Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Στο 50% ΝΔ, ΧΑ, ΑΝΕΛ! Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η "καθαρή" δεξιά στην Ελλάδα - Περί το 22% ΧΑ και ΑΝΕΛ


Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες της χώρας αναμένεται να ψηφίσουν τις "καθαρές" δεξιές-δυνάμεις των εθνικιστών της Χρυσής Αυγής και των πατριωτικών αντιλήψεων Ανεξάρτητων Ελλήνων, αν γίνονταν σήμερα γίνονταν εκλογές.
Συγκεκριμένα το ποσοστό που αθροίζουν τα δύο κόμματα βρίσκεται στο 20% βάσει όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και οι ερευνητές της επιρροπής των κομμάτων εκτιμούν ότι αυτό το ποσοστό πιθανατότατα στην κάλπη θα το βλέπαμε ενισχυμένο τουλάχιστον υπερ της Χρυσής Αυγής κατά 2-3 μονάδες ακόμα, αφού παραδοσιακά οι ψηφοφόροι της ΧΑ αποφεύγουν να δηλώνουν σε ένα σημαντικό ποσοσό την εκλογική τους προτίηση η οποία ε συνεχεία καταγράφεται στην κάλπη.
Κατ'αυτό τον τρόπο και στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες το ποσοστό της ΧΑ στις δημοσκοπήσεις ουδέποτε ξεπέρασε το 5% λλά στην κάλπη ήρθε ένα "ξερό" 7%, δηλαδή 40% υψηλότερο νούμερο από αυτό που έδιναν οι δημοσκοπήσεις.
Πάντως, η έκπληξη έρχεται από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που δείχνει να απορροφά την πρόσφατη εσωκομματική κρίση με την αποχώρηση δύο βουλευτών και αρκετών στελεχών και να στέκεται σε υψηλά ποσοστά.
Κάτι που δείχνει ότι ο χώρος της πατριωτικής δεξιας έχει ανάγκη να εκφραστεί αν όχι προς την πλευρά των ¨σκληρών" της ΧΑ, εν πάση περιπτώσει μακριά από την "συμβιβασμένη" ΝΔ του Γ.Στουρνάρα.
Στην χθεσινή δημοσκόπηση της Marc μπορεί η ΝΔ να "χαμογελά" γιατί για πρώτη φορά "παίρνει κεφάλι", έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Αύγουστο και συνολικά τα κυβερνητκά κόμματα συγκεντρώνουν 41%, αλλά αν τώρα δεν "κόβει" από τα δεξιά κόμματα,πότε θα κόψει;
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι εύκολη λεία μέχρι οι συνιστώσες να αντιληφθούν ότι οι πολίτες δεν θέλουν να κυβερνηθούν από τους θαμώνες της πλατείας Εξαρχείων, αλλά δεν σημαίνει το ίδιο και με την δεξιά της πτέρυγα: Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο 28,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,9%, αλλά η Χρυσή Αυγή είναι στο 12,2% , το ΠΑΣΟΚ 7,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, η ΔΗΜΑΡ 5,8% και το ΚΚΕ 5,3%.
Αν προστεθεί και η ΝΔ τα δεξιά-κεντροδεξιά κόμματα συγεντρώνουν περί το 50%! Και μπορεί ΝΔ και ΑΝΕΛ να βρίζουν την Χρυσή Αυγή, αλλά οι ψηφοφόροι είναι όλοι από την ίδια δεξιά δεξαμενή ψήφων.
Και το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Είναι και ιδεολογικό, αφού αφορά επίσης της επιρροή των θέσεων των δύο κομμάτων στην ΚΟ της ΝΔ, πρακτικά στον κόσμο της δεξιάς που εξακολουθεί και ψηφίζει ΝΔ. Κάτι που φάνηκε στην ψηφοφορία για τις παραπομπές στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.
Μπορεί να "φορμαρίστηκε" η ψηφοφορία και να γλίτωσε ο Ε.Βενιζέλος (η πλειοωηφία των πολιτών ήθελε παραπομπή του, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Marc) αλλά δεν μπόρεσε να κρυφτεί η επιρροή των προτάσεων της ΧΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις ΚΟ των άλλων κομμάτων
Συνολικά 110 βουλευτές στην πρώτη κάλπη,  ψήφισαν την πρόταση ΧΑ-ΑΝΕΛ για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου – δηλαδή, περίπου 75 επιπλέον βουλευτές από τους 37 που συναποτελούν τα δύο κόμματα, τα οποία φυσικά δεν συνεργάζονται μεταξύ τους (σε επίπεδο ηγεσιών, υπάρχει χάος μεταξύ ΧΑ και ΑΝΕΛ).
Από συνειδητή πολιτική επιλογή 75 βουλευτές, το ¼ του Κοινοβουλίου, συντάχθηκαν με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και ανήκαν φυσοκά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στην ΚΟ της ΝΔ. ¨οπου 88 συνολικά βουλευτές επέμεναν και δεν ψήφισαν στην μία κάλπη όπως έπραξε ο πρόεδρος του κόμματος Α.Σαμαράς.
Ο χάρτης της εκλογικής επιρροής στην χώρα αλλάζει: Η παγίωση καθαρά δεξιών αντιλήψεων στο 22-23% των ψηφοφόρων (ίσως και περισσότερων όταν θα γίνουν οι εκλογές) και η αδυναμία της ΝΔ να τους επαναφέρει στο στρατόπεδό της, παρά το γεγονός ότι κυβερνά, δείχνει ότι η το ιστορικό εκκρεμμές που έμενε κολλημένο στηνν αριστερή πλευρά του εκλογικου φάσματος επό 37 χρόνια, έχει επιστρέψει με μεγάλη δυναμική στην αντίθετη πλευρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου