Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ένας υπουργός που δεν μασάει τα λόγια του για το Σκοπιανό




Σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, όπου επαινέσαμε δυο θετικές ενέργειες του ελληνικού ΥΠΕΞ, είχαμε σημειώσει ότι δεν ξέρουμε σε ποιον να τις πιστώσουμε, λόγω της πολυκομματικής σύνθεσης των πολιτικών ηγουμένων του. Γιατί όχι βέβαια, και σε άξιους διπλωμάτες, οι οποίοι υπάρχουν...
φυσικά στο εν λόγω υπουργείο, αλλά αν δεν είναι κομματικοί φίλοι, τους έχουν στο πρωτόκολλο.
Τώρα όμως γνωρίζουμε, μετά την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, δήλωση που είχαμε αρκετά χρόνια να ακούσουμε. Ο κ. Δ. Κούρκουλας, σε τηλεοπτική συζήτηση για το Σκοπιανό, είπε μεταξύ άλλων:
«Η Αθήνα δεν αμφισβητεί μόνο το όνομα του κράτους, αλλά και την ονομασία της γλώσσας, την ταυτότητα των πολιτών, ακόμη και την ονομασία των προϊόντων. Η Ελλάδα επιμένει να επιλυθεί το όνομα της χώρας πριν τα Σκόπια αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.».

Γιατί επιβραβεύουμε με την κριτική μας την δήλωση αυτή; Επειδή, επιμελώς αποφεύγουν οι διατελέσαντες ΥΠΕΞ πολλά χρόνια τώρα, να κάνουν λόγο για τη σοβαρότητα και των άλλων θεμάτων, πλην της ονομασίας των Σκοπίων. Από δε τη στήλη μας, πολλές φορές γράψαμε, ότι και το όνομα αν λυθεί ευνοϊκά για μας -που δεν θα λυθεί, παρά μόνον αν διαλυθεί το σκοπιανό κράτος-, υπάρχουν δύο μεγάλα αγκάθια, για τα οποία δεν γίνεται λόγος: Το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών των Σκοπίων, και αυτό της γλώσσας.

Αν δηλαδή ονομασθεί το κράτος «Ντίσνεϋλαντ» -όπως είχε προτείνει ο κ. Αλή Αχμέτι, αρχηγός του συγκυβερνώντος σήμερα αλβανικού κόμματος, ο οποίος ως Αλβανός δεν έχει λόγο να επιζητεί για τους ομοεθνείς του τον τίτλο του Μακεδόνα- οι Σκοπιανοί θα αποκαλούνται «Μακεδόνες», η δε γλώσσα τους «μακεδονική». Και τούτο διότι, η εντολή που έχει ο κ. Νίμιτς από τον ΟΗΕ, είναι μόνον για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Οι δε ευθυνόφοβοι πολιτικοί μας -αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που θα έδινε αφορμή στους «δήθεν» να τους θεωρήσουν πατριώτες- προσποιούνταν πως δεν αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα του προβλήματος, και αρκούνταν σε συζητήσεις μόνον για το όνομα. Και ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας, να θέσει το πρόβλημα, μετά από τόσα χρόνια (η στήλη ομολογεί, ότι δεν έχει ιδιαίτερες πληροφορίες για την πρότερη δραστηριότητα του εν λόγω υπουργού).
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Φούλε, ότι μπορούν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και παράλληλα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εύρεση κοινώς αποδεκτής ονομασίας, «είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα αντιτίθεται και δεν αποδέχεται».
Κατά τον κ. Κούρκουλα, το όνομα αποτελεί το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ, αλλά εκτός από την ονομασία του κράτους υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Όπως η ονομασία της γλώσσας και η ονομασία που θα χρησιμοποιείται για τους πολίτες των Σκοπίων. Και κατέστησε σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ουσιαστικού Μακεδόνας και των επιθετικών προσδιορισμών μακεδονικός, μακεδονική.
Στην ίδια τηλεοπτική συζήτηση παρευρισκόταν και ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, κ. Γρ. Καλαβρός, ο οποίος δικαίωσε τη στήλη μας, όταν υποστηρίζουμε πως δεν πρέπει να λησμονήσουμε την βασική αρχή, ότι «φίλος» μου είναι ο εχθρός του εχθρού μου.
Επάνω σ’ αυτό, ο κ. Καλαβρός είπε ότι η χώρα μας καλό είναι να έχει επαφή με την Βουλγαρία, αφού κι αυτή έχει το ίδιο πρόβλημα μ’ εμάς, όσον αφορά την εθνικότητα και τη γλώσσα (θα έρθει φυσικά και η στιγμή που θα μας ανοίξουν θέματα και οι Βούλγαροι, αλλά θα αργήσει).

Ο Μακεδών

Ποιός είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Κούρκουλας

Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο στα Πανεπιστημια Βόννης και Κολωνίας στη Γερμανία.

Από το 1981 είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ασχολήθηκε με τις εξωτερικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διετία 1987-1989 αποσπάσθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ασχολήθηκε με τις σχέσεις ΕΟΚ-Κύπρου και ΕΟΚ-Τουρκίας. Την περίοδο 1989-1992 ήταν μέλος του ιδιαίτερου Γραφείου της ελληνίδας Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις και τις σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 1992 μέχρι το 1997 ήταν προϊστάμενος του τμήματος πολιτικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 1997 τοποθετήθηκε Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο, ο πρώτος Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το τέλος του πολέμου. Το 2001 ορίσθηκε Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία. Κατά τη θητεία του στη Σόφια ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματέυσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ένωση. Το ίδιο διάστημα ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Βουλγαρίας από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους άνω των 300 εκ. Ευρώ ετησίως. Το 2006 ανέλαβε Πρέσβης – Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την τρίτη σε μέγεθος Αντιπροσωπεία της ΕΕ παγκοσμίως. Με την ιδιότητα αυτή ήταν μελος του Peace Implementation Council του οργάνου που προβλέπεται για την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης του Ντέϊτον (Dayton) στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Το 2010 επέστρεψε στις Βρυξέλλες και ανέλαβε Διευθυντής αρμόδιος για την στρατηγική και πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου