Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ενοχλεί η σιωπή Σαμαρά στις προκλήσεις ΓΑΠ – Τόμσεν


Ενοχλεί η σιωπή Σαμαρά στις προκλήσεις ΓΑΠ - Τόμσεν
Έκθετος, αν δεν μιλήσει, ο πρωθυπουργός μετά την αιχμή Παπανδρέου ότι ακολουθεί την πολιτική του αλλά και την παραδοχή Τόμσεν πως η τρόικα έκανε λάθος με το πρόγραμμα εξαθλίωσης του λαού
Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Δύο σοβαρές προκλήσεις αφήνει αναπάντητες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ όλοι περίμεναν να δώσει απαντήσεις και επιχειρήματα που θα δικαιολογούν τις ενέργειές του κι όχι την κριτική που δέχεται τόσο από την αντιπολίτευση, όσο κυρίως από το εσωκομματικό πεδίο το οποίο οξύνεται συνεχώς.
Το πρώτο χτύπημα ήρθε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο σαν αιχμή από τον προκάτοχο και παλιού συμφοιτητή του πρωθυπουργού, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Στην απάντηση προς τον παλιό «κηπουρό» και υποστηρικτή του, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο μεγάλος στοχαστής ακολούθησε μια παλιά και καλή μέθοδο που χρησιμοποιούσε ο παππούς του όταν ήθελε να κάνει κριτική. Τα είπε στη νύφη για να τα ακούσει στην πεθερά…
Αφού κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι κάνει θόρυβο για λίγη δημοσιότητα και ότι αποποιείται τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ, παρότι η πολιτική του κόμματος «δικαιώνεται από τους πολιτικούς αντιπάλους του». Σαφέστατη είναι η προσωπική αιχμή εναντίον του κ. Αντώνη Σαμαράο οποίος κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν μιλά για όσα τού καταλογίζουν.
Η σιωπή αυτή έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αφού η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι εκείνοι που τον «πολεμούσαν λυσσαλέα και τον απέρριπταν» τώρα υιοθετούν την πολιτική του, ξυπνά εσωκομματικές αντιστάσεις εναντίον του κ. Σαμαρά.
Το δεύτερο «κτύπημα»
Την ίδια στιγμή, οι επισημάνσεις του επικεφαλής της τρόικας κ. Πωλ Τόμσεν ότι έγιναν λάθη στη συνταγή της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μάλλον θα έπρεπε να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση του κ. Σαμαρά. Όπως πληροφορούμαστε όμως,ο πρωθυπουργός ασχολείται με τις πιέσεις που τού ασκούν οι Γερμανοί για να τοποθετήσουν δική τους διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ και λέγεται πως δεν πρόκειται να αντιδράσει ούτε γι’ αυτό το μείζον θέμα.
Το σίγουρο είναι αν δεν απαντήσει και δεν κάνει μια σαφή τοποθέτηση επί των όσων δήλωσε ο κ. Τόμσεν, τότε θα αναμένει με μαθηματική ακρίβεια κριτική για πολιτική ανακολουθία έναντι όσων υποστήριζε ο κ. Σαμαράς πριν από τις εκλογές και απ’ αυτά που εφαρμόζει σήμερα. Επιπροσθέτως δεν υπάρχει και η μόνιμη επωδός ότι τα απαιτεί η τρόικα εφ’ όσον ο επικεφαλής της παραδέχεται το λάθος.
Η σιωπή του πρωθυπουργού, ωστόσο, δίνει ένα πρώτης τάξεως επιχείρημα στην αντιπολίτευση (στα Δεξιά και στα Αριστερά) να επικρίνει την τρικομματική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία ότι ηγείται μιας κυβέρνησης που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί υποτελής στην τρόικα εφαρμόζοντας την αυστηρή πολιτική της, την ώρα που εκείνη τείνει να την αναθεωρήσει.
Πώς θα ανατραπεί η ισοπαλία με ΣΥΡΙΖΑ
Σε μια τέτοια περίπτωση, η σιωπή του κ. Σαμαρά θα θεωρηθεί πολιτικώς επιζήμια εφ’ όσον θα στερήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ν.Δ. που εμφανίζεται ισόπαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ενώ θα τη βυθίσει στην εσωστρέφεια (την οποία δεν θέλει να αντιληφθεί ο πρόεδρος του κόμματος) μετά τις ατυχείς έως και άστοχες θέσεις του κατά τα άλλα τεχνοκράτη υπουργού κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Για όσους δεν θυμούνται, με συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών επεχείρησε να επιβάλλει λήθη για τα έργα και τις ημέρες των κυρίων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου ενώ σχολίασε με θράσος χειρισμούς του κ. Κώστα Καραμανλή, προσβάλλοντας τα στελέχη και την εκλογική βάση της πρώτης δύναμης του κοινοβουλίου, της Ν.Δ! Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις των κ.κ. Ευριπίδη ΣτυλιανίδηΠροκόπη Παυλόπουλου και Ευάγγελου Αντώναρου.
Ο βουλευτής και ο Αυστριακός
Τυχαία δεν είναι και η αντίδραση παλιού «γαλάζιου» βουλευτή, ο οποίος σε πολιτικό πηγαδάκι εντός της Βουλής δήλωσε απογοητευμένος από τη σιωπή του πρωθυπουργού ακόμα και στη ψηφοφορία για την παραπομπή των εμπλεκομένων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
«Ενώ η παράταξη λαβώθηκε από την υπόθεση Βατοπεδίου από την οποία δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο, δεν έκανε την παραμικρή αντίδραση και υπενθύμιση σε πρόσωπα του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ που ξαφνικά έχουν γίνει εταίροι της Ν.Δ. στη διαχείριση μιας κρίσης την οποία διόγκωσαν με την ανικανότητά τους», σχολίασε χωρίς να διστάσει από την παρουσία δύο δημοσιογράφων.
Προφανώς ο κ. Σαμαράς και κάποιοι από τους συνεργάτες του δεν έχουν αντιληφθεί ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζουν αυτή τη συμπεριφορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός συντηρητικού Αυστριακού, ο οποίος σχολίασε σε ομάδα δημοσιογράφων ότι ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι λαμβάνει σκληρά μέτρα αλλά έχει πατριωτικές αντιστάσεις ενώ η τρικομματική ηγεσία της Ελλάδας δεν ανακάλυψε τι σημαίνουν οι φράσεις «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις και στην πολιτική.
Εδώ κολλάει η φράση, οι άλλοι τον έχουν «τούμπανο» κι η κυβέρνηση, κρυφό καμάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου