Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Όχι στη λιτότητα είπαν οι Τσέχοι...! Εμείς;


Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Η αποδοκιμασία από τους ψηφοφόρους όσων κομμάτων στήριξαν τις πολιτικές λιτότητας, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Δημοκρατία της Τσεχίας.
Το Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα και οι νεοφιλελεύθεροι σύμμαχοί του από το σχηματισμό TOP09, υπέστησαν μεγάλη ήττα στους δήμους της επαρχίας ενώ και στην Πράγα υπέστησαν μειώσεις στα ποσοστά τους.
Ωστόσο, ο δήμος της Πράγας παρέμεινε στα χέρια των δυνάμεων της λιτότητας, καθώς τον κατέλαβε ο υποψήφιος του TOP09, πρώην τραπεζίτης Ζντένεκ Τούμα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση υποψήφιο του Πολιτικού Δημοκρατικού Κόμματος.Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών, στις οποίες μεταξύ άλλων εκλεγόταν και το 1/3 των εδρών της Άνω Βουλής της χώρας, ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα κατέχουν πια την πλειοψηφία της.
Στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα κριθούν οι υπόλοιπες 12 έδρες της Άνω Βουλής που αναμένεται στην πλειοψηφία τους επίσης να περιέλθουν στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι τάσσονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ωστόσο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας, εμφανίζεται να μην έλαβε το μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών του.
Βασιζόμενος στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τις 118 από τις 200 έδρες της Κάτω Βουλής, διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας.
Έτσι, μετά από τις πρόσφατες μειώσεις μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του κυβερνητικού συνασπισμού προβλέπει δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ από το 5.3% στο οποίο προβλέπεται να φθάσει κατά το οικονομικό έτος 2010.
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου