Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν τον δημοσιονομικό γκρεμό


Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα του «δημοσιονομικού γκρεμού» των 607 δισ. δολαρίων. Έχουν απομείνει μόλις τέσσερις εβδομάδες ως την Πρωτοχρονιά του 2013, οπότε και θα γίνει αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας του νόμου που ψηφίστηκε το 2011 για να επιβάλει τη μείωση του ελλείμματος. Ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η αύξηση είναι να ψηφιστεί ένας νέος νόμος. Το πρόβλημα είναι ότι η ψήφιση νέου νόμου μοιάζει σχεδόν αδύνατη, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνεται να συμβιβάζονται και τα σχέδιά τους απορρίπτονται σχεδόν αυτόματα.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν μειώσεις 4 τρις δολαρίων τα επόμενα δέα χρόνια. Διαφωνούν όμως ως προς τον τρόπο. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το ρεπουμπλικανικό σχέδιο ως «μη ισορροπημένο», γιατί δεν αυξάνει τη φορολογία των πλουσιότερων Αμερικανών. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, που υπέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, οι Ρεπουμπλικάνοι θα επέτρεπαν μία αύξηση στη φορολογία με «επίθεση» όμως στις φοροαπαλλαγές κι όχι με αύξηση της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα άνω των 250 χιλιάδων δολαρίων. Μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία του Ομπάμα με τον Μπένερ χθες κατέληξε και πάλι σε αδιέξοδο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση φοροαπαλλαγών σε ζευγάρια που από κοινού έχουν εισόδημα άνω των 250 χιλιάδων δολαρίων τον χρόνο, αλλά προβλέπει τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών σε εισοδήματα κάτω από αυτό το όριο. Περιλαμβάνει επίσης άμεσες δαπάνες για τους ανέργους και τις οικογένειες – ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί και πάλι μια προσωρινή λύση, σαν αυτή που είχε συμφωνηθεί το 2011. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αύξηση της φορολογίας στους πολύ πλούσιους στο 39,6%, όπως επιμένει ο Ομπάμα, η οποία όμως θα μειωθεί ξανά προς το τέλος του 2013. Ως τότε, υποτίθεται ότι θα έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί επιτέλους μία ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση.
http://www.reuters.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου