Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ - ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Αν χάσει την Περιφέρεια Αττικής η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί και θα αναγκαστεί ο Γιώργος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ενώ υπάρχει και το σενάριο για κυβέρνηση προσωπικοτήτων
ΒΟΜΒΑ στα θεμέλια της κυβέρνησης, ενδεχομένως και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, απειλούν να βάλουν οι επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Παράγοντες από όλα τα κόμματα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, όχι μόνο για τα κόμματα, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Όλοι μιλούν ήδη για ένα επερχόμενο «σοκ» που θα δρομολογήσει εξελίξεις, από πρόωρες εκλογές, καθώς ο Γ. Παπανδρέου θα αδυνατεί να κυβερνήσει, μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, δεδομένου ότι η «τρόικα» και τα εδώ οικονομικά συμφέροντα θα επιδιώξουν τη συνέχιση εφαρμογής του Μνημονίου. Παράλληλα, τυχόν επικράτηση στις περιφέρειες ανεξάρτητων υποψηφίων (με πιο χαρακτηριστική εκείνην του Γ. Δημαρά στην Αττική) θα λειτουργήσει «υπονομευτικά» προς τα υφιστάμενα κόμματα, θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα διαμορφώσει τις συνθήκες για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι περισσότεροι φορείς (κόμματα, συνδικάτα) είναι απαξιωμένοι, ενώ λόγω της κρίσης και των οικονομικών μέτρων έχουν διαρραγεί όλοι οι ιστοί της κοινωνίας.
Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου, ομολογούν ότι ενδεχόμενη ήττα του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής (που δείχνει εξαιρετικά πιθανή) θα ισοδυναμεί με «βαριά ήττα» για το κυβερνών κόμμα, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Ο οποίος θα περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή θέση, καθώς η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που καλύπτει τον μισό πληθυσμό, θα έχει ουσιαστικά καταψηφίσει την πολιτική του, την πολιτική του Μνημονίου και των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. «Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να πάρει νέα μέτρα, καθώς θα έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες. Αποδυναμωμένος και ο ίδιος ο Παπανδρέου, θα έχει μεγάλο πρόβλημα και έναντι των Ευρωπαίων, που πλέον θα αρχίσουν να αμφισβητούν τη δυνατότητά του να συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο, ο Παπανδρέου ίσως επιλέξει τη... λύση των πρόωρων εκλογών, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο. Με ορατό βεβαίως τον κίνδυνο κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και η χώρα να περιπέσει σε ακυβερνησία.
Υπάρχει ως σενάριο και ο σχηματισμός κυβέρνησης προσωπικοτήτων από όλους τους πολιτικούς χώρους, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχει προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση και να λάβει όσα επιπλέον προβλέπει και επιβάλλει το Μνημόνιο. Με δεδομένο ότι τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον) δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συναινέσουν, βασική προϋπόθεση για τη συγκρότηση της κυβέρνησης αποτελεί η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Θα συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς σε μια τέτοια λύση; Πολύ δύσκολο φαίνεται.
Σαρώνει ο Δημαράς
ΤΗΝ ίδια στιγμή η απροσδόκητα ραγδαία αύξηση της δύναμης του Γιάννη Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνδυασμό με την καθίζηση του Γιάννη Σγουρού, προκαλεί τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης στα επιτελεία όλων των κομμάτων. Σ’ αυτό συνετέλεσαν κακοί χειρισμοί της Ιπποκράτους, αλλά και οι ίντριγκες και τα κομματικά πάθη που αναπτύχθηκαν στο «στρατόπεδο» του Σγουρού.
Ωστόσο, αυτό που πραγματικά απογείωσε τα ποσοστά του Δημαρά είναι ότι κατάφερε να συσπειρώσει τους πολίτες που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και δεν εμπιστεύονται πλέον τα υφιστάμενα κόμματα. Αν μάλιστα κερδίσει τελικά τις εκλογές, οι αναταράξεις που θα προκληθούν θα είναι ανυπολόγιστες και θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Εκτός τόπου και χρόνου πρέπει να θεωρούνται εκτιμήσεις παραγόντων της Ιπποκράτους ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο θα ψηφίσουν Δημαρά για να εκτονωθούν και στον δεύτερο θα στηρίξουν τον Σγουρό.
Είναι γεγονός ότι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με τις ηγεσίες τους και την πολιτική που ακολουθούν και θα ήθελαν να απεγκλωβιστούν. Το «κύμα φυγής» είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί όταν όλοι αυτοί δουν ότι ο Γ. Δημαράς, παρότι τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον δεν χάθηκε πολιτικά, αλλά μπορεί να εκλεγεί ακόμη και περιφερειάρχης. Όλοι αυτοί λοιπόν θα θελήσουν να στεγασθούν πολιτικά και καθώς θα έχουν απορρίψει τα υφιστάμενα κόμματα, θα προκύψει αυτόματα η ανάγκη σχηματισμού νέων πολιτικών φορέων.
Δεν είναι όμως μόνο η κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής και η διαφαινόμενη ήττα που τρομάζουν το Μαξίμου και την Ιπποκράτους εν όψει εκλογών. Τα μηνύματα που φθάνουν από ολόκληρη τη χώρα προκαλούν έντονες ανησυχίες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά τις πρώτες «πανηγυρικές προβλέψεις» του Καρχιμάκη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει 8-10 περιφέρειες, τώρα οι πιο αισιόδοξοι στο κυβερνών κόμμα μιλούν για μόλις 5 περιφέρειες.
Κι αυτό διότι γνωρίζουν ότι όπου το αποτέλεσμα κριθεί στον δεύτερο γύρο οι κυβερνητικοί υποψήφιοι δεν θα έχουν πολλές πιθανότητες, καθώς κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θα τους στηρίξει. Στελέχη από όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για ερασιτεχνικούς χειρισμούς και λανθασμένες επιλογές υποψηφίων, κατηγορώντας ευθέως την Ιπποκράτους. Είναι χαρακτηριστικό και μάλλον πρωτοφανές το γεγονός ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές ακόμη αναζητούνται υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και ορισμένοι συνδυασμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής αν το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει κεντρική πολιτική συγκέντρωση τουλάχιστον στην Αθήνα, ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Παγώνει ο εκλογικός νόμος
ΙΔΙΑ και ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου ο πρόσφατος ανασχηματισμός, αντί να αμβλύνει, όξυνε περισσότερο τα προβλήματα. Οι βουλευτές είναι απογοητευμένοι με την πορεία που έχει πάρει η κυβέρνηση, ανήσυχοι για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξοργισμένοι με τις επιλογές των προσώπων που κλήθηκαν να μπουν στην κυβέρνηση. Λόγω του κλίματος του επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τον νέο εκλογικό νόμο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τολμήσουν να τον φέρουν στη Βουλή προς ψήφιση, με δεδομένη και τη διαφωνία αρκετών βουλευτών με βασικά σημεία του νομοσχεδίου που ενισχύει τη δύναμη του εκάστοτε αρχηγού και αποδυναμώνει τον ρόλο των βουλευτών.
Στην αντίπερα όχθη, στη Ρηγίλλης, θα δεχθούν αυστηρή κριτική, ενδεχομένως και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που ηττηθεί ο Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο θα προβάλουν συγκεκριμένα επιχειρήματα, π.χ. ότι την περιφέρεια ούτως ή άλλως δεν την είχε η ΝΔ και ότι με την επιλογή του ο Σαμαράς ανταποκρίθηκε στο αίτημα των πολιτών «να τα αλλάξει όλα». Στην περίπτωση ωστόσο που ο Κικίλιας αναδειχθεί νικητής, θα πρόκειται για προσωπικό θρίαμβο του Σαμαρά. Γκρίνια θα υπάρξει και στην περίπτωση που στην Πελοπόννησο κερδίσει την περιφέρεια ο Π. Τατούλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου