στην Ουάσιγκτον ενώ στο Τελ Αβίβ αρκούνται να κουνάνε το κεφάλι και να λένε προς τις ΗΠΑ: "Σας είχαμε προειδοποιήσει"...
Χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις, παρασκηνιακά διαρρέουν ΗΠΑ και Ισραήλ, εκδηλώνουν την κάθετη αντίδρασή τους για την κίνηση αυτή του Αιγύπτιου νεοεκλεγέντα προέδρου, λίγες ημέρες μετά την διάρρηξη της συμφωνίας ειρήνης με το Ισραή από την Αίγυπτο με την μεταφορά βαρέων στρατιωτικών δυνάμεων στην χερσόνησο του Σινά.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας την άφιξη του Μόρσι στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της ιρανικής πρωτεύουσας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η οποία ολοκληρώνεται αύριο και πλέον, με την έλευση και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αποκτά διαστάσεις τεράστιας πολιτικής επιτυχίας για το Ιράν και την πολιτική του ηγεσία!
Γιατί είναι σαφώς απείρως δυσκολότερο να βομβαρδίσεις (αν και οι σχεδιασμοί των δυτικών και του Ισραήλ αναφέρονται σε παρατεταμένο πόλεμο τουλάχιστον ενός μηνός και όχι "απλο" βομβαρδισμό) μια διεθνώς απομονωμένη χώρα και διαφορετικό μια χώρα που αυτή την στιγμή έχει ηγετικό ρόλο στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και ακόμα χώρες σύμμαχοι της Δύσης .οπως η Αίγυπτος προστρέχουν στην σύνοδο.
Ο Μόρσι θα παραδώσει στο Ιράν την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, αλλά φυσικά παρασκηνιακά θα έχει συναντήσεις με τους Ιρανούς ηγέτες, έστω και αν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Σε διαφορετική περίπτωση γιατί να ταξιδέψει ο ίδιος στο Ιράν και να μην στείλει εκπρόσωπο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός;

«Αυτή η σύντομη επίσκεψη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη σύνοδο των Αδεσμεύτων» τόνισε ο Γιάσερ Αλι, εκπρόσωπος του Μόρσι, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες ΗΠΑ και Ισραήλ. Στην ομιλία του πάντως ο Μ.Μόρσι ζήτησε την απομάκρυνση του μπααθικού καθεστώτος στην Συρία, σταθερού συμμάχου του Ιράν, κάτι που προκάλεσε την απομάκρυνση της συριακής αντιπροσωπείας. 

Ανοίγοντας τις εργασίες της 16ης συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά και δεν θα απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμα του ιρανικού λαού στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

«Το σύνθημά μας είναι πυρηνική ενέργεια για όλους, πυρηνικά όπλα για κανέναν» είπε.

Παρουσία 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, ο ιρανός πνευματικός ηγέτης κατήγγειλε επίσης από το βήμα της συνόδου την «κατάφωρη δικτατορία» που συνιστά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει μία παράλογη, άδικη και απολύτως αντιδημοκρατική δομή, που συνιστά κατάφωρη παγκόσμια δικτατορία» είπε.

Η σύνοδος της Τεχεράνης παρουσιάζεται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ως απόδειξη της αποτυχίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν το Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος.

Οι περισσότερες από τις 120 χώρες-μέλη του κινήματος των Αδεσμεύτων εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο. Οι σημαντικότερες χώρες που εκπροσωπούνται στη σύνοδο της Τεχεράνης σε ανώτατο επίπεδο είναι η Ινδία με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, η Αίγυπτος με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το Πακιστάν με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το Ιράκ με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και η Συρία με το πρωθυπουργό Ουαέλ αλ-Χάλακι.

Μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου μόνο το Κατάρ εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο από τον εμίρη Αχμαντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr