Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μνημόνιο ή χρεοκοπία με το μνημόνιο;;



ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, επικοινωνιακό ναυάγιο του Γιώργου Παπανδρέου ξεπερνά τη φαντασία ακόμη και των πιο σκληρών επικριτών του.  Βρισκόμαστε σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές και ο πρωθυπουργός αλλάζει τακτική από μέρα σε μέρα σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν για τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της προεκλογικής περιόδου ο Παπανδρέου έλεγε ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν «δημοψήφισμα» για....
την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Πάνω σ’ αυτό το σκεπτικό, μάλιστα, έχτισε τη συμμαχία του με τον Φώτη Κουβέλη, περνώντας μαζί του κοινό μήνυμα ότι δεν νοείται να μετατραπούν οι εκλογές σε ψήφο υπέρ ή κατά του μνημονίου.

Το σκεπτικό -μαζί του και η όποια αξία αυτής της συμμαχίας- κατέρρευσαν σε χρόνο-ρεκόρ. Η ατζέντα Σαμαρά για εκλογές με διακύβευμα το μνημόνιο κυριάρχησε κατά κράτος, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι σχεδόν οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους είναι έτοιμοι να πάνε στην κάλπη για να καταψηφίσουν το μνημόνιο!

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΡΟΦΗ. Αποδέχτηκε το διακύβευμα των εκλογών, αλλά έβαλε και πάλι στο τραπέζι το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία». Επειδή όμως είναι φανερό πια ότι βαδίζουμε στη χρεοκοπία με το μνημόνιο, τίθεται εκ των πραγμάτων στην προεκλογική περίοδο -και μάλιστα από ξένα χείλη (Ολι Ρεν), που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δείξει πόσο έγκυρα τα θεωρεί- το θέμα της λήψης νέων πρόσθετων μέτρων μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος, που θα ανακοινωθεί επισήμως την επομένη του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 15 Νοεμβρίου.


Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρει νέα μέτρα, με την υπογραφή που έβαλε στο μνημόνιο και την προφανή αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων του. Κάνει όμως νέα στροφή και στέλνει προεκλογικά δήθεν σκληρό μήνυμα στην τρόικα ότι... «ως εδώ και μη παρέκει»! Αυτά, ενώ ο ίδιος έλεγε μέχρι προχθές ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος... Πώς γίνεται τώρα και να λειτουργούμε εντός μνημονίου και να μην υλοποιούμε τους στόχους του και να μη λάβουμε νέα μέτρα και να πάρουμε και τις επόμενες δόσεις του δανείου, αυτό μόνο κάποιος με τη φαντασία του πρωθυπουργού μπορεί να το εξηγήσει. Το πρόβλημα με τον Γιώργο Παπανδρέου όμως είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει αφήσει τη φαντασία του τόσο... ελεύθερη που κανείς πια δεν μπορεί να την παρακολουθήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου