Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Αδυνατεί να καταβάλει το μέρισμα στους δικαιούχους



Σε αδιέξοδο βρίσκεται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που δηλώνει αδυναμία πλέον να καταβάλει το μέρισμα του τελευταίου τριμήνου στους δικαιούχους του. 
Να σημειώσουμε ότι έπρεπε να τους είχε χορηγηθεί από τις 4 του μηνός αλλά είναι άγνωστο πότε τελικά θα τους δοθεί. Όλες οι ελπίδες απόκεινται... στο αν θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών δάνειο στο ΜΤΣ. Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξει συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Χρειάζονται επειγόντως στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού 33.000.000 ευρώ. Οι εξελίξεις δεν δίνουν τα χρονικά περιθώρια στην κυβέρνηση να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως προγραμματίζει να κάνει για όλα τα επικουρικά ταμεία συμπεριλαμβανομένου και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Δυστυχώς ήταν θέμα χρόνου να γίνει η στάση πληρωμών, καθώς η πολιτική που ακολουθούνταν τα τελευταία δέκα δώδεκα χρόνια από τις εκάστοτε διοικήσεις του χαρακτηρίζονταν από γαλαντομία και κακή διαχείριση των οικονομικών του μεγεθών
Σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο διετέλεσαν και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που μέχρι το 2004 παρέμβαιναν για να αποκομίσουν οφέλη που μεταφράζονταν σε ψήφους.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, όταν λόγω των ασφαλιστικών αλλαγών παραιτήθηκαν χιλιάδες αξιωματικοίΟι αντοχές του ΜΤΣ ήταν να αποστρατεύονται γύρω στους 900 αξιωματικούς το χρόνο.

Φέτος έφτασαν τους 5.500 κι ενώ μέχρι πρότινος κατέβαλαν εισφορές, ξαφνικά έγιναν δικαιούχοι του μερίσματος νωρίτερα από ότι τους περίμενε το ΜΤΣ. Συντέλεσε και το γεγονός ότι τα έσοδα από το κοινωνικό πόρο μειώθηκε δραστικά καθώς δεν υπήρξαν νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο σωτηρίας του μερίσματος στο ΜΤΣ προβλέπει την άμεση μείωσή του κατά 15%. Επίσης το διακανονισμό του χρέους του που φτάνει τα 300.000.000 ευρώ ώστε να αποπληρωθεί σε βάθος 20ετίας.

Το πακέτο των δώδεκα μέτρων για τη διάσωση του ΜΤΣ συζητείται έντονα στο Πεντάγωνο. Ενδέχεται να ανακοινωθεί μετά τις δημοτικές εκλογές για πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Άγνωστο, όμως, είναι αν υπάρχει και αυτό το χρονικό περιθώριο.

Να σημειώσουμε ότι αναμένεται να υπάρξει περικοπή κατά 15% και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και Ναυτικού στα πλαίσια της ενιαίας πολιτικής, αλλά και για το ότι ούτε και εκείνων τα οικονομικά μεγέθη τους εμπνέουν αισιοδοξία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου