Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τέρενς Κουίκ: "Η οικονομική τρομοκρατία «χτυπάει» εξέδρες"


Στις 10 Ιανουαρίου του 1989, στην περιοχή του...
 
Τέρενς Κουίκ: Η οικονομική τρομοκρατία «χτυπάει» εξέδρες
 Ζωγράφου, μέλη της «17 Νοέμβρη» πυροβολούν στα πόδια τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη. Οι γιατροί του Ευαγγελισμού, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον κρατήσουν στη ζωή, αναγκάζονται να τον ακρωτηριάζουν σταδιακά, αλλά τελικά ο εισαγγελέας πεθαίνει...
Στις 23 Απριλίου του 2010, στο ακριτικό νησί Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει θεραπευτικές διαδικασίες για τη σωτηρία της υγείας της ελληνικής οικονομίας, με την κωδική ονομασία «Μνημόνιο». Οι θεράποντες ιατροί, οι οποίοι αποτελούν τη μεικτή χειρουργική ομάδα, είναι τα μέλη της τρόικας, τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και η κυβερνητική Κοινοβουλευτική Ομάδα, που αρχίζουν να ακρωτηριάζουν σταδιακά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, εμπόρους και επιτηδευματίες, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την Ελλάδα ζωντανή.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Έλληνες βρίσκονται ήδη στην τελευταία φάση της βιολογικής αντοχής τους. Οι συνεχείς φορολογικές επεμβάσεις με νυστέρια λέιζερ –υπενθυμίζω ότι τα λέιζερ κατά κανόνα έχουν πράσινο χρώμα–, οι αποκεφαλισμοί εργαζομένων και η αναισθητοποίη ση της αγοράς έχουν ήδη κλείσει σπίτια, έχουν οδηγήσει ανθρώπους στον αυτοχειριασμό, έφεραν τον πρώτο νεκρό σε διαδηλώσεις και έχουν ρίξει πέπλο πένθους πάνω από ολόκληρη τη χώρα.
Τα τελευταία χειρουργεία που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ψηφοφορία στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου πριν από λίγα 24ωρα –κατά σύμπτωση, στα χειρουργεία φορούν πράσινες ιατρικές ρόμπες– συνοδεύτηκαν με πιστοποιητικά και άλλων θανάτων, που εκδόθηκαν στην τελευταία Σύνοδο του Eurogroup και, φυσικά, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Και το ερώτημα που ακολουθεί δεν είναι ρητορικό, αλλά ουσια στικό και πολύ αληθινό, αφού ήδη είναι πολύ έντονο το κύμα αντίδρασης από την ελληνική κοινωνία: Πότε θα λάβει τέλος η οικονομική τρομοκρατία στη χώρα μας, μπας και μείνει κανένας ζωντανός;
Από κει και πέρα, οι φραστικές ή με γιαούρτια, αβγά και ντομάτες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών δεν λένε να κοπάσουν, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τα όσα συνέβησαν στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, στο βουλευτή Τρικάλων Χρήστο Μαγκούφη, στη βουλευτή Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, στους βουλευτές Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, Θανάση Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, και ουκ έστιν αριθμός ανάλογων περιστατικών σε όλη τη χώρα. Περιστατικά που, κατά πάσα βεβαιότητα, θα είναι εξαιρετικά έντονα στις εμφανίσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης στις εξέδρες των επισήμων κατά τις παρελάσεις και τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Έχω από πρώτο χέρι πληροφορίες ότι ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί ζήτησαν να μην εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση σε τελετές και παρελάσεις και να αντικατασταθούν από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων τους, που είναι λιγότερο... αναγνωρίσιμοι! Μάλιστα, επικαλούνται και την ανησυχία των οικείων τους –συζύγων, παιδιών και γονέων–, που τους παρακαλούν να μην εκτεθούν σε εξέδρες επισήμων!
Η επανεμφάνιση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, ο νεκρός συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, τα αιματηρά γεγονότα στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, που κατέληξαν σε νέα επίδειξη δυναμικών αλλά και... χημικών μεθόδων της Ελληνικής Αστυνομίας, με προφανή πολιτική εντολή –υπενθυμίζω το πρόσφατο άρθρο μου «Η ΕΛ.ΑΣ. έτοιμη να “τσακίσει”» («Επίκαιρα», τεύχος 104ο)–, αποδεικνύουν ότι ο έστω και πολλαπλά ακρωτηριασμένος Έλληνας δεν λέει να υποκύψει στη σηψαιμία που διαπερνά το σώμα του, μπολιασμένη από την αντίστοιχη του πολιτικού συστήματος.
Δεν θα σταθώ στο μπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων, που θυμίζουν τη δεκαετία του ’70 της Ιταλίας. Θα σταθώ στο νέο μοντέλο «αντίστασης», που έκανε την εμφάνισή του στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων.
Με λίγα λόγια, η αγανάκτηση κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας και των δραματικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία δεν εκφράζεται μόνο στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων της χώρας, αλλά, εδώ και μερικές ημέρες, και στις εξέδρες των γηπέδων.
Υβριστικά συνθήματα κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, κατά της Αστυνομίας, κατά της Γερμανίας και της Μέρκελ έκαναν την εμφάνισή τους στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, του «Καραϊσκάκη», του Περιστερίου και της Τούμπας, καταδεικνύοντας ότι οι Έλληνες φίλαθλοι παραμερίζουν τις ποδοσφαιρικές διαφορές τους και συσπειρώνονται, έχοντας κοινό στόχο: την έκφραση της δυσαρέσκειάς τους για όσα ζουν.
Θα σταθώ επίσης και στο προδιαγεγραμμένο σενάριο, το οποίο έχει πάρει σειρά να γίνει πραγματικότητα: Η οικονομική διάλυση της Ελλάδας και η παράδοσή της κυρίως στο γερμανικό άξονα θα ταυτιστεί με την επερχόμενη «εξαφάνιση» του ΠΑΣΟΚ από το ταμπλό των αποτελεσμάτων της κάλπης –όταν στηθούν– και με το τέλος της παπανδρεϊκής δυναστείας στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου