Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Στο ίδιο έργο θεατές….


Του Κώστα Ροδινού
Το κείμενο που ακολουθεί είναι σκληρό, αλλά σκληρή είναι η πραγματικότητα, ενώ η αλήθεια απελευθερώνει…
Όσα χρόνια παρακολουθώ τη ΝΔ, και δεν είναι λίγα, με ενοχλεί  η σχέση της με το επιχειρηματικό-εκδοτικό-τραπεζικό κατεστημένο. Έπαθε πολλές φορές, αλλά ουδέποτε έμαθε. Και συνεχίζει ακάθεκτη, αδιόρθωτη και αμετανόητη!
Παιχνίδια εκδοτών !
Μ. Παπαϊωάννου - Γ. Μπόμπολας - Α. Λιβάνης
Θα θυμούνται οι … νεότεροι, εκείνο το πρωτοσέλιδο του «ΕΘΝΟΥΣ», «Πέφτει ο φαύλος», παραμονές των  εκλογών του 1989. «Φαύλος», ήταν ο πρώην εκλεκτός τους Ανδρέας Παπανδρέου. Βλέπετε τους είχε …ενοχλήσει  η αβάντα του στην  επέλαση  Κωσκοτά!
Οι εκδότες  συνασπίστηκαν με τον Μητσοτάκη και επιχείρησαν να τελειώσουν πολιτικά τον Ανδρέα. Να τον «τελειώσουν», όχι να τον εξαφανίσουν!
Και ο Μητσοτάκης τους αντάμειψε πλουσιοπάροχα. Τηλεοπτικές άδειες, αναθέσεις έργων , προμήθειες κ.λ.π. Έμεινε στην ιστορία εκείνη η φράση του Χαρίλαου «να βοηθήσουμε τον γιό του Πέτρου», τον Σωκράτη Κόκκαλη, δηλαδή!
Η συνέχεια είναι γνωστή!
Ο Μητσοτάκης έβαλε την αστυνομία να ξηλώνει τις κεραίες του Αλαφούζου, ενώ οι εκδότες όταν κατέθεσαν στο Ειδικό  Δικαστήριο έπαθαν ..ολική αμνησία και μετετράπησαν σε μάρτυρες υπεράσπισης! Την πάτησαν κάτι ονειροπόλοι!
Ο «φαύλος» επανήλθε, εν πλήρη δόξει και τιμή!
Αρχηγός της Ν.Δ. ανέλαβε ο Μίλτος! Ξεχείλιζε η αγάπη των νταβατζήδων! Μάλιστα ο κύρ Σταύρος, στην  πρώτη τηλεοπτική του εκπομπή στον Αντένα τον υποδέχθηκε με τη φράση «Καλωσορίζουμε τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδος». Βλέπετε ο Ανδρέας ήταν βαριά ασθενής και το σύστημα αναζητούσε διάδοχη κατάσταση. Τότε μπήκε στο λεξιλόγιο  η φράση, «πρωθυπουργός εν αναμονή»!
Όμως, οι βουλές των εκδοτών, αλλάζουν γρήγορα! Όταν έγινε Πρωθυπουργός ο Σημίτης, ο Μίλτος θεωρήθηκε καμένο χαρτί. Τον λοιδόρησαν, τον συκοφάντησαν, τον νίκησαν.  Ο Μίλτος μπορεί να είχε πολλές αδυναμίες, αλλά ήταν παλικάρι, μαχητής. Αποχώρησε ηττημένος.
Το καθεστώς Σημίτη ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο με τους προστάτες του. Μεγάλα έργα, προμήθειες και το πάρτυ του Χρηματιστηρίου! Η διαπλοκή γιγαντώθηκε! Μπορούσε πια να καταπνίξει το πολιτικό σύστημα!
Ο Μπαϊρακτάρης….
Όταν η ΝΔ έκανε την τομή να εκλέξει αρχηγό της τον νεαρό Καραμανλή, το ΒΗΜΑ του κυρ Σταύρου, σε μια πρωτοφανή απρέπεια, τον υποδέχθηκε με τη φωτογραφία της Ντόλυς. Του διάσημου κλωνοποιημένου προβάτου. Το μήνυμα ήταν σαφές. Θα περιμένεις τη σειρά σου! Εμείς αποφασίζουμε!
Κάπως έτσι, χάθηκαν οι εκλογές του 2000…
Όταν το σύστημα Σημίτη κατέρρεε, οι νταβατζήδες ανακάλυψαν τον σωτήρα …Γιωργάκη. Μέσα σ’ ένα βράδυ, τον μετέτρεψαν σε  ..Γιώργαρο! Και να ο Γιώργος να μοιράζει μελομακάρονα, να ο Γιώργος να πληρώνει διόδια, να ο Γιώργος με το ποδήλατο. Μόνο στην κρεβατοκάμαρά του δεν  έβαλαν link για να πειστεί ο ελληνικός λαός για όλα τα προσόντα του!
Έτσι, ένας διαφαινόμενος θρίαμβος, μετετράπη σε μια απλή νίκη.
Θυμάμαι, παρακολουθούσα την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης παρέα μ΄ έναν παλαίμαχο πολιτικό. «Ο Καραμανλής τελείωσε προτού ακόμα αρχίσει», μου είπε απαισιόδοξα. «Έβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ έναν άνθρωπο των εργολάβων, στο Οικονομίας έναν άνθρωπο των Τραπεζών και στα ΜΜΕ έναν άνθρωπο των εκδοτών. Θα τον δέσουν χειροπόδαρα»!
Το θεώρησα υπερβολικό, αλλά στην πορεία απεδείχθη ότι είχε δίκιο.
Η σύζυγος του Υπουργού Επικρατείας παρουσίαζε το «δελτίο των 8» στο ΜΕGAλο Κανάλι.
Οι εργολάβοι πήραν bonus για να τελειώσουν τα  υπερκοστολογημένα ολυμπιακά έργα, αντί να τους επιβληθούν πρόστιμα για τις καθυστερήσεις.
Ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος. Μόλις και γλιτώσαμε το πρόστιμο!
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ουδέποτε αποκαλύφθηκε και ουδείς τιμωρήθηκε.
Και οι «νταβατζήδες» του Μπαϊρακτάρη όχι μόνο δεν πήγαν φυλακή, αλλά παραλίγο να έστελναν εκεί τη μισή κυβέρνηση Καραμανλή!
Από τους κουρασμένους στους….ξεκούραστους!
Όταν πέρασε ο μήνας του μέλιτος, άρχισαν βροχή οι …αποκαλύψεις!
Υποκλοπές, δομημένα ομόλογα, σκάνδαλα και το σκάνδαλο των σκανδάλων, το Βατοπέδι!
Παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να «μπουκώνουν» με κρατική διαφήμιση τους υβριστές τους επειδή ήλπιζαν στην επιείκειά τους! Κούνια που τους κούναγε!
Ο Καραμανλής, οδήγησε το κόμμα του στη μεγαλύτερη του ήττα  και ο ίδιος αποχώρησε ατιμασμένος.
Εν τω μεταξύ είχε ανατείλει το αστέρι του …μεγάλου τιμονιέρη, του Γιώργου! Αυτόν που ο κυρ Σταύρος, με πρωτοσέλιδό του,  ζητούσε να παραιτηθεί υπέρ του Βενιζέλου μετά τις εκλογές του 2007 (θυμάστε εκείνο το «παραιτήσου κύριε Πρόεδρε»;),  το 2009 του παραχώρησε τη θέση του κυρίου άρθρου του ΒΗΜΑΤΟΣ, ανήμερα  των εκλογών.
Ο Γιώργος με το «λεφτά υπάρχουν» κατέλαβε  θριαμβευτικά την εξουσία.  Οι νέοι και ξεκούραστοι υπουργοί του , ευθυτενείς και καλογυμνασμένοι, με τα σακίδια στον ώμο, ανέβαιναν τρία-τρία  τα σκαλιά του Μαξίμου!
Ο Γιώργος  έκανε το γύρο του κόσμου και όταν επέστρεφε, μοίραζε επιδόματα, καταργούσε φόρους, έταζε  αυξήσεις, έφερνε  ξένες προσωπικότητες, Ρουμπινί, Stiglitz, Αθεμπίγιο, Σόρος, καθηγητές από φημισμένα πανεπιστήμια! Το Μέγαρο Μαξίμου μετατρεπόταν σε …Λευκό Οίκο!
Η Ελλάδα άλλαζε!
Στο μεταξύ, ο …απόβλητος της πολιτικής ζωής, Αντώνης Σαμαράς τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα για αρχηγός της ΝΔ! Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι! Σαν να του έλεγαν «που πας ρε Καραμήτρο»! Οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν καμιά ελπίδα! Θυμάμαι, τότε στις αρχές, …τόλμησα να καλέσω μερικούς φίλους και γνωστούς στο γραφείο μου,  για να συναντηθούν με τον Χρύσανθο. Μου απάντησαν ότι θα έρθουν είκοσι, αλλά τελικά …εμφανίστηκαν 4! Οι άλλοι μου διαμήνυσαν ότι χάνω τον καιρό μου, «αρχηγός θα εκλεγεί η Ντόρα. Μην εκτίθεσαι!»
Ο Σαμαράς έκανε το μη αναμενόμενο, απευθύνθηκε στον λαό και κέρδισε χάρις στο Διαδίκτυο, παρά την υποστήριξη όλων των εκδοτών προς τη Ντόρα! Ποιος να το περίμενε!
Μνημόνιο: από την αποθέωση στην πυρά!
Μετά ήρθε το  μνημόνιο! Ο Γιώργος, ο οραματιστής Πρωθυπουργός έσωζε τη χώρα και την οδηγούσε στο απάνεμο λιμανάκι της ..Ιθάκης! Θυμάστε το σκηνικό με το Καστελόριζο;
Τους σχολιαστές του Mega να προσπαθούν να μας πείσουν πόσο …αναγκαίο ήταν το Μνημόνιο;
Τα πύρινα άρθρα του Συγκροτήματος; Έχω κρατήσει μερικά και γελάω ακόμα!
Όσοι ήμασταν εναντίον, μας χαρακτήριζαν ανεύθυνους, λαϊκιστές, δημαγωγούς, λαοπλάνους, επιπόλαιους, κοντόφθαλμους, παλαιοκομματικούς. Με άλλα λόγια, επιζήμιους για τη χώρα!
Ο Σαμαράς, αν έπαιζε ως είδηση στα δελτία των «8» ,θα ήταν λίγο πριν τον καιρό! Και αυτό, άμα προλάβαιναν!
Ήταν το μαύρο πρόβατο της …οικουμένης!
Όταν πια το Καλοκαίρι του 2011, όλοι ανακάλυψαν ότι το μνημόνιο όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά  οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, οι ίδιοι που έως πρότινος χαρακτήριζαν το Σαμαρά λαϊκιστή, άρχιζαν να ανακαλύπτουν …ψήγματα αλήθειας στις προτάσεις του. Δειλά-δειλά, να τολμούν να ψελλίσουν  ότι μπορεί και να είχε δίκιο στην επιχειρηματολογία του. Τότε προσπάθησαν να τον εξωθήσουν στην συγκυβέρνηση.
Ο Σαμαράς είδε την παγίδα  τον Ιούνιο και  δεν …τσίμπησε!
Δυστυχώς, ό,τι απέφυγε το Ιούνιο, το έκανε λίγους μήνες αργότερα με δόλωμα το PSI, που υποτίθεται ό,τι θα ελάφρυνε το χρέος της χώρας.
Το PSI θα μπορούσε, όντως,  να βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα, αλλά η διαπραγμάτευση του Βενιζέλου απεδείχθη καταστροφική. Έτσι, κατέληξε σ’ ένα φιάσκο που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία (εξαερώνοντας τα αποθεματικά τους) και αποτελείωσε το τραπεζικό μας σύστημα.  Το δίδυμο Παπαδήμου-Βενιζέλου τα έδωσε όλα, χωρίς να εξασφαλίσει τίποτα.
Στο ίδιο έργο θεατές!
Για να έρθουμε στα σημερινά. Λυπάμαι που ξαναβλέπω το ίδιο έργο!
Η ΑΤΕ, αντί να εκσυγχρονιστεί και να ανακεφαλαιοποιηθεί, εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες !
Το  ήθελε, λέει, η Τρόϊκα!
Ε, και;
Αν αύριο η Τρόϊκα ζητήσει να παραχωρήσουμε το ..Καστελόριζο στην Τουρκία,  θα το κάνουμε;
Την ίδια μοίρα, αναμένεται να  έχει και το Τ.Τ., το οποίο αποτελείωσε με μια δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας!
Ακόμα και ο ΟΠΑΠ, το φιλέτο των αποκρατικοποιήσεων, απαξιώνεται καθημερινά για να δοθεί έναντι ευτελούς τιμήματος.
Ακούω πως όταν έρθει η περίφημη μεγάλη δόση, θα «ξεμπλοκάρουν» τα μεγάλα έργα (δηλαδή θα δώσουμε πάλι ρευστό στους μπετατζήδες οι οποίοι εν τω μεταξύ συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια, χωρίς να εκτελούν έργα)!
Παράλληλα, η όλη επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόϊκα  εξαντλείται σε λογιστικά ζητήματα.
Πόσο σφιχτή θα είναι η θηλιά με την οποία θα κρεμάσουμε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες!
Προς θεού, να μην πειραχτεί η ..ιερή αγελάδα που λέγεται δημόσιο!
Δηλαδή, περίπου, ό,τι έκανε και ο Βενιζέλος!
Ποια η διαφορά, αλήθεια;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καθημερινά είμαστε μάρτυρες υπόγειων διαδρομών με τα συστημικά ΜΜΕ! Ξαφνικά, οι έως χθές επικριτές του Σαμαρά, μετατράπηκαν, χωρίς αιδώ, σε διαπρύσσιους υποστηρικτές του! Είναι τόσο γλοιώδη τα άρθρα τους που θα έκαναν να αγανακτήσει ακόμα και ο φανατικότερος υποστηρικτής του!
Από την άλλη, κάποιοι κυβερνητικοί ίππευσαν τα καλάμια της εξουσίας και απολαμβάνουν τις χάρες της! Ας τους θυμίσει κάποιος πως είναι πρόσκαιρες! Ουδείς αεί άρχει… Και η προσγείωση στην καθημερινότητα είναι βεβαία, ενίοτε και επώδυνη!
Όλα αυτά τα χρόνια παίχθηκε ένα άτιμο παιχνίδι σε βάρος του απλού πολίτη. Και είναι ντροπή να καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που δε έφταιξαν.
Αυτά τα μέτρα δεν τ’ αντέχει ο κόσμος. Αν δεν το έχουν καταλάβει στην Κυβέρνηση, τότε μάλλον έχουν, προώρως, αποκοπεί από την κοινωνία.
Ας φωνάξει μια μέρα ο Πρωθυπουργός, τυχαία, δέκα απλούς πολίτες στου Μαξίμου, να μάθει  την αλήθεια.
Και ας αποφασίσει…
www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου