Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΜΕ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ΕΓΩ Ή ΤΟ ΧΑΟΣ», Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ

Ακόμη και με την απειλή εκλογών και ακυβερνησίας 
Άρχισαν διεργασίες μεταξύ βουλευτών όλων των κομμάτων για την επόμενη μέρα 
Απρόβλεπτες οι εξελίξεις
Έρχονται ανατροπές

Και σ' αυτό το μήκος κύματος φαίνεται ότι θα κινηθεί και αύριο, στη διακαναλική συνέντευξη.
Κι όλα αυτά σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσει όσο γίνεται τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες έγκυρες πληροφορίες, οι διαρροές των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί μεγάλης έκτασης ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η «απάντηση» απ' τη μεριά του Γιώργου θα είναι η προσφυγή σε πρόωρες
εκλογές, ήσαν διαρροές κατευθυνόμενες απ' το Μαξίμου και το επιτελείο του πρωθυπουργού, ακριβώς για να τρομοκρατηθεί ο λαός.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι αποκλειστική επιλογή του Γ. Παπανδρέου. Εδώ λόγο, καθοριστικό, θα έχει και ο ξένος παράγοντας, ο οποίος δεν θα τις επιτρέψει παρά μόνο αν είναι σίγουρος ότι ο Γιώργος θα τις κερδίσει. Αλλά αν τις κερδίσει με ποσοστά αισθητά χαμηλότερα απ’ αυτά των τελευταίων εκλογών, με αποτέλεσμα να έχει οριακή αυτοδυναμία;
Ίσως αυτό να σπεύσει να αξιοποιήσει, προκειμένου να εκβιάσει για την ψήφο των απογοητευμένων και οργισμένων πολιτών. Να επικαλεστεί δηλαδή τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
Πιστεύει ότι ίσως έτσι ο εκβιασμός αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικός. Αλλά ακόμα κι αυτό αμφισβητείται, αφού το κλίμα στον λαό είναι πολύ χειρότερο απ' όσο ακόμα κι ο ίδιος φαντάζεται...
Κάτι ψήνεται
Μέσα σ' αυτό το δυσμενέστατο για την κυβέρνηση κλίμα παρατηρούνται ενδιαφέρουσες διεργασίες μεταξύ βουλευτών, τόσο μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όσο και «οριζόντιες», δηλαδή μεταξύ βουλευτών όλων των κομμάτων, στη λογική του ότι «δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε», «μας ενώνει η ανάγκη σωτηρίας της χώρας, η κοινή αγωνία για κάποια θέματα»...
Διεργασίες προς το παρόν «απρόσωπες», δηλαδή αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν δεν έχουν σημείο αναφοράς κάποιο πρόσωπο. Αλλά απ' την άλλη διεργασίες που δείχνουν την αγωνία των συμμετεχόντων, το σκηνικό κινούμενης άμμου που δυνάμει διαμορφώνεται.
Ας σημειωθεί επίσης ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ φανατικούς υποστηρικτές αλλά και αντίθετους.
Βέβαια την -τελική- απόφαση θα τη λάβουν άλλοι κι όχι οι βουλευτές. Ωστόσο αυτή η συζήτηση δείχνει πολλά. Και εν πολλοίς θα καθορίσει ίσως και πολλά, στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου... 
Στην προσφιλή του μέθοδο, των παροχών αφενός
και των εκβιασμών και της τρομοκράτησης του λαού αφετέρου, προσφεύγει μέσα στον πανικό και την απόγνωση ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς τα μηνύματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται απ' όλη την Ελλάδα είναι από ανησυχητικά έως και αρνητικά.

«Σπέρνει» λοιπόν τον φόβο και επιχειρεί, μέσω της πολιτικής τρομοκράτησης του λαού, να επιβάλει ένα δίλημμα που δεν περιποιεί καμία τιμή σε έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό:
Ή εγώ ή το... χάος!
Σε κάθε περίπτωση δείχνει να επιλέγει ο Παπανδρέου οριστικά την ακραία πόλωση για τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνευτεί η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να παραπέμψει πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αν και τα στοιχεία σε βάρος τους είναι από ανεπαρκή έως και ανύπαρκτα και ενώ ελάχιστες μέρες πριν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή διοχέτευαν ότι θα παραπεμφθούν τρεις υπουργοί...
Είδαμε λοιπόν μια πρωτοφανή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, πρωτοφανή για αυτοδιοικητικές εκλογές:
• Να οργανώνει διακαναλική συνέντευξη, λιγότερο
από δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες!
Αν είχαμε εθνικές εκλογές, κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα λογικό, αν όχι και επιβεβλημένο. Αλλά σε αυτοδιοικητικές εκλογές αυτό είναι πρωτόγνωρο. Και δείχνει ακριβώς τον πανικό, την απελπισία του Γιώργου και του επιτελείου του, καθώς απ' όλη την Ελλάδα λαμβάνουν μηνύματα αποδοκιμασίας των βασικών πολιτικών επιλογών τους.
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις, τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Ιπποκράτους, για να μελετηθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που είχαν παραγγείλει, καθώς και οι εκτιμήσεις των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.
Τόσο τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όσο και τα μηνύματα από οργανώσεις και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήσαν απογοητευτικά. Και ενέτειναν την ηττοπάθεια που έτσι κι αλλιώς επικρατούσε.
Ήδη στο στόχαστρο των περισσότερων βουλευτών και στελεχών βρίσκονται τόσο το επιτελείο του Παπανδρέου όσο και πιο συγκεκριμένα δύο υπουργοί, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους:
- Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
- Ο Γιάννης Ραγκούσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, στις αρχές του Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ εκτιμούσε ότι θα κερδίσει 9 περιφέρειες απ' τις 13, ήδη έχει χαμηλώσει κατά πολύ τον πήχυ των εκτιμήσεων και προσδοκιών...
Αλλά η χειρότερη περίπτωση είναι αυτή της Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, την οποία η Ιπποκράτους θεωρούσε δεδομένη. Αλλά στην πορεία τούς προέκυψε ο... Γ. Δημαράς, τον οποίο όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο στον πρώτο γύρο και βέβαιο νικητή στον δεύτερο γύρο, είτε με τον Γ. Σγουρό αντίπαλο είτε με τον Β. Κικίλια.
Η απώλεια της Αττικής από μόνη της θα σημάνει μια σοβαρή ανατροπή δεδομένων. Θα είναι μια μεγάλη ήττα για το ΠΑΣΟΚ. Και θα αποκτήσει χαρακτηριστικά συντριβής εφόσον ο Γ. Σγουρός μείνει εκτός του δεύτερου γύρου.
Αλλά, όπως προαναφέραμε, τα μηνύματα είναι αρνητικά απ' όλη τη χώρα. Μάλιστα βουλευτές και στελέχη κάνουν λόγο για μεγάλο στραπάτσο σε περιφέρειες και δήμους.
Ιδιαίτερα οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν και την επαφή με τους ψηφοφόρους και κομματάρχες τους, είναι απογοητευμένοι. Μιλάνε για ήττα μεγάλης έκτασης.
Κάνουν λόγο για ολόκληρες οικογένειες που παραδοσιακά ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και τώρα ή δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα πάνε στις κάλπες και θα καταθέσουν... ψήφο τιμωρίας.
Μιλάνε ακόμα μελαγχολικά για συγκρίσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αναρωτιούνται «δηλαδή τι διαφορετικό από μας θα ψήφιζε η ΝΔ αν ήταν κυβέρνηση;».
Πανικός και εκβιασμός!
Όλη αυτή η εικόνα, όλο αυτό το κλίμα, έχουν τις παρενέργειές τους και στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Ξανακλείστηκε στο καβούκι του, επέστρεψε στην εσωστρέφεια», τονίζουν αυτοί οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά.
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συνεπάγεται πολλά.
Απ' τη στιγμή που έχει απολέσει τον έλεγχο και την ψυχραιμία του, ουδεμία κίνηση μπορεί να αποκλειστεί, ακόμα και τυχοδιωκτική. Γίνεται απρόβλεπτος σε τέτοιες περιπτώσεις, τονίζουν οι ίδιοι άνθρωποι.
Επισημαίνουν δε τα εξής, για να ενισχύσουν αυτή τους την άποψη:
• Δείγμα του πανικού του, το ότι άλλαξε τέσσερις στρατηγικές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ξεκίνησε από «απολιτίκ» στρατηγική, συνέχισε με δημοψήφισμα για τον... «Καλλικράτη» και κατέληξε με το εκβιαστικό δίλημμα «εγώ ή το χάος»!
• Σύρθηκε στη γραμμή και την ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά, που την επέβαλε ήδη απ' τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή τη μετατροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ψήφο υπέρ ή κατά του Μνημονίου.
• Και έφτασε να μοιράζει υποσχέσεις και παροχές.
Στην ουσία δεν έχει τίποτα σοβαρό να πει στον λαό, υπογραμμίζουν. Και εκφράζουν τον φόβο ότι αύριο, στη διακαναλική συνέντευξη, θα υποστεί μια ακόμα ήττα, όσο κι αν θα είναι «φιλικοί» απέναντί του ορισμένοι δημοσιογράφοι...
Προσθέτουν επιπλέον ότι σε κυβερνητικό επίπεδο κάθε 15 μέρες αλλάζει γραμμή επί τα χείρω, ενώ του καταλογίζουν πως δεν έχει κοντά του, δίπλα του, κανέναν σοβαρό σύμβουλο και κυρίως κανέναν εκλεγμένο...
Εκλογές και... ακυβερνησία
Όλα δείχνουν πάντως -και οι τελευταίες πληροφορίες σε αυτό συγκλίνουν- ότι μπροστά στον φόβο μιας μεγάλης και ανεξέλεγκτης ήττας θα επαναφέρει τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα «εγώ ή το χάος», «σταθερότητα ή
ακυβερνησία», ακόμα και τον εκβιασμό περί πρόωρων εκλογών θα αξιοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου