Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός 2011: Ελληνίδες και Έλληνες, φέρτε και σώστε!


Αν ο πρωθυπουργός κέρδισε το παράσημο ειλικρίνειας (!) με το περίφημο προεκλογικό κόλπο «λεφτά υπάρχουν», ο προϋπολογισμός του 2011 μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει άνετα το «παράσημο ανειλικρίνειας». Θα είναι ένας ψεύτικος προϋπολογισμός, που στην εκτέλεσή του θα παρουσιάσει τεράστιες αποκλίσεις, για την κάλυψη των οποίων επόμενο είναι οι «σωτήρες» της «τρόικας» να ζητήσουν τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων. Δυστυχώς στην Ελλάδα ξεδιπλώνεται «πικρής σκλαβιάς χειροπιαστό σκοτάδι».
Δεν θα κρίνουμε τώρα με αριθμούς και με βάση το προσχέδιο τον μελλοντικό νέο κρατικό («τροϊκό») προϋπολογισμό. Μόνον θα θέλαμε απλώς να παρουσιάσουμε τη φιλοσοφία στην οποία θα στηρίζεται. Και ο προϋπολογισμός και η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Άλλωστε από το προσχέδιο μέχρι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού πολλά αλλάζουν. Και η σημερινή κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στις τροποποιήσεις αποφάσεων, νομοσχεδίων, μέτρων και εξαγγελιών της τελευταίας στιγμής. Είναι κυβέρνηση του «ράβε, ξήλωνε». Κλασικό παράδειγμα κυβέρνησης αυτοαναιρούμενης, που αυτοσχεδιάζει συνεχώς και εκ των υστέρων ανακαλύπτει τις επιπτώσεις των μέτρων που εφαρμόζει. Και ασφαλώς και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει εξαίρεση, πέρα από το ότι βρίσκεται στα χέρια της «τρόικας». Σκλαβωμένος στα κελεύσματα του Μνημονίου.
Φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η με κάθε τρόπο και με κάθε θυσία εκ μέρους του λαού διασφάλιση των απαιτήσεων των τοκογλύφων δανειστών μας και η παράδοση της Ελλάδος και των ελλήνων εργαζομένων στις ορέξεις του πλέον απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού και του μεγάλου κεφαλαίου. Στον σκοπό αυτόν είναι ταγμένη η σημερινή κυβέρνηση και τον στόχο αυτόν τον υπηρετεί με ειλικρίνεια. Γι' αυτό κέρδισε ο κ. Παπανδρέου και το βραβείο ειλικρίνειας. Το διεθνές - παγκοσμιοποιημένο πολιτικό (και οικονομικό) κατεστημένο έκρινε ότι ο πρωθυπουργός μας υπηρετεί με μεγάλη ειλικρίνεια τους στόχους αυτούς, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες. Και τον επιβράβευσε γι' αυτό. Στο μέλλον θα δούμε και άλλες επιβραβεύσεις για τις προσπάθειές του. Θα πρέπει πάντα να έχουμε στον νου μας ότι η «τρόικα» και ειδικά το ΔΝΤ του «σοσια-ληστή» Στρος Καν δεν ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση και να μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Ήρθαν για να προστατεύσουν το ευρώ και την Ευρωζώνη, να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δανειστών μας και να πετύχουν το βάθεμα του νεοφιλελευθερισμού και στη χώρα μας. Αυτές είναι οι παράμετροι μέσα στις οποίες κινούνται τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί από την κατά τ' άλλα σοσιαλιστική κυβέρνησή μας. Και μέσα στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί τελικά και ο προϋπολογισμός του 2011. Δηλαδή αύξηση της φορολογίας κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ (άμεσης και έμμεσης) μαζί με τις άλλες επιβαρύνσεις που έχουν εφεύρει οι εκσυγχρονιστές, όπως για παράδειγμα αυξήσεις στα εισιτήρια, στα διόδια, εισφορές για νομιμοποίηση ημιυπαίθριων και χώρων με αυθαίρετη αλλαγή χρήσης (ν. 3843/10), έξοδα για έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, περαίωση ανέλεγκτων παρελθόντων ετών, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, πολλές φορές και πάνω από την τρέχουσα εμπορική τους αξία, αύξηση των πάσης φύσεως εισφορών και άλλες εισπρακτικές εφευρέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Έτσι στραγγίζει η οικονομία μας από χρηματικούς πόρους και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα δεινοπαθήσουν. Στις κρατικές δαπάνες θα έχουμε μειώσεις. Πού όμως; Μειώσεις στις συντάξεις και στα επιδόματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, μειώσεις στις πιστώσεις του ΠΔΕ και του ΕΣΥ, μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις και στις πιστώσεις για άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Κατά τα λοιπά, οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες θα πληρώνουν πλουσιοπάροχα τις στρατιές των ξένων και ντόπιων συμβούλων της κυβέρνησης και τα άσκοπα ταξίδια των κυβερνητικών αξιωματούχων. Με λίγα λόγια, την επόμενη χρονιά θα έχουμε όχι απλώς προϋπολογισμό λιτότητας, αλλά προϋπολογισμό εξαθλίωσης, υφεσιακό και αντιαναπτυξιακό. Περισσότερα όμως όταν κατατεθεί στη Βουλή το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα αποτυπώνει και τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου