Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τι κρύβεται πίσω από την... αγωνία του Καρατζαφέρη για την Κεντροδεξιά




ΣΕ... «μπούμερανγκ» τείνουν να εξελιχθούν για τον Γ. Καρατζαφέρη οι πολιτικοί ακτιβισμοί και οι ανορθόδοξες πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Κεντροδεξιάς και που ενίοτε υπερβαίνουν τα όρια του πολιτικού πολιτισμού. Κινήσεις που, πέραν των άλλων, αποκαλύπτουν αγωνία και ανησυχία για τις προοπτικές του ΛΑΟΣ, αλλά και τη δική του παρουσία στην πολιτική σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το «γαϊτανάκι» των επαφών που ξεκίνησε για την -υποτιθέμενη- ένωση της Κεντροδεξιάς, ωστόσο οι άστοχοι χειρισμοί του στην περίπτωση του Π. Μολυβιάτη ακύρωσαν τις όποιες πιθανότητες (μηδαμινές ούτως η άλλως...) επιτυχίας του εγχειρήματός του. Παράλληλα έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του, σε σημείο που πολύ δύσκολα στο άμεσο μέλλον θα βρει συνομιλητές από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Η επιλογή του κ. Καρατζαφέρη να υπερψηφίσει το αντιλαϊκό Μνημόνιο έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κόμμα του, το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών, κάτι που θα εντείνει το κλίμα αμφισβήτησης που υποβόσκει, μήνες τώρα, στο εσωτερικό του κόμματος. Ενδεχόμενο το οποίο φοβόταν ο ίδιος, γι' αυτό και η αρχική του απόφαση ήταν να στηρίξει υποψήφιους άλλων κομμάτων, αλλά κάτω από την ασφυκτική πίεση των βουλευτών του υποχρεώθηκε σε αυτόνομη κάθοδο σε ορισμένες περιφέρειες. Για τον λόγο αυτό, και μετά τις αρχικές θριαμβολογίες για αύξηση της δύναμης του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης έχει χαμηλώσει αισθητά τους τόνους και δηλώνει ικανοποιημένος αν συγκεντρώσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις σε περιφέρειες όπου υπάρχει επίσημος υποψήφιος του κόμματος τα ποσοστά τους παρουσιάζουν δραματική υστέρηση, ακόμη ακόμη και σε προνομιακές περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία. 
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι στην προσπάθειά του να περιορίσει τις απώλειες εντάσσονται και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του για την επανένωση της Κεντροδεξιάς. «Προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τους αναποφάσιστους, ότι αυτός αγωνιά για το μέλλον της παράταξης» σημειώνουν. Ταυτόχρονα δεν περνά απαρατήρητη η «αλλαγή τακτικής» στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου: Ενώ μέχρι πρότινος μιλούσε για «μέγα σκάνδαλο» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κ. Καραμανλή για την απόφασή του να μην προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή, ο ΛΑΟΣ ήταν το μόνο κόμμα που δεν πρότεινε την παραπομπή πρώην υπουργών της ΝΔ στο Δικαστικό Συμβούλιο. «Είναι προφανές ότι ο κ. Καρατζαφέρης προσπαθεί να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους της παράταξης» παρατηρούν παράγοντες της Ρηγίλλης. Προκειμένου δε να... καλοπιάσει τους «καραμανλικούς», έχει μηδενίσει και την ένταση της κριτικής του προς τον τέως πρωθυπουργό.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα σε περιφέρειες όπως η Αττική και η Κ. Μακεδονία είναι αρνητικά για τον ΛΑΟΣ, είναι βέβαιο ότι ο κ. Καρατζαφέρης θα δεχθεί αυστηρή κριτική πιθανότατα και από στελέχη του. Τους τελευταίους μήνες άλλωστε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχει μια υποβόσκουσα αμφισβήτηση των επιλογών του. Που ξεκίνησε από την απόφασή του να προσφέρει «δεκανίκι» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας το Μνημόνιο και εντάθηκε καθ' οδόν προς τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Φυσικά ο κ. Καρατζαφέρης είναι γνώστης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και επιχειρεί με κάθε τρόπο να «ψαλιδίσει» τις φιλοδοξίες των... υφισταμένων του. Αυτή ακριβώς είναι και η αιτία της «βεντέτας» που έχει ανοίξει με τον Μ. Βορίδη, τον οποίο δεν έχρισε υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής για να τον «προστατέψει από τα αρπακτικά», όπως υποστήριξε, ενώ στην πραγματικότητα δεν επιθυμούσε να καταγραφεί το υψηλό ποσοστό αποδοχής που συγκεντρώνει ο εν λόγω βουλευτής. «Οι βουλευτές ασφυκτιούν» είναι το σχόλιο κομματικού στελέχους, ο οποίος υπογραμμίζει τη διαφορά φιλοσοφίας που υπάρχει στον ΛΑΟΣ. «Ο Καρατζαφέρης είναι ικανοποιημένος με το να έχει ένα περίπτερο, αρκεί να το διοικεί εκείνος, ενώ οι βουλευτές επιθυμούν κάτι μεγαλύτερο, που θα τους βάλει στα σαλόνια της εξουσίας», τονίζει το ίδιο στέλεχος. Ως εκ τούτου, ενδεχομένως να μην είναι άσχετη με το κλίμα στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ η εμμονή του κ. Καρατζαφέρη στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσουν οι βουλευτές στην περίπτωση που το κόμμα υποστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου μια «καθαρή ήττα». Θα περιοριστούν στην κριτική εντός των κομματικών οργάνων ή θα τα πουν και δημόσια; Ποια θα είναι η αντίδραση του κ. Καρατζαφέρη σε καθεμιά από τις περιπτώσεις; Το ενδεχόμενο ενός έκτακτου συνεδρίου, με απρόβλεπτες εξελίξεις, συγκεντρώνει αυτήν την ώρα ελάχιστες πιθανότητες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Μέσα σε όλα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει να αντιμετωπίσει και τον... εφιάλτη της παράδοσης. Που θέλει όλα τα μικρά κόμματα που ιδρύθηκαν μετά το 1980 να κάνουν το περισσότερο δύο θητείες στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια να... εξαφανίζονται! Κι ως γνωστόν, ο ΛΑΟΣ είναι τώρα στη δεύτερη θητεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου