Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σοκ! - Συμφωνία Ρωσίας-Ρουμανίας για εναλλακτική βόρεια διαδρομή του South Stream - Εκτός η Ελλάδα;



«Κλείδωσε» η εναλλακτική διαδρομή του South Stream από την Ρουμανία η οποία δυνητικά αφήνει εκτός Ελλάδα και Βουλγαρία, με την υπογραφή πριν λίγες ώρες συμφωνίας μεταξύ Ρουμανίας και Ρωσίας στο Βουκουρέστι! Οι «επικίνδυνοι αδύναμοι κρίκοι», όπως χαρακτηρίζουν οι Ρώσοι την Ελλάδα και την Βουλγαρία στο θέμα των αγωγών και όχι μόνο (βασικά λόγω Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης), ανάγκασαν την Μόσχα να στραφεί σε εναλλακτική χάραξη με τον αγωγό να εκβάλει από την Μαύρη Θάλασσα στην Ρουμανία και να συνεχίζει προς Ιταλία - αφού περάσει μέσα από Σερβία ή Σκόπια - μέσω Κροατίας, Μαυροβουνίου ή Αλβανίας, χωρίς να αποκλείεται και η χερσαία διαδρομή μέσω Σλοβενίας. Την συμφωνία την υπέγραψε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας ενέργειας «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ. 

Επιβεβαιώθηκε έτσι η παγκόσμια αποκλειστικότα του defencenet.gr της 14ης Νοεμβρίου 2009 σύμφωνα με την οποία η Μόσχα αποφάσιζε προ του ελληνοβουλγαρικού κινδύνου να προχωρήσει σε εναλλακτική χάραξη του South Stream μέσω Ρουμανίας.

Μάλιστα στις 22 Ιουνίου 2010, ο πρόεδρος του Ρωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρώην πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ δήλωνε:
 "Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδια για τον αγωγό South Stream, ακόμη και αν η Βουλγαρία αποσύρει τη συμμετοχή της. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση Οι σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία δεν πρέπει να καταστούν όμηροι των πρόσκαιρων συμφερόντων της κυβέρνησης",πρόσθετε.

Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η εναλλακτική λύση αφορά στη διέλευση του αγωγού από τη Ρουμανία, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού ο South Stream θα ξεκινά από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ και θα καταλήγει στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Τώρα συμφωνήθηκαν δύο εναλλακτικές λύσεις: Η μία προβλέπει την απλή διασύνδεση της Ρουμανίας με τον αγωγό που θα εκβάλει στην Βουλγαρία. Η δεύτερη προβλέπει την δημιουργία κύριου τερματικού σταθμού σε ρουμανικό λιμάνι και από εκεί και πέρα διαδρομή μέσα από το βόρεια Βαλκάνια προς την Αδριατική. 

Στις 14 Νοεμβρίου 2009 γράφαμε 
«Με δεδομένη την συμμετοχή της Σερβίας, αν στον South Stream συμμετάσχει τελικά και η Ρουμανία - όλα δείχνουν ότι η ρουμανική συμμετοχή θα γίνει δεκτή από την Ρωσία - τότε η Βουλγαρία και η Ελλάδα, θα μπορούσαν να χάσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα, αφού ο αγωγός από τον Εύξεινο Πόντο, διαμέσου Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας θα έφτανε με πολύ οικονομικότερο τρόπο (χερσαίος αντί θαλάσσιος αγωγός) στην αγορά της Ιταλίας απ'ότι μέσω Ελλάδας, Ιονίου και Αδριατικής Θάλασσας. Η Κροατία έχει ζητήσει επίσης να συμπεριληφθεί στο σχέδιο της πορείας του αγωγού".

Επίσης συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας για την εκπόνηση των μελετών. Οι δύο εταιρείες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, με χρονικό «προσανατολισμό» το α΄ εξάμηνο του 2011.
Το πως η Ελλάδα από χώρσα πρωτοπόρος στην ενεργειακή πολιτική των Βαλκανίων του 2007, κατέληξε να κινδυνεύει να μείνει εκτός ενεργειακού παιγνίου, πρέπει να αναζητηθεί στον επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων από το καλοκαίρι του 2008 και μετά. Οι ελληνικές καλένδες στις οποίες έχουν παραπεμφθεί η ελληνορωσική αμυντική και ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία, μόνο άσχημες ειδήσεις θα παράγουν στο εξής... 
Καλά πάει η ανάπτυξή σου Γιωργάκη... το Γουδί πλησιάζει εβραιοσπορε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου