Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Στη λίστα Λαγκάρντ ο εφοπλιστής που φιλοξενούσε το καλοκαίρι τον Τσίπρα

http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/6779a9ad641bd25e20d5f8f00feaa965_XL.jpg,qt=-62169984000.pagespeed.ce.39075Eg6pR.jpg

Σε προεκλογικό χαρτί θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς αναδεικνύει την υπόθεση των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Χθες συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε από το Κερατσίνι να μην τολμήσει κανείς «να βάλει προσκόμματα στο έργο της δικαιοσύνης, στη προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής» προειδοποιώντας ότι όποιος προσπαθήσει να σταματήσει τους ελέγχους «θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».
Σήμερα το πρωί βέβαια ο κ. Τσίπρας πήρε απάντηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι «η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα απαιτηθούν περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες προκειμένου να διαλευκανθεί».
«Η εισαγγελία ουδέποτε ανακοίνωσε ονόματα των υπό διερεύνηση προσώπων και η όποια αναφορά στην παρούσα φάση στερείται νομικής βάσης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι θωρακισμένη από το Σύνταγμα με εχέγγυα ανεξαρτησίας και θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον της ανεξαρτήτως κυβέρνησης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση-απάντηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας ανασύρει αυτη την χρονική στιγμή το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ γιατί σε αυτήν βρίσκεται ένας σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει πει τίποτα όμως για το αν δημιουργείται ή όχι μείζον ηθικό ζητήμα από το γεγονός ότι όλο το καλοκαίρι ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του παραθέριζαν σε μία από τις βίλες του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου στο Σούνιο ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ!
Το ΘΕΜΑ έχει δημοσιεύσει τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε όλο το φετινό καλοκαίρι στην εκπληκτική κατοικία του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Σούνιο και φυσικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διέψευσε το ρεπορτάζ αυτό.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα μέλη της οικογένειας Μαρτίνου, στη βίλα των οποίων φιλοξενήθηκε σχεδόν όλο το φετινό καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας και η οικογένειά του, είναι μεταξύ των καταθετών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να προσπεράσει το μείζον ηθικό ζήτημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι διέμενε στη βίλα ενός εφοπλιστή που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ και σχεδόν υποκριτικά έκανε προσπάθεια να διαβεβαιώσει ότι θα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.
http://www.protothema.gr/files/1/2015/09/14/tsip-mar/tsip-mar675-2.jpg
http://www.protothema.gr/files/1/2015/09/14/tsip-mar675-1-1.jpg
http://www.protothema.gr/files/1/2015/09/14/tsip-podosssss.jpg
«Λογοδοτούμε στο λαό και στη νεολαία - όχι στους ολιγάρχες. Και η δική σας ψήφος την Κυριακή, όχι μόνον δεν θα ξεπλύνει, όσους έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Για να πείσει μάλιστα το ακροατήριό του ότι θα ελέγξει όλους όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Και όποιος διανοηθεί να βάλει προσκόμματα στο έργο της δικαιοσύνης, στη προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά. Θα έχει να κάνει με τη λαϊκή ετυμηγορία που θα εκφραστεί με αποφασιστικότητα την επόμενη Κυριακή!»
Τι περίεργο. Ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του διέμεναν όλο το φετινό καλοκαίρι στην πολυτελή κατοικία ενός από τους Έλληνες εκείνους που ο ίδιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε σαν «τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής». Κατέβαλε τίμημα για τη διαμονή της οικογένειάς του στη βίλα Μαρτίνου ο κ. Τσίπρας ή μήπως φιλοξενήθηκε στην κατοικία του εφοπλιστή στο Σούνιο; Ποιος πλήρωσε για τις διακοπές της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού στη βίλα του εφοπλιστή το όνομα του οποίου -αλλά και αρκετών μελών της οικογένειάς του- περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ;
Είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώνει ότι θα αποκαλύψει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα να αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούνταν στην πολυτελή κατοικία εφοπλιστή που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ;
Μιλώντας πάντως στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να εμφανιστεί άτεγκτος απέναντι στη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή. «Εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς και δεν θα γίνουμε όπως αυτοί. Γιατί εμείς δεν υπήρξαμε ομοτράπεζοι του κ. Χριστοφοράκου, το κόμμα μας δεν τα πήρε από τη Siemens, τα στελέχη μας δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Εμείς εξαρτιόμαστε μόνον από εσάς - από τον κυρίαρχο λαό. Από κανέναν άλλον. Γι' αυτό και μπορούμε και σας κοιτάμε στα μάτια, με καθαρό βλέμμα. Και, κυρίως, στεκόμαστε δίπλα σας με πεντακάθαρα χέρια. Εμείς δεν λογοδοτούμε στην ολιγαρχία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ποιος πλήρωσε τη βίλα για τις διακοπές της οικογένειας Τσίπρα;
Αίσθηση και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη Κυριακή σχετικά με τις διακοπές της οικογένειας Τσίπρα όλο το καλοκαίρι στη βίλα ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, καθώς και τις βόλτες με το σκάφος του προέδρου της DHI Κώστα Γιώτη στο Σούνιο.
Εκεί, σε ένα ειδυλλιακό αττικό τοπίο 19 παραθαλάσσιων στρεμμάτων και σε ένα από τα παλαιότερα ακίνητα της περιοχής, ο τέως πρωθυπουργός, η σύζυγός του, τα δύο παιδιά τους αλλά και η πεθερά του πέρασαν στιγμές ξενοιασιάς, σε μια περίοδο δοκιμασίας για εκατομμύρια Ελληνες λόγω των capital controls.
Το αν είναι σωστό να κάνει βόλτες με σκάφη επιχειρηματιών ένας πρωθυπουργός, και μάλιστα σε μια ιστορικά κρίσιμη και οικονομικά δύσκολη συγκυρία, είναι θέμα που θα το γράψει η Ιστορία. Οπως και να έχει όμως, ο κ. Αλέξης Τσίπρας που τήρησε όλη την εβδομάδα εκκωφαντική σιωπή για το άγνωστο στο ευρύ κοινό διάστημα των διακοπών του (ενώ αντίθετα όλοι πληροφορούνταν επί χρόνια τις εναλλακτικές διακοπές του σε Νάξο, Γαύδο ή φέτος στην Ερεικούσα), καλείται να δώσει μερικές απαντήσεις καθώς διανύουμε και προεκλογική περίοδο: Ποιος πλήρωσε τη διαμονή επί τόσο μεγάλο διάστημα στη βίλα του Σουνίου; Επρόκειτο μήπως για φιλοξενία; Η κατοικία ήταν νοικιασμένη ενδεχομένως από κάποιο τρίτο φιλικό προς αυτόν πρόσωπο; Εξακολουθεί να παραμένει νοικιασμένη η βίλα και για την υπόλοιπη χρονιά; Εκδόθηκαν τα αναλογούντα παραστατικά, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μείζον ζητούμενο;
Οι παραπάνω ερωτήσεις ακούγονται πολύ φυσιολογικές ιδιαίτερα προς τον αρχηγό ενός κόμματος που ως προμετωπίδα του -και πολύ σωστά- έχει θέσει την πάταξη φαινομένων διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματιών. Γι' αυτό, λοιπόν κρίνεται απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως για το καθεστώς με το οποίο ο τέως πρωθυπουργός διέμεινε στη βίλα Μαρτίνου. Πάντως την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Τσίπρας και η οικογένειά του έφυγαν από τη βίλα του Σουνίου, μετά την τρίμηνη διαμονή τους εκεί (κατόπιν των δημοσιευμάτων του «ΘΕΜΑτος») λόγω και των πολιτικών αναγκών της προεκλογικής περιόδου αλλά και του ανοίγματος των σχολείων για τους δύο γιους τους.
Η παρέα του Σουνίου
Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά είχε συνηθίσει την κοινή γνώμη με εικόνες από το μεσοαστικό διαμέρισμά του στην Κυψέλη και από το γενικότερα ήπιο έως σχετικά σεμνό lifestyle του. Οπως, όμως, φαίνεται, ο κ. Τσίπρας δοκίμασε εν μέρει και την «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». Προτίμησε έναν επίγειο παράδεισο, πολύ κοντά στην Αθήνα, σε μια γειτονιά, παρέα με επιχειρηματίες, εφοπλιστές και βιομηχάνους, στο πανάκριβο Σούνιο. Η βίλα στην οποία διέμενε βρίσκεται σε πευκόφυτη έκταση δίπλα από το Τρατολίμανο του Σουνίου και συνορεύει με την εξοχική κατοικία του υφασματέμπορου Γιώργου Ντάβαρη και άλλων εφοπλιστών. Η κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα εθεάθη καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οδηγώντας ένα μικρό Opel Corsa στο Λαύριο και τα ταβερνάκια του Σουνίου, πάντα προσηνής και ομιλητική με τον απλό κόσμο, αν και ο σύζυγός της δεν την ακολουθούσε, προφανώς πιεσμένος από τις εξελίξεις αλλά και την ανάγκη του για ανωνυμία. Μόλις δύο φορές μαθαίνουμε ότι βγήκε ο κ. Τσίπρας για φαγητό εκτός κατοικίας, ακολουθώντας τον φίλο του δημοσιογράφο και διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος και τον γνώρισε με τον κ. Γιώτη. Στην παρέα είχαν προστεθεί η αδελφή του Μr DHI Φρειδερίκη (Βίκυ) με τον γιο της και συνεργάτη του κ. Γιώτη στις κλινικές Γιώργο Κοτταρίδη, καθώς και η άλλη αδελφή του, Ρίτα Πατερώνη, γνωστή σχεδιάστρια ρούχων που διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια.
Οπως προαναφέραμε και όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία που παρουσιάζουμε, η βίλα ανήκει στο συγκρότημα ακριβών κατοικιών που εδώ και χρόνια διατηρεί ο εφοπλιστής. Η δε κόρη του Γεωργία είναι βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής. Η εξοχική κατοικία στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέμεινε είναι μία από τις παλαιότερες στην περιοχή και βρίσκεται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων πάνω στη θάλασσα του Σουνίου, σε ένα αδιέξοδο δρομάκι, ιδανικό για όσους θέλουν να απομονωθούν από τα αδιάκριτα μάτια ή να έχουν φύλαξη, όπως ένας πρωθυπουργός επιβάλλεται να έχει. Εκεί ο κ. Μαρτίνος νοικιάζει τα σπίτια του ή φιλοξενεί εκλεκτούς καλεσμένους σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ γνωριμιών που δύσκολα σπάει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνθρωπος που πήγε τον κ. Τσίπρα εκεί ήταν ο κ. Γιώτης. Ο επιχειρηματίας δηλαδή που εξέθεσε τον τέως πρωθυπουργό όταν με αφέλεια δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook τις χαλαρές κοινές τους στιγμές, με τον αριστερό πολιτικό να οδηγεί το κότερό του, να παίζει μαζί του ποδοσφαιράκι στην αυλή του σπιτιού όπου έμενε, παρέα με γνωστούς καλλιτέχνες της σόουμπιζ, όπως ο Χρήστος Φερεντίνος και η Δήμητρα Παπαδοπούλου. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώτης νοικίαζε επί δέκα και πλέον χρόνια κατοικία στο συγκρότημα Μαρτίνου, όμως τώρα μετακόμισε σε άλλο σπίτι, μια πολυτελέστατη έπαυλη στα Λεγραινά. Οι κατοικίες αυτές ουσιαστικά δεν είναι ανοιχτές προς ενοικίαση σε όλους και τα ονόματα των ενοικιαστών πηγαίνουν από στόμα σε στόμα. Ετσι ο κ. Γιώτης φέρεται να πρότεινε στον τέως πρωθυπουργό να αναλάβει να νοικιάσει για λογαριασμό του ίδιου και της οικογένειάς του την παραθεριστική οικία. Αλλες πάλι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το έργο το ανέλαβε ο κ. Κοτταρίδης. Το καίριο ερώτημα, όμως, είναι εάν ο κ. Γιώτης ή άλλο πρόσωπο ήταν αυτοί που πλήρωσαν την ακριβή κατοικία ή αν το έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω κάποιου συγγενικού του προσώπου.
newmoney