Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Επικίνδυνα ευρω-τσουβαλιάσματα



thumb
Φασίστες και κομμουνιστές, εξτρεμιστές φονταμενταλιστές και ακτιβιστές κατά της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, εργαζόμενοι διαδηλωτές και επικίνδυνοι ταραξίες, όλους μαζί σ’ ένα τσουβάλι τους έβαλε ο Χριστιανοδημοκράτης Ισπανός βουλευτής Πέντρο Αγκραμούντ, σε μία απαράδεκτη έκθεσή του, που – αλίμονο – εγκρίθηκε, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010, από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Με πρόσχημα τη δήθεν αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και με «κερασάκι» στην... τούρτα την αγωνία να μην αναβιώσει ο φασισμός και ο ρατσισμός στην Ευρώπη, ως συνέπεια των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, στο Ψήφισμα που εκδόθηκε προετοιμάζεται το έδαφος, όχι μόνο για την περαιτέρω στοχοποίηση των μαζικών κινημάτων ανά την Ευρώπη, αλλά και για περικοπή βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Η έκθεση του Αγκραμούντ, που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων στην ψηφοφορία βουλευτών - μελών της Συνέλευσης του ΣτΕ, έρχεται ως φυσική... συνέχεια μιας άλλης έκθεσης, που είχε εγκρίνει προ πενταετίας το ίδιο κοινοβουλευτικό όργανο και με την οποία καταδικάζονταν από κοινού οι θηριωδίες των ναζί και οι αγώνες των κομμουνιστών ανά την Ευρώπη.
Από τους 634 βουλευτές της Συνέλευσης, 108 παρουσιάσθηκαν στην ψηφοφορία και απ’ αυτούς, οι 98 υπερψήφισαν τις αντιδραστικές «εξισώσεις» του Αγκραμούντ, 6 καταψήφισαν και 4 δήλωσαν αποχή.
Οσοι την υπερψήφισαν είτε δεν την είχαν διαβάσει προσεκτικά είτε ψήφισαν συνειδητά για την περιστολή βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ευρώπης, τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν οι βουλευτές - μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ανάμεσά τους, πρώτη και καλύτερη, η ομοϊδεάτισσα και φίλη του Αγκραμούντ, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κολλητή της Ντόρας και γνωστή «αντάρτισσα» του κόμματος Ελσα Παπαδημητρίου.
Με την ψήφο της Ελσας και των υπολοίπων 97 βουλευτών - μελών της Συνέλευσης, που υπερψήφισαν τις επικίνδυνες θεωρίες του Αγκραμούντ, εξισώνονται, με τη δράση της εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς και του ακραίου θρησκευτικού φονταμενταλισμού, οι αγώνες των εργαζομένων κατά της λιτότητας και η μάχη των ακτιβιστών κατά της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης των κοινωνικών κινημάτων και της αντίδρασης των πολιτών στην επιβαλλόμενη φτώχεια και ανεργία και υποστηρίζεται η άποψη ότι, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να ψαλιδιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της μεγάλης μάζας των εργαζομένων.
Τι αναφέρει επί λέξει το Ψήφισμα του Αγκραμούντ;
Οτι υπάρχει μεν ο κίνδυνος να υπάρξει αναζωπύρωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά υπάρχει και ο φόβος ότι η οικονομική κρίση μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αντίδρασης και των μαζικών κινητοποιήσεων.
Γι’ αυτό και στην παράγραφο 7 της έκθεσης του Αγκραμούντ εισαγάγεται μία απαράδεκτη διασταλτική ερμηνεία για τον επιβαλλόμενο περιορισμό των θεμελιακών αρχών της Δημοκρατίας στο όνομα της γενικής αντιμετώπισης του εξτρεμισμού.
Μπορεί, υποστηρίζει ανερυθρίαστα ο Ισπανός βουλευτής, να μειωθεί η άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι, όταν αυτό το απαιτεί μία κοινωνική ανάγκη, όταν εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος κατάλυσης του κράτους και όταν διακυβεύεται η προστασία των... ηθών.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, τονίζει, μπορεί κάποια ριζοσπαστικά κινήματα να γίνουν περισσότερο δημοφιλή και να αποκτήσουν καλύτερη οργάνωση.
«Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στο κίνημα κατά του διεθνούς καπιταλισμού, ορισμένα μέλη του οποίου έχουν καταδικασθεί για βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σ’ όλο τον κόσμο και στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν επί δίμηνο, το 2009, στην Ελλάδα», συμπεραίνει ο Ισπανός.
Από τους έξι Έλληνες βουλευτές της 14μελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης του ΣτΕ και στην ψηφοφορία, μόνον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόλμησε, μαζί με 5 άλλους συναδέλφους του, να την καταψηφίσουν.
Η πολλαπλά εργαζόμενη για την προώθηση της ελληνικής κοινοβουλευτικής διπλωματίας Ελσα Παπαδημητρίου (σ.σ. ετοιμάζεται για πολυήμερο ταξίδι, με έξοδα της Βουλής, στις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή της στη Σύνοδο της Διεθνούς των Κοινοβουλίων), την υπερψήφισε, ορματιζόμενη, προφανώς, την ταχεία... ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τη σωτηρία του καπιταλισμού, που τόσο λατρεύει.
Τη μέση οδό, ούτε δηλαδή της υπερψήφισης ούτε της καταψήφισης, επέλεξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός, Βάσω Παπανδρέου και Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνοντας... αποχή κατά την ψηφοφορία
Το θέμα, τώρα, έφθασε στην Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ε.Ε., ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, αλλά με βάση το γενικότερο κλίμα του ευρωτσουβαλιάσματος που διαμορφώνεται καλό είναι να μην περιμένουμε εκπλήξεις από την απάντηση, όταν και όποτε δοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου