Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ.... Oι ΗΠΑ μιλάνε για "Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια" - Απορρίπτουν τις θέσεις Μπερίσα, αλλά...


Μήνυμα-προειδοποίηση προς την Αλβανία απέστειλαν οι ΗΠΑ μέσω της εκπροσώπου τους στο State Department η οποία σε δήλωσή της αναφέρθηκε πως κάθε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια "θα είναι αντιπαραγωγική όσο και αποσταθεροποιητική",αλλά το ζήτημα είναι ότι για πρώτη φορά τίθεται από τις ΗΠΑ έστω και με αρνητική διάθεση θέμα ενδεχόμενης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια...
Πιο συγκεκριμένα η Victoria Nuland ανέφερε τα εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν υποστηρίζουν την ιδέα της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγική και αποσταθεροποιητική», αναφερόμενη  στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα για «την Αλβανία όλων των αλβανικών εδαφών».  
Ως γνωστό ο Αλβανός πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό έχει αποδοθεί σε μια πρωτοφανή εκστρατεία προπαγάνδισης της «Μεγάλης» ‘η «Φυσικής» Αλβανίας όπου σύμφωνα με τις αλυτρωτικού τύπου δηλώσεις του έχει εκφράσει ξεκάθαρα ότι τα «φυσικά» σύνορα της χώρας του ξεκινούν από την Πρέβεζα.
Παράλληλα σε άλλη δήλωση στελέχους του State Department και πιο συγκεκριμένα του διευθυντής του Γραφείου του State Department  για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, Jonathan Moore  επισημαίνεται πως η Αλβανία έχασε την ευκαιρία να εκπληρώσει τα κριτήρια που είχε θέσει ως όρο η Ε.Ε. για να πάρει το καθεστώς της υπό ένταξης χώρας και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Με τη γενική ευφορία που υπάρχει στην Αλβανία για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της, υπάρχει μια μεγάλη δόση απογοήτευσης τόσο μέσα στην Αλβανία όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ουάσιγκτον εξαιτίας των ευκαιριών οι οποίες χάθηκαν από αποφάσεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν από την αλβανική βουλή, αποφάσεις οι οποίες θα ικανοποιούσαν τα κριτήρια της ΕΕ», δήλωσε ο Moore.
Σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Αμερικής» μια ημέρα πριν από την αναχώρηση του για την Αλβανία, ο διπλωμάτης των ΗΠΑ απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα της χώρας να ψηφίσουν τους τρεις νόμους που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία για να εγκριθούν, διότι οι νόμοι αυτοί είναι το κλειδί για την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρώπη.
To ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, έστω και "δια της πλαγίας". Και αυτό έχει την δική του σημασία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου