Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Καταργείται η ΕΡΤ και με την βούλα των ανώτατων δικαστών


Ως από μηχανής Θεός λειτούργησε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές οι οποίες τρόμαζαν τα κόμματα, την οικονομία και όλη την Ευρώπη. Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών,αλλά και την ερμηνεία από το Μαξίμου της απόφασης του ΣτΕ αυτό που βγαίνει είναι ότι όλοι είναι κερδισμένοι, κανείς δεν έχασε και κυρίως δεν έχασε ο ελληνικός λαός, το πιο σημαντικό από όλα τα υπόλοιπα.
Ο Αντώνης Σαμαράς περνά την απόφασή του να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του κρατικού καναλιού, μια απόφαση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω κι έχει πλέον και τηβούλα των ανώτατων δικαστών. Σε λίγο καιρό η ΕΡΤ που ξέραμε δε θα είναι αυτή που υπάρχει τώρα, με τους 3.000 εργαζόμενους και την απίστευτη σπατάλη κι αδιαφάνεια. Σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Με πολύ λιγότερους εργαζόμενους και με απόλυτη διαφάνεια. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη, προσωπική του κ. Σαμαρά.
Ο συμβιβασμός, που επήλθε έπειτα και από την απόφαση του ΣτΕ, ένας συμβιβασμός που ικανοποιεί και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έγκειται στο ότι η ΕΡΤ θα πάψει να έχει μαύρο και θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μεταβατικά, μέχρι να προκύψει το νέο σχήμα. Ήταν άλλωστε πρόταση και του κ. Σαμαρά από την πρώτη ημέρα των αντιδράσεων που προκάλεσε το «μαύρο».
Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη και στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στις δηλώσεις τους, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά στις συσκέψεις με τους συνεργάτες τους ήταν έκδηλος ο εκνευρισμός, όσο γινόταν καλύτερη ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος ουσιαστικά λέει ξεκάθαρα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΕΡΤ Α.Ε. ως νομικό πρόσωπο δεν υπάρχει πλέον. Καταργείται με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία αυτό ακριβώς προβλέπει. Αλλά από την άλλη λέει «όχι» στο «μαύρο» στις οθόνες, γεγονός που σημαίνει ότι από το πρωί θα λειτουργήσουν ξανά κανάλια και ραδιόφωνα. Όμως, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα ή μάλλον είναι κατ΄ ουσία απολυμένοι και ο διαχειριστής που θα οριστεί θα αποφασίσει ποιους και πόσους από τους εργαζόμενους θα χρειαστεί ή αν θα πρέπει να κάνει νέες προσλήψεις. Απλά θα παραταθούν οι συμβάσεις τους μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας.
Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ που εξέδωσε ο πρόεδρος Κ. Μενουδάκος έκανε δεκτή εν μέρει την αιτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ λαμβάνοντας υπόψη ότι με το «κλείσιμο» του σήματος και των συχνοτήτων και το «μαύρισμα» της οθόνης «δεν επιτελείται πλέον η συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας.
Η δικαστική διαταγή αποδέχεται την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αλλά δεν «παγώνει» το σκέλος της επίμαχης υπουργικής απόφασης που κατήργησε την ΕΡΤ, η οποία πλέον θεωρείται ότι έχει διαλυθεί όπως το Δ.Σ. της. Ωστόσο, το ΣτΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον η κυβέρνηση το επιθυμεί να διατηρηθεί το ίδιο λογότυπο και να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό (το ποσοστό θα καθορίσει το νέο διοικητικό σχήμα) και η υπάρχουσα δυναμική.
Η προσωρινή διαταγή επιβάλλει την αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης κατά το μέρος που προέβλεψε α. Ότι διακόπτεται η μετάδοση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία ιστότοπων της ΕΡΤ ΑΕ. Και β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. Παραμένουν ανενεργές.
Σε άτυπη ενημέρωση του κ. Μενουδάκου τονίστηκε ότι η ΕΡΤ καταργείται, επομένως δεν υπάρχουν και οι θέσεις εργασίας, δηλαδή απολύονται οι εργαζόμενοι, αφού φυσικά περάσει το μεταβατικό στάδιο.
Ο διαχειριστής, που είναι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Γκ. Μάναλης είναι υπεύθυνος να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ άμεσα όμως με μια αντίφαση ώστε να «χωρέσει» τα πάντα. Και την απόφαση για μεταρρύθμιση από τον Αντ. Σαμαρά αλλά και την εμμονή των κ. Κουβέλη και Βενιζέλου για επαναλειτουργία και αποφυγή στο μέλλον του «μαύρου» στα κανάλια.
Ο Ευ. Βενιζέλος
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση τέθηκαν «όλα τα θέματα», υπογράμμισε όμως ότι το βασικό ζήτημα είναι η προγραμματική βάση της κυβέρνησης, καθώς και οι κανόνες λειτουργίας «μίας τρικομματικής κυβέρνησης» -συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί.
Η συζήτηση –είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ αλλά το βασικό είναι η ανάγκη σεβασμού των κανόνων, και η κυβέρνηση να λειτουργεί «όχι ως μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους της».
«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι από προχειρότητες και αντιφάσεις» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την ΕΡΤ ως ένα καλό παράδειγμα. Είμαστε υπέρ της «ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης», αλλά σε πλαίσιο συμφωνημένο και ψηφισμένο από τη Βουλή.
Ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι λέει στην πραγματικότητα ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, να «μαυρίσει την οθόνη».
«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κ. Σαμαράς φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Για να φτάσουμε ως εκεί πρέπει να λύσουμε τα θέματα δημοκρατίας», είπε ο κ. Βενιζέλος, δηλώνοντας εν αναμονή των αποφάσεων του κ.Σαμαρά για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ο Φ. Κουβέλης
Το άμεσο, χωρίς καθυστέρηση άνοιγμα όλων των συχνοτήτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναμένει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας πως κατόπιν πρέπει να δρομολογηθούν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις.
«Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι η επισπεύδουσα δύναμη. Όμως, άλλο αυτό και άλλο το μαύρο στους δέκτες» υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης.
Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συντάσσεται με αυτό που έχει πει η ΔΗΜΑΡ ότι κανένας δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.
«Με βάση και την απόφαση αυτή, οφείλει ο κ. Σαμαράς να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ και από κει και πέρα οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα όσα αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρέπει να δρομολογηθούν» σημείωσε.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως το ζήτημα της ΕΡΤ είναι πάρα πολύ σημαντικό και ανέδειξε ότι κανείς δεν δικαιούται στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια.
«Ήταν μονομέρεια από μεριά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου [...] αγνοώντας ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα, στηρίζεται και στη ΔΗΜΑΡ» ανέφερε.
Συνεχίζοντας επισήμανε πως ήλθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει, αλλά και την ανάγκη της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη, ανέφερε ο κ. Κουβέλης και κατέληξε λέγοντας ότι, «ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση του ΣτΕ, αυτή πρέπει να εφαρμοστεί, αξιοποιηθεί και να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με πραγματική συλλειτουργία των τριών κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου».
Πάντως, διαφορετική ερμηνεία δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, από αυτή που έδωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Βγαίνοντας αργά το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι, “με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας”.
Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι “η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει. Ελπίζουμε ότι την Τετάρτη θα υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου