Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

BOMBA! Δικαίωση για Καραμανλή-Μολυβιάτη! - Τι έχει εξοργίσει τον Καραμανλή;

 Η Βουλή αποκαλύπτει:  Μόνο επί Καραμανλή δόθηκαν χρήματα με διαφανείς διαδικασίες
Καταπέλτης για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του Γιωργου Παπανδρέου είναι το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πόρισμά της η Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες για το πάγωμα της χρηματοδότησης της αποκατάστασης κυρίως της Ηλείας στην διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι οδήγησε το Ταμείο Μολυβιάτη, το οποίο μέχρι τότε έδινε λεφτά στις πυρόπληκτες περιοχές σε ειδική εκκαθάριση κατ' απαίτηση της τρόικας.
«Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο (σ.σ 2010), υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων», χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθούν ούτε και κατοικίες πυρόπληκτων. Τα χρήματα (σ.σ χθες ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το υπόλοιπο είναι 92 εκατομμύρια ευρώ) μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ετέθησαν υπό τους περιορισμούς των δημοσίων δαπανών που έθεσε η τρόικα, το καλοκαίρι του 2011, κατ΄ εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας.
Η εξέλιξη αυτή δεν είχε ανακοινωθεί αλλά έγινε γνωστή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Έκτοτετόσο μέσα από κοινοβουλευτικές πιέσεις όσο και από εξωκοινοβουλευτικές διαμαρτυρίες που έφτασαν ως την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, ασκήθηκε επαρκής πίεση από βουλευτές όλων των κομμάτων και, εν τέλει, διασφαλίστηκε ότι αυτά τα χρήματα θα κατετίθεντο σε έναν Ειδικό Λογαριασμό και παραμένουν, ως και σήμερα, διαθέσιμα, για τους πυρόπληκτους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής στην οποία προεδρεύει η βουλευτής της Ν.Δ Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Παράλληλα στο πόρισμά της η Επιτροπή, δικαιώνοντας Κώστα Καραμανλή και Πέτρο Μολυβιάτη ξεκαθαρίζει ότι μόνο στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργία του Ταμείου, δηλαδή μέχρι το 2009 δόθηκαν λεφτά για την αποκατάσταση της Ηλείας "με διαφανείς διαδικασίες άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων. "Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά χρήματα του Ταμείου δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του, η πορεία χρηματοδότησης, όμως, των έργων μέσα από το Ταμείο αυτό δεν ήταν στη συνέχεια απρόσκοπτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τους τελευταίους μήνες, το θέμα άνοιξε ξανά και έγινε δυνατή και πάλι η χρηματοδότηση των πυρόπληκτων περιοχών από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη με τα υπόλοιπα κονδύλια, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «τα χρήματα που υπολείπονται θα διατεθούν αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης, ανοίγοντας παράλληλα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και νέα έργα».


Τι έχει εξοργίσει τον Καραμανλή;


Δεν το περίμενε από τη σημερινή κυβέρνηση...
Ο Καραμανλής εκλαμβάνει το ζήτημα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ως επίθεση στην πολιτική του. Λίγοι θυμούνται ότι τον Αύγουστο του 2007 -λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών- είχε εξαγγείλει την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τη φορολόγηση, δίνοντας μεγάλη ανάσα στα νέα νοικοκυριά και στην κτηματαγορά. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός λόγος που κέρδισε τις εκλογές.

Τα χρόνια πέρασαν, η «στέγη» απαξιώθηκε, όμως ο Καραμανλής δεν περίμενε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έφτανε μέχρι του σημείου να αποδομήσει πλήρως το πρόγραμμά του. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι ο Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, επανέφερε τη φορολογία στην πρώτη κατοικία, ενώ ο Στουρνάρας ήγειρε το θέμα των πλειστηριασμών. Κάτι τέτοια βλέπουν στην Παναγή Κυριακού και βγάζουν... αφρούς.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου