Η Ευρώπη ολόκληρη παρακολουθεί με θαυμασμό, ελπίδες και αγωνία την τιτάνια μάχη που δίνουν εκατομμύρια Γάλλοι στους δρόμους εκατοντάδων γαλλικών πόλεων εναντίον της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό που προωθεί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, τα οικονομικά ασθενέστερα και τα μεσαία στρώματα όλων των ευρωπαϊκών κρατών παίρνουν κουράγιο από την ακατάβλητη μαχητικότητα και την επιμονή των Γάλλων διαδηλωτών και απεργών. Ο τίτλος του «πολίτη», κατάκτηση της Γαλλικής Επανάστασης, ανακτά εκ νέου λάμψη στα μάτια των λαών της Ευρώπης, οι οποίοι υποφέρουν από το αμόκ λιτότητας που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι κυβερνήσεις τους κατ’ εντολήν της ΕΕ.
Το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών κρίνεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στους δρόμους της Γαλλίας. Αν οι «νεοφιλελεύθεροι βάρβαροι»...της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Σαρκοζί περάσουν, ανοίγει ο δρόμος για έναν εργασιακό Μεσαίωνα του 21ου αιώνα πανευρωπαϊκών διαστάσεων. Αν η «Βαστίλλη» της μεταρρύθμισης πέσει, οι λαοί της Ευρώπης θα μπορούν να ονειρεύονται και να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Θα ανακοπεί αυτή η χυδαία προσπάθεια κατάλυσης όλων των εργασιακών κατακτήσεων του 20ού αιώνα.
Οι Γάλλοι φοβίζουν τους πιο σκοταδιστικούς κύκλους της εποχής μας - το χρηματοπιστωτικό παρασιτικό σύστημα και τα φερέφωνά του. «Εκεί που πάει η Γαλλία... μπορεί σύντομα να ακολουθήσει η υπόλοιπη Δύση» έγραφε με εμφανή ανησυχία στους τίτλους της η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η «Βίβλος» του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου. «Οι προοπτικές δεν φαίνονται καλές: μερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μέχρι και το 70% των Γάλλων υποστηρίζουν αυτούς που διαμαρτύρονται» πρόσθετε σχεδόν πανικόβλητη.
Τεράστια σημασία για την Ελλάδα έχει η έκβαση της κοινωνικής εξέγερσης των Γάλλων πολιτών. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έθεσε τον ελληνικό λαό σε ταπεινωτικό καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ, ώστε σε συμμαχία μαζί τους να λεηλατήσει τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων και να καταλύσει τα εργασιακά δικαιώματά τους. Αν οι Γάλλοι εργαζόμενοι και οι νέοι καταφέρουν καίριο πλήγμα εναντίον αυτής της πολιτικής σε μια χώρα που συναποτελεί με τη Γερμανία την καρδιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο αγώνας των Ελλήνων για απελευθέρωση από τα δεσμά του Μνημονίου θα έχει καλύτερες προοπτικές.
Αναγέννηση της αλληλεγγύης, μιας έννοιας που θέλει να εξαλείψει από τις σύγχρονες κοινωνίες το κατεστημένο, σηματοδότησαν οι κινητοποιήσεις των Γάλλων. Ηταν συγκλονιστικό το θέαμα εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών του λυκείου που διαδήλωναν «για τη σύνταξη των γονιών μας». Ανατρίχιαζε από ανθρωπιστική υπερηφάνεια κανείς βλέποντας 80χρονους ηλικιωμένους να βαδίζουν αποφασιστικά, έστω και με κόπο, την απόσταση από την Πλατεία της Δημοκρατίας ως την Πλατεία της Βαστίλλης συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις «για να έχουν δικαίωμα στη σύνταξη τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας». Η παράδοση της Γαλλίας του Διαφωτισμού εν δράσει τον 21ο αιώνα...
Ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό οι διαδηλώσεις των εκατομμυρίων Γάλλων. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θεωρείται ήδη τελειωμένος πολιτικά, παρόλο που οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα γίνουν μετά από ενάμιση χρόνο. Η βαθύτατα απειλητική για τη δημοκρατία στάση του Σαρκοζί, ο οποίος περιφρονεί προκλητικά τα εκατομμύρια Γάλλων διαδηλωτών που αντιτίθενται μαχητικά στη μεταρρύθμισή του, αποκλείεται να μείνει ατιμώρητη από τους ψηφοφόρους.
Οι διαδηλώσεις ανάστησαν τα συνδικάτα, τους σοσιαλιστές, την Αριστερά και την Ακροδεξιά που είχαν περιέλθει σε κατάσταση αποσύνθεσης το 2007, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του δεξιού Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές. Το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας βρίσκεται σε αναβρασμό και υπό πλήρη αναδιαμόρφωση.
Οι πολίτες υπερκέρασαν παράλληλα τόσο τα συνδικάτα όσο και τα κόμματα που οργάνωσαν αρχικά την αντίστασή τους. Η διαρκής ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλώσεων και της γαλλικής νεολαίας τρομάζει τώρα τόσο τα συνδικάτα όσο και τους σοσιαλιστές που βλέπουν να χάνουν τον οργανωτικό έλεγχο του κινήματος. Είναι προφανές ότι η γαλλική εξέγερση δεν τελειώνει με την ψήφιση του νόμου για τις συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου