Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η Deutsche Bank απέκρυψε ζημιές ύψους 12 δισ. $


Μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος Λονδίνου-Φρανκφούρτης, με τους ΑΆγγλους να εξαπολύουν βόμβα μεγατόνων στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, μέσω της μιντιακής ναυαρχίδας του Σίτι, Financial Times.
Το αποκλειστικό πρώτο θέμα της εφημερίδας αποκάλυψε χθες, πως η Deutsche Bank, δηλαδή o βασικός τραπεζικός κολοσσός της Γερμανίας, απέκρυψε κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης ζημιές ύψους 12 δισ. δολαρίων, για να αποφύγει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις πρώην εργαζόμενοι της γερμανικής τράπεζας κατέθεσαν επίσημες καταγγελίες στα ελεγκτικά όργανα της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC), αναφέροντας πως η Deutsche Bank δεν αποτύπωσε σωστά τη μαζική έκθεσή της, ύψους 130 δισ. δολαρίων, σε τοξικά παράγωγα. Αν η τράπεζα έδινε στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία, τότε η θέση της θα υποχωρούσε επικίνδυνα στο αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και θα χρειαζόταν κρατική στήριξη για να επιβιώσει, όπως στη συνέχεια πολλές άλλες τράπεζες της ευρωζώνης (ιρλανδικές, ισπανικές, βελγικές κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, το «κατηγορητήριο» αναφέρει πως η Deutsche Bank δεν κατέγραψε σε τιμές market-to-market ζημιές της περιόδου 2007-2009, όταν ξεκίνησε το χρηματοοικονομικό ντόμινο στις ΗΠΑ, από την Bear Sterns και τη Lehman Brothers. Η «δημιουργική λογιστική» των Γερμανών σχετίζεται και με τον Αμερικανό κροίσο των επενδύσεων, Ουόρεν Μπάφετ, ειδικότερα με λανθασμένη αποτύπωση της ασφάλειας που παρείχε η εταιρία του, η γνωστή Βerkshire Hathaway, για ορισμένες τοποθετήσεις της.
Σε e-mail που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters, η εκπρόσωπος της Deutsche Bank, Ρενέ Καλάμπρο, απάντησε πως οι καταγγελίες αφορούν χειρισμούς που έγιναν πριν από 2,5 χρόνια, και κοινοποιήθηκαν στο ευρύ κοινό το 2011. Προσθέτει, ακόμη, πως έγινε προσεκτικός και διεξοδικός έλεγχος για τους ισχυρισμούς των τριών υπαλλήλων, οι οποίοι κρίθηκαν «εντελώς αβάσιμοι», αλλά διαβεβαιώνει πως η γερμανική τράπεζα θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς (SEC) για τη διερεύνηση του θέματος.
Ωστόσο η πολύκροτη υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς δύο από τους καταγγέλλοντες υπογραμμίζουν ότι έχασαν τη δουλειά τους επειδή έθιξαν τα κακώς κείμενα. Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο Ερικ Μπεν- Αρτζι, διαχειριστής κινδύνου της Deutsche Bank, απολύθηκε τρεις μέρες μετά την κατάθεση της καταγγελίας του στη SEC. Ανάλογη τύχη είχε ο senior trader Μάθιου Σίμσον, στον οποίο η γερμανική τράπεζα κατέβαλε 900.000 δολάρια κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αγγλο-γερμανικού χρηματοοικονομικού πολέμου, οι Financial Times επιτέθηκαν με χωριστό σχόλιο στον ισχυρό άνδρα της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, κατηγορώντας τον ότι τη χρονιά της «μεγάλης συγκάλυψης», δηλαδή το 2009, κόμπαζε πως η τράπεζά του διαθέτει άφθονα κεφάλαια και θα επέστρεφε σε κερδοφορία εντός της χρονιάς.
Η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων της DB το επίμαχο διάστημα ανέβασε τη μετοχή της από 18 ευρώ τον Ιανουάριο σε 39 ευρώ στο τέλος Απριλίου 2009, διάστημα κατά το οποίο ο κ. Ακερμαν διαβεβαίωνε πως η τράπεζά του παρέχει στο επενδυτικό κοινό «πλήρη διαφάνεια για το σύνολο των τοποθετήσεών της», διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του ότι «δεν κρύβει ζημιές»!
Γιάννης Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου