Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Παρέδωσε τα κλειδιά ο Παπανδρέου Αφού πρώτα έδεσε χειροπόδαρα την Ελλάδα



«ΕΠΙ έναν χρόνο κυβερνά τη χώρα ένα κόμμα που είπε ψέματα για να βγει, διέπραξε απίστευτα σφάλματα αφότου ανέλαβε, κι ύστερα και τα αντίθετα απ' όσα έλεγε πριν». Με τις χαρακτηριστικές αυτές εκφράσεις σκιαγράφησε ο Αντώνης Σαμαράς τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου. Κατήγγειλε τους κακούς χειρισμούς και τις λανθασμένες επιλογές που οδήγησαν σε αδιέξοδο και εν κατακλείδι στην υπογραφή του Μνημονίου με το οποίο «έδεσε χειροπόδαρα την Ελλάδα και παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησής της», όπως σημείωσε. 
Σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό» με μοναδικό στόχο να κερδίσει τις εκλογές και να ανέβει στην εξουσία. Ότι, ενώ γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είπε την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» και έταξε στους πάντες «λαγούς με πετραχήλια». Ο κ. Σαμαράς στηλίτευσε την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες της θητείας της, όπου αντί να σπεύσει να δανεισθεί όταν τα spreads ήταν ακόμη πολύ χαμηλά (130 μονάδες), «άρχισε να διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό». Έκανε μνεία στις περίφημες εκείνη την εποχή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «Τιτανικού», για «επικείμενο ναυάγιο», ότι «δεν υπάρχει σάλιο» κ.ά. Αποτέλεσμα ήταν τα spreads να ανέβουν κατακόρυφα και η Ελλάδα να υποχρεωθεί να δανεισθεί πανάκριβα και το χειρότερο να αναγκαστεί να υπογράψει το Μνημόνιο. 
«Έφτασαν να υπογράψουν το Μνημόνιο που τους υποχρέωνε σε πολύ σκληρότερα μέτρα απ' όσα θα αρκούσαν αν είχαν κινηθεί έγκαιρα. Μερικούς μήνες πριν...», υπογράμμισε.
Σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης έναντι της εναλλακτικής πρότασης που έχει καταθέσει η παράταξη. Ότι αρχικά αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητά της και στη συνέχεια προσπάθησαν να τη διαστρεβλώσουν. Επέμεινε ότι με την πολιτική του Μνημονίου δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι, παρά τις περικοπές και τα επώδυνα μέτρα, τα έσοδα έχουν πέσει έξω και θα απαιτηθούν νέα μέτρα το 2011.
Συνοψίζοντας τον έναν χρόνο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Από το ''λεφτά υπάρχουν'' που διακήρυσσε πέρυσι τέτοιο καιρό, μέχρι το περιβόητο ''μαζί τα φάγαμε'' που ακούσαμε πριν από λίγες μέρες. Από το απόλυτο ψέμα εξαπάτησης του λαού, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, στον υπέρτατο κυνισμό, όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση». 
Παράλληλα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας: 
- «Θα πάρουμε μέτρα τόνωσης της οικονομίας, χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους. Η αντιμετώπιση της ύφεσης είναι ύψιστη προτεραιότητα».
- «Θα πείσουμε τους δανειστές μας ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ήδη βλέπουν ότι το Μνημόνιο δεν περπατάει».
- «Θα αποκαταστήσουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ. Δεν θα εκτροχιάσουμε τη μείωση του ελλείμματος, αλλά δεν θα αφήσουμε να την πληρώσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι».
- «Θα επανενεργοποιήσουμε επενδυτικά σχέδια που ήταν ώριμα και διακόπηκαν τον τελευταίο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ».
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Μια χώρα που συνεχώς βουλιάζει οικονομικά και κοινωνικά, μια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση, την ανεργία και τα λουκέτα, δεν μπορεί να έχει φιλοδοξίες, δεν μπορεί να παίζει κανένα ρόλο, δεν μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα σε όλα τα μέτωπα. Γι' αυτό πρέπει να βγούμε από τους όρους του Μνημονίου μιαν ώρα αρχύτερα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου