Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Η ΕΤ3 να είναι το υπόδειγμα

Εικόνα: Φαήλος Κρανιδιώτης
Φαήλος Κρανιδιώτης


Οταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. θα εξακολουθούν να παριστάνουν τις μειξοπαρθένες. Σωστά πάντως ο πρωθυπουργός εμμένει με σθένος στην απόφασή του να ξηλώσει ένα παρακμιακό σύστημα.

Είναι μια θεραπεία σοκ, που έκανε σταγόνες παγωμένου ιδρώτα να κυλούν στη ραχοκοκκαλιά των σοβιετικών θυλάκων του κράτους. Αυτό που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό, ηθικό κύρος στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά θα είναι οι επόμενοι στη λίστα να είναι οι υπάλληλοι της Βουλής και τα ιδιωτικά τουρκοκάναλα.

Για τους πρώτους, τα έχουμε πει. Η Γερμανία με 100.000.000 πληθυσμό έχει 400 υπαλλήλους στη Βουλή της. Εμείς με το 1/10 του πληθυσμού της έχουμε 1.850! Αυτονόητο τι πρέπει να γίνει με καμιά χιλιοπεντακοσαριά βαφτιστήρια, γιους, κόρες, γκόμενες/ους, κολλητούς, που προσελήφθησαν από όλους τους κομματαρχαίους, με πρώτους τους δικούς μας.

Και όσον αφορά τα ιδιωτικά κανάλια, να πληρώσουν ενοίκιο για τις συχνότητες, να εφαρμοστούν κανόνες, ώστε να μην ασελγούν στη γλώσσα μας και τα εθνικά συμφέροντα, να μη σερβίρουν τούρκικα σκουπίδια στο πόπολο. Και ύστερα ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις άδειες, από μηδενική βάση. Οποιος δεν μπορεί να πληρώσει, να κλείσει. Τέρμα το τζάμπα, ο πλουτισμός και η πολιτική επιρροή στην κοινωνία, με καταπάτηση και εκμετάλλευση της εθνικής περιουσίας των συχνοτήτων, που είναι ό,τι και ο αιγιαλός. Ανήκουν στο κράτος, στον λαό.

Ο,τι έγινε στην ΕΡΤ θα έπρεπε να γίνει σε κάθε τομέα του κράτους, πλην των Ενόπλων Δυνάμεων. Γκρέμισμα, ξεσκαρτάρισμα και ξαναχτίσιμο. Το φέραμε από δω, το φέραμε από κει, γύρω γύρω το πηγαίναμε και τελικά δεν αγγίζαμε τίποτα από την ουσία του προβλήματος. Και έμενε ανέγγιχτο διαχρονικά ένα κράτος εν κράτει.

Ερχότανε ο πρόεδρος της Γαλλίας ή πήγαινε σε ένα σημαντικό ταξίδι ο πρωθυπουργός; Η κρατική τηλεόραση και η ΕΣΗΕΑ, με τον γνωστό αριστεριστή πρόεδρο, απεργούσαν και οι Ελληνες πολίτες έβλεπαν σε επανάληψη ντοκιμαντέρ για το πώς ζευγαρώνουν οι λιβελούλες και «Μάγια η μέλισσα». Δεν ήταν απλά καραμπινάτο σέρβις στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ/Βίλα Αμαλία, στον οποίο έχει μετακομίσει όλη η πασοκική συντεχνία με το «βρόμικο μάτι». Ηταν χοντροκομμένο σαμποτάζ. Μην τυχόν και ακούσει ο λαός κάτι θετικό, ανεβεί το ηθικό του και αποκομίσει η κυβέρνηση πολιτικά οφέλη. Και φαντάζομαι θα είδατε τι μισθούς έπαιρναν και θα ζαλιστήκατε.

Και εγώ αναρωτήθηκα, γιατί να γίνει έτσι; Δεν μπορούσε να μείνει η ΕΡΤ ανοιχτή με δέκα τεχνικούς και να παίζει επαναλήψεις ως τη συγκρότηση του νέου φορέα; Οχι. Θα ήταν ήδη υπό κατάληψη, θα είχαμε μια διαρκή πληγή ανομίας και μηδενιστικής προπαγάνδας. Θα έπρεπε μετά να γίνει μάχη σώμα με σώμα για να βγάλει έξω η Αστυνομία τις καλοταϊσμένες συνδικάλες και τους αγριεμένους εργαζομένους. Παρόλο που αρκετοί από αυτούς πρέπει και θα βρουν δουλειά στον νέο φορέα. Διότι ανάμεσα στους αληθινούς εργαζομένους υπάρχει πολύτιμη εμπειρία.

Η μόνη λύση ήταν ό,τι έγινε: να τραβήξουν τα καλώδια, να κατεβούν ρολά και να ξαναχτιστεί από την αρχή.

Εφταιγαν όλοι, πάνω από 3.000 άνθρωποι; Σίγουρα όχι. Υπάρχει και εκπληκτικό ποιοτικά έργο από ανθρώπους δημιουργούς.

Υπόδειγμα, τουλάχιστον στο ολιγάνθρωπο και στην ποιότητα για τη νέα δημόσια τηλεόραση, πρέπει να αποτελέσει η ΕΤ3. Μετά τα κατάλληλα οργανωτικά και διαχειριστικά συμμαζέματα, οι εργαζόμενοί της, που έχουν δώσει διαρκή δείγματα ποιοτικής δουλειάς με προβολή του λαϊκού πολιτισμού, της Ιστορίας μας, με εκπληκτικές εκπομπές για τη μουσική, τις παραδόσεις μας, τους τόπους, τους ανθρώπους μας και τις δημιουργίες τους, θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Με τον νέο φορέα να συνεχίσουν την υποδειγματική δουλειά τους, που ουδεμία σχέση είχε με το συνδικαλιστικό κηφηναριό. Και αυτά τα γράφω, τα έχω ξαναγράψει, ως απλός τηλεθεατής, που δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους εξαίρετους αυτούς ανθρώπους, τους οποίους χρειάζεται ο νέος φορέας.

Διότι η μόνη ένστασή μου στην κοφτερή ανακοίνωση του φίλου Σίμου Κεδίκογλου, όταν ανακοίνωσε την «κεραμίδα», ήταν η αναφορά στις, ούτως ή άλλως αμφισβητούμενες, θεαματικότητες. Αλλος ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης. Αμα θέλεις απλά εμπορική τηλεθέαση το ρίχνεις στα τηλεριάλιτι, τους «Σουλεϊμάν» και τα ξέκωλα. Εγώ θέλω να ηρεμεί το μάτι μου, να μαθαίνω για τον τόπο μου, τον πολιτισμό και την Ιστορία του, να βλέπω ωραίες ταινίες, ελληνικές παραγωγές, που δεν θα χρηματοδοτούσε ποτέ κανένας μπετατζής καναλάρχης και στις οποίες θα δουλεύουν οι Ελληνες σκηνοθέτες, ηθοποιοί και τεχνικοί. Είμαι, βλέπετε, κακός εθνικιστής και θέλω ποιοτική ελληνική θεματολογία, διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας και δουλειά για τους Ελληνες καλλιτέχνες. Αυτό είναι η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης και η ΕΤ3 έχει δείξει τον δρόμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου