Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πώς το ΠΑΣΟΚ «εξαφάνισε» 92.000.000€ για την Ηλεία





Κόλαφο για το σύστημα ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αποτελεί το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007, καθώς αποκαλύπτει πώς το σύστημα ΠΑΣΟΚ εξαφάνισε από τις πυρόπληκτες περιοχές και ειδικότερα από την Ηλεία τα δεκάδες εκατομμύρια που έδωσε από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπιστεί η τραγωδία.

Ταυτόχρονα το πόρισμα αποδίδει δικαίωση στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη διοίκηση του Πέτρου Μολυβιάτη ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο τα δύο πρώτα χρόνια 2007-2009 δόθηκαν χρήματα με διαφανείς διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το πόρισμα, που υπογράφεται από βουλευτές όλων των κομμάτων, παραδόθηκε πρόσφατα στον πρόεδρο της Βουλής από την πρόεδρο της Επιτροπής Διονυσία Αυγερινοπούλου και μεταξύ άλλων γίνεται εκτενής αναφορά σε αστοχίες, καθυστερήσεις και αδυναμία διοχέτευσης κονδυλίων στις πραγματικά πυρόπληκτες περιοχές από τις φωτιές του 2007.

Κόλαφος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχει ότι η επιτροπή επικεντρώνεται σε όσα έγιναν την περίοδο 2009-2011 υποστηρίζοντας ότι ήταν η περίοδος που η χρηματοδότηση των έργων πάγωσε από το ΠΑΣΟΚ και τα χρήματα του Ταμείου μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν ούτε καν οι πρώτες κατοικίες πυρόπληκτων οικογενειών.

Ειδικά για την τύχη του Ταμείου Μολυβιάτη το πόρισμα της επιτροπής «καίει» τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση προχώρησε το 2010 στην κατάργησή του και τη θέση του σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. «Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων, χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθούν ούτε και κατοικίες πυροπλήκτων! Τα χρήματα αυτά (σ.σ.: περίπου 92.000.000 ευρώ) μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ετέθησαν υπό τους περιορισμούς των δημοσίων δαπανών που έθεσε η τρόικα, το καλοκαίρι του 2011, κατ' εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας» αναφέρει η επιτροπή.

Κυβέρνηση Καραμανλή
Στο πόρισμα γίνεται εκτενής αναφορά και στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη διοίκηση του Ταμείου από τον Πέτρο Μολυβιάτη, με τους βουλευτές να υποστηρίζουν ότι μόνο τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ταμείου (ώσπου δηλαδή να αναλάβει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ) παρέχονταν με διαφανείς διαδικασίες και άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων τα χρήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Στο πόρισμα γίνεται ωστόσο ειδική αναφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «τα χρήματα που υπολείπονται θα διατεθούν αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης».

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις δωρεές ιδιωτών, ενώ μόνο θλίψη προκαλεί το συμπέρασμα της επιτροπής ότι το πάγωμα της αποκατάστασης προκάλεσε τεράστια μείωση πληθυσμού στις πυρόπληκτες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με βάση την απογραφή του 2011, στον πυρόπληκτο Δήμο Ζαχάρως - Φιγαλείας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 41,9%, ενώ στη Μάκιστο έφυγαν οι επτά από τους 10 (μείωση 70%).

Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου