Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και διαφωνούν εντονότατα στον τρόπο αντιμετώπισης της συριακής κρίσης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής G8, τα βρήκαν στο θέμα των πυρηνικών.
Ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υπογράψουν μία συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, επεκτείνοντας έτσι μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1992 και έληξε τη Δευτέρα .
Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο G8 που ολοκληρώνεται σήμερα στη Β. Ιρλανδία, να συνεργαστούν για την προστασία και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. «Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί το ηχηρό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας», δήλωσε ο Ομπάμα.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και βασικός σύμμαχος του προέδρου τηγς Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει μία ζώνη απαγόρευσης πάνω από τη Συρία διαμηνύοντας στην Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να σκληρύνει τη στάση της έναντι της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Οι ηγέτες του G8 αναμένεται να προβούν σε κοινό ανακοινωθέν για το συριακό και είναι τόσο αποφασισμένοι που αν δεν συμφωνήσει ο Πούτιν με το τελικό κείμενο , τότε αυτό θα φέρει τις υπογραφές των G7, των ηγετών των επτά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.
Η Ρωσία δηλώνει ανυποχώρητη από την πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με τη συριακή κυβέρνηση, όπως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
«Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν πλήρως, αλλά μας ενώνει η κοινή πρόθεση για τον τερματισμό της βίας και η επίλυση με διαπραγματεύσεις» υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τον ίδιο τόνο κράτησε και ο Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιώντας σχεδόν την ίδια φρασεολογία. Οι περισσότερες χώρες της G8 φαίνεται πως συντάσσονται με την Ουάσινγκτον στο ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου