Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η αγωνία του ΠΑΣΟΚ να σώσει τον (υπόδικο) Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ.



Νέες τρικυμίες στο κλυδωνιζόμενο καράβι του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου να ανοίξει ξανά τον φάκελο της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, η οποία οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και έδωσε πάτημα για τα πιο δυσβάσταχτα μέτρα που ελήφθησαν ποτέ σε βάρος των πολιτών.

Αυτοί βεβαίως που βρίσκονται σε δεινή θέση και είναι -προς το παρόν- πολιτικά και ηθικά έκθετοι δεν είναι άλλοι από τους Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι είτε με δηλώσεις είτε με πράξεις ή με παραλείψεις ύψωσαν ασπίδα προστασίας στον υπόδικο για την υπόθεση πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου.

Αποκορύφωμα μάλιστα της «πράσινης» προστασίας στον Ανδρέα Γεωργίου ήταν η εξεταστική επιτροπή που στήθηκε στις αρχές του 2012. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ακόμα την πλειοψηφία στη Βουλή, έτρεξε να κλείσει άρον άρον με μια εξεταστική εξπρές το ζήτημα του ελλείμματος του 2009, ώστε να προλάβει τις εκλογές του 2012 και να έχει το πάνω χέρι στο πόρισμα. Οπερ και εγένετο, αφού στο πόρισμα το ΠΑΣΟΚ απεφάνθη ότι η μόνη που φταίει για το έλλειμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία.

Το ζήτημα με τη Στατιστική Αρχή ξεκινά στα τέλη του 2009, όταν με την έλευσή του στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παύει από πρόεδρο της Αρχής τον Εμ. Κοντοπυράκη. Αρκετούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2010, με απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. διορίζεται ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναθεωρεί το έλλειμμα εκτινάσσοντάς το στο 15,6%. Η αντίδραση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι οργισμένη, καθώς κατηγορούν τον κ. Γεωργίου για αυταρχισμό και έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ αποκαλύπτεται ότι κανένα από τα μέλη του Δ.Σ. δεν είχε ενημερωθεί για την αναθεώρηση του ελλείμματος, η οποία οδήγησε στα σκληρότατα μέτρα του μεσοπροθέσμου και τη βίαιη αλλαγή της ζωής των πολιτών.

Και ενώ κανείς θα περίμενε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών θα προσπαθούσε να λύσει το θέμα με ήρεμο τρόπο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτό που τελικά έγινε ήταν να στηθεί μια επιχείρηση προστασίας του Ανδρέα Γεωργίου από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με κυριότερο χαρακτηριστικό τη μανία κατά όσων αμφισβήτησαν το αλάθητο του Γεωργίου. Οι καταγγελίες των τότε μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκαλούν πάταγο: «Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά μας έκλεινε την πόρτα και μας έλεγε να μη μιλάμε. Πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λέει ο κ. Γεωργίου» είχε πει χαρακτηριστικά η κυρία Ζωή Γεωργαντά.

Το καλοκαίρι του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών, παραδίδοντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποδεικνύεται ακόμη μεγαλύτερος υποστηρικτής του κ. Γεωργίου. Και αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με τροπολογία η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε «σκανδαλώδης», ο κ. Βενιζέλος έπαυσε «πραξικοπηματικά, κατά την αντιπολίτευση», όλα τα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που είχαν έρθει σε κόντρα με τον κ. Γεωργίου, καθιστώντας τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «μόνο και απόλυτο άρχοντα» στην Αρχή.

Από το κάδρο των προστατών του κ. Γεωργίου δεν λείπει ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όταν οι οικονομικοί εισαγγελείς άσκησαν την ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου, ο τότε πρωθυπουργός παρενέβη δημοσίως για να τον υπερασπιστεί: «Η ηγεσία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Σήμερα αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό γκρεμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 μένουν στο απυρόβλητο» ανέφερε η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου στις 22 Ιανουαρίου του 2013.


Την ίδια ώρα διεθνείς παράγοντες και ΜΜΕ, φίλα προσκείμενοι στην τρόικα, στις Βρυξέλλες και την κυρία Μέρκελ, έδιναν την απέλπιδα προσπάθεια να διασώσουν και να αγιοποιήσουν τον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Επικίνδυνα ειλικρινή» τον χαρακτήριζαν εφημερίδες της Γερμανίας, ενώ με επιστολές τους στη Βουλή ο πρώην επίτροπος Οικονομικών κ. Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Eurostat κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ παρείχαν την απόλυτη κάλυψη στον κ. Γεωργίου.

Οπως και να 'χει, η ανάσυρση του φακέλου της υπόθεσης από τον Αρειο Πάγο αλλάζει τα δεδομένα. «Το απόστημα σπάει», όπως εύστοχα έγραψε η «δημοκρατία», και όλοι τώρα εκτός από τις τυχόν ευθύνες του κ. Γεωργίου αναζητούν απαντήσεις και για τη μανία υπεράσπισης που κατέλαβε πολλούς τα τρία προηγούμενα χρόνια.


Ο Στουρνάρας

Ενώ ο κ. Γεωργίου διώκεται ποινικά από τη Δικαιοσύνη, αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί η στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δεν δίστασε από του βήματος μάλιστα της Βουλής να τον «δικαιώσει» για το διογκωμένο έλλειμμα του 2009, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γεωργίου στη Eurostat ήταν τα πραγματικά και ότι έχει απόλυτο δίκιο.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου