Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Άνθρακες ο θησαυρός με τους “32″


Αγοράσαμε το Πρώτο Θέμα για να διαβάσουμε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τις 3 λίστες του ΣΔΟΕ στις οποίες γίνεται έρευνα. Είπαμε κι εμείς ότι επιτέλους θα μάθουμε ποιοι πλούτισαν περίεργα, όπως έλεγε και η εντολή Στουρνάρα στον εισαγγελέα για να δώσει τα στοιχεία των 32 πολιτικών που ελέγχονται. Αφού διαβάσαμε λοιπόν το ρεπορτάζ μείναμε άναυδοι από το πώς μπορεί μια δημοσιογραφική δουλειά να κάνει τη… δουλειά ενός Καλάσνικοφ. Πώς χωρίς να γράφεις τίποτε και να αποκαλύπτεις τίποτε, πλασάρεις την εφημερίδα ως αποκαλυπτική, που δεν καταλαβαίνει από εξουσίες και που βγάζει τα πάντα στο φως.
Ένα ρεπορτάζ με 32 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό κι εκ των οποίων τα 28 αφού ερευνήθηκαν δε χρειάστηκε να υπάρξει καμιά παρέμβαση της δικαιοσύνης για ξέπλυμα ή άλλη κατηγορία. Δικαιολογήθηκαν πλήρως, οπότε βγαίνουν από τη λίστα και κακώς αναφέρονται στο ρεπορτάζ που ήθελε να είναι αποκαλυπτικό.
Έμειναν τέσσερις περιπτώσεις μεταξύ των οποίων η περίπτωση του Ισίδωρου Κούβελου, συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, για την οποία γίνεται έρευνα, έχει υπάρξει πρόταση για ποινική δίωξη στον Κούβελο ενώ έχει αρθεί η ασυλία της βουλευτού. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και πρόκειται για ξαναζεσταμμένο φαγητό αφού όλοι το γνωρίζουν. Στη δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα πήγαν και οι υποθέσεις των Κώστα Δρούτσα (πρώην ευρωβουλευτής, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ), Κυριάκου Βελόπουλο (πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ) και Σπήλιου Λιβανού (πρώην βουλευτής της ΝΔ). Όλες οι άλλες περιπτώσεις δεν είχαν κάτι άλλο να φανερώσουν και η αρμόδια επιτροπή έκλεισε το φάκελο.
Κι όμως, με πηχυαίους τίτλους η εφημερίδα μας προϊδεάζει ότι θα μάθουμε τους πολιτικούς που πλούτισαν και τελικά μαθαίνουμε ότι τέσσερις γνωστές πριν από τις εκλογές περιπτώσεις ερευνώνται από τη δικαιοσύνη.
Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει τι γίνεται αν σκεφτόταν το εξής απλό: Αν η εφημερίδα έχει τόσο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ γιατί δεν το έκανε … πρώτο θέμα αλλά το έβαλε πάνω από το πραγματικό πρώτο θέμα που μιλά για τους εκβιασμούς της τρόικας για το πακέτο; Είναι κανόνας της δημοσιογραφίας αυτός.
Η πολιτική ζωή του τόπου χρειάζεται κάθαρση, αυτό είναι σίγουρο. Να… ξεβρομίσει ο τόπος που λένε όλοι.
Ασφαλώς και το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν αποτελείται από αγίους. Ειδικά την τελευταία περίοδο της κρίσης, όπου ο λαός στενάζει, κάποιοι αξιότιμοι πολιτικοί μας έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό ή τα τοποθέτησαν σε θυρίδες, ακίνητα, χρυσαφικά κι ότι άλλα τιμαλφή μπορεί κανείς να φανταστεί.
Η κάθαρση λοιπόν είναι διαχρονική απαίτηση. Όταν όμως αυτή η κάθαρση αφήνεται από την επίσημη πολιτεία και τη δικαιοσύνη στα χέρια εφημερίδων, καναλιών και γενικά μέσων ενημέρωσης τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Θα πει κανείς: Μα όλα τα σκάνδαλα από τα μέσα ενημέρωσης βγήκαν. Σωστό κι αυτό, αλλά η Siemens, τα ομόλογα, οι υποκλοπές, η “αγορά του αιώνα” και το “σκάνδαλο Κοσκωτά” παλαιότερα είχαν απόλυτη τεκμηρίωση. Δεν ήταν λάσπη στον ανεμιστήρα.
Υστερόγραφο: Αν κάποιος αγόρασε το Πρώτο Θέμα στη φθηνή έκδοση, την πάτησε. Τουλάχιστον να έπαιρνε την ακριβή να αγοράσει φθηνά καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου