Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Τυφώνας στις ΔΕΚΟ σαρώνει μισθούς και φέρνει απολύσεις





ΜΕ... τυφώνα που στο πέρασμά του θα συμπαρασύρει μισθούς, επιδόματα και εργασιακές σχέσεις παρομοιάζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της «τρόικας».

Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές, με την προοπτική το σχέδιο να έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στην ουσία θα πρόκειται για αντιγραφή του «μοντέλου» που θα εφαρμοστεί στον ΟΣΕ, με περικοπή των αποδοχών κατά 15%, μείωση προσωπικού μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Παράλληλα υπηρεσίες ή τμήματα των ΔΕΚΟ θα ιδιωτικοποιηθούν, προκειμένου έτσι να περιορισθούν οι λειτουργικές δαπάνες και να εισπράξει έσοδα το κράτος. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες, καθώς θα έχουν σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που διαχρονικά έχουν τη «χείριστη» γνώμη για κάθε δημόσιο φορέα. Προκειμένου δε να ενισχύσουν την εικόνα αυτή, το τελευταίο διάστημα από τα αρμόδια υπουργεία υπάρχουν σκόπιμες διαρροές για σπατάλες και υπέρογκες αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελούν οι αστικές συγκοινωνίες, όπου οι περικοπές θα είναι «δραματικές» και κατά συνέπεια ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων.
Επιπλέον οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Λεκανοπέδιο με πρωτόγνωρη ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό, χάος στο κυκλοφοριακό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Αν κι εφ’ όσον η κυβέρνηση καταφέρει, αντέξει στις αντιδράσεις και ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, το επόμενο πεδίο δράσης θα αποτελέσουν τα νοσοκομεία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και στην περίπτωση αυτή για δραματικά μέτρα που θα φτάνουν ακόμη και στο κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου