Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση της MRBπου δημοσιεύει αύριο η «Real News».
Η έρευνα που διενεργήθηκε σε μια «καυτή» για τα κόμματα βδομάδα, αποτυπώνει σημαντικές αλλαγές στις τάσεις της κοινής γνώμης.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση "καταρρέει το ΠΑΣΟΚ" καθώς το 11,9 % των πολιτών δηλώνει ότι θα το ψήφιζε, έναντι 18,6% στις 4 Σεπτεμβρίου. Διαπιστώνεται και...
υποχώρηση της ΝΔ 1,9% από την προηγούμενη μέτρηση, καθώς το 21,8% των ερωτηθέντων επιλέγει το κόμμα του Α. Σαμαρά.
Παράλληλα καταγράφεται και αλλαγή σκηνικού καθώς το 68% των Ελλήνων θεωρεί ότι μόνο με κυβερνήσεις συνασπισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα της χώρας.
Πως κρίνουν οι πολίτες την Μεταβατική Κυβέρνηση
Πιο ασφαλής για τη θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη αισθάνεται η πλειοψηφία των πολιτών μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση τηςΚάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».
Το 78% κρίνει «θετικό ή μάλλον θετικό» βήμα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».
Όσον αφορά στα συναισθήματα που δημιούργησε η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο το 42,2% απάντησε ελπίδα, το 17,4% ηρεμία, το 8,6% ανησυχία, το 8,5% αδιαφορία, το 7,5% οργή και μόλις το 5,4% απαισιοδοξία και φόβο.
Ένα ποσοστό 1,9% απάντησε ότι το συναίσθημα που του δημιουργήθηκε ήταν λύπη και μόλις το 1,1% χαρά.
Αντιθέτως, σχεδόν ο ένας στους δύο Έλληνες αισθανόταν οργή, ανασφάλεια και απαισιοδοξία στην περίοδο πολιτικής κρίσης μετά την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα, το 40,9% απάντησε οργή, το 19% ανησυχία, το 15,7% απαισιοδοξία και φόβο, το 8,9% ελπίδα, το 5,9% λύπη, το 3,8% ηρεμία και ένα μικρό ποσοστό (0,8%) χαρά.
Ένα ποσοστό 78,6% αισθάνεται τώρα περισσότερο ασφαλές ότι με τη νέα κυβέρνηση η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη, ενώ μόλις το 9,8% αισθάνεται το αντίθετο.
Με συντριπτική, επίσης, πλειοψηφία οι πολίτες επιδοκιμάζουν την τοποθέτηση Λουκά Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας. Το 72,9% θεωρεί ότι ήταν «σωστή και μάλλον σωστή απόφαση», ενώ το 20% θεωρεί ότι ήταν «λάθος και μάλλον λάθος απόφαση».
Η επιδοκιμασία για τον σχηματισμό μίας τέτοιας κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι το 63,4% των πολιτών θεωρεί πως η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ήταν η πιο σωστή κίνηση από το να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές, κάτι που υποστηρίζει το 34,4% των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου