Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΝΟΥΡΙΕΛ ΡΟΥΜΠΙΝΙ "Το πάρτι τελείωσε στην ευρωζώνη - Στον "κουβά" της ύφεσης και οι Γερμανοί"!


Την πρόβλεψη ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση το σύνολο των χωρών που απαρτίζουν το ευρώ το 2013, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Και πρόσθεσε: «Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία θα κληθούν να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα που σημαίνει σκληρά μέτρα λιτότητας και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση ή εμβάθυνση της ύφεσης όπου ήδη υπάρχει. Οι καλές εποχές τελείωσαν οριστικά για την ευρωζώνη».
Δηλαδή σύμφωνα με τον ιδρυτή της Roubini Global Economics, η ύφεση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η ευρωζώνη το επόμενο έτος θα συμπαρασύρει και τις ισχυρές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν και χαμηλότερου επιπέδου ικανότητα βοήθειας προς το νότο και αυτό σημαίνει δύσκολες καταστάσεις για την ευρώζώνη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, «τον επόμενο χρόνο αναμένεται να επιβληθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας ακόμη και στον ισχυρό πυρήνα του ευρώ, λόγω του δημοσιονομικού συμφώνου», που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Ο διάσημος οικονομολόγος προβλέπει δε, ότι «η ύφεση στην ευρωζώνη δεν θα τελειώσει με το τέλος του 2012, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, τουλάχιστον», ενώ προειδοποίησε πως η «αδυναμία» της ΕΚΤ να αποδυναμώσει το ευρώ, θα καταστήσει ακόμη και την Γερμανία μια λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία.
Ο Ν.Ρουμπινί επιμένει ότι η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα μείνει στο ευρώ και ότι θα κινδυνέψει ολόκληρη η ύπαρξη της ευρωζώνης μέσα στην ερχόμενη πενταετία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου