Νέο θρίλερ με τον ΦΠΑ, εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο, νέες επιβαρύνσεις σε φόρους κατανάλωσης και ενιαίο μισθολόγιο... τσεκουρώματος αποδοχών στο Δημόσιο
Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ήδη εξουθενωμένους έλληνες πολίτες κρύβει η τελική (και μετεκλογική…) επεξεργασία του προϋπολογισμού για το 2011 και η παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης του Μνημονίου, που θα γίνει με την ασφυκτική πίεση της «τρόικας» για μέτρα, τα οποία θα εγγυώνται την αποτροπή ενός εκτροχιασμού τον επόμενο χρόνο. |
Καταλύτης των εξελίξεων η έρευνα της Eurostat για κρυφά ελλείμματα όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, και η ανακοίνωση της… λυπητερής στις 22 Οκτωβρίου.
Εν όψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού εικονικής πραγματικότητας, που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, ενώ σε καθημερινή βάση επιχειρεί να διαψεύσει την προοπτική λήψης νέων, σκληρών, διορθωτικών μέτρων. Οι εκπρόσωποι της «τρόικας», σε μια εμφανή προσπάθεια να αβαντάρουν πολιτικά την κυβέρνηση, από τη σταθερότητα της οποίας εξαρτάται η συνέχεια της εφαρμογής του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος, αποφεύγουν να… χαλάσουν την πολιτική σούπα με οδυνηρές προαναγγελίες, αλλά ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά εύγλωττη η συντονισμένη άρνησή τους να διαψεύσουν την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων.
Όμως, αμέσως μετά τις εκλογές, η «τρόικα» θα πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για την τακτική τριμηνιαία αναθεώρηση του Μνημονίου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να κορυφωθούν οι πιέσεις για «σίγουρα» μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Έτσι, η προσοχή της «τρόικας» αναμένεται να εστιαστεί εκ νέου στην αύξηση των φορολογικών εσόδων με πρόσθετους φόρους στην κατανάλωση, αλλά και σε έναν νέο γύρο μόνιμων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, με το κόστος μισθοδοσίας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των περικοπών:
- Το αρχικό σενάριο της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, προβλέπει υπαγωγή ελάχιστων βασικών αγαθών, όπως το ψωμί, στον χαμηλό συντελεστή, με παράλληλη επιβολή αυξημένου ΦΠΑ (13%) σε ουκ ολίγα βασικά αγαθά που σήμερα φορολογούνται με τον ενδιάμεσο συντελεστή, αλλά και φορολόγηση με τον υψηλό συντελεστή (23%) αγαθών «πολυτελείας», όπως τα σουβλάκια, οι πίτσες και τα χάμπουργκερ! Αυτές οι αλλαγές, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλεπόταν αρχικά να εισπραχθεί από τη μεταφορά του ενός τρίτου των αγαθών και υπηρεσιών που φορολογούνται με τον ενδιάμεσο συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό. Όμως η «τρόικα» αναμένεται να επιμείνει σε… βαρύτερες εκδοχές αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες με ανελαστική κατανάλωση, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο «μαξιλάρι» εσόδων που θα προστατεύσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού από αποκλίσεις. Επιπλέον δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας αύξησης φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι το σχέδιο για εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και του ντίζελ κίνησης θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο.
- Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, η «τρόικα» θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα νέο «τσεκούρωμα» αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, τοποθετώντας ψηλά τoν πήχυ των προσδοκιών για εξοικονομήσεις από το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Η γενική κατεύθυνση είναι να μειωθούν οι αποδοχές στον ελάχιστο παρονομαστή, δηλαδή να εξαλειφθούν οι ειδικές ρυθμίσεις, που σήμερα δημιουργούν μεγάλες αποκλίσεις (έως και 1.400 ευρώ) στις αμοιβές υπαλλήλων με ανάλογα προσόντα και ειδικότητες. Επιπλέον η «τρόικα» δεν έχει εγκαταλείψει τις σκέψεις για… προσγείωση των δημοσίων υπαλλήλων στους 12 μισθούς, εξαλείφοντας και τα τελευταία «κατάλοιπα» χαλαρής μισθολογικής πολιτικής του παρελθόντος, ενώ πιέζει και για την ελαχιστοποίηση της απασχόλησης στο Δημόσιο, με ευρύτερη χρήση των μετατάξεων προσωπικού, απομάκρυνση συμβασιούχων και πλήρες πάγωμα προσλήψεων, πέρα ακόμη και από τη γνωστή αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.
Τι κρύβει η αναθεώρηση από Eurostat
Η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα της περιόδου 2006-2009 από τη Eurostat κρύβει πολύ περισσότερα από όσα θέλει να παραδεχθεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι πραγματικές επιπτώσεις της δεν περιορίζονται στη διαμόρφωση στοιχείων του παρελθόντος, αλλά έχουν και σημαντικές… ουρές στο παρόν και το μέλλον:
Η Eurostat στις 22 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινώσει μια αναθεώρηση-σοκ για το έλλειμμα του 2009, που θα ανεβεί πάνω από το 15%, δηλαδή σχεδόν 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τον Απρίλιο γινόταν λόγος για μια αναπροσαρμογή της τάξεως του 0,5%. Αντίστοιχα, το χρέος, που αρχικά αναμενόταν να αυξηθεί «μόνο» 5-7%, θα εμφανισθεί αυξημένο τουλάχιστον κατά 11% του ΑΕΠ. Έτσι, η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης στην πραγματικότητα θα έχει σημείο εκκίνησης πάνω από το 15% για το έλλειμμα και 127% για το χρέος.
Η κυβέρνηση θα έκλεινε τους λογαριασμούς του παρελθόντος χωρίς πρόσθετες παρενέργειες, αν αυτή η αναθεώρηση -και άλλες που θα ακολουθήσουν- δεν στρεφόταν στην «καρδιά» της δημιουργικής λογιστικής που χρησιμοποίησαν επί σειράν ετών οι ελληνικές κυβερνήσεις για να εξωραΐζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία. Ουσιαστικά η Eurostat απειλεί να φέρει στην επιφάνεια τα πραγματικά στοιχεία για τη λεγόμενη «άσπρη τρύπα», δηλαδή το -υποτιθέμενο, αλλά ουδέποτε μετρημένο…- πλεόνασμα των Ταμείων, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων, η οποία «πάτσιζε» από τα τέλη της δεκαετίας του '90 τα υψηλά ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νοσοκομεία παρουσιάζουν εικόνα απόλυτου λογιστικού χάους και όσο η Eurostat θα εισέρχεται βαθύτερα στα πραγματικά στοιχεία, τόσο η «άσπρη τρύπα» θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε… «μαύρη». Επιπλέον η κυβέρνηση έχει αναλάβει με το Μνημόνιο την υποχρέωση να μην αφήνει υποχρεώσεις ανεξόφλητες για διάστημα άνω των 6 μηνών, άρα είναι θέμα χρόνου να… κατακλυστούν τα δημοσιονομικά στοιχεία από πρόσθετες εγγραφές ελλειμμάτων και χρεών, καθώς τα «φέσια» προς τον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η διαδικασία της έρευνας της Eurostat δεν είναι μια στατική διερεύνηση στοιχείων του παρελθόντος, αλλά αφορά κατ' εξοχήν και τα σημερινά και μελλοντικά στοιχεία που θα παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση, για να κριθεί η προσπάθειά της στο πλαίσιο του Μνημονίου. Όσο περισσότερα «κρυφά» χρέη έρχονται στην επιφάνεια, τόσο περισσότερα «αγκάθια» θα βρίσκει η κυβέρνηση στον δρόμο προς την επιτυχή εφαρμογή του τριετούς προγράμματος και τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η πίεση της «τρόικας» για ακόμη βαρύτερα δημοσιονομικά μέτρα… |
|
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου