Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

H Siemens κοροϊδεύει ανοικτά την κυβέρνηση


Ξεπερνάει τα όρια της κοροϊδίας η στάση της Siemens απέναντι στην Ελλάδα. Δεν φτάνει που όλοι οι όροι της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο για να μπεί ταφόπλακα στο μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, είναι διάτρητοι και αποικιοκρατικού τύπου, η γερμανική εταιρεία λέγει και κατάφωρα ψεύδη όσον αφορά στο θέμα των -δήθεν- επενδύσεων για την αύξηση των θέσεων εργασίας.
 Τώρα όμως, έρχεται στην επιφάνεια ένα ακόμα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την αθέτηση των συμφωνηθέντων προτού καλά-καλά μπούν οι υπογραφές από τις δύο πλευρές. Ειδικότερα, στη βιομηχανία ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ στο Βασιλικό Ευβοίας, όπου το πλειοψηφικό πακέτο (48%) κατέχει η Siemens, έχουν ήδη αρχίσει από τον Ιούνιο απολύσεις καθώς και μαζικές -και  μεγάλες- περικοπές των επιδομάτων των πάνω από 350 εργαζομένων. Ειδικότερα, 27 «οικειοθελείς απομακρύνσεις» τον Ιούνιο, 10 απολύσεις τον Ιούλιο, άλλες 10 που ήταν να γίνουν τον Αύγουστο, σχεδιάζονται για το Σεπτέμβριο, και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια, σύμφωνα με το συνδικάτο των εργαζομένων. Επίσης, από το καλοκαίρι, η διοίκηση της εταιρείας έκοψε μονομερώς όλα τα επιδόματα που έδιδε προς τους εργαζόμενους, ενώ, σύμφωνα με συνδικαλιστές, κόβει ακόμα και το δωρεάν γάλα που τους έδιδε. Κι’όλα αυτά στην Εύβοια, σε ένα Νομό που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.
Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, την ίδια στιγμή που η Siemens υπόσχεται επενδύσεις για στήριξη και αύξηση της απασχόλησης, αφενός μεν να προβαίνει σε απολύσεις, αφετέρου τα στοιχεία που έχει δώσει στην ελληνική κυβέρνηση να είναι ψευδή; Να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ είναι μια από τις εταιρείες που σχεδόν όλη η παραγωγική δραστηριότητά της προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγές. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία, σημαντικό ποσοστό (21%) κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το υπόλοιπο η γερμανική εταιρεία Phoenix. Αραγε, η Εθνική έχει πράξει το παραμικρό για να προστατεύσει τους Ελληνες εργαζόμενους εκεί;
Ανύπαρκτη επένδυση
Προ ημερών πάντως, το συνδικάτο εργαζομένων του εργοστασίου, με στόχο να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας, έστειλε σε όλους τους βουλευτές του Νομού Ευβοίας σχετική επιστολή. Σε αυτήν αποκαλύπτεται και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της συμφωνίας Δημοσίου-Siemens. Ότι η περίφημη επένδυση που -και καλά- η Siemens την κάνει ως αντάλλαγμα σε αντιστάθμισμα της ζημίας που προκλήθηκε στην Ελλάδα από το σκάνδαλο, δεν είναι παρά μια προγραμματισμένη “επένδυση” της εταιρείας, την οποία μάλιστα σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Πως λοιπόν, την περιέλαβε μέσα στη συμφωνία ως “αντισταθμιστικό όφελος”;
Ειδικότερα, πρόκειται για την περίφημη επένδυση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας. Ε, στην πραγματικότητα, αυτό που λέει το συνδικάτο της ΕΒΙΟΠ, είναι ότι τόσο το εργοστάσιο, όσο και αυτές οι θέσεις εργασίας υπάρχουν ήδη. “Σας ενημερώνουμε ότι οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Siemens, προσανατολίζονται στη μεταφορά του εργοστασίου BOSH-Siemens-Pitsos (BSP), από το Ρέντη που βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο, και το οποίο απασχολεί 700 εργαζομένους συνολικά σε αποθήκες-γραφεία-παραγωγή”. Αντίθετα με όλα αυτά, ως γνωστόν, στη συμφωνία γίνεται λόγος για “πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων”. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για τη μεταφορά υπάρχοντος εργοστασίου, στο οποίο παράγονται κουζίνες και ψυγεία και η Siemens συμμέτοχος, και όχι για δημιουργία νέου. Πολύ περισσότερο, δεν θα προσλάβουν εργαζόμενους, αλλά θα διατηρήσουν αυτούς που υπάρχουν. Δεν κάνουν λοιπόν, χάρη σε κανέναν, αφού ήταν υπήρξε εδώ και χρόνια επιχειρηματική απόφαση για διατήρηση και ανάπτυξη αυτού του εργοστασίου.
Με αφορμή αυτή την αποκάλυψη των εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ, θα διευκρινίσει κάποιος αρμόδιος αν όλα όσα λέγει το συνδικάτο για αυτή την περίφημη “επένδυση” της Siemens ισχύουν ή όχι; Διότι από τη στιγμή που ισχύουν, τότε πρόκειται περί ωμής κοροϊδίας εκ μέρους των Γερμανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου