Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας»



Ο Παπακωνσταντίνου, δηλαδή ο Παπανδρέου, εξηγεί τόν σημαντικό ρόλο τής Αμερικής στήν διάσωση τής Ελλάδας...
Πιό σαφής δέν θα μπορούσε να γίνει...




Τό υποννοούμενο είναι φυσικά ότι η Γερμανία δέν ήθελε να βοηθήσει..
Η εάν θέλουμε να το πούμε λίγο καλύτερα, η Γερμανία δέν ήθελε να βοηθήσει χωρίς κάποιες προυποθέσεις...
Απο τήν άλλη βέβαια ένα καλό ερώτημα είναι μήπως η πορεία τής χώρας ήταν προαποφασισμένη , με την έννοια ότι αυτό πού ζήτησε η Ελλάδα (βοήθεια και διάσωση) και έτσι όπως το ζήτησε, δέν θα μπορούσε να το δεχτεί ποτέ η Γερμανία...
Τό σίγουρο είναι ότι είμαστε στην αρχή μεγάλων αλλαγών μέσα στην ΕΕ...
Ολο αυτό (ελληνικό πρόβλημα κλπ) στην πραγματικότητα εντάσσεται σέ μιά πολύ γενικότερη, πλανητικών διαστάσεων κουβέντα , μέσα στην οποία βρέθηκε μπλεγμένη η χώρα μας και ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε σάν εργαλείο...
Βέβαια και πρίν η χώρα μας σάν εργαλείο χρησιμοποιούνταν, απλά ήταν εργαλείο σέ άλλα χέρια...
Τό βασικό βέβαια δικό μας ερώτημα είναι τι άραγε θα συνέφερε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό...
Οπωσδήποτε πολύ δύσκολο ερώτημα χωρίς εύκολη απάντηση...
Ομως όταν κάποιος δέν στηρίζεται στίς δικές του δυνάμεις όλο τέτοια ερωτήματα θέτει στόν εαυτό του...
Τό σίγουρο είναι ότι η χώρα κάποτε θα έπρεπε να γίνει κανονικό κράτος...
Εάν όμως αυτή η προσαρμογή όφειλε να είναι βίαιη ή πιό ήπια είναι αλλουνού παπά...



Διαβάστε τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου...

«Σαν τη μέρα με τη νύχτα»

Σημαντική μεταστροφή του κλίματος διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, σε σχέση με το αρνητικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί κατά την εαρινή σύνοδο των δυο οργανισμών τον περασμένο Απρίλιο. «Είναι η μέρα με τη νύχτα» τόνισε, αν και έσπευσε να παραδεχθεί ότι «ο συναγερμός δεν έληξε».


Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις, μεταξύ αυτών η πώληση μειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ στα Ταχυδρομεία του Βελγίου, όπως και του ΟΣΕ.
Υπογράμμισε επίσης τη σθεναρή υποστήριξη που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ, οι οποίες ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να εγκριθεί ένα τόσο μεγάλο δάνειο για την Ελλάδα. «Χωρίς την Αμερική δεν θα υπήρχε το πρόγραμμα σταθερότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι «η Ελλάδα έχει χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας, γνωστά σε όλους, τα οποία σήμερα πλέον αντιμετωπίζονται».
Αργότερα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τιμ Γκάιτνερ, και τον αν. υπουργό Οικονομικών της Κίνας, ενώ αύριο θα συναντηθεί με εκπροσώπους του οίκου αξιολόγησης Moody's και θα μιλήσει στο Institute of International Finance.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου