Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ: "Πώς θα σωθούν οι δανειολήπτες από τους γύπες;"

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες δανειολήπτες από τα distressed funds, τα οποία αγοράζουν χαρτοφυλάκια δανείων και πιέζουν για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών, υπέβαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γιάννης Μιχελάκης.
“Ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος τα distress funds να αποκτήσουν δάνεια ελληνικών τραπεζών σε τιμή ευκαιρίας και εν συνεχεία να αισχροκερδήσουν στρεφόμενοι νομικά κατά των δανειοληπτών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να εισπράξουν έστω και ένα χαμηλό ποσοστό της απαίτησής τους, το οποίο όμως θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το ευτελές τίμημα που κατέβαλαν στην τράπεζα για την αγορά του δανείου”, σημειώνει ο βουλευτής.
Και τονίζει ότι η πολιτεία οφείλει να προστατέψει άμεσα και αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές διαθέσεις τους.
Ολόκληρη η ερώτηση του Γ. Μιχελάκη έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, εκτός όλων των άλλων δεινών που επέφερε στην ελληνική κοινωνία, οδήγησε την πλειονότητα των δανειοληπτών σε αντικειμενική αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες.
Το γεγονός αυτό είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πρωτοφανή επίπεδα, αγγίζοντας το 21% για τα στεγαστικά και το 37% για τα καταναλωτικά.
Και ενώ η χώρα μας εισέρχεται στον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης και τα επώδυνα μέτρα έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για έντονο ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων, γνωστών στις αγορές ως “distress funds”, να αγοράσουν ελληνικά δάνεια σε τιμή ευκαιρίας.
Τα distress funds, όπως άλλωστε μαρτυρά η ονομασία τους (distress = αγωνία, θλίψη, εξάντληση κ.λπ.), αποτελούν επενδυτικά κεφάλαια «έκτακτης ανάγκης», που επενδύουν στην ανάγκη υπερχρεωμένων κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Τα παραπάνω δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό των Ελλήνων δανειοληπτών, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα εν λόγω funds λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα ψυχρά κερδοσκοπικά κίνητρα, αδιαφορώντας πλήρως για οποιοδήποτε κριτήριο κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα εάν ο δανειολήπτης είναι ασθενής, άνεργος κ.λπ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα ανωτέρω επενδυτικά κεφάλαια διαπραγματεύονται την εξαγορά ελληνικών δανείων σε τιμές που ξεκινούν στην καλύτερη περίπτωση από το 50% της ονομαστικής αξίας του δανείου για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια και μπορεί να κατέβουν ακόμη και στο 5% της ονομαστικής αξίας για τα μη ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια, που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των έξι μηνών.
Είναι προφανές ότι τα distress funds εκμεταλλεύονται την μεγάλη ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για εξεύρεση ρευστότητας, εν όψει της επικείμενης διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, που απαιτεί την άμεση καταβολή 3 δις ευρώ σε μετρητά.
Περαιτέρω τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια εκμεταλλεύονται την υποχρέωση που ανέλαβαν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην τρόικα να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους μειώνοντας τις δανειακές τους χορηγήσεις, προκειμένου να εξισορροπηθεί ο δείκτης δανείων / καταθέσεων, ο οποίος σήμερα ξεπερνά το 122%, εξαιτίας της μαζικής εκροής καταθέσεων ύψους σχεδόν 80 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Με τα δεδομένα αυτά γίνεται φανερό ότι ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος τα distress funds να αποκτήσουν δάνεια ελληνικών τραπεζών σε τιμή ευκαιρίας και εν συνεχεία να αισχροκερδήσουν στρεφόμενοι νομικά κατά των δανειοληπτών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να εισπράξουν έστω και ένα χαμηλό ποσοστό της απαίτησής τους, το οποίο όμως θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το ευτελές τίμημα που κατέβαλαν στην τράπεζα για την αγορά του δανείου.
Είναι προφανές ότι η ανωτέρω αισχροκερδής πρακτική των εν λόγω funds, που προέρχονται κυρίως από την Αμερική και τη Γερμανία, αγνοεί προκλητικά τις βασικές αιτίες αδυναμίας πληρωμής των δανειακών δόσεων, που δεν είναι άλλες από την εφιαλτική άνοδο της ανεργίας στη χώρα μας και τις δραματικές περικοπές του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.
Επειδή οι παραπάνω πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχουν εύλογα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Έλληνες δανειολήπτες,
Επειδή η πολιτεία οφείλει να προστατέψει άμεσα και αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές διαθέσεις των distress funds,
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
Ποια μέτρα θα λάβετε για να προστατέψετε αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τα νύχια των αρπακτικών distress funds;
[Πηγή newmoney.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου