Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ Οι φόροι "γονάτισαν" τους πολίτες - Έλλειμμα εσόδων


Εξαντλείται, όπως όλα δείχνουν, η «δεξαμενή» των φορολογουμένων που πλήρωναν ως τώρα τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το δημόσιο, αφήνοντας όμως απλήρωτα και νέα χρέη από Φόρους και ΦΠΑ του 2013. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει την κάμψη των εισπράξεων από παλαιά χρέη (προ του 2013) με τη νέα ρύθμιση χρεών που εγκαινιάζει σήμερα αλλά, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το α΄πεντάμηνο της χρονιάς, φαίνεται πως οι αντοχές των φορολογουμένων αγγίζουν τα όριά τους, όσο τουλάχιστον δεν μειώνονται οι παράλογα υψηλοί έμμεσοι φόροι που πλήττουν την αγορά και κατ’επέκτασιν τα δημοσια έσοδα.
Μέχρι το Μάιο φέτος εισπράχθηκαν 1,7 δισ. ευρώ από χρέη περασμένων ετών, όσα σχεδόν είχαν προϋπολογιστεί για φέτος, αλλά 600 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα 2,3 δισ. που είχαν πληρώσει οι οφειλέτες του δημοσίου πέρυσι την ίδια περίοδο.
Την ίδια ώρα, τεράστια υστέρηση καταγράφεται στις εισπράξεις από άλλους φόρους και χαράτσια του 2013, για τα οποία οι προβλέψεις εισπράξεων έπεσαν έξω παταγωδώς. Είναι προφανές ότι οι πολίτες, πληρώνουν όσο αντέχουν περισσότερα από τα παλαιά χρέη, αλλά πλέον δεν καταναλώνουν και δεν αποδίδουν άλλους φόρους φέτος.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις από μισή ντουζίνα έμμεσους φόρους που αυξήθηκαν υπέρογκα, έπεσαν έξω πάνω τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ από όσο υπολόγιζαν κυβέρνηση και Τρόικα.
Συγκεκριμένα στο α΄πεντάμηνο το δημόσιο εισέπραξε, σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει:
105 εκατ. ευρώ λιγότερα από έμμεσους φόρους συναλλαγών
- 202 εκατ. ευρώ από Φ.Π.Α
- 187 εκατ. ευρώ από φόρους στο πετρέλαιο
- 86 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο
- 30 εκατ. από Ε.Φ.Κ. σε τσιγάρα και ποτά
- 133 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και από χαρτόσημο στις συναλλαγές (που δεν γίνονται) το δημόσιο εισέπραξε 9 εκατ. ευρώ λιγότερα και θα πρέπει να βρει πώς αλλιώς θα καλύψει τις απώλειες των εσόδων του.
«Τρύπα» στα έσοδα λόγω κάμψης των εισοδημάτων άνοιξε και στις εισπράξεις άμεσων φόρων. Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν
- 261 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι των στόχων από άμεσους φόρους κερδών επιχειρήσεων
- 81 εκατ. ευρώ λιγότερα από άμεσους φόρους εισοδήματος στα νοικοκυριά.
[Πηγή newmoney.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου