Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δραματική μείωση μισθών για τούς στρατιωτικούς




Στους δρόμους και οι στρατιωτικοί

Νέα δραματική μείωση στο εισόδημα τους που θα φτάσει μέχρι και το 20% αναμένει τους στρατιωτικούς εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να τους εντάσσει στο Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Πληροφορίες που προς το παρόν διαψεύδονται, αλλά όχι επισήμως, από την πολιτική ηγεσία, γεγονός που...
 δεν καθησυχάζει τους στρατιωτικούς οι οποίοι άλλωστε είχαν δεχθεί διαβεβαιώσεις πως δεν θα τους αγγίξουν το μέτρα που ελήφθησαν τελικά λόγω μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται να αντιδράσουν με έναν Μπαϊρακτάρη Νο 2, δηλαδή με συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και ένστολο περίπατο, θεωρώντας βέβαιο πως μετά τις εκλογές θα μάθουν ποια είναι η μοίρα τους. Όπως δηλώνουν, ενδεχόμενη νέα μείωση θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, διότι ένταξη στο Ενιαίο Μισθολόγιο θα σημάνει κατάργηση των επιδομάτων και αντικατάσταση τους από ένα ενιαίο επίδομα 145 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή θα καταργηθεί σημαντικό μέρος των εσόδων τους και θα αντικατασταθεί με ένα ποσό που θεωρείται πολύ μικρό για την κάλυψη των αναγκών τους.

Και με παραδείγματα

Και αυτό διότι για παράδειγμα ένας ανθυπολοχαγός που σήμερα έχει βασικό μισθό 899 ευρώ φθάνει με τα επιδόματα στα 1.147. Στην περίπτωση που εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο στους στρατιωτικούς, ο μισθός θα πέσει 1.044 ευρώ. Αντιστοίχως ο μισθός ενός υπολοχαγού θα πέσει στα 1.116 ευρώ, του λοχαγού στα 1.161 ευρώ, του ταγματάρχη στα 1.215 και πάει λέγοντας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που οι στρατιωτικοί ενταχθούν στο σύστημα που η κυβέρνηση σχεδιάζει, θα χάσουν το επίδομα υψηλής ευθύνης και ειδικής απασχόλησης. Το μεν πρώτο ξεκινά από τα 29,15 ευρώ και φθάνει κλιμακωτά μέχρι τα 475 ευρώ σε βαθμό αντιστράτηγου και το δεύτερο αρχίζει από τα 162,73 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως τα 375,65.


Στόχοι

Εάν αρχίσει αυτή η συζήτηση περί ένταξης στο Ενιαίο Μισθολόγιο, εν ενεργεία αξιωματικοί εμφανίζονται έτοιμοι να οργανώσουν μία συμβολική εκδήλωση που θα εξυπηρετεί δύο στόχους:

1. Θα εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση τους όχι μόνο στις περικοπές των αποδοχών τους, αλλά και στη γενικότερη απαξίωση του ρόλου και της υπόστασης τους για τα οποία θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση.

2. Θα ευαισθητοποιεί και θα ενημερώνει την κοινή γνώμη σε ένα σημαντικό κομμάτι της οποίας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι ίδιοι αποτελούν μια ένστολη προνομιούχα κάστα η οποία ελάχιστα προσφέρει και πληρώνεται καλά γι' αυτό!

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη συγκέντρωση στου Μπαϊρακτάρη και ο ένστολος περίπατος στα στενά της Πλάκας είχε εξυπηρετήσει εν μέρει αυτούς τους σκοπούς, αν και η κίνηση τους είχε διχάσει τους πολίτες που δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν πορείες ένστολων. Και οι ίδιοι έδειχναν έξω από τα νερά τους κι όταν βγήκαν από τα στενά της Πλάκας δεν ήξεραν πού έπρεπε να πάνε. Στη Βουλή, στο Μαξίμου ή στο σπίτι τους. Σε γενικές γραμμές όμως η σιωπηλή, ήρεμη και αξιοπρεπής βόλτα των αξιωματικών είχε στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία.

Λίγο αργότερα η «λευκή απεργία» των πιλότων της Π.Α. ήταν ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα για την ηγεσία του Πενταγώνου, η οποία πραγματικά δεν ανέμενε ότι οι αντιδράσεις των ένστολων θα έπαιρναν τέτοια έκταση. Να σημειωθεί ότι η «λευκή απεργία» των πιλότων έγινε αυθόρμητα και με αφορμή όχι κάποια επιπλέον οικονομική περικοπή των αποδοχών τους, αλλά λόγω της προφορικής διαταγής που είχε δοθεί να μην πετάξουν στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής «Γιορτής του Παιδιού». Ήταν η σταγόνα που είχε κάνει το ποτήρι όχι της οργής, αλλά της πικρίας να ξεχειλίσει. Αυτή η αφορμή λείπει για να οδηγήσει σε νέα συμβολική πάντα κινητοποίηση τους ένστολους. Ωστόσο, όλοι ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αργήσει να τους δοθεί και η αφορμή και προετοιμάζονται.


Κινητοποιήσεις στα Σώματα Ασφαλείας

Το ζήτημα του Ενιαίου Μισθολογίου, όπως έχει γράψει ήδη ο «Ε», αφορά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που βιώνουν μοίρα ανάλογη με αυτή των στρατιωτικών. Οι περικοπές στο εισόδημα τους έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέτουν θέμα επιβίωσης δεδομένης και της ιδιαιτερότητας του έργου τους εν σχέσει με το έργο των δημόσιων υπαλλήλων. Αν και έχουν επίσης δεχθεί υποσχέσεις, αλλά ανεπίσημα, ότι δεν θα ενταχθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο καθώς και ότι εξετάζεται μια εναλλακτική λύση (δημιουργία Μισθολογίου Ένστολων για παράδειγμα) δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, μετά τις εκλογές, να λάβουν μια νέα... λυπητερή. Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτοντας και τη δυνατότητα να έχουν συνδικαλιστικά όργανα, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ανάλογες με αυτές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι.


Απανωτά τα πλήγματα

Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και αυτοί των Σωμάτων Ασφαλείας, δέχονται απανωτά πλήγματα μέσα από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση λόγω μνημονίου. Ήδη οι περικοπές στα εισοδήματα τους αγγίζουν το 30%, ενώ ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Είναι ενδεικτικό το ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο πολλά στελέχη ζητούν να στεγασθούν στα καταλύματα και στα τουριστικά θέρετρα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτό διότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το ενοίκιο. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και στην Ελληνική Αστυνομία ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως κάποιοι αστυνομικοί απομακρύνονται από καταλύματα προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αποκαλούμενοι... νεόπτωχοι.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι στρατιωτικοί όπως και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας είχαν προγραμματίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους με βάση τους μισθούς και τα επιδόματα, τα οποία, όπως και στο δημόσιο τομέα, είναι σταθερά. Οι περικοπές έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε πολλές οικογένειες, με τους στρατιωτικούς να έχουν τον πρώτο ρόλο, εξαιτίας και των συχνών μεταθέσεων. Μεταθέσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιτρέπουν στις συζύγους, κυρίως, να εργάζονται και να συνεισφέρουν στο εισόδημα της οικογένειας. Δεν λείπουν ακόμη και περιπτώσεις κατασχέσεων αυτοκινήτων λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων, ενώ υπάρχουν στρατιωτικοί που έκοψαν φροντιστήρια, ιδιαίτερα ακόμη και ξένες γλώσσες από τα παιδιά τους μέχρι να δουν τι θα γίνει. Όπως και να έχει, όταν αυτά συμβαίνουν στους άνδρες και τις γυναίκες που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, τότε τα προβλήματα μεγεθύνονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί όπως και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι ανάπτυξη και επενδύσεις γίνονται μόνο όταν υπάρχει η απαραίτητη ασφάλεια σε μια χώρα.


Όλοι στο Ενιαίο Μισθολόγιο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο Ενιαίο Μισθολόγιο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας επιβεβαίωσε εμμέσως ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Αιμίλιου Λιάτσου σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης έχοντας δεχθεί σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ποιότητα ζωής τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου, αφού μίλησε για την ανάγκη να «δείξουμε όλοι μια προσήλωση στο καθήκον μας», δήλωσε: «Είμαστε σήμερα μάλιστα σε ένα διάλογο μαζί με την ΑΔΕΔΥ για να υπάρχει ένα ενιαίο μισθολόγιο, πιο δίκαιο. Γιατί άλλοι παίρνουν επιδόματα και άλλοι δεν παίρνουν για την ίδια δουλειά». Ουσιαστικά μίλησε για Ενιαίο Μισθολόγιο τη στιγμή που, στο χώρο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αποφεύγονται από τους αρμόδιους σχετικές συζητήσεις, ενώ ανεπίσημα δίδονται διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Η εν λόγω απάντηση αναμένεται να ανοίξει νέο γύρο αντιπαραθέσεων.


Μέχρι τη Δευτέρα το μέρισμα στους Δικαιούχους

Διά της τηλεφωνικής περιφοράς ενημερώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών ενώσεων των αποστράτων για την καταβολή του μερίσματος του Οκτωβρίου από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Τελικά και έπειτα από σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα οι 55.000 περίπου δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Να σημειώσουμε πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του μερίσματος δεν ήταν καθόλου απλή απόφαση, αφού μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αρνούνταν να βάλει την υπογραφή του για να εκταμιευθεί το απαραίτητο κονδύλι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών ενέδωσε τελικά στις πιέσεις που του ασκήθηκαν εγκρίνοντας τελικά τη λήψη ενός νέου δανείου ύφους 34,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι της απόφασης για την καταβολή του μερίσματος είχε προηγηθεί συγκεντρωση διαμαρτυρίαςτων δικαιούχων έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου, λόγω της οποίας ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για το θέμα. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε μόνο όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το θέμα πάντως αναμένεται να συντηρηθεί στην επικαιρότητα και το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς, αν και το συγκεκριμένο βοήθημα θα δοθεί αυτή τη φορά ολόκληρο, μια σειρά από διαρροές από την πλευρά της κυβέρνησης το θέλουν από τις αρχές του νέους έτους να περικόπτεται από 15 έως και 20%.


Παραιτούνται οι... πτυχιούχοι

Άλλο δρόμο επιλέγουν οι πτυχιούχοι στρατιωτικοί που δείχνουν να προτιμούν να πληρώσουν ακόμη και την προβλεπόμενη αποζημίωση προκειμένου να βρουν δουλειά εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Οι πληροφορίες που έφτασαν στον «Ε» είναι συγκεκριμένες. Αφορούν δηλαδή συγκεκριμένες περιπτώσεις στρατιωτικών που έχοντας ένα ανώτερο πτυχίο στα χέρια φεύγουν γιατί πλέον δεν «βγαίνουν» οικονομικά, ενώ φοβούνται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Και δεν είναι ότι δεν θέλουν να εκτελέσουν το καθήκον τους. Απλά δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να ζήσουν τις οικογένειες τους δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν (συχνές μεταθέσεις, αδυναμία των συζύγων να εργασθούν ή να έχουν μια σταθερή εργασία κ.ά.). Μήπως πρέπει κάποιοι ανώτεροι να δουν προσεκτικά το θέμα αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου