Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 23 Νοεμβρίου, και μάλιστα από τη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκε να συζητηθεί η προσφυγή κατά του Μνημονίου της ντροπής που κατέθεσαν κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις (μεταξύ τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΕΣΗΕΑ, η ΑΔΕΔΥ κ.ά.).
Η αναβολή της περασμένης Παρασκευής οφειλόταν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο δεν κατέθεσε απαντητικό υπόμνημα στην επιχειρηματολογία των οργανώσεων περί αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου. Αντιθέτως, ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε υπόμνημα «χωρίς να μπει στην ουσία των παρατηρήσεων κατά του Μνημονίου, προχώρησε σε επίκληση της οικονομικής κατάστασης της χώρας που υπαγόρευσε τη λήψη των πολύ σκληρών μέτρων κ.λπ.». (Σ.σ.: βεβαίως στο υπόμνημα δεν αναφέρεται καθόλου αν μετά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα επιστραφούν τα «νομίμως» αυτήν τη φορά κλεμμένα από εργαζομένους και συνταξιούχους και θα αποκατασταθεί η εργατική νομοθεσία).
Για όσους αναγνώστες μας ρωτούν γιατί η ΓΣΕΕ απουσιάζει από την πρωτοβουλία αυτήν κατά του Μνημονίου, η απάντηση είναι πως η ΠΑΣΚΕ (κατά πλειοψηφία σε επίπεδο ηγετικής ομάδας) θεώρησε ότι με τα μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο της ντροπής δεν έχουν θιγεί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα επειδή «διέσωσε τον 13ο και τον 14ο μισθό», παραβλέποντας στοιχεία που αναφέρουν ότι τα τριήμερα, η εκ περιτροπής εργασία, η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός κ.ά. μείωσαν κατά 25% το εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, οι τρεις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ΔΑΚΕ - ΠΑΜΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση, που αν συνεργαστούν συγκροτούν πλειοψηφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, είναι απολύτως παροπλισμένες, καθώς το ΠΑΜΕ εμμένει (δυστυχώς) στη θέση ότι όποια άλλη δύναμη εκτός επιρροής του είναι αντιδραστική, ξεπουλημένη κ.λπ. Με αυτό το συνδικαλιστικό σκηνικό μηδενίζεται κάθε πιθανότητα έντονης δραστηριοποίησης και παρέμβασης της ΓΣΕΕ σε συνθήκες όξυνσης της ύφεσης και της κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου