Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κώστας Καραμανλής: «Θέμα χρόνου η δικαίωσή μου…»





TOY ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Την εκτίμηση ότι το Βατοπαίδιο, τα ομόλογα και η SIEMENS θα γίνουν μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα πολύ σύντομα, διατύπωσε προ ημερών στους συνεργάτες του ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εκτιμά ότι «εβδομάδα με την εβδομάδα, η σκευωρία που στήθηκε εναντίον του το καλοκαίρι του 2008 θα καταρρεύσει σύντομα, και μάλιστα επί τη βάσει αποδεικτικών στοιχείων».

Δύο χρόνια μετά, ο κ. Καραμανλής έχει πλέον πλήρη εικόνα για το ποιος συνδυασμός δυνάμεων, πολιτικών, επιχειρηματικών και άλλων, κινήθηκε εναντίον του εκείνη την περίοδο και με ποιο σκοπό.

Ξέρει πολύ καλά ποιοι άλλοι, πλην των γνωστών, επισκέφθηκαν εκείνη την περίοδο το Άγιο Όρος, με ποιους συναντήθηκαν, σε ποιες συμφωνίες προχώρησαν και πώς ξεδιπλώθηκε το σχέδιο που τον οδήγησε να εγκλωβιστεί στη σκανδαλολογία.


Αυτά είναι όμως μέρος της ιστορίας πλέον και θα αποκαλυφθούν μετά από αρκετά χρόνια με ντοκουμέντα, αποδείξεις και ονόματα.

Στην παρούσα φάση, οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή περιορίζονται να θέτουν μόνο ερωτήματα και απορίες για την ενέργεια του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά να ζητήσει από τον τότε εισαγγελέα Εφετών κ. Καρούτσο την άσκηση δίωξης για το Βατοπαίδιο –η περίφημη υπόθεση των «παραπλανηθέντων υπουργών»–, με βάση ένα πόρισμα 16 σελίδων.

Η παραγγελία αυτή δόθηκε Παρασκευή, λίγο πριν τη συνέντευξη Καραμανλή στη ΔΕΘ και η ύπαρξή της εγνώσθη μόλις τη Δευτέρα πρωί από την κυβέρνηση.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ενημέρωσε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος το πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο, ενώ το πολυσέλιδο της παραγγελίας δείχνει ότι ο κύριος εισαγγελεύς εργάσθηκε διά μακρόν, γι’ αυτό πολύ πριν το θέμα ανακινηθεί από συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης.

Από την άσκηση της δίωξης και μετά, η υπόθεση πήρε διαστάσεις σκανδάλου, με το οποίο ταλαιπωρείται ο δημόσιος βίος εδώ και δύο χρόνια.

Ακόμη και σήμερα οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή δεν έχουν καταφέρει να δώσουν απάντηση στο ερώτημα ποιο ήταν εκείνο το γεγονός που ώθησε τον κ. Σανιδά να ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο.

Όπως και να ’χει όμως, ο δικαστικός λειτουργός έκανε τη δουλειά του εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος και ό,τι συνέβη εκείνη την περίοδο ανήκει στην ιστορία.

Αποδόμηση καταγγελιών

Ο κ. Καραμανλής, από την πλευρά του, με ικανοποίηση βλέπει δύο χρόνια μετά ν’ αποδομείται βήμα βήμα η καταγγελία του ΠΑΣΟΚ και νιώθει ότι «σε όλα, από το Βατοπαίδιο, τα ομόλογα και τη SIEMENS μέχρι την οικονομία, η δικαίωσή μου είναι θέμα χρόνου».

Για το Βατοπαίδιο, μετά τον ΣΚΑΪ, ο Καραμανλής είδε πως και το Mega έθεσε σε εκπομπή του το ερώτημα αν είναι «σκάνδαλο ή σκευωρία;».

Η λέξη «σκευωρία» άρχισε να ακούγεται δειλά δειλά και το επιτελείο Καραμανλή βασίζει την αισιοδοξία του για ανατροπή των δεδομένων στη διαφαινόμενη αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή να τεκμηριώσει νομικά τη ζημία.

Πέραν αυτών, ο τέως πρωθυπουργός παρακολουθεί την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και διαπιστώνει την αδυναμία της να προχωρήσει πολιτικές, τις οποίες είχε κάνει αντιπολιτευτική σημαία της την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Και, βέβαιος ότι δεν τα καταφέρνει, παρατηρεί σκωπτικά: «Αυτό το έργο το έχω ξαναδεί…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου