Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

LE MONDE ΓΙΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ '"Εφυγε κυνηγημένος και τώρα πλουτίζει με διαλέξεις"!


"Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοτικότητας όταν εγκατέλειψε την εξουσία το 2011, εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη. Κάτι που δεν εμπόδισε την επανεκλογή του στο τιμόνι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τις πολυάριθμες διαλέξεις που έδωσε σε όλο τον κόσμο". Με αυτές τις λέξεις ξεκινά το κείμενό του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ο αρθρογράφος, Alain Salles ένα κείμενο-επικεήδειο στον Γιώργο Παπανδρέου, Και συνεχίζει:
"Για δύο χρόνια ήταν πρώτο θέμα στις εφημερίδες όλου του κόσμου. Η μακριά του σιλουέτα, το φαλακρό του κεφάλι, το γκρίζο του μουστάκι και τα στρογγυλά του αυτιά".
Στη συνέχεια, το άρθρο κάνει αναφορά στη διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού από τον Απρίλιο του 2010, οπότε και πήγε "στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, στο νησί Καστελόριζο, για να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ".
"Μιλάει στους Έλληνες για μια νέα οδύσσεια, υποσχόμενος ότι θα ξαναβρούν τον δρόμο της ανάκαμψης. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα ανεβαίνει στο βήμα του Κοινοβουλίου και ανακοινώνει, προς έκπληξη όλων, ένα δημοψήφισμα για το σχέδιο σωτηρίας του ευρώ και της Ελλάδας, λίγες εβδομάδες μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Αθήνα".
Η άλλη Οδύσσεια του πρώην πρωθυπουργού και η λίστα Λαγκάρντ
"Εγκαταλελειμμένος από όλους, ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο τον Νοέμβριο του 2011. Έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου ζει μια άλλη ... "οδύσσεια", αυτή που ζουν πολλοί αρχηγοί κρατών που οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη. Τον Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη διαφάνεια και τη φοροδιαφυγή, ενώ στην Ελλάδα κορυφωνόταν η πολεμική για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτή η λίστα με τα 2.000 ονόματα δεν έγινε αντικείμενο καμίας έρευνας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 έδωσε διαλέξεις για την Ευρώπη στο Χάρβαρντ, το έγκυρο αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές έσπευσαν να ακούσουν αυτόν που έκανε την Ευρώπη να χρεοκοπήσει να τους εξηγεί πώς θα επανασχεδιαστεί. Ο τίτλος της διάλεξης ήταν ο εξής:
"Πώς να επανασχεδιαστεί η Ευρώπη". Το Χάρβαρντ διεξήγαγε κλήρωση για να επιλέξει ποιοι από τους πολυάριθμους φοιτητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον θα παρακολουθούσαν τη διάλεξη. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσεγγίστηκε και από ένα άλλο αμερικανικό Πανεπιστήμιο για να δώσει μέχρι το καλοκαίρι επτά διαλέξεις για την Ευρώπη.
Η θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τού προσφέρει επίσης ευκαιρίες για ταξίδια. Οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, η αύξηση της ανεργίας και η χαλάρωση της εργασιακής νομοθεσίας από την κυβέρνησή του δεν εμπόδισαν τη θριαμβευτική επανεκλογή του τον Σεπτέμβριο του 2012 στην προεδρία αυτού του οργανισμού.
Έχει περισσότερες επιτυχίες στις διαλέξεις στο εξωτερικό παρά στην πολιτική εσωτερικό, όπου όλος ο κόσμος προτιμά να τον ξεχάσει, παρότι παραμένει στόχος για την άκρα Δεξιά και κάποιες εφημερίδες. Ωστόσο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, στην Πελοπόννησο, εκλογική περιφέρεια της οικογένειας Παπανδρέου. Μετά τις επικρίσεις για τις απουσίες του από το Κοινοβούλιο, ζήτησε να μην αμείβεται για το διάστημα κατά το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα", καταλήγει το άρθρο.
"Αυτός πλουτίζει από τον θάνατό μας" θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος του άρθρου. Πάντως στις ΗΠΑ οι συμπατριώτες του Αμερικανοί, βλέπουμε ότι τον προσέχουν ιδιαίτερα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου